De Top 15 Internet Freedom Influencers om te volgen

aarde geschilderd op twee handen in de lucht


Wil je weten wie de strijd leidt om je internetrechten te beschermen? Mis dan onze ronde van de Top 15 Internet Freedom Influencers!

Ons recht op internetvrijheid wordt voortdurend op de proef gesteld door de onderdrukking door de overheid van toegankelijkheid en georganiseerde inbreuk op ons vermogen om openlijk ideeën uit te drukken en te delen. Gelukkig denken vooruitstrevende mensenrechten- en internetvrijheidsactivisten stoutmoedig om onze online vrijheden te behouden.

Hier is onze selectie van de Top 20 Internet Freedom Influencers die de leiding nemen. Volg deze organisaties en individuen om op de hoogte te blijven van wat ze doen om uw rechten veilig te stellen!

De Top 15 Internet Freedom Influencers

1. EVF – @EFF

https://www.eff.org/

De EFF of Electronic Frontier Foundation is een toonaangevende non-profitorganisatie die hun aandacht richt op het verdedigen, beschermen en vestigen van gebruikersprivacy, vrije meningsuiting en innovatie in huidige en ontwikkelende technologie. De stichting heeft een ongeëvenaarde reputatie verworven in de strijd voor internetvrijheid door de vrijheid van meningsuiting te verdedigen en illegale bewaking te bestrijden. Hun waslijst met succesvolle rechtsoverwinningen maakt hen tot een van de meest diepgaande campagnevoerders op het gebied van internetbeveiliging.

2. Kalkoenblokken – @TurkeyBlocks

https://turkeyblocks.org/

TurkeyBlocks is een onafhankelijk, niet-partijgebonden digitaal transparantieproject dat zich richt op internetcensuursituaties in Turkije. Door gebruik te maken van tools voor censuurbewaking, informatieve inhoud en onderzoekstechnologie en -ontwikkeling, kunnen ze het publiek in realtime informeren over netwerkincidenten. Deze evenementen kunnen de toegang tot informatie, meningsuiting, veiligheid en internationale zaken of handel beïnvloeden en beperken.

TurkeyBlocks werkt hard om de burgerlijke vrijheden van de burgers in Turkije te beschermen!

3. Freedom House – @VrijwilligerAZ

https://freedomhouse.org

Freedom House werkt aan de bescherming van internetvrijheid door veilige programma’s te ontwerpen voor mensenrechten- en democratieactivisten die ze kunnen gebruiken in hun pleidooi voor internetvrijheid. Deze programma’s stellen activisten in staat hun ideeën veilig te communiceren en weerstand te bieden aan de toenemende controle over het internet. De groep onderzoekt en analyseert websitevoorschriften en de monitoring van gebruikers.

Freedom House is ook verantwoordelijk voor de publicatie van de jaarlijkse Vrijheid op het net-rapport, welke online vrijheid meet en hier te vinden is. Een andere diepgaande bijdrage aan de beweging was het bezoek van het Freedom House Internet Freedom-team aan Birma in 2014, waar ze samenwerkten met een lokale partner om 126 activisten, bloggers en mensenrechtenverdedigers op te leiden.

4. Bewegingen – @movements_org

https://www.movements.org/

“Grote, collectieve acties zijn alleen mogelijk via kleine, individuele acties. Iedereen heeft een rol te spelen. ‘

Movements.org is een crowdsourcingplatform waarmee activisten en dissidenten in gesloten samenlevingen in contact kunnen komen met allerlei bekwame individuen in open samenlevingen. Dit overbrugt de kloof tussen de twee groepen en stelt mensenrechtenactivisten in staat om samen te werken door hun stem te versterken en diepgaande veranderingen aan te brengen.

Ze zijn ook onze partners in #UnblockTheWeb, een initiatief dat is opgezet om anonieme en veilige VPN-toegang te bieden aan dissidenten en activisten die in gesloten samenlevingen leven. U kunt meer informatie vinden op de website Unblock the Web.

5. YaLa-Young leiders – @YaLa_YL

https://www.yalaacademy.org/

De Aileen Getty School of Citizen Journalism van YaLa Academy heeft sinds 2011 bijna 1 miljoen YaLa-Young Leaders verzameld. De groep, mede opgericht door het Peres Center for Peace en YaLa Palestine, is een vredesbeweging onder leiding van jongeren uit het Midden- Oost- en Noord-Afrika (MONA). Hoewel het niet direct een activistische groep is met een politieke agenda, is de groep toegewijd aan het bevorderen van dialoog en verandering door de lens van burgerjournalistiek.

