Све што треба да знате о упозорењу о превари у Екуифаку

Обавештење о превари ЕкуифакаУпозорење о превари у Екуифаку: овде је све што требате знати о најновијој кризи цибер-сигурности.


У четвртак је свет проматрао како се путем интернета обавјештава порука о пријевари Екуифака. Компанија за кредитне картице саопштила је да су открили значајно кршење података које је утицало на идентитет и личне податке што већем броју 143 милиона потрошача у Сједињеним Државама.

Подаци који се могу лично идентификовати, као што су бројеви социјалног осигурања који су укључени у кршење правила, довели су до огромног хакирања компаније Екуифак. Обим ове повреде утицаће на најмање 44% укупног америчког становништва.

Хајде да разговарамо о свему што је Екуифак имао да каже, контроверзи о кризи и шта то значи за погођене.

Шта је Екуифак?

Екуифак је глобална компанија за информациона решења која користи личне податке за израчунавање кредитних резултата. Као једна од три главне организације у Сједињеним Државама, Екуифак поседује приватне детаље од чак 143 милиона потрошача. То укључује све, од личних до финансијских података скоро половине сваке америчке одрасле особе.

Шта је упозорење о превари Екуифака?

У четвртак, 7. септембра, Екуифак је објавио јавности да су хакери приступили подацима компаније већ средином маја. Већина жртава је у Сједињеним Државама, али неке живе у Уједињеном Краљевству и Канади.

Тхе информације којима приступају хакери укључују:

 • Имена
 • Бројеви социјалне сигурности
 • Датуми рођења
 • Адресе
 • Бројеви возачких дозвола
 • Отприлике 209.000 бројева кредитних картица
 • 182.000 Екуифак докумената о спору (притужбе које укључују личне идентификационе податке)

За сада, чини се да нема информација о томе да ли су погођени и трећи извођачи радова Екуифака..

Још увек није јасно тачно ко стоји иза кршења закона, а Екуифак није открио никакве информације осим што полицијска управа и даље ради на овом случају. Међутим, чини се да документи спора за Екуифак укључени у хаку указују на то да су хакери могли приступити подацима путем услуге слања клијента или слично.  

Екуифак-ова сопствена „апологија“: Рицк Смитх, председник и извршни директор Екуифака:

Шта ће се догодити онима који су погођени?

Један од најважнијих аспеката упозорења о превари у Екуифаку произилази из чињенице да су међу објављеним информацијама најбројнији могући бројеви социјалног осигурања појединца..

Овај број се никада не мења, а ако то значи да се може поново користити, продавати и препродавати на црном тржишту, под претпоставком да су податке украли криминалци, а не национална држава. Због тога ће они који су погођени осећати утицај овог кршења још много година.

Обавештење о превари Екуифака Контроверзе

Поред очигледних реакција јавности у вези са догађајем, постоји неколико додатних контроверзи у вези спора о Еквифаксу.  

Ево неколико, који лако прелазе из лошег у горе:

 • Цасуал Греетингс
  Док су многи само чули вест, милиони људи обратили су се за веб локацију и телефонске линије за помоћ. На жалост, Екуифак-ови цхатботи су весело пожелели неистомишљеницима „сретан петак“ са (сада избрисаном) поруком, изазивајући негодовање код купаца.
 • Немогуће телефонске линије
  Ако желите да контактирате Екуифак телефоном, можда ћете наићи на проблем. Нажалост, до њиховог позивног центра готово је немогуће проћи, није отворен 24 сата како би се изборио са олујом људи који покушавају да схвате кризу свог идентитета, а сервисну службу можда неће запослити стварни запосленици (људи имају пријављени разговорни позивни центри који заправо нису део Екуифака).  
 • Детаљи финог штампања
  Један страшан потез Екуифака био је њихов покушај да несвесно постану жртве губе право на тужбу ако су се пријавили за бесплатни кредитни надзор који нуди компанија. Срећом, корисници су пронашли фини отисак сакривен у клаузули и преокренуо га на друштвеним мрежама са захтевом да буде уклоњен.
 • Кашњење у најави
  Једно питање које сте се можда већ поставили је: „Ако је хацк откривен 29. јула, зашто тек сада сазнајемо за то?“ Компанија је одбила да коментарише одлагање.
  Једна занимљива теорија? Чињеница да је непосредно након открића кршења, Рицхард Смитх, извршни директор Екуифака, проглашен једним од „Атланта-ових најдражих извршних директора 2017. године“ и награђен на гала вечери 24. августа 2017. Чини се да је можда желео да сачека да објави прекршај све док није примио своју част.
 • Извршне акције
  Блоомберг Невс је известио да су у компанији била три виша представника, укључујући главног финансијског директора Јохна Гамблеа, продао акције у вредности од комбинованих 1,8 милиона долара у данима након открића. Међутим, Екуифак је негирао да су топ руководиоци били свесни хака и „нису знали да се у то време догодио упад“.

