“Διαδικτυακοί ασφαλείς χώροι” – ένας χώρος αναπαραγωγής τρομοκρατών ή μια απόδραση για τους καταπιεσμένους;

Οι ασφαλείς διαδικτυακοί χώροι είναι ένα γήπεδο αναπαραγωγής τρομοκρατών ή μια απόδραση για τους καταπιεσμένους


Σύμφωνα με την Theresa May, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας μη ρυθμιζόμενος και χωρίς λογοκρισία κυβερνοχώρος είναι υπεύθυνος για την παροχή γης για εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Η λύση της; Αυξημένη ρύθμιση διαδικτύου.

Υπό το φως της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να εκφράσει το ενδιαφέρον τους για αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου και λογοκρισίας στον κυβερνοχώρο σε μια προσπάθεια μείωσης του εξτρεμιστικού περιεχομένου και του σχεδιασμού – αλλά ποιος να πει ότι το κουτί της Πανδώρας δεν είναι γεμάτο μια νέα λίστα κανόνων και κανονισμών στο Διαδίκτυο, που αποσυνθέτει την ιδιωτικότητα και την ελευθερία στο Διαδίκτυο και ανοίγει μια πύλη για πρωτοφανή κυβερνητική λογοκρισία?

Είναι κρυπτογράφηση ο εγκληματίας?

Η Theresa May, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκμεταλλεύτηκε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις για να προωθήσει την πολιτική ατζέντα του κόμματός της: την εισαγωγή νέων κανόνων στον κυβερνοχώρο που θα «στερούσαν τους εξτρεμιστές από τους ασφαλείς χώρους τους στο Διαδίκτυο», σύμφωνα με το The Verge.

Όμως η δήλωση του Μαΐου επηρεάζει κάτι περισσότερο από εκείνους τους «ασφαλείς χώρους» για την τρομοκρατική ιδεολογία. Και παρόλο που δεν καλεί άμεσα την κρυπτογράφηση ως ένοχη, είναι δίκαιο να πούμε ότι θέλει πλήρη πρόσβαση σε μηνύματα οποιουδήποτε και σε όλους για να διασφαλίσει ότι η πρόθεσή σας στο Διαδίκτυο είναι ευθυγραμμισμένη με τη δική της.

Το Συντηρητικό μανιφέστο δεσμεύεται να εφαρμόσει τον κανονισμό του Διαδικτύου και ευθυγραμμίζεται με τον νέο Νόμο Ερευνών για τις Δυνάμεις του 2016 – που ονομάζεται «Χάρτη Snoopers» – που στοχεύει στην επέκταση των εξουσιών της κυβέρνησης και άλλων υπηρεσιών κατασκοπείας μέσω του Διαδικτύου.

Σωστή στιγμή?

Με την τελική αντίστροφη μέτρηση των ψηφοφοριών για τις φετινές εκλογές την Πέμπτη 8 Ιουνίου – ο πρωθυπουργός έχει χρησιμοποιήσει σίγουρα αυτήν την τρομοκρατική πράξη ως πύλη για την περαιτέρω προώθηση νέων μέτρων ασφαλείας και την αυξημένη συμμετοχή της κυβέρνησης στον κυβερνοχώρο.

Αλλά μόλις ανοίξει αυτή η πόρτα, ποιος θα πει ότι αυτός ο κανονισμός διαδικτύου δεν θα διαρρεύσει σε άλλα είδη παράνομης δραστηριότητας στο διαδίκτυο. Ο φόβος εδώ είναι ότι αυτό θα περιορίσει αναπόφευκτα μόνο περαιτέρω τις ελευθερίες του μέσου ατόμου στο διαδίκτυο.

Κυβερνητική εστίαση: Ο κανονισμός Διαδικτύου είναι το ζήτημα

Οι πολιτικοί έχουν μια ενδιαφέρουσα άποψη όσον αφορά το ποιος ευθύνεται για τρομοκρατικές ενέργειες. Όχι άτομο. Όχι κράτος. Όχι μια πολιτική φατρία. Αλλά το Διαδίκτυο.

Ο John Mann, βουλευτής του Bassetlaw, δήλωσε πρόσφατα: «Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, το αίτημά μου για τις εταιρείες διαδικτύου που οι τρομοκράτες έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν για να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνες για περιεχόμενο.»

