Što učiniti kada se hakira vaš račun na društvenim mrežama

prijenosno računalo s hakerskim naljepnicama i naljepnice za putovanja


Ako ste izgubili kontrolu nad svojim računom, ne tražite dalje! Ovdje smo da pojedinosti o svakom koraku koji trebate poduzeti kako biste ponovo dobili pristup svom računu i spriječili da se ubuduće ponovo dogodi još jedna haka na društvenim mrežama. Samo vi možete osigurati sigurnost svojih podataka!

Iako mali hak na društvenim medijima može uključivati ​​neugodne postove na društvenim medijima, također je došlo do velikog povećanja napada velikih razmjera koji mogu dovesti do štetnog gubitka podataka, pa čak i krađe identiteta!

Ako se vaš račun na društvenim mrežama hakira, jednostavna promjena zaporke neće vas spasiti. Znate li što trebate poduzeti da haker nije pripremio račun za uzastopne napade? Evo svega što trebate znati kako bi hakeri bili u nedogled!

Koji su rizici haka na društvenim medijima?

Recimo da od prijatelja dobijete neke poruke u kojima pišete da šaljete nekoliko skiciranih poruka. Vjerojatno je da vaše računalo nije samo na fritzu, mada u to sve želimo vjerovati. Kada ste žrtva krađe na društvenim mrežama, morate uzeti u obzir činjenicu da ta osoba ima potpuni pristup vašem računu. 

Čak i ako se hakira samo jedna web lokacija, vaši će se drugi računi moći hakirati i.

Hakeri ne dobivaju samo pristup vašem korisničkom imenu i zaporci. Ako istu lozinku upotrebljavate na drugim web mjestima, vjerojatno će dobiti pristup i svim vašim drugim računima. Ako ste, primjerice, Facebook povezani s vašim Instagramom, to su dva računa lako hakirana! Slično tome, ako je vaš Twitter povezan s vašim Instagramom, tada voilà! Potpuni pristup računu.

Razmotrimo kakve bi informacije mogli dobiti s tih računa. Vjerojatno je vaš datum rođenja na Facebooku, vaši osobni e-poštom zaključani su na ovim stranicama, vaš je telefonski broj vjerojatno vidljiv hakeru, oni mogu slati poruke svima u vašim kontaktima itd. Imajte na umu, ovo nije samo sramotno, ali vaši će kontakti čak i zapravo poslati novac …

Ugrožene su više od vaših lozinki.

Nije teško zamisliti kako se ovaj trend i dalje gomila, ostavljajući napadaču da čak izvrši krađu identiteta koristeći vaše osobne podatke. Sve to može utjecati ne samo na vašu reputaciju na mreži (posebno ako ste tvrtka!), Već i na vaše financije.

Kako mogu znati je li moj račun hakiran??

Nisu svi dobili izravnu poruku s web stranice e-pošte ili društvenih medija u kojoj se navodi da je njihov račun ugrožen. Stoga možda nećete odmah znati da s vašim računom nije u redu ništa, pogotovo ako napadač unosi samo male promjene ili šalje povremene poruke. Neki uobičajeni znakovi da ste žrtva hake na društvenim mrežama su:

 • Ako na vašem računu postoje bilo kakve novosti, koje niste sami objavili
 • Ako vam netko kaže da su s vašeg računa primili poruke koje niste poslali (povremeno provjerite poslane poruke)
 • Nove igre ili aplikacije povezane s vašim računom (uključuju i kupovinu)
 • Ako dobijete obavijest u kojoj se navodi da ste napravili promjene na svom računu
 • Sve ostale radnje na vašem računu kao što su frontanje, praćenje / uklanjanje pogrešaka, blokiranje itd.

Kako je došlo do hakiranja mog računa?

Važno je shvatiti kako se točno događalo hakiranje na društvenim medijima kako bi se spriječili daljnji napadi u budućnosti. Evo najčešćih načina na koji hakeri pristupaju vašem računu:

 • Zlonamjerni softver na vašem uređaju
 • Sama web lokacija se hakira
 • Vaš sigurnosni softver je zastario
 • Kliknite štetnu vezu u e-pošti, izravnoj poruci ili na web stranici
 • Slabe ili uobičajene lozinke
 • Aplikacija treće strane za koju ste odobrili da se krši

Provjerite koliko je lako upadati u tvrtku.

