Шест съвета за сигурност за WiFi (и едно сигурно решение)

Лаптоп и кафе


Прочетете напред, за да научите шест неща, които можете да направите, за да се защитите на обществен WiFi – както и едно цялостно решение за вашите нужди за онлайн сигурност.

Общественият WiFi е абсолютно навсякъде в наши дни. Влизате в кафене, салон на летището, ресторант за бързо хранене или фоайе на хотела и бам – безжичните мрежи скачат от стените, за да ви поканят да се свържете с интернет.

И е доста спретнато, нали? Преди години трябва да донесете заедно с вас кабел Ethernet за достъп до обществен WiFi и да се борите със съседите си за изхода.

Сега можете да получите достъп до интернет почти навсякъде със скорости, които преди години биха накарали главите ни да се въртят – всички, докато се възползвате от добра храна, освежаващи напитки и спокойна, но продуктивна среда.

Проблемът с обществения WiFi

Всичко това се казва, нищо в живота не е безплатно – включително и Интернет. Възможно е да не понасяте никакви непосредствени директни разходи, като използвате WiFi на любимия си кафене, но без да предприемате необходимите предпазни мерки, може да се настроите за нарушаване на данните, кражба на самоличност, загуба на контрол над личната ви информация или по-лошо.

Публичните точки за WiFi обикновено са отворени за всички и обикновено не са шифровани. Това означава, че всичко, което е необходимо, са някои основни хакерски умения и / или евтини инструменти като скенери или WiFi ананаси за скептични хора, за да направите някое от следните неща:

 • Следете вашия уеб трафик – включително търсения и имейли
 • Заснемете вашите пароли, докато ги въвеждате
 • Прихващайте и пренасочвайте финансовите си транзакции
 • Инсталирайте злонамерен софтуер („зловреден софтуер“) на вашия компютър

Падането на жертва на тези или други нарушения на киберсигурността може да доведе до това, че вашата лична информация стане видима за света, тонове пари изчезват без начин да я възстановите или дори пълна загуба на вашите устройства или акаунти в социалните медии.

Хората на устройства

Шестте основи на обществената WiFi сигурност

Добрата новина: Не е нужно да жертвате сигурността за удобството на обществения WiFi. Всъщност е възможно да останете разумно безопасни при обществени WiFi връзки!

Ето нашите топ шест съвета за защита на себе си в обществена мрежа – и едно допълнително предложение, което ще ви запази наистина безопасно навсякъде онлайн:

1. Изключете споделянето.

Ние разбираме удобството да позволим отдалечено влизане и споделяне на вашата музика, снимки, принтери и други, докато сте у дома. Но да изложиш всичко това на открито в обществена мрежа е много лоша идея.

Когато сте на обществена WiFi връзка, махнете отметката от всички полета от секцията „Домашна група“ на мрежови и интернет настройки на компютър и от Споделяне под „Системни предпочитания“ на Mac.

2. Използвайте анти-зловреден софтуер.

Винаги трябва да защитавате вашите компютри и мобилни устройства от злонамерени атаки – всъщност дори и никога да не използвате обществен WiFi. Един от най-добрите начини да направите това е чрез получаване на анти-зловреден софтуер.

Кажете истината, това всъщност не е по-различно от това да сте в течение на ваксини и лекарства. За щастие, грижата за здравето на вашия компютър като това е доста достъпна – или дори може да бъде безплатна, ако използвате услуга като Avira.

За повече информация, вижте любимите софтуерни пакети за анти-злонамерен софтуер на PCMag.

3. Използвайте HTTPS.

Общо правило: Не въвеждайте чувствителна информация – номера на кредитни карти, социалноосигурителни номера, пароли или нещо друго, което искате да останете в тайна – на страници без „https“ в самото начало на URL адреса (пълния адрес, който виждате към горе на екрана ви).

Допълнителното „s“ показва, че връзката ви със страницата е криптирана, което я прави така, че трети страни да не могат да виждат информацията, която се изпраща напред и назад – независимо какво е.

Разбира се, не всички уебсайтове имат това криптиране. Прочетете напред нашия бонус съвет, за да научите как да получите достъп до всички сайтове – дори и „http“ тези – с високо ниво на защита на криптирането.

4. Защитете вашите пароли – и ги направете уникални.

Ако използвате една и съща парола за всеки сайт или ако вашата парола е включена в речника, имате проблем. Освен това животът на паролата наистина не трябва да надвишава повече от няколко месеца.

Вашите пароли в идеалния случай трябва да са глупостни комбинации от букви, цифри и символи и те трябва да се променят често. Те също трябва да бъдат уникални за всеки акаунт – например имейл, Facebook, Amazon и т.н..

За да управлявате всичко това, препоръчваме да използвате LastPass. Той бързо генерира нови пароли, влиза във вашите акаунти за вас и съхранява всичко онлайн, за да имате достъп до вашите невъзможно-запомнящи се буквено-цифрови пароли отвсякъде.

Можете също така просто да запишете паролите си за глупости на лист хартия и да ги скриете – тогава те не могат да бъдат хакнати (поне цифрово).

5. Активирайте защитната стена.

Защитната стена предотвратява влизането (или излизането) от вашето устройство на нежелан уеб трафик – и може да се активира както на Windows, така и на Mac компютри само с няколко щраквания. Включването му добавя допълнителен слой сигурност във всички мрежи и може да се използва за защита на вашата машина от недружелюбни външни лица. Можете да научите как да конфигурирате вашата защитна стена тук.

Стена от червени светлини

6. Потвърдете мрежовото име.

Преди да се опитате да се свържете с WiFi в местния си Starbucks, проверете името на мрежата с служител – не искате да свързвате с фалшива мрежа, която звучи като че може да е истинската гореща точка, но всъщност работи през някои компютъра на пълзящо растение.

Като се има предвид, ако някой, който се мотае наоколо, прави мрежа със същото точно име като законното, може да не сте в състояние да знаете разликата. (Вижте следващия ни съвет, за да научите как да бъдете в безопасност дори от този гаден хакерски метод.)

Простото решение за WiFi сигурност: Вземете VPN

Следването на горните съвети трябва да ви поддържа относително безопасни онлайн. Но ако наистина искате защита – без да се налага да променяте навиците си толкова много – ще трябва да използвате VPN като SaferVPN.

С натискането на един бутон VPN ще криптира целия ви уеб трафик, правейки го така, че всички данни, които вашият компютър изпраща и получава, изглеждат като пълна глупост към външния свят. Няма значение дали сте в HTTPS сайт или не – или дори в мрежа, напълно тайно контролирана от трета страна. Вашата лична информация ще остане частна.

Сега, когато сте публичен професионалист за WiFi сигурност, излезте и вземете необходимите инструменти, за да сте в безопасност – има цял свят от кафенета, които ви очакват.

Ако все още нямате SaferVPN, запишете се за план или стартирайте безплатната си VPN пробна версия сега!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map