Спречите крађу идентитета на мрежи помоћу ових 6 кратких савета

Онлине крађа идентитета - СаферВПН


Крађа интернетског идентитета је у порасту и то је озбиљна пријетња. Исправљање вас може коштати и до пар хиљада долара, а да не спомињемо више сати потребних за поправак настале штете. Хајде да истражимо теме крађе података и идентитета и још важније како то спречити!

Шта је крађа идентитета на мрежи?

Извештај Министарства правде САД дефинише крађу идентитета као:

„Покушај или успешна злоупотреба постојећег рачуна, као што је дебитни или кредитни рачун, злоупотреба личних података за отварање новог рачуна или злоупотреба личних података у друге лажне сврхе, као што је прибављање државних погодности.“

Крађа идентитета у бројевима

Многи људи нису свесни колико има жртава крађе идентитета на мрежи сваке године. Ево неколико статистичких података које показују колико учестале и тешке крађе могу бити:

 • Студија преваре о идентитету у 2017. години, објављена у Јавелин Стратеги & Истраживање је то утврдило Украдено је 16 милијарди долара са 15,4 милиона америчких потрошача у 2016. години.
 • 34,0% превара је била запосленост или порез.
 • Кршења су досегла нови рекорд у 2016. години, повећавши се на 1.093, у односу на 780 у 2015. години.

Јасно је да је важно да ваш идентитет и џеп остану заштићени од цибер-злочина који циљају ваше личне податке.

Уобичајене врсте крађе идентитета

Постоји много начина да цибер-криминалци добију приступ вашим приватним подацима. Неке уобичајене методе укључују:

 • Пресретање ваших података о томе када коришћењем јавног Ви-Фи-ја
 • Заразити јавни рачунар малваре-ом
 • Лажне преваре путем злонамерних веза у е-поруци или веб локацији
 • Напади човека у средини (МИТМ) и ССЛ уклањање
 • Рањивости у софтверу ваших уређаја

Крађа медицинског идентитета је у последње време у порасту. Недавно истраживање показало је да је крађа медицинског идентитета скочила више од 21 посто у само годину дана, што је коштало просечну жртву од 13.500 долара. Петина жртава имала је чак и погрешне информације које су у своје евиденције додали преваранти, на пример Трамадол, позитивне тестове на дроге, што их је заузврат коштало могућности каријере. Просечан случај треба 200 сати да се реши – 8 дана бисте могли да искористите на много пријатнији начин!

Рансомваре такође расте. Овај облик напада омогућава нападачу да шифрира датотеке на вашем рачунару и задржава их откупнине док не платите накнаду нападачу за дешифровање. Такође је и практично немогуће пратити злочинце, јер се они крију иза више слојева енкрипције. А ако не платите – добро, они могу учинити све што желе са вашим подацима – или их продати, уништити или користити за крађу идентитета.

Како спречити крађу идентитета на мрежи

1. Држите картице на својим рачунима

Већина жртава крађе идентитета на мрежи пати од неовлаштене употребе личних кредитних картица. Други најчешћи злочин је злоупотреба дебитних, чековних или штедних рачуна. Важно је често пратити активности рачуна и лично да све трансакције извршите лично. Проверите да ли ваша банка нуди СМС обавештења у реалном времену када се новац подигне са вашег рачуна. Ово помаже да будете будни.

2. Користите јаке и различите лозинке

Обавезно користите тешке алфанумеричке лозинке јер их је много теже пробити. Повремено их мењајте и водите рачуна да не користите исту лозинку за све своје налоге. Такође, заштитите лозинком све своје уређаје у случају да се изгубе, на тај начин било који проналазач не може приступити вашим приватним налозима или подацима. Прочитајте више о безбедности лозинке овде.

3. Користите Анти-Малваре и фиревалл

То ће вам помоћи да одбијете све злонамјерне нападе који покушавају да вам украду податке. Такође је важно да имате најновије верзије свих управљачких програма, ОС-а, анти-малваре-а и прегледача, јер се често ажурирају како би поправили сигурносне недостатке..

4. Не отварајте и не кликајте на Фисхи е-пошту, веб странице или скочне прозоре

Пазите на е-поруке које отварате. Ово важи за кликовање на било које везе или прилоге јер могу садржавати вирусе. Поред тога, они искачући прозори који кажу да је ваше рачунало заражено и да морате да преузмете њихов антивирус? Затворите их одмах! Ово су све уобичајени примери лажног представљања – техника у којој вас цибер-криминалци намамљују да са њима делите своје приватне податке.

5. Подузмите мере предострожности при коришћењу јавних врућих тачака

Изговарали смо то изнова и изнова, али толико је важно. Морате заштитити своју везу када користите јавне вруће тачке. Ако то не учините, било ко други на истој мрежи може пресрести све ваше податке и чак се пријавити на било који рачун на који сте тренутно пријављени. Сазнајте више о томе како остати безбедан на јавним жаришним локацијама.

6. Шифрирајте своју везу помоћу ВПН-а

Где год да се налазите, увек користите СаферВПН када се повезујете на Интернет. То додаје додатни слој сигурности јер шифрира и шифрира све ваше податке, онемогућујући свима који покушавају да дешифрују оно што радите на мрежи. Уз 256-битну енкрипцију, имаћете исту сигурност коју банке користе да би осигурале ваше мрежно банкарство! СаферВПН спречава покушаје крађе идентитета чинећи све ваше податке приватним како би му сноопери не могли приступити!

То је тако једноставно! Ако још немате СаферВПН, покушајте бесплатно СаферВПН или набавите претплату (уз нашу 30-дневна гаранција поврата новца, немате шта да изгубите!). Почните да се данас заштитите од крађе идентитета на мрежи!

Имате ли каквих повратних информација, предлога или захтева за функцију? Слободно нас контактирајте и придружите нам се на друштвеним мрежама! Волели бисмо да чујемо од вас.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map