Έξι δημόσιες συμβουλές ασφάλειας WiFi (και μία ασφαλής λύση)

Φορητός υπολογιστής και καφές


Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε έξι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας μέσω δημόσιου WiFi – καθώς και μια ολοκληρωμένη λύση για τις διαδικτυακές σας ανάγκες ασφάλειας.

Το δημόσιο WiFi είναι απολύτως παντού αυτές τις μέρες. Περπατάτε σε καφετέρια, σαλόνι αεροδρομίου, εστιατόριο γρήγορου φαγητού ή λόμπι ξενοδοχείου και bam – ασύρματα δίκτυα πηδούν έξω από τους τοίχους για να σας προσκαλέσουν να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο.

Και είναι αρκετά τακτοποιημένο, έτσι δεν είναι; Πριν από χρόνια, θα χρειαζόταν να φέρετε μαζί σας ένα καλώδιο ethernet για πρόσβαση στο δημόσιο WiFi και να πολεμήσετε τους γείτονές σας για την έξοδο.

Τώρα μπορείτε ελεύθερα να αποκτήσετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο σχεδόν οπουδήποτε με ταχύτητες που πριν από χρόνια θα είχαν κάνει τα μυαλά μας να περιστρέφονται – εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα καλό φαγητό, δροσιστικά ποτά και ένα χαλαρό αλλά παραγωγικό περιβάλλον.

Το πρόβλημα με το δημόσιο WiFi

Όλα αυτά λέγονται, τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν – περιλαμβάνεται το Διαδίκτυο. Ενδέχεται να μην επιβαρύνεστε άμεσα άμεσα κόστη χρησιμοποιώντας το WiFi της αγαπημένης σας καφετέριας, αλλά χωρίς να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις, ενδέχεται να προετοιμαστείτε για παραβίαση δεδομένων, κλοπή ταυτότητας, απώλεια ελέγχου των προσωπικών σας πληροφοριών ή χειρότερα.

Τα δημόσια σημεία πρόσβασης WiFi είναι γενικά ανοιχτά σε όλους και συνήθως δεν είναι κρυπτογραφημένα. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές βασικές δεξιότητες πειρατείας ή / και φθηνά εργαλεία όπως σαρωτές ή ανανά WiFi για σχηματικούς ανθρώπους να κάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Παρακολουθήστε την κυκλοφορία ιστού σας – συμπεριλαμβανομένων αναζητήσεων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Καταγράψτε τους κωδικούς πρόσβασης καθώς πληκτρολογείτε
 • Παρακολούθηση και ανακατεύθυνση των οικονομικών σας συναλλαγών
 • Εγκαταστήστε κακόβουλο λογισμικό (“κακόβουλο λογισμικό”) στον υπολογιστή σας

Το να πέσετε θύμα σε αυτές ή άλλες παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προβολή των προσωπικών σας πληροφοριών στον κόσμο, την εξαφάνιση πολλών χρημάτων χωρίς τρόπο ανάκτησής τους ή ακόμη και τη συνολική απώλεια των συσκευών σας ή των λογαριασμών κοινωνικών μέσων.

Άτομα σε συσκευές

Οι 6 βασικές αρχές της δημόσιας ασφάλειας WiFi

Τα καλά νέα: Δεν χρειάζεται να θυσιάσετε την ασφάλεια για την ευκολία του δημόσιου WiFi. Είναι πραγματικά δυνατό να παραμείνετε αρκετά ασφαλείς στις δημόσιες συνδέσεις WiFi!

Ακολουθούν οι έξι κορυφαίες συμβουλές για την προστασία του εαυτού σας σε ένα δημόσιο δίκτυο – και μια επιπλέον πρόταση που θα σας κρατήσει πραγματικά ασφαλή οπουδήποτε στο διαδίκτυο:

1. Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση.

Κατανοούμε την ευκολία της ενεργοποίησης της απομακρυσμένης σύνδεσης και της κοινοποίησης της μουσικής, των φωτογραφιών, των εκτυπωτών και άλλων, ενώ βρίσκεστε στο σπίτι. Όμως, όλα αυτά ανοιχτά σε ένα δημόσιο δίκτυο είναι μια πολύ κακή ιδέα.

Όταν βρίσκεστε σε δημόσια σύνδεση WiFi, καταργήστε την επιλογή όλων των πλαισίων από την ενότητα Οικιακή ομάδα των Ρυθμίσεων δικτύου και Διαδικτύου σε έναν υπολογιστή και από την Κοινή χρήση κάτω από τις Προτιμήσεις συστήματος σε Mac.

2. Χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.

Πρέπει πάντα να προστατεύετε τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές σας από κακόβουλες επιθέσεις – στην πραγματικότητα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε ποτέ δημόσιο WiFi. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα κατά του κακόβουλου λογισμικού.

Αλήθεια, αυτό δεν είναι πραγματικά διαφορετικό από το να ενημερώνεστε για τους εμβολιασμούς και τα φάρμακά σας. Ευτυχώς, η φροντίδα της υγείας του υπολογιστή σας όπως αυτή είναι αρκετά προσιτή – ή μπορεί ακόμη και να είναι δωρεάν εάν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία όπως η Avira.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα αγαπημένα πακέτα λογισμικού anti-malware του PCMag.