Video: Pogledajte ovaj hakerski proboj u tvrtku

Što učiniti ako je vaš račun hakiran

Ako otkrijete hack na društvenim mrežama, odmah morate poduzeti nekoliko koraka:

 • Provjerite svoje računalo na zlonamjerni softver: većina hakera prikuplja lozinke pomoću zlonamjernog softvera. Pokrenite potpuno skeniranje virusa na računalu da biste uklonili štetne datoteke i programe. Ponovo pokrenite računalo i još jednom pokrenite skeniranje da biste bili sigurni. Promjena lozinke bez čišćenja vašeg sustava hakeri ne može zaključati račune.
 • Vraćanje izvorne lozinke: Ako kompromitiranu lozinku koristite na bilo kojem drugom mjestu, promijenite je i tamo. Također biste trebali zaporku učiniti jačom nego što ste je imali prije. Trebao bi biti dugačak 10 znakova i koristiti velika slova, mala slova, brojeve i simbole.
 • Omogući provjeru u 2 koraka (2SV): Provjera u 2 koraka dodaje dodatni sloj sigurnosti vašem računu. Zahtijevajući poseban kôd poslan na vaš telefon prilikom promjene postavki vašeg računa, možete biti sigurni da ste uvijek svjesni hoće li netko pokušati ući u vaš račun.
 • Opozovi dozvole iz aplikacija treće strane: Prođite kroz autorizirane aplikacije treće strane i uklonite sve što vam nisu potrebne. Mnogi od nas bezbrižno kliknu „autoriziraju“, a da ne shvate koliko informacija im dajete. Ako je ta aplikacija probijena, vi ste meta.
 • Provjerite je li vaš sustav ažuriran: Zapravo, postavite računalo da se automatski automatski ažurira kako biste što prije dobili zaštitu od novih napada.
 • Obavijesti prijatelje i obitelj: Iako će većina ljudi shvatiti da vam vjerojatno nije poslao pozivnice za kupnju čudotvornog lijeka za mršavljenje, vrijedno je dvostruke provjere dobivaju li pismo. Obavijestite svoje prijatelje i obitelj da ste bili hakirani, pogotovo u slučaju da su primili bilo kakav novac. To se posebno odnosi ako je hack bio rezultat zlonamjernog softvera ili zlonamjernih veza.
 • Provjerite postavke e-pošte: Provjerite postavke e-pošte jer hakeri mogu promijeniti postavke da bi proslijedili kopiju svoje e-pošte. Također biste trebali pregledati svoj potpis da biste bili sigurni da nisu ostavili skrivene kodove ni tragove. Također, ne zaboravite provjeriti je li aktiviran automatski odgovor koji želi pretvoriti vašu e-poštu u neželjenu poštu.
 • Prijavite bilo kakvu neželjenu poštu ili prevare: Obavezno prijavite kršenje kako bi web mjesto moglo zaustaviti napad od širenja.
 • Kontaktirajte podršku: Ako ne možete pristupiti svom računu, morat ćete se obratiti podršci da biste ponovo stekli kontrolu.

Lažno predstavljanje, prevare i sjećanje

Ako je vaš račun hakiran, vjerojatno je došlo do phishing phishinga i prijevara. Vrijedno je odvojiti trenutak za osvježenje sjećanja na to kako ove zlonamjerne veze često izgledaju i kako ih izbjeći u budućnosti.

Pošteno je reći da, vjerovatno, postoji nešto što na Internetu zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Iako bi bilo lijepo da postoje neki davno izgubljeni članovi dalekih obitelji koji vam žele dodijeliti milione dolara, a sve što morate učiniti je da im pošaljete podatke svog računa – mi smo prilično Pozitivno samo pokušavaju dobiti pristup vašim financijskim podacima. Oh, i što je još važnije, koristite sigurne mreže i zaštitite se VPN-om.

Pregledajte privatno uz SaferVPN

Sa SaferVPN vaši se podaci uvijek kriptiraju korištenjem AES enkripcije na razini banke. Spriječite zaštitu od društvenih medija osiguravajući da vaši osobni podaci nikada nisu izloženi na mreži.

Ako još nemate SaferVPN, nabavite pretplatu danas (nudimo vam 30-dnevno jamstvo povrata novca, nemate što izgubiti!) ili isprobajte SaferVPN besplatno tako da možete uživati ​​u duševnom miru na mreži.

Imate li bilo kakvih povratnih podataka, prijedloga ili zahtjeva za značajku? Slobodno nas kontaktirajte, postavite pitanja u komentarima i pridružite nam se na društvenim mrežama! Voljeli bismo čuti od vas.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map