10 изненадващи факти от интернет историята

азиатски човек, използващ компютър в кафенето


В момента използвате интернет, но знаете ли откъде идва (и всички приложения, които използвате всеки ден)? Прочетете за 10 от нашите любими факти от интернет историята – и научете за някои от изненадващите „истории за произход“ на световната мрежа.

Инфографика: Топ 10 истории за произход в Интернет

Инфографика: Топ 10 изненадващи истории за произход в Интернет

1. Стив Джобс косвено помогна за създаването на Интернет.

След като Стив Джобс беше отстранен от Apple през 1985 г., той създаде компютъра NeXT. Не се продаваше добре, но през 1989 г. той го продаде на млад програмист.

Този програмист се оказа Тим Бърнърс-Ли, изобретател на световната мрежа. Бернерс-Ли работеше в изследователската организация CERN в Швейцария, където учени от цял ​​свят се обединиха, за да си сътрудничат за авангардни иновации.

Но с всеки учен, който носи собствени компютри и софтуер, те не можаха лесно да имат достъп до работата на другия. Бернерс-Ли осъзна, че може да създаде програма, която да позволи на хората да обменят информация:

Купихме готина машина, компютъра NeXT. NeXT беше машина, направена от Стив Джобс, когато той беше изгонен от Apple … имаше прекрасен дух към него, наистина добра среда за разработчици … Когато го отворихте, получихте предварително записано съобщение от Стив, което казва: „Добре дошли в следващият. Тук не става въпрос за лични изчисления. Става дума за „лични“ изчисления. “Той беше идеален за проектиране в мрежата.

През 1989 г. Бернерс-Ли взе това вдъхновение по целия свят, предлагайки глобална мрежа от компютри, споделящи информация чрез „World Wide Web“. Той публикува първия сайт на 6 август 1991 г. и изглежда така:

първи уебсайт Tim berners-lee

2. Изобретателят на имейла се опита да го запази в тайна.

През 1971 г. възпитаникът на MIT Рей Томлинсън помага да се изгради ARPANET (предшественик на Интернет). В онези дни съобщенията можеха да се изпращат само на тези, които използват същия точно компютър. По собствена инициатива Томлинсън написа програма, която позволява на хората да изпращат съобщения между тях различно компютри – и изобретен имейл в процеса.

В началото Томлинсън не вярваше, че „@“ е толкова голяма работа. Всъщност той каза на един от колегите си: „Не казвайте на никого! Не е това, върху което трябва да работим. ” Това може би е причината той да не запази първия имейл, който някога е изпращал, нито можеше да си припомни съдържанието му – смяташе, че това е може би „нещо като QWERTYUIOP“ (поради оформлението на клавиатурата).

Днес повече от три милиарда имейли се изпращат всеки ден, интернет историята не е същата оттогава!

3. GIFs буквално са кръстени на фъстъчено масло.

Стивън Уилям е известен като изобретателя на GIF – онези анимирани изображения, които виждате навсякъде онлайн. Когато решаваше произношението на своето изобретение, Wilhite заяви, че умишлено е избрал да озвучи американската марка фъстъчено масло, тъй като неговите колеги от CompuServe често казват (във връзка с телевизионните реклами на Jif): „Choosy разработчиците избират GIF (jif).“

Всъщност и до днес Уилхит все още настоява, че творението му е произнесено с меко надпис „Г.”

GIF всъщност означава Графичен интернет формат. Това е файл с изображения, който е компресиран, за да намали времето за прехвърляне и е създаден, за да помогне на уеб дизайнерите и инженерите да заредят анимации в ранните модери и уеб браузъри. В днешно време на двуминутен видеоклип в YouTube може да са необходими около 40 минути буфериране!

4. Супербоулът на Janet Jackson „неизправност в гардероба“ вдъхнови YouTube.

Изпълнението на Джанет Джексън на Superbowl през 2004 г. може би е един от най-големите вирусни моменти от началото на 2000-те. Но вероятно ще бъдете изумени, когато чуете, че това фиаско разбуни повече от просто таблоидна драма – вдъхнови създаването на една от най-популярните UGC (генерирано от потребителите съдържание) платформи. 

