Sigurnost lozinke: Kako odabrati jaču lozinku

Kako odabrati jaču sigurnost lozinke


Odabir dobrih lozinki jednako je bitan kao i korištenje šifrirane veze da biste zaštitili svoje privatne podatke na webu. U ovom ćemo priručniku istražiti neke najbolje postupke i dati kratke savjete koji će vam pomoći u odabiru snažne lozinke za zaštitu od hakera!

Do sad bi trebali biti svjesni da SaferVPN šifrira vašu vezu radi vaše sigurnosti, posebno kada koristite javne vruće točke koje inače nisu osigurane.

Ali kad je riječ o čuvanju vaše sigurnosti na mreži, nažalost, neke su stvari koje nam nisu od ruke.

Jedna od njih koristi jake i dobre lozinke. Čak i uz najsofisticiraniji anti-malware ili najbolju svjetsku VPN uslugu, i dalje ste ranjivi ako koristite slabe lozinke.

Brza pozadina za šifriranje lozinke

Prije svega, uvijek biste trebali uzeti u obzir koristi li web mjesto HTTPS za osiguranje veze između njega i vašeg računala. Iako ga danas najčešće koriste web stranice, uvijek potražite simbol zaključavanja u traci URL-a.

Web-mjesta imaju različite načine pohrane lozinki, neki sigurniji od drugih. Kao korisnik, nećete znati koju vrstu sigurnosti lozinku koristi web mjesto. Ako pohrana web mjesta nije dovoljno sigurna, sve se lozinke u njihovoj cijeloj bazi podataka mogu razbiti istovremeno ako napadač uspije ući u njihov sustav. U tom ćete slučaju biti vrlo ranjivi ako koristite iste vjerodajnice za prijavu za ostale web stranice.

Kako se šifriraju lozinke (neobavezno pročitajte)

Ovaj dio postaje polutehnički, s ciljem da sigurnost lozinke postane svima razumljiva, ali slobodno prijeđite na sljedeći odjeljak.

Neke web stranice pohranjuju sve svoje lozinke u običnom tekstu, što znači da svatko tko uspije upasti u nju može pročitati sve lozinke, čak i ne trebajući nikakvo kreiranje ili dodatni alat.

Kod šifriranja zaporki web stranice rade nešto što se naziva “hashing”:

Hashing lozinke je jednosmjerna funkcija koja pretvara lozinke u niz brojeva i slova kako bi ih se zaštitilaOvako izgledaju hashed lozinke

Hash je jednosmjerna funkcija koja pretvara vašu lozinku u niz slova i brojeva fiksne duljine. Svaka promjena lozinke, poput upotrebe velikih slova i zamjene slova s ​​brojem, rezultira potpuno različitim hash-om. Svaka lozinka uvijek će imati isti hash, što znači da se lozinka “zdravo” uvijek prevodi u isti hash niz.

Posljednja je točka važna, jer čak i ako web stranica koristi hešing sustav za kodiranje svojih lozinki, napadač može pokrenuti cijeli rječnik putem softvera za raspršivanje, a zatim upotrijebiti softver koji se pokušava prijaviti sa svim heševima. Tako, na primjer, ako upotrebljavate jednostavnu lozinku poput “lozinka”, “Amerika” ili “Tajna”, napadaču neće trebati puno vremena da pristupi vašem računu.

Izuzeće od gore navedenog je ako web mjesto koristi “sol” za šifriranje zaporke. U osnovi (žao mi je zbog dobivanja tehničkih podataka ovdje), ona dodaje slučajni niz slova i brojeva u vašu lozinku prije nego je stavite.

Online su baze podataka s heševima svih najčešće korištenih lozinki. SA takvim alatima haker može u osnovi samo unijeti ukradene lozinke i pretvoriti ih u ekvivalentnu lozinku..

Hakeri imaju na raspolaganju širok raspon alata za proboj u baze podataka ili za obradu grube sile za nagađanje lozinki. Ako ne šifrirate vezu, a oni je nadziru, mogu primiti vaše pohranjene lozinke. Jednom kada su u posjedu hakera, on ili ona samo mora pokrenuti hash u takvoj bazi podataka kako bi ga dešifrirao i prijavio se na svoje osobne račune. Ako koristite istu lozinku za više web lokacija, haker se može prijaviti na sve njih.