De Aileen Getty School of Citizen Journalism is niet bedoeld om professionele journalisten te produceren, hoewel velen van hen dat wel zijn. Het programma biedt, in samenwerking met het Amerikaanse Institute of Peace, training in de basis van journalistiek, nieuwe media, fotojournalistiek en videojournalistiek in een veilige, comfortabele en vredige omgeving. Deelnemers nemen deel door online lezingen te bekijken, deel te nemen aan Facebook-chats, opdrachten uit te voeren voor professionele en collegiale feedback – en zelfs te vergaderen in geselecteerde landen in het Midden-Oosten.

De groep is zo succesvol dat ze zelfs een partnerschap met Sharon Stone en Richard Gere zijn aangegaan tussen andere beroemdheden en politieke activisten.

Je kunt een deel van hun werk lezen op YaLa Press.

“YaLa-Young Leaders is een beweging van jonge Midden-Oosterse mensen die realiteit, vrijheid, gelijkheid en vrede creëren.”

6. Edward Snowden – @Snowden

Edward Snowden is een controversiële en polariserende figuur – sommigen zien hem als een held en echte patriot, terwijl anderen hem beschouwen als klokkenluider en verrader. Maar wat onbetwist kan worden gezegd, is dat hij de weg heeft vrijgemaakt voor online vrijheid door het bewustzijn te vergroten over cruciale kwesties met betrekking tot informatieprivacy.

In 2013 verstoorde Snowden, een voormalige CIA-medewerker, het gemiddelde burgerconcept over hun niveau van privacy toen hij geheime NSA-documenten lekte die het enorme bereik van de talloze internet- en telefoonbewakingsprogramma’s van de regering onthulden..

Nu fungeert Snowden, die gedwongen was de VS te ontvluchten en asiel aan te vragen in Rusland, als directeur van de Freedom of Press Foundation (@Freedomof Press), een organisatie die transparantiejournalistiek verdedigt door journalisten en klokkenluiders de middelen te bieden om privé te communiceren en veilig.

7. Rebecca MacKinnon – @rmack

https://consentofthenetworked.com/

Rebecca MacKinnon is een internetvrijheidsactiviste, Chinese internetcensuurexpert, mede-oprichter van het burgermedia-netwerk Global Voices, en auteur van het boek: Consent of the Networked: The Worldwide Struggle for Internet Freedom, wat haar de Goldsmith Book Prize 2013.

Haar ervaring biedt inzicht in de complexiteit en macht van de invloed van overheid en bedrijven op technologie, burgerlijke vrijheden en privacy. Ze dringt er bij ons op aan om onze rechten op digitale platforms te verdedigen en verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van internet. MacKinnon is directeur bij New America van het Ranking Digital Rights-project, in de raad van bestuur van het Committee to Protect Journalists, en stichtend bestuurslid van het Global Network Initiative, naast vele andere opmerkelijke prestaties en bijdragen.

8. Michael Anti – @mranti

Jing Zhao, bekend onder zijn pseudoniem Michael Anti, is een bekende voorstander van internetvrijheid. Als columnist, journalist van internationale zaken en onafhankelijke blogger gebruikt hij deze platforms om bezorgdheid te uiten over onze rechten op het internet.

Hij is vooral bekend om zijn politieke posten over persvrijheid in China, zoals blijkt uit zijn TED Talk 2012: Behind the Great Firewall of China uit 2012. Hij is ook een Harvard Nieman Fellow ’08.

9. La Quadrature du Net- @laquadrature

laquadrature.net

La Quadrature du Net is een Franse non-profit burger, gemeenschapsbelang, belangenbehartigingsgroep die de fundamentele rechten en vrijheden wil verdedigen. Door openbare debatten te promoten, biedt de groep informatie over internetgerelateerd beleid, vrijheid van meningsuiting, auteursrecht en online privacy, terwijl ze pleit voor het vrije verkeer van kennis op internet.

10. Bytes for All, PK – @bytesforall

www.bytesforall.pk

Bytes for All is een digitale en mensenrechtenorganisatie die zich richt op internetvrijheid, online vrijheid van meningsuiting, informatie- en communicatietechnologieën (ICT’s) en privacy- en genderrechten. Hun onderzoek en discussie over digitale veiligheid biedt ondersteuning voor beleidsbehartiging en mensenrechtenverdedigers.

Naast vele andere programma’s is Bytes for All verantwoordelijk voor de wereldwijd geprezen Take Back The Tech Campaign, die ICT gebruikt voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen in Pakistan.

