Какво да правите, когато вашият акаунт в социалните медии е хакнат

лаптоп с хакерски стикер и стикери за пътуване


Ако сте загубили контрол над профила си, не търсете повече! Тук сме, за да опишем подробно всяка стъпка, която трябва да предприемете, за да възстановите достъпа до профила си и да предотвратите повторното повторно хакване на социални медии в бъдеще. Само вие можете да сте сигурни, че вашите данни са защитени!

Докато хакерът в социални медии в малък мащаб може да включва смущаващи публикации в социалните медии, също така има огромно увеличение на мащабни атаки, които могат да доведат до пагубна загуба на данни и дори кражба на идентичност!

Ако акаунтът ви в социалните медии се хакне, просто смяната на паролата няма да ви спаси. Знаете ли другите стъпки, които трябва да предприемете, за да сте сигурни, че хакерът не е подготвил акаунта ви за последователни атаки? Ето всичко, което трябва да знаете, за да предотвратите хакерите безкрайно!

Какви са рисковете от хак за социални медии?

Да речем, че получавате някои съобщения от приятелите си, казващи, че изпращате няколко скициращи съобщения. Най-вероятно компютърът ви не е само на фрица, въпреки че всички искаме да вярваме. Когато станете жертва на хакерство в социални медии, трябва да вземете предвид факта, че този човек има пълен достъп до вашия акаунт. 

Дори само един сайт да бъде хакнат, другите ви акаунти могат да бъдат хакнати.

Хакерите не получават достъп само до вашето потребителско име и парола. Ако използвате същата парола в други сайтове, те вероятно ще получат достъп и до всеки от вашите други акаунти. Ако например Facebook е свързан с вашия Instagram, например, тези два акаунта лесно са хакнати! По същия начин, ако вашият Twitter е свързан с вашия Instagram, тогава voilà! Пълен достъп до акаунта.

Нека помислим каква информация могат да получат от тези акаунти. Вероятно датата ви на раждане е във вашия Facebook, личните ви имейли са заключени на тези страници, телефонният ви номер вероятно е видим за хакера, те могат да изпращат съобщения до всички в контактите ви и т.н. Имайте предвид, това не е просто неудобно, но вашите контакти дори всъщност могат да им изпращат пари …

Това е повече от риск за паролите ви.

Не е трудно да си представите как тази тенденция продължава да се натрупва, оставяйки нападател дори да извърши кражба на самоличност, използвайки вашите лични данни. Всичко това може да повлияе не само на репутацията ви онлайн (особено ако сте бизнес!), Но и на вашите финанси.

Как да разбера дали акаунта ми е хакнат?

Не всеки получава директно съобщение от своя имейл или сайт за социални медии, в което заявява, че акаунтът им е компрометиран. Следователно може да не знаете веднага, че нещо не е наред с вашия акаунт, особено ако нападателят прави само малки промени или изпраща периодични съобщения. Някои често срещани признаци, че сте жертва на хак в социалните медии, са:

 • Ако има ВСИЧКИ актуализации във вашия акаунт, които не сте публикували сами
 • Ако някой ви каже, че са получили съобщения от вашия акаунт, които не сте изпратили (понякога проверявайте изпратените си съобщения)
 • Нови игри или приложения, свързани с вашия акаунт (те могат да включват покупки)
 • Ако получите известие, че сте направили промени в профила си
 • Всякакви други действия във вашия акаунт, като фригиране, следване / прекратяване на пренасочване, блокиране и т.н..

Как ми хакнаха акаунта?

Важно е да разберем как точно се е получил хак в социалните медии, за да се предотвратят допълнителни атаки в бъдеще. Ето най-честите начини хакерите да имат достъп до вашия акаунт:

 • Зловреден софтуер на вашето устройство
 • Самият сайт е хакнат
 • Вашият софтуер за сигурност е остарял
 • Кликнахте върху вредна връзка в имейл, директно съобщение или на уеб страница
 • Слаби или често използвани пароли
 • Приложение на трета страна, което сте упълномощили да бъде нарушено

Проверете колко лесно е да проникнете в компания.