Джауд Ким, тогава служител на PayPal, беше ужасен, че пропусна шоуто на полувремето и не успя да намери видеоклипове за момента онлайн. Това предизвика вдъхновението за него и двамата му колеги Стив Чен и Чад Хърли да създадат сайт, в който потребителите могат да качват свои собствени видеоклипове – които ние познаваме като YouTube.

Първото видео, с участието на съоснователя Джауд Ким в зоопарка в Сан Диего, беше качено на 23 април 2005 г..

Оттогава YouTube събра над 1 милиард потребители и в момента вижда над 300 часа видео, качено всяка минута. Тези видеоклипове въведоха безброй изгряващи звезди и запомнящи се, сърдечни, забавни и променящи живота моменти. И да си помисля – всичко това може да не се е случило без „неизправност в гардероба“.

5. Facebook слиза от „горещ или не“ сайт.

През 2004 г. студентът от Харвард Марк Цукерберг беше забранен за достъп до интернет на Харвард след създаването на противоречивия сайт „FaceMash“. По доста страховит начин FaceMash „разбърква“ лица на студентите рамо до рамо и оставя посетителите да избират кой е „горещ“ или „не“.

За да накара изображенията да попълнят неговия сайт, Зукърбърг хакна „фейсбуците“, които Харвард пази, за да помогне на учениците да се идентифицират. В резултат на това FaceMash беше незабавно изключен. Но доказа колко голямо е търсенето на универсален „социален“ сайт.

И макар да беше краткотраен, той вдъхнови създаването на следващия му сайт: „Фейсбукът“.

Когато Зукърбърг завърши своя сайт – сега известен още като „Фейсбук“ – той го постави в университетски пощенски списък, достигнал до 300 души. В рамките на 24 часа сайтът имаше между 1200 до 1500 регистранти.

Оригинална начална страница във FacebookОригиналната начална страница във Facebook. Можете ли да забележите Ал Пачино?

Бързо напред към днес и Цукерберг разшири социалната си мрежа до огромни размери. Сега Facebook има над 2,27 милиарда активни потребители месечно по целия свят – което го прави невероятно важна част от интернет историята.

6. Twitter излезе от „хакатон“.

През 2006 г. компания, наречена Odeo, която е основана като подкастинг платформа, се проваля поради липса на растеж и инвеститори. Така те решиха да започнат да държат „хакатони“ за цялата компания, за да генерират някои идеи.

Една от тези идеи беше Twttr.

Идеята зад Twttr, представена от сътрудниците на компанията Джак Дорси, Ноа Глас и Флориан Вебер, беше система, по която можете да изпратите текст на едно число и той да бъде излъчен на всички ваши приятели. Twttr се превърна в Twitter – който сега е една от най-популярните услуги за социални мрежи, където потребителите могат да изпращат и публикуват съобщения с 280 символа чрез „туитове“.

В 21:50 ч. PST време на 21 март 2006 г., Дорси публикува първото съобщение в Twitter: „Просто настройвам моя twttr.“

първи туитър Джак ДорсиПървият туит някога.

Днес услугата вече има повече от 330 милиона активни потребители, които публикуват повече от 500 милиона туитове на ден. Не е твърде изтъркан за „хакатон!“

7. Instagram се роди от неуспешно приложение, наречено „Burbn.“

Вдъхновен от успеха на Foursquare, Бърбн е базирано на местоположение приложение за iPhone, разработено от Кевин Систром и Майк Кригър. Той позволява на потребителите да се регистрират на определени места, да правят планове за бъдещи регистрации, да печелят точки за разговори с приятели и да публикуват снимки на срещите. 

Приложението не успя. Но основателите направиха едно много важно наблюдение – хората изобщо не използваха функцията за регистрация. Вместо това те използваха споделяне на снимки.

Така през 2010 г. се роди Instagram. Systrom и Krieger създадоха лесното за използване приложение за прилагане на готини филтри и споделяне на снимки. Първото качване в Instagram беше на кучето на Доли, Систром.

първи инстаграм пост

Късмет за нея, сега тя дори има собствен профил в Instagram. Днес тя е един от милиарда активни потребители на Instagram, които правят и филтрират своите блестящи снимки.

