Προσοχή στους κινδύνους από την κυβερνοασφάλεια αυτή την περίοδο των διακοπών

Τρομακτικό καρυοθραύστη


Προσέξτε αυτούς τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν την περίοδο των διακοπών.

Η περίοδος των διακοπών είναι η ώρα για την οικογένεια, τους φίλους, τη διασκέδαση, τα κάστανα που ψήνουν σε ανοιχτή φωτιά και – είτε του αρέσει είτε όχι – τόνοι αγορών.

Πίσω στην ημέρα των γονιών σας, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια είχαν να κάνουν με πορτοφολάδες, τρομακτικό Σάντας και να βγείτε από το χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου με τις τσάντες σας ακόμα πάνω από το αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι που ζουν τότε δεν ήταν ποτέ ονειρεύτηκα να πρέπει να απομακρύνει τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, να αποφεύγει την κλοπή πιστωτικών καρτών ή να ελέγχει για κρυπτογράφηση πριν από την αγορά.

Ούτε χρειάστηκε να ανησυχούν για δώρα όπως ρολόγια, τηλεοράσεις ή αρκουδάκια που παραβιάστηκαν από αληθινές ζωές. Αλλά με την έλευση του “Internet of Things”, φαίνεται ότι όλα αυτά τις μέρες έχουν έναν τρόπο να συνδεθούν στον Ιστό και να βάλουν τα δεδομένα μας σε μέρη που δεν περιμένουμε να πάει.

Πενήντα χρόνια αργότερα, για όλες τις ανέσεις που μας έφερε η σύγχρονη τεχνολογία, έρχεται με πολλούς κινδύνους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για μερικούς από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την περίοδο των διακοπών.

Το αρκουδάκι στο πεζοδρόμιο

^ Αυτό το αρκουδάκι απαιτεί από εσάς να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο, οπότε μην ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Κίνδυνοι αγορών

Τις μέρες του παρελθόντος, θα πρέπει να περπατήσετε μέσα από το εμπορικό κέντρο με πονεμένα πόδια, κουρασμένα χέρια και πάρα πολύ χριστουγεννιάτικη μουσική στο κατάστημα λιανικής. Αλλά εκείνοι οι καιροί έχουν φύγει. Τώρα, μπορείτε να κάνετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας κυριολεκτικά σχεδόν οπουδήποτε στη Γη – ενώ περιμένετε την επόμενη πτήση σας, καθώς παίρνετε ένα φλιτζάνι καφέ στο γωνιακό καφέ ή απλά από τη ζεστή άνεση του καναπέ σας.

Αν σας αρέσουν οι περισσότεροι Αμερικανοί, θα κάνετε την πλειονότητα των διακοπών σας στο Διαδίκτυο φέτος. Και όπως κάνετε, το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ψωνίστε χρησιμοποιώντας μια κρυπτογραφημένη σύνδεση. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεστε σε μη ασφαλή ιστότοπο ή δίκτυο Διαδικτύου – εάν η σύνδεσή σας έχει παραβιαστεί, οι κατασκοπευτές θα μπορούσαν εύκολα να ανακαλύψουν:

 • Τι αγοράσατε
 • Πού αποστέλλεται
 • Οι κωδικοί πρόσβασης και τα στοιχεία του λογαριασμού σας
 • Τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας
 • Τα στοιχεία της χρεωστικής σας κάρτας
 • Η διεύθυνση χρέωσης

άντρας χρησιμοποιώντας φορητό υπολογιστή στο καφέ

^ Αυτός ο τύπος είναι αρκετά χαρούμενος που έκανε όλες τις αγορές διακοπών του… αλλά το δημόσιο δίκτυο στο οποίο βρισκόταν δεν ήταν κρυπτογραφημένο, οπότε ο τύπος στο παρασκήνιο έκλεψε τον αριθμό της χρεωστικής του κάρτας.

