Сигурност лозинке: Како одабрати јачу лозинку

Како одабрати јачу сигурност лозинке


Бирање добрих лозинки је једнако важно као и коришћење шифроване везе да бисте заштитили ваше приватне податке на вебу. У овом ћемо водичу истражити најбоље примере праксе и дати кратке савете који ће вам помоћи да одаберете снажну лозинку за хакер!

До сада би требали бити свјесни да СаферВПН шифрира вашу везу како би вас сачувао, посебно када користите јавне вруће точке које иначе нису осигуране.

Али када је реч о чувању ваше безбедности на мрежи, нажалост, неке ствари су нам изван руке.

Једна од њих користи јаке и добре лозинке. Чак и уз најсофистициранији анти-малваре или најбољу свјетску ВПН услугу, и даље сте рањиви ако користите слабе лозинке.

Брза позадина за шифрирање лозинке

Прије свега, увијек бисте требали узети у обзир да ли веб локација користи ХТТПС за осигурање везе између њега и рачунара. Иако га данас најчешће користе веб локације, увек потражите симбол закључавања у траци УРЛ-а.

Постоје различити начини за веб локације за чување лозинки, неки сигурнији од других. Као корисник, нећете знати коју врсту безбедности лозинке користи веб локација. Ако складиштење веб локација није довољно безбедно, све лозинке у целој њиховој бази података могу се истовремено пробити ако нападач успе да уђе у њихов систем. У том случају сте веома рањиви ако користите исте акредитиве за пријаву за друге веб локације.

Како се шифрирају лозинке (необавезно прочитати)

Овај део је полутехнички, са циљем да сигурност лозинке буде свима разумљива, али слободно пређите на следећи одељак.

Неке веб локације чувају све своје лозинке у обичном тексту, што значи да свако ко успе да провали у њу може да чита све лозинке, а да чак не треба никакво крекање или додатни алат.

Када шифрујете лозинке, веб локације раде нешто што се назива „хасхинг“:

Хасхинг лозинке је једносмјерна функција која лозинке претвара у низ бројева и слова како би их се сачувалаОвако изгледају хасхед лозинке

Хасх је једносмерна функција која претвара вашу лозинку у низ слова и бројева фиксне дужине. Свака промена лозинке, попут употребе великих слова и замењивања броја бројем, резултира потпуно различитим хасх-ом. Свака лозинка ће увек имати исти хасх, што значи да се лозинка „здраво“ увек преводи у исти хасх низ.

Последња тачка је важна, јер чак и ако веб локација користи хешинг систем за кодирање својих лозинки, нападач може да покрене читав речник помоћу софтвера за хешингирање и затим користи софтвер који покушава да се пријави са свим хешевима. Тако, на пример, ако користите једноставну лозинку попут „лозинка“, „Америка“ или „Тајна“, неће бити потребно дуго да нападач приступи вашем налогу.

Изузеће од горе наведеног је ако веб локација користи „сол“ да би шифровала вашу лозинку. У основи (извините због добијања техничког техничког стања), вашу лозинку додаје случајни низ слова и бројева пре него што је ставите у поље.

Онлине су базе података са хешевима свих најчешће кориштених лозинки. СА таквим алаткама хакер може у основи само унети украдене лозинке и претворити их у еквивалентну лозинку..

Хакери имају на располагању широк спектар алата за хаковање у базе података или за грубу силу за погађање лозинки. Ако не шифрирате везу, а они је надгледају, они ће моћи да добију ухваћене лозинке. Једном када буду у поседу хакера, он или она треба само да покрене хасх у таквој бази података да би га дешифровао и пријавио се на своје личне налоге. Ако користите исту лозинку за више веб локација, хакер се може пријавити на све њих.

 За врло детаљни технички водич за распршивање, прочитајте више овде.

Шта ово значи за вас:

Лаички речено, ако користите врло уобичајену лозинку или њену варијанту, хакер може да користи врло једноставне алате за тестирање на свој налог, јер постоје базе података свих најчешће коришћених лозинки које могу да користе. Да бисте остали безбједни, морате да шифрирате везу и користите јаке лозинке. Прочитајте даље да бисте сазнали више о одабиру сигурних лозинки!

Како одабрати добре лозинке

У реду, тако да сада када знате како се лозинке чувају и како се могу пробити, погледајмо неколико савета за безбедност лозинки..

 Ово су сигурне лозинке:

 • Избегавајте коришћење превише очигледних лозинки као што су имена ваших вољених чланова породице, место рођења, омиљени филм, тинејџерска криза и тако даље

 • Не користите лозинке које се састоје од само једне речи коју ћете наћи у речнику

 • Не чувајте никакве лозинке у обичном тексту на рачунару у поштанском сандучету е-поште, само у случају да хакер добије приступ њима

 • Не користите исту лозинку за све своје мрежне налоге – на тај начин минимизирате ризик у случају да дође до кршења

Ово су сигурне лозинке:

 • Користите дуге лозинке: што су дуже, дуже ће пробити

 • Користите комбинацију великих и малих слова

 • Помешајте бројеве у вашој лозинци

 • Користите посебне знакове као што су!, @, #, $ И &

 • Користите другу лозинку за сваки од важних налога

 • Употријебите поуздан и сигуран управитељ лозинки да бисте запамтили своје вјеродајнице

Па како измислити врло сигурну лозинку?

Па, ево доброг трика.

Запамтите хор омиљене песме, омиљени цитат, линију из филма који волите или нешто лично које бисте запамтили. Затим користите прве знакове сваке речи као своју стварну лозинку. Можете чак да наизменичите мале и велике чепове и додате низ бројева на крај да бисте је учинили још сложенијом.

Пример ако бисте планирали да отпутујете у Шпанију 12. августа, могли бисте да створите реченицу: „Ја ћу посетити Шпанију у среду 12. августа 2015!“ да се онда претворите у „ИвбвСоВА122015“. Сада не користите тачну тачну лозинку, већ је само да илуструјем мој став. Уместо тога, направите своју такву варијацију!

Ако вам је тешко да смислите добру лозинку, погледајте ФрееПасс-ов бесплатни безбедни генератор лозинки.

Започните данас тако што ћете погледати тренутне лозинке и променити оне које нису безбедне. Не заборавите да приликом пријаве на приватне налоге увек тражите ХТТПС-енкрипцију и проверите да ли шифрујете везу са СаферВПН како бисте спречили хакери да вам украду лозинке!

Ако га још немате, одмах испробајте СаферВПН!

Бонус: алати за лакше памћење лозинки

Постоје бројне алате за управљање лозинкама, али ево две популарне оне које ће вас покренути:

ЛастПасс

Помоћу ЛастПасс-а морат ћете се сјетити само једне лозинке јер сигурно чува све ваше лозинке шифриране у њиховом „трезору“. Чак може и аутоматски предложити лозинке за било који нови налог на мрежи који креирате и аутоматски испунити своје податке за пријаву на мрежи.

Приступ кључевима

Ако сте на Аппле уређају, можете да користите уграђени управитељ лозинки. Омогућава вам приступ свим вашим лозинкама које сте сачували, али можете и ручно да креирате нове ставке како бисте их памтили.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map