Κατάργηση ουδετερότητας δικτύου FCC: Αγνοώντας το ψηφιακό απόρρητο εκατομμυρίων χρηστών

Καταργήσεις του Κογκρέσου FCC Internet Privacy Rules Ψηφιακό απόρρητο


Μετά από ένα μακρύ έτος, ο αγώνας για το ψηφιακό απόρρητο μπορεί να φτάσει στο απογοητευτικό τέλος. Η τελική ψηφοφορία ουδετερότητας της FCC θα διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν ακραίο εκφυλισμό στην προστασία της ψηφιακής ιδιωτικής ζωής. Όπως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), Ajit Pai, ισχυρίζεται ότι “Επαναφέρει την ελευθερία του Διαδικτύου”, ο κόσμος διαμαρτύρεται, διαδηλώνει στους δρόμους, διαδίδει ευαισθητοποίηση και κάνει ό, τι μπορεί για να προστατεύσει το Ανοιχτό Διαδίκτυο. 

Η ψηφοφορία για την πρόταση θα διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου. – μια ψηφοφορία που αναμένεται να αλλάξει το Διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε.

Σχετικά με τους κανόνες απορρήτου

Το 2014, μετά τις διαρροές του Snowden, είδαμε μια από τις πιο επιτυχημένες πιέσεις για το απόρρητο του Διαδικτύου. Διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεις βάσης όπως η Restore the Fourth οργανωμένη χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου για να αντισταθεί στην αμερικανική κυβέρνηση και να αγωνιστεί για διαδικτυακή ασφάλεια, ιδιωτικότητα και καθαρή ουδετερότητα. 

Γιατί ισχύουν αυτοί οι κανόνες?

Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) διαθέτουν απεριόριστη ισχύ στα προσωπικά σας στοιχεία. Μπορούν να παρακολουθούν κάθε σας κίνηση στο διαδίκτυο, να γνωρίζουν κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε, ποιες ώρες είστε ενεργοί σε διαφορετικούς ιστότοπους, την ακριβή τοποθεσία σας και ακόμη και ποια συσκευή χρησιμοποιείτε.

Και τώρα, η κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας της FCC θα αποδεσμεύσει τις δυνατότητες των ISP σας να αποθηκεύσουν και να πουλήσουν όλες τις πληροφορίες σας σε διαφημιζόμενους (μαζί με οποιονδήποτε άλλον που είναι πρόθυμος να πληρώσει μια όμορφη τιμή για αυτό).

Ο νέος κανόνας θα επαναταξινομήσει την ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας ως «υπηρεσία πληροφοριών» και όχι ως «υπηρεσία τηλεπικοινωνιών». Γιατί έχει σημασία; Απαγορεύεται στο FCC να ρυθμίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η επαναταξινόμηση τους παρέχει πλήρη έλεγχο.

Πώς η καθαρή ουδετερότητα με προστατεύει?

Οι κανόνες διαδικτυακής ουδετερότητας προστατεύουν το ψηφιακό απόρρητό σας απαιτώντας από τους ISP να:

 • Πείτε στους πελάτες τι συλλέγουν, πώς το χρησιμοποιούν και πώς το μοιράζονται
 • Απαιτήστε άδεια για χρήση και κοινή χρήση ευαίσθητων πληροφοριών, όπως οικονομικών και υγειονομικών πληροφοριών, αριθμών κοινωνικής ασφάλισης, περιήγησης στον ιστό και ιστορικού εφαρμογών
 • Επιτρέψτε στους πελάτες να εξαιρεθούν από τη συλλογή πληροφοριών με ελάχιστη προσπάθεια
 • Λάβετε εύλογα μέτρα για να διατηρήσετε τα δεδομένα των πελατών σας ασφαλή
 • Ενημερώστε εγκαίρως τους πελάτες για παραβιάσεις δεδομένων και, σε περίπτωση μεγαλύτερης παραβίασης, ενημερώστε τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου

Φυσικά, αυτό δεν έγινε χωρίς σημαντικές πιέσεις. Ευρυζωνικοί ISP όπως το AT&Οι T, Verizon, T-Mobile και Sprint, αντιτάχθηκαν σε αυτούς τους περιορισμούς, καθώς εμπόδισαν την ικανότητά τους να βγάλουν λεφτά από τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών. Πιέζουν το Κογκρέσο για την κατάργηση αυτών των κανόνων και έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση στην FCC – όλα συμβάλλουν στην τρέχουσα κατάστασή μας.