Видео: Гледайте този хакерски пробив в компания

Какво да правя, ако акаунтът ви е хакнат

Ако откриете хак за социални медии, трябва да направите няколко стъпки незабавно:

 • Проверете вашия компютър за злонамерен софтуер: Повечето хакери събират пароли, използвайки зловреден софтуер. Извършете пълно сканиране на вируси на вашия компютър, за да премахнете вредните файлове и програми. Рестартирайте компютъра и стартирайте сканирането още веднъж, за да сте в безопасност. Промяната на паролите ви без почистване на системата ви може да не блокира хакерите от вашите акаунти.
 • Променете паролата си: Ако използвате компрометираната парола на всеки друг сайт, променете я и там. Вие също трябва да направите паролата си по-силна, отколкото сте я имали преди. Това трябва да е с дължина 10 знака и да се използват главни букви, малки букви, цифри и символи.
 • Активиране на потвърждаването в две стъпки (2SV): Потвърждаването в две стъпки добавя допълнителен слой сигурност към вашия акаунт. Изисквайки специален код, изпратен на телефона ви, когато настройките на вашия акаунт са променени, можете да сте сигурни, че винаги сте наясно дали някой се опитва да влезе във вашия акаунт.
 • Анулиране на разрешения от приложения на трети страни: Прегледайте своите оторизирани приложения на трети страни и премахнете всички, които не са ви необходими. Много от нас небрежно кликват върху „упълномощаване“, без да осъзнават колко информация им предоставяте. Ако това приложение е нарушено, вие сте цел.
 • Проверете дали вашата система е актуална: Всъщност, настройте компютъра да се актуализира автоматично автоматично, така че да получите защита от нови атаки възможно най-скоро.
 • Уведомете приятели и семейство: Въпреки че повечето хора ще разберат, че вероятно не сте изпращали покани за закупуване на чудодейно лекарство за отслабване, струва си да проверите два пъти дали са получили бележката. Уведомете приятелите и семейството си, че сте били хакнати, особено в случай че са получили искания за пари. Това е особено вярно, ако хакът е резултат от злонамерен софтуер или злонамерени връзки.
 • Проверете настройките си за имейл: Проверете настройките на вашата поща, тъй като хакерите могат да променят вашите настройки, за да препратят копие на имейлите си. Трябва също да прегледате подписа си, за да сте сигурни, че не са оставили скрити кодове или следи. Също така, не забравяйте да проверите за активиран автоматичен отговор, който да превърне имейла ви в машина за спам.
 • Подаване на сигнал за спам или измами: Не забравяйте да съобщите за нарушението, за да може сайтът да спре атаката да се разпространява.
 • Свържете се с поддръжката: Ако нямате достъп до профила си, ще трябва да се свържете с поддръжката, за да си върнете контрола.

Фишинг, измами и памет

Ако акаунтът ви е бил хакнат, това вероятно се дължи на фиш фиш и измами. Струва си да отделите малко време, за да опресните паметта си за това как често изглеждат тези злонамерени връзки и как да ги избегнете в бъдеще.

Честно е да кажем, че вероятно всичко онлайн, което звучи твърде добре, за да е истина. Въпреки че би било хубаво да имате някои отдавна изгубени далечни членове на семейството, които биха искали да ви предоставят милиони долари и всичко, което трябва да направите, е да им изпратите данните на вашия акаунт – красива Положително, те просто се опитват да получат достъп до финансовата ви информация. О, и по-важното е, използвайте защитени мрежи и се предпазвайте чрез VPN.

Разгледайте на частно с SaferVPN

При SaferVPN вашите данни винаги се криптират с помощта на криптиране AES на ниво 256. Помогнете да предотвратите хакване на социални медии, като се уверите, че личните ви данни никога не са изложени в интернет.

Ако все още нямате SaferVPN, вземете абонамент днес (предлагаме а 30-дневна гаранция за връщане на парите, нямате какво да губите!) или опитайте SaferVPN безплатно за да можете да се наслаждавате на спокойствието онлайн.

Имате ли отзиви, предложения или заявки за функции? Чувствайте се свободни да се свържете с нас, задайте въпроси в коментарите и се присъединете към нас в социалните медии! Ще се радваме да чуем от вас.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map