Wereldvluchtelingendag: erkenning van alle soorten vluchtelingen

wereldvluchtelingendag


Wereldwijde immigratie blijft een brandende sociaalpolitieke kwestie, die onze behoefte daartoe doet ontstaan Werelddag van de vluchtelingen. Op 20 juni erkennen we alle soorten vluchtelingen in crisis als 65 miljoen vluchtelingen en ontheemden over de hele wereld asiel zoeken. Lees meer over hoe de United Nations Refugee Agency (UNHCR) en talloze andere groepen het bewustzijn vergroten voor deze ontheemden over de hele wereld. 

In deze tijd van meedogenloze vluchtelingencrisis vestigen regeringen, hulpverleners, beroemdheden en burgers de publieke aandacht op degenen die hun huis zijn ontvlucht vanwege oorlog, conflict en vervolging.

Wereldvluchtelingendag Dinsdag 20 juni markeert een dag waarop we de kracht, moed, geest en veerkracht van miljoenen vluchtelingen eren. Door mensen bewust te maken van het onrecht tegen migranten en asielzoekers, moedigen we mensen aan na te denken over het leven van vluchtelingen en hun strijd voor mensenrechten.

Wereldvluchtelingendag: hoe definieer je vluchteling?

Er zijn verschillende soorten vluchtelingen en gedwongen ontheemden:

Vluchtelingen

Volgens het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties van 1951 is een vluchteling iemand die zijn huis en land is ontvlucht vanwege ‘een gegronde angst voor vervolging vanwege zijn / haar ras, religie, nationaliteit, lidmaatschap van een bepaalde sociale groep of politiek mening”.  

Asielzoekers

Asielzoekers lijken in hun status op vluchtelingen, maar ze zijn niet formeel tot vluchteling verklaard door het land waarnaar ze zijn gevlucht. Velen worstelen door dit lange asielaanvraagproces vanwege lokale vooroordelen, waardoor ze in erbarmelijke levensomstandigheden in vluchtelingenkampen terechtkomen terwijl anderen op straat belanden.

Intern ontheemden

Internally Displaced Persons (IDP’s) zijn mensen die hun huis hebben moeten verlaten, maar hun eigen land niet hebben verlaten. Als gevolg hiervan blijven ze vaak in nood terwijl ze op zoek zijn naar voedsel, onderdak en andere benodigdheden.

Staatloze personen

Staatlozen worden vaak gediscrimineerd door bepaalde groepen, waardoor ze niet worden erkend als nationaliteit of behorend tot een specifiek land. Ze zijn niet in het bezit van identificatie of burgercertificering, wat hen uitsluit van toegang tot fundamentele mensenrechten, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en andere overheidsdiensten.

Teruggekeerden

Teruggekeerde vluchtelingen zijn voormalige vluchtelingen die na hun vlucht zijn teruggekeerd naar hun thuisland. Hoewel dit een positief resultaat kan zijn, hebben terugkeerders nog steeds ondersteuning en re-integratie nodig om hun leven thuis weer op gang te brengen.

Ongeacht hun officiële titel, het is duidelijk dat alle soorten vluchtelingen onze hulp nodig hebben. Of het nu gaat om het vinden van een nieuw huis of zo eenvoudig als toegang hebben tot voedsel, schoon water en onderdak, alle soorten vluchtelingen verdienen steun.

Vluchtelingenverdrag van 1951 en protocol van 1967

Het Vluchtelingenverdrag van 1951 en het Protocol van 1967 zijn de enige bevelen ter bescherming van vluchtelingen. Het stelt simpelweg dat alle soorten vluchtelingen dezelfde behandelingsnormen verdienen als andere vreemdelingen. Een voor de hand liggende, maar toch verrassende, grotendeels onvervulde standaard.

In de bevelen staat ook dat vluchtelingen niet mogen worden teruggestuurd naar een land waar ze worden bedreigd met hun leven of vrijheid. Dit voorkomt dat landen zoals Spanje asielzoekers die via de Noord-Afrikaanse enclaves hun grenzen proberen over te steken, automatisch kunnen afwijzen.

Dit bevel, samen met andere basisrechten, is van toepassing op alle soorten vluchtelingen, tenzij de vluchteling wordt beschouwd als een gevaar voor de gemeenschap of veiligheid van het land.

De rechten vervat in het Verdrag van 1951 omvatten:

 • Het recht om niet te worden uitgewezen, behalve onder bepaalde, strikt gedefinieerde voorwaarden;
 • Het recht om niet te worden gestraft voor illegale binnenkomst op het grondgebied van een overeenkomstsluitende Staat;
 • Het recht om te werken;
 • Het recht op huisvesting;
 • Het recht op onderwijs;
 • Het recht op openbare hulp en bijstand;
 • Het recht op vrijheid van godsdienst;
 • Het recht op toegang tot de rechtbanken;
 • Het recht op vrij verkeer binnen het grondgebied;
 • Het recht om identiteits- en reisdocumenten te krijgen.

De accumulatie van aanvullende rechten neemt toe naarmate de vluchtelingen in het gastland langer blijven.

De situatie voor alle soorten vluchtelingen

Vijfenzestig miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht om te ontsnappen aan oorlog en geweld. Dit duizelingwekkende aantal groeit elke dag met duizenden, terwijl slachtoffers gebieden ontvluchten zoals Syrië, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Myanmar, Nigeria, Zuid-Soedan, Oekraïne, Jemen en daarbuiten.