Λάβετε υπόψη ότι για να θεωρηθούν υπεύθυνοι αυτοί οι πάροχοι διαδικτύου, πρέπει να παρακολουθούν κάθε λεπτομέρεια των δεδομένων που διαβιβάζονται μέσω του δικτύου τους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το σκεφτείτε. Εάν η νομική ευθύνη βαρύνει τις εταιρείες Διαδικτύου, καθίστανται τελικά υπεύθυνες για τυχόν αδικίες στο δίκτυό τους. Αλλά τι θεωρούμε αδίκημα; Θα πρέπει να παρακολουθούν και να αναλύουν κάθε ιστότοπο που επισκεφτήκατε, κάθε βίντεο που παρακολουθήσατε, κάθε μήνυμα που στείλατε. Ω, και θυμάστε αυτή την ταινία που κατεβάσατε την προηγούμενη εβδομάδα; Μπορείτε να αναμένετε την ευθύνη για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Μετά την αντίδραση που είδαμε όταν η Αμερική αποφάσισε να καταργήσει τους κανόνες απορρήτου της σχετικά με την παρακολούθηση του ISP – τι είδους αντίδραση θα έχουν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου όταν χάνουν τα δικαιώματα απορρήτου τους στο Διαδίκτυο συνολικά.

Αν και ο Μάιος δήλωσε, «Πρέπει να συνεργαστούμε με τις συμμαχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις για να επιτύχουμε διεθνείς συμφωνίες για τη ρύθμιση του κυβερνοχώρου για την αποτροπή της εξάπλωσης του εξτρεμιστικού και τρομοκρατικού σχεδιασμού». – είναι το πραγματικό ζήτημα οι αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις. Αντί να περιορίσουμε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να μειώσουμε το απόρρητο και να αυξήσουμε την ευπάθεια, η εξάλειψη της υποστήριξης για χώρες που βοηθούν ομάδες τζιχάντ μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

Τι μπορεί να γίνει?

Όσον αφορά την τρομοκρατία, όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει, πώς μπορούμε να αποτρέψουμε μελλοντικές τραγωδίες και ποιος είναι υπεύθυνος για τα τρομερά γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η απειλή της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας του μέσου netizen δεν καταπολεμά την τρομοκρατία. Ανοίγει μόνο την πόρτα για περαιτέρω περιορισμούς, περαιτέρω λογοκρισία και περαιτέρω έλεγχο από μια κυβέρνηση της οποίας η ατζέντα μπορεί να είναι πολύ πιο αδιάκριτη και επεμβατική.

Όταν σκέφτεστε να αποικοδομήσετε ασφαλείς χώρους για ριζοσπάστες, προτείνετε επίσης να διαλύσετε τα μόνα ασφαλή σημεία που έχουν πολλοί αντιφρονούντες από δικτατορίες και άλλες καταπιεσμένες κοινωνίες. Πού θα είναι ο νέος ασφαλής χώρος τους; Πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και θα ζητήσουν βοήθεια; Αυτό δεν είναι ένα στενό αίτημα. Αυτός ο τύπος παρότρυνσης για δράση επηρεάζει οποιονδήποτε και οποιονδήποτε επωφελείται από μέτρα κρυπτογράφησης και απορρήτου.  

«Τώρα ξέρω ότι αν προσπαθείτε να πιάσετε τρομοκράτες είναι πραγματικά δελεαστικό να απαιτήσετε να μπορείτε να σπάσετε όλη αυτή την κρυπτογράφηση, αλλά αν σπάσετε αυτήν την κρυπτογράφηση τότε μαντέψτε τι – έτσι θα μπορούσαν οι άλλοι άνθρωποι και μαντέψουν τι – μπορεί να καταλήξουν να βελτιωθούν σε αυτό από ό, τι είσαι », είπε ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, σε απάντηση στα παρόμοια σχόλια του Amber Rudd μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Μαρτίου στο Westminster.

Όπως δήλωσε ο Mark Chapman, ο υποψήφιος του Πειρατικού Κόμματος για τον Vauxhall, «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια καλά χρηματοδοτούμενη αστυνομική δύναμη με τους πόρους για να ενεργούμε βάσει πληροφοριών από στοχευμένη επιτήρηση – όχι χωρίς μαζική επιτήρηση και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας».

Έχετε οποιαδήποτε σχόλια, προτάσεις ή αιτήματα χαρακτηριστικών; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να εγγραφείτε μαζί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Θα θέλαμε πολύ να σας ακούσουμε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map