Пълният списък с технически гиганти, на които можете да се доверите – „Кой ти е гърба?“ На EFF Доклад 2015

EFF


Наскоро Фондацията за електронни граници (ЕФР) състави своя годишен доклад за доколко големите технологични компании защитават личните ви данни от правителствени запитвания. Предоставихме ви пълния списък на онези, които ви връщат гърба, и на тези, които просто не се чуват.

Обобщение на отчета за „Кой има гръб за 2015 г.“

С увеличаването на времето, прекарано ежедневно в интернет, технологични гиганти като Facebook, Google и Apple знаят толкова много за вас. Поверяваме им нашите снимки, локации и много друга лична информация. Сега не бихте искали тези данни да попадат в грешни ръце, нали? Особено не, ако сте в страна, която цензурира, наблюдава и ограничава интернет.

Snowden ни доказа, че дори западняците не могат да бъдат сигурни, че техните данни ще бъдат сигурни от любопитни погледи на нашите правителства. Доклади и изявления показват възможността телекомуникационните оператори да участват в масовото наблюдение на НСА.

За да помогне на потребителите, Фондацията за електронни граници издава годишен доклад, наречен „Кой ти върна гърба?“. Целта на ЕФР с доклада им е двойна:

 1. Обучение на лица, на които онлайн компаниите е безопасно да правят бизнес,

 2. Стимулиране на гореспоменатите компании да защитават поверителността на своите потребители в съдилищата и да показват прозрачност в отношенията си с правителствата

С тази статия се надяваме да станете малко по-мъдри в кои компании можете да се доверите. Въпреки това, дума за предпазливост: дори ако тези компании правят всичко възможно да защитят поверителността ви, никога не можете да сте 100% сигурни, че това винаги ще остане така. Винаги вземайте предпазни мерки, за да останете анонимни онлайн.

Как са оценени компаниите

Пет критерия бяха използвани за оценка на изследваните технологични компании, а именно:

 • Приети от индустрията най-добри практики: Компаниите трябва да изпълнят тези 3 критерия, за да получат звезда:

  1. Компанията изисква ли правителството да получи заповед от съдия, преди да предаде съдържанието на потребителските съобщения?
  2. Дружеството публикува ли доклад за прозрачност, т.е. редовни, полезни данни за това колко пъти правителствата са търсили потребителски данни и колко често компанията предоставя потребителски данни на правителствата?
  3. Компанията публикува ли ръководства за правоприлагане, в които обяснява как реагира на исканията на правителството за данни?
 • Кажете на потребителите за исканията на правителството: Ако правителството поиска лични данни, тези компании предварително ще уведомяват своите потребители, освен ако не е спешно.

 • Публично оповестявайте правилата за запазване на данни на компанията: За да получи звезда в тази категория, компанията трябва да разкрие колко дълго съхраняват данни за своите потребители, които не са достъпни за потребителите, като например дневниците на IP адресите на потребителите и изтритото съдържание. 

 •  Разкрийте колко пъти правителствата искат премахване на потребителско съдържание или акаунти и колко често компанията спазва: За да получи звезда, компанията трябва редовно да разкрива колко често правителствата искат премахване на потребителското съдържание или спиране на потребителските акаунти, както и колко често компанията отговаря на тези искания.

 • Публични политики за потребители: противопоставяне на заден план: Звезда се присъжда на компании, които заемат публична позиция срещу принудителното включване на умишлени слабости в сигурността или други принудителни задни врати, за да могат правителствата да се впускат в дейностите на потребителите.

Резултати от ЕФР за 2015 г. „Кой ти връща гърба?“

EFF-2015-доклад

Тези, които постигат пълни точки са Adobe, Apple, Credo, Dropbox, Sonic, Wikimedia, WordPress и Yahoo. Можете да бъдете сигурни, че правят всичко възможно да защитят потребителите си от исканията на властите за потребителски данни.

Силна дума на предупреждение излиза срещу WhatsApp и AT&T, най-лошо представените в проучването само с 1 звезда. Внимавайте какво изпращате на когото и да било, тъй като правителствата могат да пробват. Това е доста тревожно, тъй като хората изпращат много чувствителни данни и често лични съобщения и снимки, които не трябва да попадат в грешни ръце.

Заключителни мисли

Както виждаме, някои от уебсайтовете и услугите, които много от нас използват всеки ден, застрашават нашата онлайн поверителност. Докато някои вършат чудесна работа в защитата ни онлайн, други не са.

По този начин искаме да подчертаем необходимостта от предприемане на допълнителни мерки срещу любопитни очи на властите не само при пътуване до цензурни страни като Русия и Китай, но и в западните страни, тъй като очевидно не сме в безопасност от любопитни очи на нашите правителства тук.

Някои бързи съвети за осигуряване на вашата поверителност:

 • Първият съвет е много прост: спазвайте закона и не правете никакви подозрителни дейности онлайн

 • Уверете се, че редактирате настройките си за поверителност на социалните медии – прочетете повече за поверителността на Facebook тук

 • Използвайте личния режим на браузъра си, по този начин вашите дейности са по-трудни за проследяване и това не позволява проследяване на бисквитките

 • Никога не използвайте безплатен прокси или VPN, защото цената, която плащате, е вашата поверителност

 • Скрийте своя IP адрес, за да станете ефективно непроследяем онлайн

 • Винаги се свързвайте към интернет с помощта на VPN, тъй като той криптира вашите данни и предотвратява пропускането на правителството. Вземете безплатна пробна версия на SaferVPN сега, освен ако вече нямате такава!

>

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map