Η τρέχουσα κατάσταση

Η FCC δημοσίευσε μια τελική πρόταση για τον τερματισμό της ουδετερότητας του Διαδικτύου μια για πάντα. Τι σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς χρήστες; Οι ISP θα μπορούν να υπαγορεύουν τις ταχύτητες περιήγησής σας με βάση το πακέτο δεδομένων σας, προσφέροντας γρήγορες και αργές λωρίδες. Μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους και να δώσουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο. Για παράδειγμα, μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ιστότοπους ανταγωνιστών ή σε άλλες υπηρεσίες ροής που προσφέρουν περιεχόμενο που αποσπά την προσοχή από τους δικούς τους. 

Δεν το λέμε αυτό για να σας τρομάξει. Αυτό ακριβώς περιγράφεται στην πρότασή τους, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μερικά κομμάτια από το πρόσφατο “Fact Sheet” περιλαμβάνουν:

  • Η αδυναμία τους να αρνηθούν το γεγονός ότι η κατάργηση ουδετερότητας του δικτύου FCC θα έχει ως αποτέλεσμα “γρήγορες λωρίδες” και “αργές λωρίδες” στο Διαδίκτυο. 
  • Πώς δεν θα περιορίσουν τη δυνατότητα των ISP να σας εμποδίσουν να επισκεφθείτε τους ιστότοπους που θέλετε να επισκεφθείτε. Η δική τους αντίρρηση είναι ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου ενδέχεται να μην το κάνουν αυτό επειδή το κοινό θα αναστατωθεί. 
  • Δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ISP να σας χρεώσουν ένα premium για την επίτευξη συγκεκριμένου διαδικτυακού περιεχομένου. Η FCC σχολιάζει αυτό λέγοντας ότι δεν θα συμβεί, αν και γνωρίζουν καλά ότι είναι 100% πιθανό και απολύτως πιθανό.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις ανησυχητικές συνέπειες της ευρείας μη υποστηριζόμενης πρότασης της FCC, εδώ.

Στο SaferVPN, παρέχουμε περαιτέρω ανάλυση σχετικά με το ζήτημα στο VPNRanks.

Απαξίωση της κοινής γνώμης

Ενώ οι άνθρωποι υποβάλλουν αναφορές για πάνω από μια δεκαετία για την προστασία των χρηστών του Διαδικτύου από αθέμιτες πρακτικές, φαίνεται ότι η FCC έχει βρει έναν τρόπο να δυσφημίσει όλη την κοινή γνώμη.

Παραπλανητικές ταυτότητες

Ενώ η FCC προσέφερε μια πλατφόρμα για το κοινό να υποβάλει τις απόψεις του, πολλές από αυτές τις υποβολές δεν έκαναν το κόψιμο. Συχνά, τα σχόλια περιείχαν ψευδείς ή παραπλανητικές προσωπικές πληροφορίες, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα. 

Παράξενος? Δεν το πιστεύουμε πραγματικά. Το έντυπο υποβολής FCC δηλώνει σαφώς ότι όλες οι πληροφορίες που υποβάλλονται, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και διευθύνσεων, θα είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσω του ιστότοπου της FCC. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άβολα χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους ονόματα που συνδέονται με τις πραγματικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους που εμφανίζονται καθαρά με τα σχόλιά τους για να δουν ολόκληρο τον κόσμο…

Παρόμοια φράση

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων είχε ακριβή ή παρόμοια διατύπωση, την οποία οι ερευνητές συσχετίζουν με ανεπιθύμητα μηνύματα που δεν συμβάλλουν πραγματικά στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα διπλά σχόλια θα μπορούσαν εύκολα να είναι αποτέλεσμα προγεμισμένων εντύπων υποβολής, όπως η παρακάτω – πράγμα που δεν σημαίνει ότι αυτά τα σχόλια πρέπει να αγνοηθούν.

Τα σχόλια που έμειναν δεν είχαν σημασία.

Ένα σημαντικό κομμάτι πληροφοριών είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα εντελώς μοναδικά, εξατομικευμένα σχόλια φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα. Τα σχόλια που αντιτάχθηκαν στην κατάργηση ήταν εντυπωσιακά 1,5 εκατομμύρια, ενώ μόνο 23.000 σχόλια υποστήριξαν τη διάλυση της καθαρής ουδετερότητας. 