За компанију која поседује тако значајну количину вредних, личних података, па чак и продаје производе за личну безбедност и крађу идентитета, није јасно како ће Екуифак повратити поверење свих будућих купаца.

„Ово је очигледно разочаравајући догађај за нашу компанију и онај који удара у срце ко смо и шта радимо. Извињавам се потрошачима и нашим пословним купцима због забринутости и фрустрације које ово изазива “, изјавио је у саопштењу председник и директор компаније Екуифак Рицхард Смитх. „Поносни смо што смо лидер у управљању и заштити података.“

Како могу да откријем да ли ме спопада Екуифак спор?

Мачка је из торбе. Једино што корисници могу учинити је да провјере да ли су на њих лично погођени или не.

Иако телефонске линије делују прилично бескорисно, Екуифак нуди веб локацију — ввв.екуифаксецурити2017.цом – на којој можете проверити да ли су ваши подаци угрожени..

Тренутно веб локација не даје много детаља о томе како на вас су погођени, али то вам говори ако нисте:

Обавештење о превари у Екуифаку - није утицало

Међутим, чини се да сајт насумично одазива одговоре. Тецхцрунцх је имао занимљиво време да унесе случајна имена и бројеве у систем, тек да би открио да су и ови замишљени људи такође били погођени кршењем. То уопште не звучи као стварни проверник?

Многи корисници су уверени да веб локација за упозоравање од преваре компаније Екуифак можда мање штити потрошаче и више омогућава да се пријаве за њихов ТрустИД производ.

Бесплатни надзор кредита Екуифак

Екуифак нуди једно годину бесплатног праћења кредита и осигурања крађе идентитета. Иако се понуда осећа оригиналном, жртвама није требало дуго да прочитају ситни отисак ако одлуче да се укључе у услугу. Када прихватите бесплатну годину праћења кредита, можда ћете бити разочарани када сазнате да сте истовремено одустали од права да тужите компанију (прочитајте горе ако сте пропустили). Тајан потез, Екуифак.

Имајмо на уму да су бројеви социјалног осигурања заувек, а једна година не доноси много у великој шеми ствари.

И шта сад?

Можда се у овом тренутку осећате помало безнадно, па ево неколико безбедносних мера које бисте требали предузети у данима (или годинама):

 • Пазите на своје финансије.
 • Пратите лични кредитни извештај и активности.
 • Проверите нове апликације за кредит на ваше име.
 • Размислите о стављању кредитне замрзавања на датотеке, што ће преварантима отежати отварање нових рачуна помоћу вашег имена.
 • Поднесите порезе рано да бисте умањили ризик од пореске преваре (када неко користи ваш број социјалног осигурања за поврат пореза).

Након упозорења за превару у Екуифаку, несумњиво ће бити још питања у наредним данима.

Имате ли каквих повратних информација, предлога или захтева за функцију? Слободно нас контактирајте и придружите нам се на друштвеним мрежама! Волели бисмо да чујемо од вас.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map