Proslavimo prava potrošača i slobodu informacija

Ananas sa sunčanim naočalama i šeširom za zabave


Ovaj tjedan u kalendaru se obilježavaju dva važna datuma: Svjetski dan prava potrošača 15. ožujka i Dan slobode informiranja 16. ožujka. Pročitajte kako biste saznali kako mi na SaferVPN-u slavimo ova dva posebna dana – i filozofije za koje se zalažemo – tijekom cijele godine.

Svjetski dan prava potrošača

15. ožujka 1962. predsjednik John F. Kennedy dostavio je Kongresu SAD poruku u kojoj iznosi svoj koncept prava potrošača. On je rekao:

Potrošači po definiciji uključuju sve nas. Oni su najveća ekonomska skupina na koja utječu i utječu gotovo sve javne i privatne ekonomske odluke. Ipak oni su jedina važna skupina … čiji se pogledi često ne čuju.

Uz to kao nadahnuće, Consumers International je 1983. godine osnovao Svjetski dan prava potrošača, koji se od tada obilježava svakog 15. ožujka. Praznik ima za cilj prepoznati prava potrošača širom svijeta i skrenuti pozornost na nepoštene postupke i nepravde koje se odnose na njih.

Consumers International najavio temu za svaki Dan prava potrošača. Ovogodišnja tema je “Pouzdani pametni proizvodi.” Kako Consumers International kaže:

Od pametnih telefona do nosivih fitness pratilaca, do pomoćnika koji se aktiviraju glasom i pametnih televizora, mnogi proizvodi koje koristimo postaju sve po zadanome povezani … Želimo istaknuti ono što potrošači žele i trebaju od povezanog svijeta i koliko je važno staviti ih u središte razvoja tih digitalnih proizvoda i usluga.

Kako poštujemo prava potrošača

Mi u SaferVPN-u se svim srcem slažemo. Evo kako poštujemo potrošače pomoću digitalnih uređaja:

 • Zaštitom podataka. Kao što Consumers International ističe, proizvodi diljem svijeta bili su “zadani povezani”. To znači da se mnoštvo podataka kreće naprijed-nazad – ponekad vrlo osobno, a ponekad bez vašeg znanja. Nažalost, nisu svi ti “pametni” uređaji visoki standard šifriranja, što znači da bi vaši podaci mogli biti ranjivi za svakoga tko ima znanje kako ući u web vezu.Ali sve dok se povezujete na web putem VPN-a, nijedna treća strana ne može presresti te podatke dok idu s vaših uređaja u oblak. To je zato što će sav vaš promet proći kroz sigurnu “tunel” vezu dok vaše računalo šalje i prima podatke – čuvajući vas od snajpersa i svih ostalih koji traže.
 • Tako da ne pratite što radite na mreži. To se može činiti očitim za VPN tvrtku. No neki VPN poslužitelji niskog stupnja prate ono što radite putem interneta, što pobija svrhu upotrebe VPN-a za privatnost. Možda prodaju vašu povijest pregledavanja oglašivačima ili ih možda predaju vladama. Donja linija povezuje se s webom putem jednog od tih VPN-a moglo biti gore od surfanja bez ikakvog šifriranja.Srećom, na SaferVPN-u ne vodimo evidenciju o tome kamo idete ili što radite na mreži. Dakle, ako nam netko zatraži vašu osobnu povijest pregledavanja, nećemo imati što dati. Kao potrošač, imate pravo na svoju privatnost – i uz SaferVPN, zadržati ćete ga.

Dan slobode informiranja

Samo dan nakon Dana prava potrošača jest Dan slobode informiranja, koji se svake godine obilježava 16. ožujka ili oko njega. To se poklapa s rođendanom Jamesa Madisona, četvrtog predsjednika Sjedinjenih Država i arhitekta američkog Ustava. Kao što Američko udruženje biblioteka opisuje Madison, on je bio “glavni zagovaratelj otvorenosti u vladi.”

U SAD-u Zakon o slobodi informiranja jamči da ljudi mogu zatražiti i često pregledavati informacije ili zapise koje vlada nije objavila. Ovim činom Washington je posljednjih 50 godina priopćio kako oni (uglavnom) poštuju pravo javnosti na to.

Nažalost, nisu se sve vlade posvetile transparentnosti. Drugi su u potpunosti bizantski u postupanju s vladinim informacijama, a javnost se oslanja na zviždače i novinare koji istražuju kako bi saznali što se događa.

Kako slavimo slobodu informacija

Evo kako slavimo slobodu informacija – 16. ožujka i tijekom cijele godine:

 • Deblokiramo web. Ako pokrenete internetsku vezu putem nekog od naših mnogih međunarodnih poslužitelja, bez problema možete zaobići vladinu cenzuru i druga ograničenja. Bez obzira na to što vaša vlada odluči da ne možete raditi putem interneta, prebacivanjem internetske “lokacije” putem naših mnogih globalnih web poslužitelja, imat ćete cijeli svijet na dohvat ruke.
 • Štitimo vas od vladinog nadzora. Ako ste muckraker koji istražuje korupciju vlade ili politički disident koji pokušava ostati na miru dok ostajete povezani, htjet ćete koristiti VPN. Uz VPN, sve što radite na mreži bit će u potpunosti šifrirano. Dobit ćete i novu, potpuno anonimnu IP adresu koja će spriječiti vlade da povezuju ono što radite na mreži sa svojim stvarnim identitetom.

Više o sigurnijem VPN-u

SaferVPN se obvezuje na vaša prava kao potrošača i globalnog građanina. Da biste uživali u svijetu internetske slobode i privatnosti koji dolazi s 256-bitnim šifriranjem na razini banke, prijavite se za 80-postotnu sniženu VPN pretplatu – ili započnite besplatno probno razdoblje sada!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map