Menekültügyi világnap: A menekültek minden típusának elismerése

világ menekült napos


A globális bevándorlás továbbra is égő társadalmi-politikai kérdés, amely felhívja a figyelmet arra, hogy szükségünk van rá Menekültügyi világnap. Június 20-án felismerjük a válságban lévő összes típusú menekültet, mivel 65 millió menekült és lakhelyüket elhagyni kényszerült személy menedékjogot keres az egész világon. További információ arról, hogy az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) és számtalan más csoport felhívja a figyelmet ezekre a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberekre szerte a világon. 

A könyörtelen menekültügyi válság idején a kormányok, segélyszolgálatok, hírességek és civil lakosság felhívják a figyelmet azokra, akik háború, konfliktusok és üldöztetés miatt menekültek otthonukból..

A Menekült Világnapja, június 20., kedd azt a napot jelenti, ahol tiszteletben tartjuk a több millió menekült erejét, bátorságát, szellemét és ellenálló képességét. A migránsok és menedékkérőkkel szembeni igazságtalanságokkal kapcsolatos tudatosság felhívásával ösztönözjük az embereket, hogy gondolkodjanak a menekültek életéről és az emberi jogok elleni küzdelemről.

Menekültügyi világnap: Hogyan határozza meg a menekültet??

Különböző típusú menekültek és kényszerűen kitelepített személyek léteznek:

menekültek

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1951. évi menekültügyi egyezménye szerint menekült az a személy, aki elmenekült otthonából és országából, mert „megalapozott üldözéstől félt, faj, vallás, nemzetiség, egy adott társadalmi csoportba való tagság vagy politikai okok miatt vélemény”.  

Menedékkérők

A menedékkérők státusukban hasonlóak a menekültekhez, ám az ország, amelybe menekült, formálisan nem nyilvánította menekültnek. Sokan a helyi előítéletek miatt küzdenek ezen a hosszú menedékjog iránti kérelmezési folyamaton keresztül, és riasztó életkörülmények között hagyják őket a menekülttáborokban, míg mások az utcára kerülnek..

Országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek

A belső menekültek (IDP) olyan emberek, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, de nem hagyták el a saját országukat. Ennek eredményeként gyakran bajba jutnak, amikor élelmet, menedéket és egyéb szükségleteket keresnek.

Hontalan személyek

A hontalan személyeket általában bizonyos csoportok hátrányosan megkülönböztetik, így nemzetiségük vagy egy adott országhoz tartozásuk ismeretlen. Nincs személyazonosságuk vagy állampolgári igazolásuk, kizárva őket az alapvető emberi jogokhoz való hozzáférésből, ideértve az egészségügyi ellátást, az oktatást, a foglalkoztatást és az egyéb kormányzati szolgáltatásokat..

visszatérők

A visszatérők olyan volt menekültek, akik menekülés után visszatértek hazájukba. Noha ez pozitív eredmény lehet, a visszatérőknek továbbra is támogatásra és reintegrációra van szükségük ahhoz, hogy otthoni életüket újra helyreállítsák..

A hivatalos címüktől függetlenül egyértelmű, hogy minden típusú menekültnek szüksége van a segítségünkre. Akár új otthont talál, akár egyszerű, mint élelmet, tiszta vizet és menedéket kap, minden típusú menekült érdemel támogatást.

1951. évi menekültügyi egyezmény és annak 1967. évi jegyzőkönyve

Az 1951. évi menekültügyi egyezmény és annak 1967. évi jegyzőkönyve az egyetlen olyan intézkedés, amely a menekülteket védi. Egyszerűen kijelenti, hogy minden típusú menekült ugyanolyan bánásmódot érdemel, mint más külföldi állampolgárok. Nyilvánvaló, mégis meglepő, széles körben nem teljesített szabvány.

A parancsokat az állami menekültekről sem szabad visszatérni olyan országba, ahol életüket vagy szabadságukat fenyegetik. Ez megakadályozza a spanyolhoz hasonló országokat abban, hogy automatikusan visszautasítsák azokat a menedékkérőket, akik megpróbálják átlépni a határokat az észak-afrikai enklávokon.

Ez a rendelet az egyéb alapvető jogokkal együtt minden típusú menekültre vonatkozik, kivéve, ha a menekültet az ország közösségét vagy biztonságát veszélyeztetőnek tekintik.

Az 1951. évi egyezményben foglalt jogok a következők:

 • A kiutasításhoz való jog, kivéve bizonyos, szigorúan meghatározott feltételek mellett;
 • Jog arra, hogy ne büntessenek egy szerződő állam területére való illegális belépésért;
 • A munkavégzés joga;
 • A házhoz való jog;
 • Az oktatáshoz való jog;
 • A közsegélyhez és segítséghez való jog;
 • A vallás szabadságához való jog;
 • A bíróságokhoz fordulás joga;
 • A területen belüli szabad mozgáshoz való jog;
 • Személyi és úti okmányok kiállításának joga.

A kiegészítő jogok felhalmozódása minél tovább növeli a menekülteket a fogadó országban.

A helyzet minden típusú menekült számára

65 millió ember menekült otthonából, hogy elkerülje a háborút és az erőszakot. Ez a megdöbbentő szám naponta több ezerrel növekszik, amikor az áldozatok olyan helyekről menekülnek, mint Szíria, Burundi, Közép-afrikai Köztársaság, Irak, Mianmar, Nigéria, Dél-Szudán, Ukrajna, Jemen és azon túl..