Lees slechts een fractie van hun verhalen, gedeeld door UNHCR hier:

 • In Nigeria: De jongen die levend werd begraven en overleefde
  Toen zijn dorp in Nigeria werd aangevallen, was de 10-jarige Ibrahim getuige van de brute moord op zijn vader. Toen kwamen de opstandelingen hem achterna.
 • In Irak: Burgers die leven in “armoede en paniek” als Mosul strijd woedt
  Van de 862.000 die door het conflict zijn ontheemd, stelt de UNHCR dat 100.000 burgers door ISIS-strijders in West-Mosul als menselijk schild worden vastgehouden, waar ze leven zonder voedsel, water of brandstof.
 • In Jemen: Wereldgemeenschap moet de watercrisis in Jemen oplossen om de spiraalvormige cholera-uitbraak te stoppen
  Meer dan 135.000 mensen zijn al bang dat ze de door water overgedragen ziekte hebben opgelopen, aangezien het land worstelt met conflicten. Uit cijfers van de WHO blijkt dat er al meer dan 950 mensen zijn overleden.
 • In Syrië: Hulp aan 9 miljoen kinderen in Syrië en aangrenzende landen die worden bedreigd
  Door UNICEF ondersteunde programma’s voor meer dan 9 miljoen kinderen in Syrië en de buurlanden staan ​​op het punt te worden afgesloten vanwege een kritieke financieringstekort van US $ 220 miljoen
 • In Oekraïne: Oekraïne: meer dan 750.000 kinderen lopen het risico afgesneden te worden van veilig drinkwater
  Kinderen die water moeten halen uit alternatieve bronnen of die gedwongen worden hun huis te verlaten vanwege verstoringen in de veilige watervoorziening, worden geconfronteerd met gevaren van voortdurende gevechten en andere vormen van misbruik.

Neem verder even de tijd om de volgende afbeeldingen te lezen:

Wereldwijd 65,3 miljoen ontheemde vluchtelingendag

Elke minuut verdreven 24 mensen de vluchtelingendag

1 op de 113 mensen is een wereldvluchtelingendag voor asielzoekers

Wat je kunt doen

Op deze dag hopen we het bewustzijn over deze delicate soorten vluchtelingen te vergroten. We erkennen deze kwetsbare mensen en hun vermogen om deze onmogelijke omstandigheden te overleven. We richten ons op hoe we betrokken kunnen worden en diegenen kunnen helpen die over de hele wereld lijden. Het is tijd om te laten zien dat het wereldwijde publiek achter vluchtelingen staat.

In 2016 heeft de VN-vluchtelingenorganisatie de #WithRefugees petitie waarin samenwerkende regeringen en leiders worden aangemoedigd om samen te werken en passende ondersteuning te bieden aan alle soorten vluchtelingen.

“Ik heb zoveel mensen ontmoet die zoveel hebben verloren. Maar ze verliezen nooit hun dromen voor hun kinderen of hun verlangen om onze wereld te verbeteren. Ze vragen er weinig voor terug – alleen onze steun in hun tijd van grote nood ”- secretaris-generaal van de VN, António Guterres

Degenen die alles hebben achtergelaten in de hoop op een veiligere toekomst verdienen veiligheid.

Door uw steun te betuigen aan de # WithRefugees-beweging, zult u een petitie steunen die regeringen vraagt ​​om:

 • Zorg ervoor dat elk vluchtelingenkind onderwijs krijgt.
 • Zorg ervoor dat elk vluchtelingengezin een veilige plek heeft om te wonen.
 • Zorg ervoor dat elke vluchteling kan werken of nieuwe vaardigheden kan leren om een ​​positieve bijdrage te leveren aan hun gemeenschap.

Ga achter de wereldwijde beweging staan ​​en stand #WithRefugees vandaag. Teken hier de petitie.

Werelddag van de vluchtelingen. Onderteken de petitie #WithRefugees Klik om te tweeten

We nodigen je ook uit om mee te doen #Blokkeer het web, ons partnerschap met het mensenrechten crowdsourcingplatform Movements.org. Via dit initiatief bieden we activisten en dissidenten in gesloten samenlevingen gratis VPN-toegang, zodat ze veilig op het internet kunnen surfen zonder toezicht van de overheid en hun recht op vrijheid van meningsuiting online kunnen uitoefenen..

In de loop van ons werk met Movements.org hebben we veel dappere individuen ontmoet, zoals opmerkelijke journalist en mensenrechtenactivist Kaveh Taheri, die geen andere keuze hadden dan hun thuisland te ontvluchten vanwege een gebrek aan fundamentele vrijheden, veiligheid en rechten.

Nadat hij door de inlichtingendienst van Iran was gearresteerd voor de inhoud van zijn persoonlijke blogs en vervolgens tien maanden lang ondenkbare psychologische en fysieke martelingen in de gevangenis had ondergaan, vluchtte Taheri, die we onlangs interviewden, zijn geboorteland Iran om veiligheid en politiek toevluchtsoord te zoeken in kalkoen. 

Vandaag blijft Taheri namens de stemlozen spreken op ACUNews, een unieke site die ernaar streeft licht te werpen op onnoemelijke verhalen over mensenrechtenkwesties, verzorgd door een team van onafhankelijke onderzoeksjournalisten en mensenrechtenactivisten.  

“Als freelance journalist en mensenrechtenactivist die zijn hele leven heeft gestreden voor vrijheid en gerechtigheid, roep ik alle dorpelingen over de hele wereld op om steun te verlenen aan degenen die zijn vervolgd omdat ze eenvoudig hun rechten op vrijheid van informatie en spraak hebben uitgeoefend,” zegt Taheri.

Het zijn vrijheidsstrijders zoals Taheri en initiatieven als #WithRefugees en #UnblockTheWeb die de noodzakelijke stappen vooruit helpen in een dringende vrijheidsstrijd voor alle soorten vluchtelingen. Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, eren we deze strijd.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map