 Za vrlo iscrpan tehnički vodič za raspršivanje, pročitajte više ovdje.

Što to znači za vas:

Prema riječima laika, ako koristite vrlo uobičajenu lozinku ili njezinu varijaciju, haker može koristiti vrlo jednostavne alate za testiranje svog računa jer postoje baze podataka svih najčešće korištenih lozinki koje mogu koristiti. Da biste ostali sigurni, morate šifrirati vezu i upotrebljavati snažne lozinke. Da biste saznali više o odabiru sigurnih lozinki, pročitajte dalje!

Kako odabrati dobre lozinke

Dobro, tako da sada kada znate kako se lozinke pohranjuju i kako ih se može probiti, pogledajmo nekoliko sigurnosnih savjeta za zaporku..

 Ovo su sigurne zaporke:

 • Izbjegavajte korištenje previše očiglednih zaporki kao što su imena voljenih članova obitelji, mjesto rođenja, omiljeni film, tinejdžerska simpatija i tako dalje

 • Ne koristite lozinke koje se sastoje od samo jedne riječi koju ćete pronaći u rječniku

 • Nemojte pohraniti nikakve lozinke u običnom tekstu na računalu u svoju poštansku poštu, samo u slučaju da haker dobije pristup do njih

 • Nemojte koristiti istu lozinku za sve svoje mrežne račune – na taj način minimizirate rizik u slučaju kršenja

Ovo su sigurne zaporke:

 • Upotrijebite duge lozinke: što su duže, duže će proraditi

 • Upotrijebite kombinaciju velikih i malih slova

 • Pomiješajte brojeve u zaporki

 • Koristite posebne znakove poput!, @, #, $ I &

 • Upotrijebite drugu zaporku za svaki važan račun

 • Upotrijebite pouzdan i siguran upravitelj lozinki da biste zapamtili svoje vjerodajnice

Pa kako napraviti vrlo sigurnu lozinku?

Evo dobrog trika.

Zapamtite hor svoje omiljene pjesme, svoj omiljeni citat, redak iz filma koji volite ili nešto osobno koje biste zapamtili. Zatim koristite prve znakove svake riječi kao svoju stvarnu lozinku. Možete čak i izmjenjivati ​​male i velike kape i na kraju dodati niz brojeva kako biste ga još složili.

Primjer Ako biste planirali otputovati u Španjolsku 12. kolovoza, mogli biste stvoriti rečenicu: “Ja ću posjetiti Španjolsku u srijedu, 12. kolovoza 2015.!” da se nakon toga pretvorite u “IwbvSoWA122015”. Sada ne koristite točnu lozinku, već je samo da ilustriram moj stav. Umjesto toga, napravite svoju takvu varijaciju!

Ako vam je teško da smislite dobru lozinku, provjerite LastPassov besplatni sigurni generator lozinki.

Započnite danas tako da pogledate svoje trenutne lozinke i promijenite one koje nisu sigurne. Ne zaboravite da prilikom prijave na privatne račune uvijek tražite HTTPS-enkripciju i provjerite kriptirate li vezu sa SaferVPN kako biste spriječili hakeri da vam ukradu lozinke!

Ako ga još nemate, odmah pokušajte besplatno SaferVPN!

Bonus: alati za lakše pamćenje lozinki

Postoje brojne alate za upravljanje lozinkama, ali evo dvije popularne alata za pokretanje:

LastPass

S LastPassom morat ćete se sjetiti samo jedne lozinke jer sigurno pohranjuje sve vaše lozinke kodirane u njihov “trezor”. Može čak automatski predložiti lozinke za sve nove internetske račune koje stvorite i automatski ispuniti svoje vjerodajnice za prijavu na mreži.

Pristup ključevima

Ako imate Appleov uređaj, možete upotrijebiti ugrađeni upravitelj lozinki. Omogućuje vam pristup svim vašim lozinkama koje ste pohranili, ali možete i ručno stvoriti nove stavke koje će se pamtiti.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map