10 stvari koje biste trebali znati o nacrtu CISA-e

10 stvari koje biste trebali znati o nacrtu zakona o CISA-i


Prošlog je tjedna Senat službeno usvojio prijedlog zakona o CISA-i. Ovaj bi račun mogao imati značajne posljedice za vašu privatnost na mreži – čak i ako živite u inozemstvu. Pročitajte više da biste saznali zašto…

Senat je pretežno usvojio kontroverzni CISA-in zakon o dijeljenju informacija o cyber sigurnosti (BER) o zakonu 74 do 21. Ovaj prijedlog zakona izravno utječe na privatnost web surfera na brojne načine..  

Na SaferVPN znamo koliko je privatna internetska privatnost za naše korisnike, pa ćemo ovaj tjedan predstaviti 10 stvari koje trebate znati o ovom računu i kako će on utjecati na vas:

1. Gdje ga mogu pročitati sam i što je pikica?

Kompletan tekst zakona o CISA možete pronaći ovdje.

Glavni je cilj naveden na sljedeći način: „Poboljšati cyber-sigurnost u Sjedinjenim Državama putem poboljšane razmjene informacija o prijetnjama od cyber-sigurnosti i u druge svrhe.“

U osnovi, potaknut nedavnim valom cyber hakova (poput onih koji se vide protiv Sonyja, Targeta i Ureda za upravljanje osobljem), ovaj prijedlog potiče razmjenu informacija o internetskom prometu između privatnih subjekata, kao i između privatnih subjekata i savezne vlade, sa nada se boljem sprječavanju velikih cyber napada.

Nacrt također ovim kompanijama daje široki imunitet zakonima o privatnosti kada s vladom dijele informacije vezane uz kibernetičku sigurnost – a to je ono što izaziva zabrinutost..

2. Koji su sljedeći koraci?

Prijedlog zakona o CISA-i usvojio je američki Senat prošlog tjedna. Ona će sada biti podvrgnuta reviziji izmjena i potrebno je proći kroz Zastupnički dom prije nego što će biti predan predsjedniku Obami na potpisivanje. S obzirom na činjenicu da je Dom već usvojio gotovo identičan račun o kibernetičkoj sigurnosti, Zakon o zaštiti cyber-mreža, čini se da će on nesmetano proći do Ovalnog ureda.

3. Postoji mač s dvije oštrice.

Ako nacrt zakona potpiše predsjednik Obama, on će omogućiti tvrtkama da dijele podatke o kibernetičkoj sigurnosti s Ministarstvom za unutarnju sigurnost SAD-a, koje potom može dijeliti s NSA i FBI-om..

Oni koji podržavaju nacrt zakona CISA, tvrde da će poboljšati proaktivnu komunikaciju između vlade i privatnih kompanija kako bi se spriječila ozbiljnost i opseg cyber napada. Ako je tvrtka hakirana, oni bi mogli dati svoje podatke Ministarstvu unutarnje sigurnosti, koje bi te informacije mogle proslijediti agencijama poput FBI-a i NSA-e..

Te agencije bi zatim ispitale uzrok krađe i izdale i upozorile sve ostale tvrtke uključene u program razmjene informacija.

S druge strane, drugi ističu da prijedlog zakona potiče tvrtke da jednostavno dijele podatke obećavajući brze ispravke propusta u mrežnoj sigurnosti, umjesto da ih ohrabruje da zaista uspostave temelje odbrane, poduzimajući akcije poput jačanja vlastite zaštite i povećanja standarda kibernetičke sigurnosti..

I naravno, pitanje razmjene podataka je zabrinjavajuće …

4. Utječe na privatnost svakodnevnih građana.

Prijedlog zakona o CISA odnosi se na razmjenu informacija između tvrtki i vlade, ali naravno ima velik potencijal utjecati na obične građane.

Kako? Pa, VICE izvještava da, iako zakon zahtijeva sljedeće: a) tvrtke uklanjaju bilo kakve osobne podatke prije nego što relevantnim podacima predaju DHS, i b) privatni građani budu obaviješteni ako se njihovi osobni podaci nenamjerno podijele, ona omogućuje vladi kad smatrate da postoji prijetnja, zaviriti u podatkovne sustave tvrtki koje su se opredijelile za program.

To bi teoretski moglo omogućiti vladinim agencijama poput FBI-a i NSA-a potpuni i nefiltrirani pristup osobnim podacima i privatnim podacima. 

I naravno, podrazumijeva se da budući da zakon o CISA-i pruža klauzulu o imunitetu za one tvrtke koje otkrivaju informacije, vrlo je mala odgovornost ako se osobni podaci o klijentima dijele usput..

5. Što kaže Snowden?

Zvaničnik NSA Edward Snowden otvoreno je kritizirao prijedlog zakona, objavivši na Twitteru da je glas za CISA “glas protiv Interneta”:

Nazvat ćemo imena ljudi koji su nakon toga glasovali za. Glasanje za #CISA glasanje je protiv interneta. https://t.co/IctF0UYSO6

– Edward Snowden (@Snowden) 27. listopada 2015

Progresivna vijest Common Dreams izvještava da je, kad se Snowden pridružio Q-u Fight for the Future&Sjednica o redditu napisao je u temi “IAmA”:

“Neće zaustaviti napade. Neće nas učiniti sigurnijima. To je račun za nadzor. Ono što dopušta je za tvrtke s kojima svakodnevno komunicirate – vidljivo, poput Facebooka ili nevidljivo poput At-a&T– neselektivno dijeliti privatne zapise o svojim interakcijama i aktivnostima s vladom. “

Kompletni post Snowdena možete pročitati ovdje.

