Мајка Русија руши приватност интернета

Пробијање приватности на Интернету


Руска влада пооштрава цензус на мрежи и крши интернет приватност. Недавни догађаји су довели до тога непрестана руска интернет цензура и пукнути пад приватности интернета. Гласине су се појавиле о ономе што би могло постати искључиво руски Интернет; оснивач највеће руске друштвене мреже је отпуштен и побегао из Русије; а власти стижу на блогере и стране технолошке компаније. Ево извештаја о најновијим дешавањима на руском интернету.

Нови закони против блогера и не-руских интернет компанија

Дума (доњи дом парламента) изменила је у априлу закон о информисању којим ће се захтевати да се сви руски блогери са преко 3.000 посетилаца дневно региструју код власти као медијске куће. Ово укључује и оне са великим бројем корисника на Твиттер-у и друштвеним медијима, што значи да морају да се придржавају строге контроле и смерница. Непоштивање ће резултирати великим новчаним казнама од стране органа за надзор медија Роскомнадзор. Откако су традиционални медији годинама цензурирани и препуни владине пропаганде, владини противници су се окренули интернету ради расправе и слободе говора. С новим ограничењима, Кремљ ефикасно умањује своје противнике наметањем самоцензуре. Роскомнадзор већ има моћ угасити „екстремистичке“ веб странице и дискусијске форуме.

Истог месеца, Дума је изгласала законодавство страних интернет компанија да се сви домаћи подаци унутар Русије чувају најмање пола године. Постоје забринутости да ће компаније попут Фацебоока и Гооглеа морати да сносе трошкове дата центара и сервера у Русији. Трошкови се процењују на 200 милиона долара за изградњу и 10 милиона долара годишње за одржавање тако великих дивова. То би их могло довести до губитка тржишних удела у много мањих руских конкурената. Међутим, чак је и господин Дуров из ВКонтакте рекао за ТецхЦрунцх да је „земља је тренутно неспојива са Интернет бизнисом.“

Кремљ ослобађа оснивача најутицајније друштвене мреже у Русији

1. априла, оснивач друштвене мреже 100 милиона корисника ВКонтакте најавио је оставку као шала из априла месеца. Иако је шала касније преузео оснивач, Павел Дуров, он сада тврди да су пријатељи господина Путина преузели контролу над ВКонтактеом. Господин Дуров је изјавио да је напустио Русију без планова за повратак. Оснивач је одбио да сарађује са властима, одбио је да им достави детаље украјинских антивладиних демонстраната и одбио је да помогне у гашењу рачуна опозиционих група.

Интернет саграђени руски Цхебурасхка Интернет

Виши члан руског парламента предложио је развој потпуно руског интернета званог Цхебурасхка који би био доступан само унутар Русије. Касније је сенатор истакао да ће се он користити само у научне сврхе и информације. У складу са тим, руски лист “Коммерсант” известио је да за то подржава Путинова комисија систем који омогућава влади да увиди и цензурише све податке која пролази кроз руске сервере.

Радио Слободна Европа / Радио Слобода (РФЕ / РЛ) сугерише да је самоцензура распрострањена у земљама које кажњавају оне који објављују садржаје који су оцијењени неморалним или пријетећим режиму. Гленн Катес, директор за дигиталне иницијативе РФЕ / РЛ, пише у недавном чланку, „Корисници и компаније су свесни да се њихова мрежна активност може надгледати у било ком тренутку и сами постају играчи у стварању цензорског окружења.“

Следеће информације о приватности и цензури на Интернету?

Можемо само нагађати о будућности Кремља, Роскомнадзора, цензури и приватности руске интернета. Ми смо снажни заговорници слободе говора и демократије, верујући да би сви требали имати право да изражавају своје мишљење и расправљају о темама на уређени начин. Зато се увек залажемо за заштиту ваших података, ваше приватности и вашег приступа свим информацијама које желите. Као што тренутна дешавања сугерирају, ово би могао бити само врх леденог брега све оштрије цензорске политике. Било шта се може догодити и, ко зна, можда ћемо се једног дана суочити са великим руским ватрозидом. Надајмо се најбољем!

Ажурирање вести 27. јула 2014

Руссиа Беионд тхе Хеадлинес известио је да је Путин 22. јула потписао закон који захтева домаће чување личних података Руса. Ново законодавство детаљно описује како да обрађује такве информације и пружа Роскомнадзору проширена права за ограничавање приступа неусаглашеним веб локацијама. Интернетске компаније морају се придржавати до 2016. године, у противном ће у Русији бити на црној листи и недоступне.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map