Τι είδους συνδέσεις Ιστού είναι πιο ευάλωτες; Λοιπόν, τα δημόσια δίκτυα είναι αρκετά επικίνδυνα, για ένα. (Σκεφτείτε βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία, σαλόνια αεροδρομίων, καφετέριες, κ.λπ.) Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας αρκετά εξειδικευμένος χάκερ να χρησιμοποιήσει μερικά φτηνά εργαλεία “εισπνοής” για να αναγνωρίσει τους κωδικούς πρόσβασης καθώς τους εισάγετε – ή ακόμη και να παρακολουθείτε τα οικονομικά σας στοιχεία μόλις κάνετε κλικ στο “Παραγγελία”.

Ακόμα και το οικιακό σας δίκτυο μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές όσο νομίζετε. Σίγουρα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής σας έχει όλες τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και να αλλάζει τον κωδικό πρόσβασής σας κάθε δύο εβδομάδες. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τους ξένους να συνδεθούν στο οικιακό σας δίκτυο, αλλά δεν θα εμποδίσει τον ίδιο τον ISP να παρακολουθεί τι κάνετε στο διαδίκτυο. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να πωληθούν σε διαφημιζόμενους και άλλες εταιρείες δημιουργώντας ένα διαδικτυακό προφίλ σας.

Κίνδυνοι από τα δώρα σας

Περισσότερες συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο θα αγοραστούν και θα πωληθούν αυτά τα Χριστούγεννα από ποτέ. Πράγματα όπως θερμοστάτες, drone, ποδήλατα γυμναστικής και ακόμη και οθόνες μωρών χρησιμοποιούν συνδέσεις Διαδικτύου για την ευκολία των χρηστών.

Δυστυχώς, δεν έχουν όλες οι συσκευές με δυνατότητα ιστού το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.

Για παράδειγμα, το PlayStation 4 χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση – κάτι καλό! Ωστόσο, ενδέχεται να κοινοποιήσει τις πληροφορίες σας σε τρίτα μέρη – και πιθανότατα θα πρέπει να ρυθμίσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στον λογαριασμό σας για να διατηρείτε τον εαυτό σας διπλά ασφαλή από άτομα που πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες αγορές. Εκτός από αυτό, το PlayStation είναι ένα αρκετά ασφαλές προϊόν.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η οθόνη μωρού FREDI φέρεται να μην χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση, δεν έχει αυτόματες ενημερώσεις ασφαλείας και η εταιρεία δεν φαίνεται να διαχειρίζεται καλά τις ευπάθειες ασφαλείας. Και αν ξεχάσετε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης, προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα να μαντέψετε – για εσάς ή τους αναρριχητές. (Αυτό συμβαίνει επειδή είναι “123”.)

Λευκό κουτί δώρου μπροστά από κουκουνάρια και ζεστή σοκολάτα

^ Τι υπάρχει στο κουτί; Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά πιθανότατα συνδέεται στο Διαδίκτυο.

Μπορείτε να δείτε μόνοι σας τις συσκευές σας στην αναφορά “Απόρρητο δεν περιλαμβάνεται” του Ιδρύματος Mozilla. Όχι, δεν θέλουμε να ρίξουμε μια σκιά στα χριστουγεννιάτικα δώρα – αλλά στον ενθουσιασμό της δημιουργίας των τακτοποιημένων νέων συσκευών σας αυτά τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να είστε ακόμα προσεκτικοί.

Πώς ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει να σας κρατήσει ασφαλείς

Ένα VPN μπορεί να σας προστατεύσει από πολλούς από αυτούς τους κινδύνους. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν εκτελείτε τις συνδέσεις ιστού των συσκευών σας μέσω VPN, το εκτελείτε μέσω ενός ασφαλούς «τούνελ». (Το SaferVPN φτάνει μέχρι να χρησιμοποιήσει ένα πρότυπο κρυπτογράφησης σε επίπεδο τράπεζας 256-bit, ώστε να γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σας προστατεύονται.) Μπορείτε ακόμη και να συνδέσετε τον ίδιο τον δρομολογητή σας με το SaferVPN.

Ανεξάρτητα από το τι αγοράζετε ή πουλάτε ή κάνετε στο διαδίκτυο, ένα VPN προστατεύει τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map