Потпуна листа техничких дивова којима можете веровати – ЕФФ-ово „Ко вам је вратио?“ Извештај 2015

ЕФФ


Фондација Елецтрониц Фронтиер (ЕФФ) недавно је саставила свој годишњи извештај о колико добро велике технолошке компаније штите ваше приватне податке од владиних упита. Добили смо вам комплетну листу оних који су вам узвратили и оних који се само не зајебавају.

Резиме извештаја „Ко има леђа“ за 2015. годину

Са повећањем времена које свакодневно проводе на интернету, техно дивови попут Фацебоока, Гооглеа и Апплеа знају толико о вама. Повјеравамо их са нашим фотографијама, локацијама и пуно других личних података. Сада не бисте хтјели да ти подаци дођу у погрешне руке, зар не? Поготово не ако сте у земљи која цензурише, прати и ограничава интернет.

Сновден нам је доказао да ни западњаци не могу бити сигурни да ће њихови подаци бити сигурни од знатижељних очију наших влада. Извештаји и изјаве указују на могућност учешћа телеком оператера у масовном надзору НСА-е.

Да би помогла потрошачима, Фондација за електронске границе издаје годишњи извештај под називом „Ко је назад?“. Циљ ЕФФ-а са својим извештајем је двострук:

 1. Едукација појединаца на којима је интернетске компаније сигурно пословати,

 2. Подстицање наведених компанија да се залажу за приватност својих корисника на судовима и да покажу транспарентност у пословању с владама

Овим чланком надамо се да ћете постати мало мудрији у које компаније можете да верујете. Ипак, реч о опрезу: чак и ако ове компаније дају све од себе да заштите вашу приватност, никада не можете бити 100% сигурни да ће тако увек и остати. Увек подузмите мере предострожности да бисте остали анонимни на мрежи.

Како су компаније оцењене

За оцењивање анкетираних технолошких компанија коришћено је пет критеријума, и то:

 • Најбоље праксе прихваћене од стране индустрије: Компаније морају испунити ова три критеријума да би стекли звезду:

  1. Да ли компанија захтева од владе да добије налог од судије пре него што преда садржај комуникације корисника?
  2. Да ли компанија објављује извештај о транспарентности, тј. Редовне, корисне податке о томе колико су пута владе тражиле корисничке податке и колико често је компанија владиним подацима давала корисничке податке?
  3. Да ли компанија објављује водиче за спровођење закона који објашњавају како реагују на захтеве података од владе?
 • Реците корисницима о захтевима владе: Ако влада затражи личне податке, ове компаније ће претходно обавестити своје кориснике, осим ако није хитно.

 • Јавно објавите правила компаније о чувању података: Да би добила звезду у овој категорији, компанија мора открити колико дуго чувају податке о својим корисницима који нису доступни корисницима, као што су евиденција ИП адреса корисника и избрисани садржај. 

 •  Откријте колико пута владе траже уклањање корисничког садржаја или налога и колико често се компанија придржава: Да би добила звезду, компанија мора редовно да открива колико често владе траже уклањање корисничког садржаја или обуставу корисничких налога, као и колико често компанија удовољава тим захтевима..

 • Јавне политике корисника: супротстављање позадини: Звезда се додељује компанијама које заузимају јавну позицију против присилног укључивања намерних безбедносних слабости или других присилних врата како би владе могле да прелазе у активности корисника.

Резултати 2015 ЕФФ-а „Ко вам је вратио леђа?“

ефф-2015-репорт

Они који постижу пуне бодове су Адобе, Аппле, Цредо, Дропбок, Сониц, Викимедиа, ВордПресс и Иахоо. Можете бити сигурни да дају све од себе да заштите своје кориснике од захтева власти за корисничким подацима.

Снажна реч упозорења иде против ВхатсАпп-а и АТ&Т-а, најлошијег резултата у анкети са само једном звездицом. Пазите шта шаљете било коме јер владе могу да истраже у томе. То је прилично забрињавајуће, јер људи шаљу врло осетљиве податке и често приватне поруке и фотографије које не би требало да дођу у погрешне руке.

Закључне мисли

Као што видимо, неке веб странице и услуге које многи од нас користе свакодневно угрожавају нашу приватност на мрежи. Док неки раде сјајан посао у заштити нас на мрежи, други нису.

На тај начин желимо да нагласимо потребу за предузимањем додатних мера против знатижељних очију власти, не само када путујемо у земље цензуре попут Русије и Кине, већ и у западне земље, јер очигледно нисмо сигурни ни од знатижељних очију наших влада овде..

Неколико кратких савета за обезбеђивање приватности:

 • Први савет је врло једноставан: придржавајте се закона и не вршите никакве сумњиве активности на мрежи у првом реду

 • Обавезно уредите своја подешавања приватности на друштвеним мрежама – прочитајте више о приватности Фацебоока овде

 • Користите приватни режим прегледача, на тај начин ваше активности је теже пратити и спречава праћење колачића

 • Никада не користите бесплатни проки или ВПН, јер цена коју плаћате је ваша приватност

 • Сакријте своју ИП адресу да бисте ефикасно постали неприметни на мрежи

 • Увек се повежите с Интернетом путем ВПН-а јер шифрира ваше податке и спречава да српско препадање изврши. Набавите бесплатно пробно раздобље СаферВПН, осим ако га већ немате!

>

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map