Как да изберете най-добрия VPN протокол

Жена на лаптоп


Независимо дали искате допълнителна сигурност, супербързи скорости или лесна конфигурация, изборът на правилния VPN протокол може да ви помогне да извлечете максимума от вашата интернет връзка.

VPN протоколите може да изглеждат като наистина скрита част от онлайн технологиите, на които наистина не е нужно да обръщате много внимание.

Но вярвате или не, в зависимост от устройството, което използвате и личните ви предпочитания, изборът наистина има значение. Всъщност има някои съществени разлики между всеки от четирите основни протокола, които се използват днес.

За щастие, не е необходим технологичен кибер съветник, за да разбере разликите. Познаването само на няколко неща ще ви помогне да изберете правилния протокол за криптиране – и ще ви позволи да оптимизирате вашето онлайн изживяване.

Прочетете напред, за да научите какви са VPN протоколите и кой трябва да изберете.

Определени VPN протоколи

Какво е VPN протокол? Най-добре се описва протокол като договорен език, чрез който компютрите комуникират. В случай на VPN, протокол определя точно как маршрутите ви за данни между вашия компютър и VPN сървъра, който използвате.

Можете да прочетете повече за VPN протоколите тук.

Компютърен екран и очилаVPN протоколите може да изглеждат объркващо на пръв поглед, но всъщност не са!

Четирите основни VPN протокола

Основните VPN протоколи, които се използват днес са IKEv2, PPTP, L2TP / IPSEC VPN и OpenVPN. Всеки от тях има свои собствени уникални предимства. Прочетете, за да научите какви са те!

IKEv2

Интернет обмен на ключове (IKE или IKEv2) е най-новият и най-модерният протокол за VPN тунел. Този протокол – за който се знае, че е най-бързият – също се гордее с предимството на най-добрата мобилна свързаност. IKEv2 позволява поддържана и надеждна VPN връзка – дори при превключване между Wi-Fi и 3G / LTE мрежи. В допълнение, IKEv2 гарантира максимална сигурност с 256-битово криптиране. Основният недостатък обаче е, че все още не се поддържа на по-стари устройства.

PPTP VPN

Тунелният протокол от точка до точка (PPTP) е най-простият от протоколите и е разработен през 1999 г. от консорциум, ръководен от Microsoft. Работейки с 128-битово криптиране, той отдавна е стандарт за вътрешни бизнес VPN и се поддържа от най-голям брой устройства. Тъй като криптирането е по-просто от другите протоколи, PPTP не забавя скоростта на честотната лента. Недостатъкът е, че може да бъде блокиран – включително от Голямата защитна стена на Китай – и не винаги е стабилен. Това обикновено означава малък риск от прекъсване на връзката.

L2TP / IPSEC VPN

Протоколът на тунел на слой 2 (L2TP) обикновено работи по-бавно от останалите протоколи поради 256-битовото си криптиране, но това е само защото има допълнителен слой сигурност. Обикновено се комбинира с протокола IPsec, което му дава предимство в поверителността, автентичността и целостта. При правилно внедряване той няма основни известни уязвимости. И за щастие, тя е достъпна на почти всички съвременни платформи. Това каза, пазете се, че понякога се бори с ограничителни защитни стени.

OpenVPN

OpenVPN е протокол с отворен код, който непрекъснато се обновява и подобрява. Той е много стабилен, работи чудесно при безжични връзки и е много сигурен. Тя включва технологията SSL (Secure Sockets Layer), която обикновено вече използвате за своите онлайн покупки, банкови дейности и трансфер на други чувствителни данни. В много отношения OpenVPN е най-доброто от всички светове, но може да бъде малко по-сложно да се настрои от останалите три протокола – и не е наличен при всички VPN. Все пак го препоръчваме за повечето хора.

Избор на най-добрия VPN протокол с SaferVPN

Изборът на най-добрия VPN протокол зависи от това какво искате да направите с вашата VPN.

 • Ако просто искате да отворите блокирани сайтове и не се притеснявате наистина за поверителност или сигурност, използвайте PPTP за бърза връзка.
 • Ако използвате VPN главно за допълнителна сигурност и не се интересувате от скорости, препоръчваме L2TP протокола. Той ще ви предпази от хакери, снайперисти и любопитни правителства и ще ви помогне да заобиколите цензурата.
 • За най-новия, най-стабилен протокол – и най-добрата поточна и мобилна сигурност и свързаност – свържете се с IKEv2, ако устройството ви го поддържа.
 • За малко от всичко, използвайте OpenVPN.

Ако наистина не искате да се занимавате с избора на най-добрия VPN протокол, това е наред. Ако имате достъп до SaferVPN чрез нашето приложение, можете да седнете и да се отпуснете – приложението ще избере най-добрия протокол за вас.

Но ако смятате, че един конкретен протокол ще работи най-добре за вас, SaferVPN ще ви позволи да изберете някой от четирите. Едно нещо, което трябва да се отбележи: Много от нашите конкуренти допускат само първокласни потребители до OpenVPN. Оставяме всички да го използват.

Ако все още не сте започнали работа с VPN, можете да получите безплатна пробна версия на SaferVPN или да настроите абонамент днес! Чувствайте се свободни да се свържете на [email protected] за повече информация или за помощ при избора на протокол.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map