Що се отнася до основателите, Instagram в крайна сметка беше продаден за 1 милиард долара в брой и акции, като напомни на всички нас да търсим възможности за успех след провала!

8. Уикипедия излезе от страничния проект на кодиращия наркоман.

Джими Уелс, изследователски директор на една фирма в Чикаго, беше толкова пристрастен към Интернет, че прекарваше свободното си време в писане на компютърни кодове. Страстта му в крайна сметка доведе до създаването на един от най-популярните сайтове в мрежата: Wikipedia.

Вдъхновен от първоначалното публично предлагане на Netscape, Уелс напусна кариерата си в областта на финансите, за да стане интернет предприемач. Той започна с един рецензиран единствено енциклопедия, наречена Nupedia през 2000 г. След това започна да създава нова енциклопедия с помощта на софтуер за Wiki, фокусиран върху сътрудничеството. Това означаваше, че всеки може да допринесе, което позволява неограничен обхват и потенциал.

Днес Уикипедия е достъпна на 303 езика. Английската му версия има над 5 700 000 статии и 35 000 000 потребители.

Най-ранната оцеляла редакция в текущата база данни на Wikipedia.Най-ранната оцеляла редакция в текущата база данни на Wikipedia.

9. Google беше почти наречен „BackRub.“

През 1995 г. Сергей Брин, 21-годишен абитуриент в Стенфорд, е назначен да покаже Лари Пейдж, 22-годишен бъдещ студент, в университета. “Мислех, че е доста отвратителен”, каза Пейдж за Брин. Брин се почувства по подобен начин: „И двамата се намерихме за отвратителни… Но ние го казваме малко шеговито. Очевидно прекарвахме много време в разговори помежду си, така че имаше нещо там. Имахме някакво нещо, което се разрушава. “

Първоначално Лари Пейдж и Сергей Брин създадоха търсачка, наречена BackRub. Търсачката работи на сървърите на Stanford повече от година, но трябваше да бъде изключена, след като пое твърде голяма честотна лента.

След това Пейдж и Брин насочиха вниманието си към изграждането на нова търсачка: Google. Името е игра на думата „googol“, математически термин за числото, представено с числото 1, последвано от 100 нули. Числото допълнително отразява мисията им да организират привидно безкрайно количество информация в мрежата.

Оригиналната начална страница на GoogleОригиналната начална страница на Google от 1998 г..

Днес Google обработва над 40 000 заявки за търсене всяка секунда, 3,5 милиарда търсения на ден и 1,2 трилиона търсения годишно. И е нещо повече от търсачка – това е доставчик на имейл, интерактивна карта на света, услуга за превод, инструмент за създаване на документи, облачна платформа и много други.

Интересното е, че дори и при всички потребители и търсения, 16 до 20 процента от търсенията, които Google получава всеки ден, никога не са били в Google. 

10. VPN технологията датира от 90-те години.

В средата на 90-те години Gurdeep Singh-Pall, софтуерен инженер в Microsoft, помогна за разработването на технология, наречена PPTP: pene-to-peer тунелен протокол.

PPTP позволява на компютър да настрои сигурна връзка или „тунел“ към отдалечен сървър и е от съществено значение за компании като Microsoft да установят частни връзки към работните си мрежи от отдалечени места.

Това беше началото на VPN историята, както я познаваме. Днес, с сегментирането на Интернет въз основа на географско местоположение и повишена информираност за правителственото интернет наблюдение, тази технология стана широко популярна на потребителския пазар. Около 410 милиона души по света използват VPN (виртуални частни мрежи), за да сърфират в мрежата безопасно, сигурно и анонимно.

С VPN потребителите могат да се защитят от проследяване на трети страни, правителствени агенции, снайперисти и хакери. Те също така могат да заобиколят интернет цензурата и / или гео ограниченията за достъп до любимите си уебсайтове, стрийминг платформи за развлечения и социални медии.

Това са само няколко от любимите ни факти за историята на Интернет. За повече съдържание за световната мрежа, VPN, кибер трикове и кибер новини, следвайте ни във Facebook, Twitter и Instagram!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map