6. Sličan prijedlog zakona prethodno je uveden, ali je oboren.

Sličan nacrt, Zakon o dijeljenju i zaštiti o cyber obavještajnim podacima (CISPA), republikanci su uveli u Zastupničkom domu 2013. godine. Srušen je nakon široke primjedbe s Interneta i osude Bijele kuće.

Pa što razlikuje nacrt zakona CISA? Službeno ga je podržao Barak Obama u kolovozu.

7. Nacrt zakona CISA kritiziran je zbog zbunjujućih i oprečnih odredaba.

Senator Rand Paul predstavio je peticiju za zaustavljanje CISA-e. Drži da je nacrt “prepun nejasnih definicija koje daju agresivne nove moći špijuniranja koje vrijede zakone o privatnosti i omogućavaju davateljima internetskih usluga i web stranicama osobne podatke ustupiti bilo kojoj agenciji u saveznoj vladi.”

Kao pojedinosti Daily Dot-a, aktivisti za zaštitu privatnosti upozorili su da jezik zakona naglašava uklanjanje podataka “za koje se definitivno zna da su irelevantni za određenu cyber prijetnju”. Ali što se u istražnoj situaciji točno definira kao “definitivno”? Ovdje je puno sive zone.

8. Tko ga podržava, a tko ne?

Nekoliko velikih tehnoloških tvrtki poput Twittera, Applea, Salesforcea, Yelpa, Wikipedije i reddita izravno se protive zakonu. Kao i grupe za građanska i digitalna prava poput Zaklade Electronic Frontier.

Američka udruga banaka i Udruženje telekomunikacijske industrije podržali su CISA. U međuvremenu, Facebook je očito negirao navode da je potajno lobirao za račun.

9. Postoje sumnje u istinsku namjeru i djelotvornost zakona CISA-e.

Elissa Shevinsky, izvršna direktorica tvrtke za kibernetsku sigurnost Jekudo Privacy Company napisala je nedavno izjavu, izražavajući zabrinutost zbog prijedloga zakona. Osim što je izrazila zabrinutost zbog činjenice da vjeruje da će taj zakon omogućiti kompanijama da “krše svoje politike privatnosti bez odgovornosti”, također je istaknula da je taj zakon zapravo predložio Senatski obavještajni odbor.

Prikupljanje obavještajnih podataka, kako Shevinsky ističe, “korisnije je za procesuiranje zločina nego za osiguranje naše tehničke infrastrukture (naših poslužitelja, mreža, računala, komunikacijskih sustava itd.)”

Trevor Timm, izvršni direktor Fondacije slobode tiska, izrazio se i protiv ovog zakona: “Pokušajte pitati pokrovitelje zakona kako će zakon spriječiti cyber-napade ili prisiliti kompanije i vlade da poboljšaju svoju odbranu.” napisao je. “Ne mogu odgovoriti.”

10. Predlog zakona ima međunarodne implikacije.

Izvještaj Guardiana prošli tjedan otkrio je da će, ukoliko bude usvojen, nacrt zakona CISA dati vlastima više mogućnosti za procesuiranje stranih cyber kriminalaca ako u njihovim zločinima sudjeluje američka kompanija.

“[Ja] Ako francuski državljanin hakira MasterCard španskog državljanina, mogla bi biti podvrgnuta 10 godina američkog zatvora prema zakonima koji su promijenjeni nacrtom zakona”, navedeno je u izvještaju.

Naravno, mnoge tvrtke i velike korporacije koje posluju u Sjedinjenim Državama djeluju i na globalnoj razini. Stoga se čini da su širi, svjetski utjecaji na donošenje ovog zakona neizbježni.

Dakle, kako proaktivno zaštititi svoju internetsku privatnost i aktivnost?

Potencijalno donošenje ovog zakona čini prednosti VPN-a još vrednijim.

Kada se povežete s jednim od globalnih poslužitelja SaferVPN, možete pregledavati web uz potpuno šifriranu vezu. To u osnovi dodaje sloj zaštite od vladinog nadzora i omogućuje vam pregledavanje s potpunom privatnošću i anonimnošću.

Ako vas zanima sigurnost vaše vrijedne internetske privatnosti, kao i uživanje u brojnim drugim VPN pogodnostima kao što je internetska sigurnost, pristup omiljenom geo-ograničenom sadržaju i mogućnost zaobilaženja diskriminacije cijena na letovima i iznajmljivanju automobila, prijavite se za SaferVPN ili započnite besplatno besplatno VPN probno razdoblje već danas.

I naravno, ako imate bilo kakvih pitanja ili prijedloga – bilo da se radi o našem proizvodu ili vašoj osobnoj internetskoj privatnosti i sigurnosti, ne oklijevajte se povezati s nama na Facebooku, Twitteru ili Googleu+.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map