11. Birgitta Jonsdottir – @birgittaj

birgitta.is

Birgitta Jonsdottir is een sterke stem voor vrije meningsuiting als een IJslandse politicus, lid van het IJslandse parlement sinds 2009, die erom bekend staat de WikiLeaks Collateral Murder-video als co-editor aan het publiek te brengen. Ze is een openbare supporter van Chelsea Manning & Snowden, werd in 2009 verkozen tot parlementslid voor de burgerbeweging voordat hij bij The Movement kwam, en richtte het International Modern Media Institute op en werd in 2011 uitvoerend directeur.

Ze is ook een van de eisers die de Amerikaanse regering heeft aangeklaagd wegens de voorgestelde toezichtbevoegdheden die zijn verleend door de NDAA-wet.

12. Tim Berners-Lee – @Tim Berners-Lee

https://www.w3.org/People/Berners-Lee/

Tim Berners-Lee, uitvinder van het wereldwijde web in 1989, is een drijvende kracht achter wereldwijde open overheidsgegevens en is sterk gekant tegen het concept van een tweelaags internet. Zijn bijdrage aan rechten als privacy, vrijheid en openheid van het web valt niet te ontkennen.

Hij heeft groepen opgericht zoals de Web Foundation die staat voor WWW zijnde een dienst voor de mensheid, het Open Data Institute in Londen, het World Wide Consortium (W3C) dat zich richt op de technische ontwikkeling van het web, en heeft een onderzoeksgroep bij MIT’s Computer Science and AI Lab (“CSAIL”) werkt aan het opnieuw decentraliseren van het web.

Hij is ook lid van de Transparency Board in het VK en werd in 2011 benoemd tot lid van de Board of Trustees van de Ford Foundation.

13. Heather Brooke – @newsbrooke

http://heatherbrooke.org/

Heather Brooke is een bekroonde schrijfster, journaliste en activiste die bekend staat om haar campagne voor vrijheid van informatie en oppositie tegen de surveillancestaat. Ze was een van de journalisten die aan het WikiLeaks-project werkte en de WikiLeaks-ambassadekabels bekwam, en was een belangrijke troef in de juridische acties die het misbruik van het onkostenstelsel van parlementsleden aan het licht brachten.

Brooke zit nu in de adviesraad van de Open Rights Group, auteur van The Silent State (Heinemann), Your Right to Know (Pluto Press), en The Revolution wordt gedigitaliseerd: Dispatches from the Information War.

14. Senator Ron Wyden – @RonWyden

https://www.wyden.senate.gov/

Ron Wyden is een Amerikaanse senator uit Oregon die een groot deel van zijn carrière heeft gewijd aan de bescherming van het internet en de privacy ervan. Als lid van de Senate Intelligence Committee heeft Wyden bepaalde NSA-programma’s onder druk gezet en directe vragen aan de directeur van National Intelligence gesteld totdat uiteindelijk werd bewezen dat de NSA inderdaad telefoongegevens van bijna alle Amerikanen verzamelt.

Zijn campagne heeft zelfs met succes gezorgd voor onbeperkte internetbelastingvrijheid en heeft de Internet Tax Freedom Act (ITFA) aangenomen, die eindelijk vrij is van een vervaldatum.

15. Sina Khanifar – @sinak

https://taskforce.is

Sina Khanifar is een webontwikkelaar, in de volksmond bekend om zijn website Stop Watching Us, die met succes 575.000 handtekeningen van indieners organiseerde tegen de programma’s van de NSA en deze aan het Congres presenteerde. Door bondgenoot te worden met organisaties zoals EFF, Reddit, Occupy Wall Street en Fight For the Future, is hij een sterk voorstander geworden van betere technologiewetten.

Als tech-fellow voor EFF hielp Khanifar bij het ontwikkelen van EFF’s open source action center toolset. Hij heeft tools gebouwd voor internetgebruikers en werkt aan DMCA-hervorming als bestuurslid van de Digital Right to Repair Coalition, is mede-oprichter / adviseur @OpenSignal, mede-oprichter @RepeaterStore en oprichter van Taskforce.is.

Terwijl regeringen onze rechten blijven betwisten door onze expressie online te manipuleren, te controleren en te filteren, hopen we dat deze lijst met Top 15 Internet Freedom Influencers helpt u op de hoogte te blijven en betrokken te raken.

Als u personen of organisaties wilt voorstellen die niet op de lijst stonden, aarzel dan niet om ons dit te laten weten!

Op de hoogte blijven van al het laatste nieuws over internetvrijheid en privacy? Neem deel aan het gesprek op Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+. We zouden graag van je horen!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map