Ας το πούμε ξανά πιο ξεκάθαρα. Αυτό σημαίνει Το 98,5% των μοναδικών σχολίων ουδετερότητας του Διαδικτύου αντιτίθεται στην κατάργηση της ουδετερότητας από τον Ajit Pai.

Το 98,5% των μοναδικών σχολίων αντιτίθεται στην κατάργηση του #netneutrality από την FCC. Κάντε κλικ στο Tweet

Τι σημαίνει αυτό για την FCC?

Ανεξαρτήτως αυτής της σαφούς εύνοιας για την ουδετερότητα του δικτύου, η FCC δήλωσε: «Αυτό δείχνει γιατί η διαδικασία λήψης κανόνων δεν αποτελεί δημοσκόπηση της κοινής γνώμης και γιατί η FCC επικεντρώνεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των σχολίων».

Ακολουθούν περισσότερα για την καταστροφή της FCC:

Καλό για επιχειρήσεις; Πιθανώς όχι.

Περισσότερες από 200 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, Reddit και Twitter, έστειλαν επιστολή στην FCC υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση της καθαρής ουδετερότητας θα έβλαπτε την οικονομία των ΗΠΑ. Οι κανονισμοί θα θέσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση και θα εμποδίσουν σημαντικά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να έλκουν καθόλου έλξη.

Μονοπωλιακοί πάροχοι υπηρεσιών όπως Comcast, AT&Οι T και Verizon θα αποκτήσουν τεράστια δύναμη. Το τελικό αποτέλεσμα; Λιγότερες επιλογές, υψηλότερες τιμές και στάσιμη υπηρεσία.

Προστασία μέσω Tech Giants

Ορισμένοι ελπίζουν ότι μόλις καταργηθούν οι κανόνες ουδετερότητας, εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook, το Google και το Netflix θα ρυθμίσουν τους ISP για εμάς. Όσο αισιόδοξη και αν είναι αυτή η σκέψη, απομακρύνεται από το βασικό ζήτημα. Η καθαρή ουδετερότητα σημαίνει ότι όλοι στο Διαδίκτυο συμμετέχουν σε ίσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι, καθιερωμένοι επιχειρήσεις ή ολοκαίνουργιοι στον Ιστό, είναι εξίσου πιθανό να κερδίσουν κίνηση στο Διαδίκτυο και να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν δημοφιλή ιστότοπο, προϊόν ή επιχείρηση.

Η εμπιστοσύνη στους τεχνολογικούς γίγαντες είναι το αντίθετο από αυτό που πρέπει να συμβεί. Είναι πολύ απίθανο να ενδιαφέρονται πολύ για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού. Αυτό τονίζει τι πραγματικά διακυβεύεται με την κατάργηση της ουδετερότητας από το FCC: χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις (ακόμη και μικροί ISP) δεν θα έχουν πλέον πιθανότητες μάχης.

Νέοι κίνδυνοι απορρήτου παρουσιάζονται χωρίς καθαρή ουδετερότητα

Ο Pai, ο πρώην δικηγόρος της Verizon, σταμάτησε ακόμη και έναν κανόνα ασφάλειας δεδομένων που θα απαιτούσε από τους ISP να λάβουν «λογικά» μέτρα για την προστασία των πληροφοριών των πελατών από μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή πρόσβαση, διασφαλίζοντας ότι οι πάροχοι διαδικτύου δεν ευθύνονται εάν εκτεθούν τα δεδομένα σας.

Διαγραφή κρυπτογράφησης – Για τους χάκερ

Προς το παρόν, οι ISP κατασκοπεύουν μόνο τα κομμάτια των μεταδιδόμενων πληροφοριών που δεν είναι κρυπτογραφημένα (ιστότοποι που ξεκινούν με μόνο http, αντί για https). Μπορούν επίσης να δουν μόνο τη σελίδα τομέα στην οποία βρίσκεστε, αλλά όχι την ακριβή σελίδα και τις λεπτομέρειες της. Για να αντισταθμίσουν αυτήν την έλλειψη πληροφοριών, οι πάροχοι Διαδικτύου έχουν προτείνει “Explicit Trusted Proxy”, οι οποίοι θα τους επέτρεπαν να υποκλέψουν τα δεδομένα σας, να καταργήσουν την κρυπτογράφηση, να διαβάσουν τα δεδομένα και στη συνέχεια να τα κρυπτογραφήσουν ξανά πριν τα στείλουν πίσω.

Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία «εκ νέου κρυπτογράφησης» δεν είναι εξίσου ασφαλής, αυξάνοντας τους κινδύνους επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και επιτρέποντας την πιθανότητα επίθεσης MiTM [Man-in-The-Middle]. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 54% των αναχαιτισμένων συνδέσεων που αποκρυπτογραφήθηκαν και στη συνέχεια επανακρυπτογραφήθηκαν οδήγησαν σε ασθενέστερη κρυπτογράφηση και, ως εκ τούτου, ασφάλεια.

Εάν οι ISP αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το είδος των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν, ανοίγοντας τη δυνατότητα έκθεσης οτιδήποτε από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες σε χάκερ.

Προεγκατάσταση λογισμικού ή λογισμικό υποκλοπής spyware στο τηλέφωνό σας

Όσο κι αν ακούγεται, έχει γίνει – κυρίως σε κινητά τηλέφωνα. Κατά την αγορά ενός τηλεφώνου από τον παροχέα υπηρεσιών σας, πολλοί βρέθηκαν να έχουν εγκαταστήσει λογισμικό υποκλοπής spyware, όπως το Carrier IQ.

Αυτό δίνει στον ISP σας τη δυνατότητα να βλέπει ό, τι κάνετε στο τηλέφωνό σας – δηλαδή, κάθε πληκτρολόγηση, μήνυμα κειμένου, περιεχόμενο και κάθε είδους άλλες πολύ ευαίσθητες πληροφορίες που μεταδίδονται στη συσκευή σας. Αυτό επιτρέπει στους χάκερ να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία χωρίς να χρειάζεται να ασκούνται. Τρομακτικός!

Zombie Supercookies – Μη ανιχνεύσιμα cookie παρακολούθησης στο HTTP Traffic σας

Το 2014, η Verizon Wireless εισήγαγε supercookies σε όλη την κίνηση των πελατών της για κινητά. Δεν υπήρχε καν τρόπος για να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσατε να το σταματήσετε: όχι κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιστότοπος και τρίτο μέρος που είναι ενσωματωμένο σε ιστότοπους που επισκέπτεστε μπορούν όλοι να σας παρακολουθούν.

Η επαναφορά του νέου κανονισμού θα ανοίξει ξανά αυτό το επεμβατικό, μη ανιχνεύσιμο εργαλείο από τους ISP.

Προφανώς, το Twitter πρέπει να κατηγορήσει

Ο Pai έχει καταπλήξει τον κόσμο με τη σκληρή του στάση απέναντι στην προστασία της ψηφιακής ιδιωτικότητας – αλλά η μετατόπιση της ευθύνης στο Twitter ήταν κωμικά απροσδόκητη.

Ο Pai επέμεινε ότι «όταν πρόκειται για ανοιχτό Διαδίκτυο, το Twitter είναι μέρος του προβλήματος», εξήγησε. «Η εταιρεία έχει μια άποψη και χρησιμοποιεί αυτήν την άποψη για να κάνει διακρίσεις.»

Είναι μια ενδιαφέρουσα θέση… Η ρύθμιση του Διαδικτύου δεν εισάγει διακρίσεις, αλλά κάπως η ανοιχτή πλατφόρμα του Twitter είναι…

Προστατέψτε το ψηφιακό σας απόρρητο χρησιμοποιώντας ένα VPN

Παρόλο που δεν έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά να δούμε τι θα συμβεί στις 14 Δεκεμβρίου, υπάρχει ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε προληπτικά για την προστασία του ψηφιακού απορρήτου σας: χρησιμοποιήστε ένα VPN. Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) σάς επιτρέπει να αλλάξετε τη διεύθυνση IP σας και να στέλνετε τις πληροφορίες σας μέσω μιας κρυπτογραφημένης σήραγγας, επιτρέποντάς σας να περιηγηθείτε ανώνυμα και να αποκρύψετε τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.

Εάν η FCC συνεχίσει να αγνοεί το δημόσιο συμφέρον, ο κόσμος ετοιμάζεται να παραπέμψει το ζήτημα στα δικαστήρια. Ο αγώνας για την ουδετερότητα του δικτύου και το ψηφιακό σας απόρρητο δεν έχει τελειώσει ακόμα.

ΛΑΜΒΑΝΩ ΔΡΑΣΗ

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map