3. Χρησιμοποιήστε το HTTPS.

Γενικός κανόνας: Μην εισάγετε ευαίσθητες πληροφορίες – αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, κωδικούς πρόσβασης ή οτιδήποτε άλλο θέλετε κρυμμένο – σε σελίδες χωρίς “https” στην αρχή της διεύθυνσης URL (η πλήρης διεύθυνση που βλέπετε προς το κορυφή της οθόνης σας).

Τα επιπλέον “s” υποδηλώνουν ότι η σύνδεσή σας με τη σελίδα είναι κρυπτογραφημένη, καθιστώντας την έτσι τρίτα μέρη να μην μπορούν να δουν τις πληροφορίες που στέλνονται μπρος-πίσω – ανεξάρτητα από το τι είναι.

Φυσικά, δεν έχουν όλοι οι ιστότοποι αυτήν την κρυπτογράφηση. Διαβάστε παρακάτω την συμβουλή μπόνους για να μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλους τους ιστότοπους – ακόμη και σε “http” – με υψηλό επίπεδο ασφάλειας κρυπτογράφησης.

4. Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασής σας – και κάντε τους μοναδικούς.

Εάν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάθε ιστότοπο ή εάν ο κωδικός πρόσβασής σας εμφανίζεται στο λεξικό, αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής ενός κωδικού πρόσβασης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους λίγους μήνες.

Οι κωδικοί πρόσβασής σας θα πρέπει ιδανικά να είναι ανοησίες συνδυασμοί γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων και θα πρέπει να αλλάζουν συχνά. Πρέπει επίσης να είναι μοναδικά για κάθε λογαριασμό – π.χ. email, Facebook, Amazon κ.λπ..

Για να διαχειριστείτε όλα αυτά, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το LastPass. Δημιουργεί γρήγορα νέους κωδικούς πρόσβασης, συνδέεται στους λογαριασμούς σας για εσάς και αποθηκεύει τα πάντα στο διαδίκτυο, ώστε να έχετε πρόσβαση στους αλφαριθμητικούς κωδικούς σας που είναι αδύνατο να θυμάστε.

Μπορείτε επίσης να γράψετε απλώς τους ανόητους κωδικούς πρόσβασης σε ένα κομμάτι χαρτί και να τους κρύψετε – τότε είναι αδύνατο να χαράξετε (τουλάχιστον ψηφιακά).

5. Ενεργοποιήστε ένα τείχος προστασίας.

Ένα τείχος προστασίας αποτρέπει την ανεπιθύμητη κυκλοφορία ιστού από την είσοδο (ή την έξοδο) από τη συσκευή σας – και μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο σε υπολογιστές με Windows όσο και σε Mac με λίγα μόνο κλικ. Με την ενεργοποίησή του προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας σε όλα τα δίκτυα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει το μηχάνημά σας από μη φιλικούς ξένους. Μπορείτε να μάθετε πώς να ρυθμίσετε το τείχος προστασίας σας εδώ.

Τοίχος κόκκινων φώτων

6. Επιβεβαιώστε το όνομα δικτύου.

Πριν προσπαθήσετε να συνδεθείτε στο WiFi στα τοπικά σας Starbucks, επαληθεύστε το όνομα του δικτύου με έναν υπάλληλο – δεν θέλετε να καταλήξετε να συνδεθείτε σε ένα ψεύτικο δίκτυο που φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι το πραγματικό hotspot, αλλά στην πραγματικότητα τρέχει μέσω ορισμένων υπολογιστή αναρριχητικό φυτό.

Τούτου λεχθέντος, αν κάποιος περιπλανιέται δημιουργεί ένα δίκτυο με το ίδιο ακριβές όνομα με το νόμιμο, ίσως να μην μπορείτε να μάθετε τη διαφορά. (Δείτε την επόμενη συμβουλή μας για να μάθετε πώς να παραμείνετε ασφαλείς ακόμη και από αυτήν την άσχημη μέθοδο εισβολής.)

Η απλή λύση για την ασφάλεια WiFi: Αποκτήστε ένα VPN

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα πρέπει να διατηρείτε σχετικά ασφαλή στο διαδίκτυο. Αλλά αν θέλετε πραγματικά προστασία – χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειες σας – θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN όπως το SaferVPN.

Με το πάτημα ενός κουμπιού, ένα VPN θα κρυπτογραφήσει όλη την κίνηση του ιστού σας, καθιστώντας έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνει και λαμβάνει ο υπολογιστής σας να μοιάζει με συνολικά ασυναρτησίες στον έξω κόσμο. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεστε σε έναν ιστότοπο HTTPS ή όχι – ή ακόμη και σε ένα δίκτυο που ελέγχεται εντελώς κρυφά από τρίτο μέρος. Τα προσωπικά σας στοιχεία θα παραμείνουν ιδιωτικά.

Τώρα που είστε δημόσιος επαγγελματίας ασφαλείας WiFi, βγείτε έξω και λάβετε τα εργαλεία που χρειάζεστε για να παραμείνετε ασφαλείς – υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος καφετέριων που σας περιμένουν.

Εάν δεν έχετε ακόμα το SaferVPN, εγγραφείτε για ένα σχέδιο ή ξεκινήστε τη δωρεάν δοκιμή VPN τώρα!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map