Сигурност на паролата: Как да изберете по-силна парола

Как да изберете по-силна защита на парола


Избирането на добри пароли е толкова важно, колкото използването на криптирана връзка, за да се пазят личните ви данни в безопасност в мрежата. В това ръководство ще разгледам някои най-добри практики и ще дам няколко бързи съвета, които да ви помогнат да изберете силна парола, безопасна за хакерство!

Досега трябва да сте наясно, че SaferVPN криптира връзката ви, за да ви предпази, особено когато използвате обществени горещи точки, които иначе са необезпечени.

Но когато става дума за запазване на сигурността ви онлайн, за съжаление някои неща са извън нашите ръце.

Една от тях използва силни и добри пароли. Дори и с най-сложния анти-злонамерен софтуер или най-добрата VPN услуга в света, вие все още сте уязвими, ако използвате слаби пароли.

Бърз фон за криптиране на паролата

На първо място, винаги трябва да вземете под внимание дали уебсайтът използва HTTPS, за да осигури връзката между него и вашия компютър. Въпреки че повечето популярни уебсайтове го използват днес, винаги търсете символа за заключване в URL лентата.

Има различни начини за уебсайтове да съхраняват пароли, някои по-сигурни от други. Като потребител, вие няма да знаете какъв тип защита на паролата се използва от уебсайта. Ако съхранението на уебсайтове не е достатъчно защитено, всички пароли в цялата им база данни могат да бъдат пропукани наведнъж, ако нападател успее да влезе в системата им. В този случай вие сте много уязвими, ако използвате същите идентификационни данни за вход за други уебсайтове.

Как се кодират паролите (незадължително четене)

Тази част е полутехническа, с цел да направи сигурността на паролата разбираема за всички, но не се колебайте да преминете към следващия раздел.

Някои уебсайтове съхраняват всичките си пароли в обикновен текст, което означава, че всеки, който успее да влезе в него, може да прочете всички пароли, без дори да се нуждае от пропукване или допълнителни инструменти.

Когато криптирате пароли, уебсайтовете правят нещо, наречено „хеширане“:

Хеширането на паролата е еднопосочна функция, която превръща паролите в низ от цифри и букви, за да ги запазиЕто как изглеждат хешираните пароли

Хешът е еднопосочна функция, която преобразува паролата ви в низ с фиксирана дължина от букви и цифри. Всяка промяна в паролата, като главни букви или замяна на такава с номер, води до напълно различен хеш. Всяка парола винаги ще има един и същ хеш, което означава, че паролата „здравей“ винаги се превежда в един и същ хеш низ.

Последната точка е важна, защото дори и даден уебсайт използва хешираща система за кодиране на паролите си, нападателят може да стартира цял речник чрез софтуер за хеширане и след това да използва софтуер, който се опитва да влезе с всички хеши. Така например, ако използвате обикновена парола като „парола“, „Америка“ или „тайна“, няма да отнеме много време на нападателя да получи достъп до вашия акаунт.

Изключението от горното е, ако уебсайтът използва „сол“ за криптиране на вашата парола. По същество (съжалявам за получаването на технически тук), той добавя произволен низ от букви и цифри към паролата ви, преди да я хеширате.

Има онлайн бази данни с хешовете на всички най-често използвани пароли. С такива инструменти хакерът може просто да въведе всички откраднати хеширани пароли, за да ги конвертира в техните обикновени текстови пароли.

Хакерите разполагат с широк набор от инструменти за хакване в бази данни или за използване на груба сила за познаване на паролите. Ако не криптирате връзката си и те я наблюдават, те могат да получат ръцете ви на хешираните пароли. След като са във владение на хакера, той или тя просто трябва да пусне хеша в такава база данни, за да го дешифрира и да влезе в личните си акаунти. Ако използвате една и съща парола за множество сайтове, хакерът може да влезе във всички тях.

 За много задълбочено техническо ръководство за хеширане, прочетете повече тук.

Какво означава това за вас:

По думите на обикновения човек, ако използвате много често срещана парола или нейна разновидност, хакерът може да използва много прости инструменти, за да тества пътя си във вашия акаунт, тъй като има бази данни с всички най-често използвани пароли, които могат да използват. За да сте в безопасност, трябва да шифровате връзката си и да използвате силни пароли. Прочетете, за да научите повече за избора на безопасни пароли!

Как да изберете добри пароли

Добре, така че сега, когато знаете как се съхраняват паролите и как могат да бъдат пропукани, нека разгледаме някои съвети за сигурност на паролата..

 Това са безопасни пароли:

 • Избягвайте да използвате твърде очевидни пароли като имена на любимите членове на семейството си, място на раждане, любим филм, вашето тийнейджърско съкрушение и т.н.

 • Не използвайте пароли, състоящи се само от една дума, която ще намерите в речника

 • Не съхранявайте никакви пароли в обикновен текст на компютъра си във вашата пощенска кутия, само в случай, че хакер получи достъп до тях

 • Не използвайте една и съща парола за всички ваши онлайн акаунти – по този начин намалявате риска си в случай, че има нарушение

Това са сигурните пароли:

 • Използвайте дълги пароли: колкото по-дълги са те, толкова по-дълго време отнемат за напукване

 • Използвайте комбинация от малки и малки букви

 • Смесете числа в паролата си

 • Използвайте специални символи като!, @, #, $ И &

 • Използвайте различна парола за всеки ваш важен акаунт

 • Използвайте надежден и сигурен мениджър на пароли, за да запомните вашите идентификационни данни

И така, как да направите много сигурна парола?

Е, ето един добър трик.

Запомнете припева на любимата си песен, любимия си цитат, ред от филм, който обичате, или просто нещо лично, което ще запомните. След това използвайте първите знаци на всяка дума като вашата действителна парола. Можете дори да редувате малки и големи тапи и да добавите низ от числа до края, за да го направите още по-сложен.

Пример би било, ако планирате да пътувате до Испания на 12 август, можете да създадете изречението: „Ще посетя Испания в сряда, 12 август 2015 г.!“ след което се превръщате в „IwbvSoWA122015“. Сега не използвайте точно тази парола, но е просто да илюстрирам моето мнение. Вместо това направете своя собствена такава вариация!

Ако ви е трудно да излезете с добра парола, проверете безплатния генератор на сигурни пароли на LastPass.

Започнете днес, като разгледате текущите си пароли и промените тези, които не са безопасни. Не забравяйте винаги да търсите криптирането на HTTPS, когато влизате в личните си акаунти и се уверете, че криптирате връзката си със SaferVPN, за да предотвратите хакерите да ви откраднат паролите!

Ако все още нямате, опитайте безплатно SaferVPN сега!

Бонус: инструменти, които да ви помогнат да запомните паролите

Има много инструменти за управление на пароли, но ето две популярни, които ще ви помогнат да започнете:

LastPass

С LastPass ще трябва да запомните само една парола, тъй като той сигурно съхранява всички ваши пароли, криптирани в техния „трезор“. Той може дори да предлага автоматично пароли за всички нови онлайн акаунти, които създавате, и автоматично да попълва вашите идентификационни данни за вход онлайн.

Достъп до ключодържател

Ако сте на устройство на Apple, можете да използвате вградения мениджър на пароли. Тя ви позволява да получите достъп до всички ваши пароли, които сте запазили, но можете също да създадете ръчно нови елементи, за да ги запомните.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map