Olvassa el a történeteknek csak egy töredékét, amelyeket az UNHCR oszt meg itt:

 • Nigériában: A fiú, akit eltemettek, életben volt és túlélte
  Amikor a nigériai falut megtámadták, a 10 éves Ibrahim apja brutális gyilkosságának tanúja volt. Aztán a felkelők utána jöttek.
 • Irakban: Polgári lakosság, aki „tömegben és pánikban” él, ahogy a moszuli csata tombol
  A konfliktusból elhagyott 862 000-ből az UNHCR kijelenti, hogy 100 000 civilt tartanak emberi pajzsként az ISIS harcosai Nyugat-Moszulban, ahol élelmezés, víz vagy üzemanyag nélkül élnek.
 • Jemenben: A világközösségnek meg kell oldania a jemeni vízválságot a kolera kitörésének megállítása érdekében
  Már több mint 135 000-től attól tartanak, hogy a vízben terjedő betegség átkerüljön, mivel az ország konfliktusokkal küzd. A WHO adatai szerint több mint 950 ember már meghalt.
 • Szíriában: Segítségnyújtás 9 millió gyermek számára Szíriában és a szomszédos országokban veszélyben
  Az UNICEF által támogatott több mint 9 millió gyermek számára Szíriában és a szomszédos országokban fekvő programokat a kritikus 220 millió dolláros finanszírozási hiány miatt szét lehet állítani.
 • Ukrajnában: Ukrajna: Több mint 750 000 gyermek van annak kockázata, hogy levágják a biztonságos ivóvizet
  Azok a gyermekek, akiknek alternatív forrásokból kell vizet keresniük, vagy akiket a biztonságos vízellátás megszakítása miatt kénytelenek elhagyni otthonaikat, a folyamatban lévő harcok veszélyei és más visszaélés formái fenyegetik..

Ezenkívül szánjon egy percet a következő grafika elolvasására:

65,3 millió világszerte kényszerült lakóhelyüket elhagyni kényszerült menekültek világnapja

Minden percben 24 ember kitelepítette a menekült világnapját

113 ember közül 1 a menedékkérők világnapja

Amit tehetsz

Ezen a napon reméljük, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a kényes típusú menekültekre. Elismerjük ezeket a kiszolgáltatott embereket és képességeiket, hogy túléljék ezeket a lehetetlen körülményeket. Arra összpontosítunk, hogy hogyan tudunk bekapcsolódni és segíteni azokat, akik szenvednek az egész világon. Ideje megmutatni, hogy a globális közvélemény áll a menekültekkel.

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége 2016-ban elindította a #WithRefugees petíció az együttműködő kormányok és vezetők előmozdítására, hogy működjenek együtt és megfelelő támogatást nyújtsanak minden típusú menekültnek.

„Olyan sokkal találkoztam, akik annyit veszítettek. De soha nem veszítik el gyermekeik álmait vagy a világunk javításának vágyát. Kicsit cserébe kérnek – csak a támogatásunkat kell a legnagyobb szükségükben ”- António Guterres ENSZ főtitkár

Azok, akik mindent elhagytak a biztonságosabb jövő reményében, megérdemlik a biztonságot.

Ha kijelenti, hogy támogatja a #WithRefugees mozgalmat, egy petícióval áll majd szemben, amely felkéri a kormányokat:

 • Gondoskodjon arról, hogy minden menekült gyermek oktatásban részesüljön.
 • Gondoskodjon arról, hogy minden menekült család biztonságban élhessen.
 • Gondoskodjon arról, hogy minden menekült dolgozzon vagy új készségeket tanuljon meg, hogy pozitív hozzájárulást nyújtson közösségéhez.

Menj el a globális mozgalom mögött és #WithRefugees állvány ma. Írja alá a petíciót itt.

Menekültügyi világnap. Aláírja a #WithRefugees petíciót

Felkérjük Önt, hogy csatlakozzon #UnblocktheWeb, partnerkapcsolatunk az Movements.org emberi jogi közvélemény-kutatási platformon. E kezdeményezés révén a VPN-hez hozzáférést biztosítunk a zárt társadalmakban működő aktivistáknak és disszidenseknek, hogy biztonságosan böngészhessék az internetet a kormányzati felügyelet ellen, és gyakorolhassák a véleménynyilvánítás szabadságát online.

A Movements.org-lal végzett munkánk során sok bátor személlyel találkoztunk, mint például a neves újságíró és Kaveh Taheri emberi jogi aktivista, akiknek nem volt más választásuk, mint az alapvető szabadságok, biztonság hiánya miatt elmenekülni a hazájukból. és jogok.

Miután az iráni hírszerző szolgálat letartóztatta személyes blogjainak tartalmát, majd tíz hónapos elképzelhetetlen pszichológiai és fizikai kínzást vetett be a börtönben, Taheri, akivel a közelmúltban interjút készítettünk, elmenekült Irán szülőföldjéből, hogy biztonságot és politikai menedéket keressen pulyka. 

Ma Taheri továbbra is a hangtalan nevében beszéli az ACUNews-t, egy egyedülálló webhelyet, amely arra törekszik, hogy rávilágítson az emberi jogi kérdésekben elmondhatatlan történetekre, amelyet független nyomozó újságírók és emberi jogi aktivisták adnak..  

“Szabadúszó újságíróként és emberi jogi aktivistaként, aki életét a szabadság és az igazságosság érdekében harcoltam, felszólítom a globális falusiakat, hogy támogassák azokat, akiket üldöztek az információ és a szólásszabadsághoz való joguk egyszerű gyakorlása miatt”. – mondja Taheri.

A szabadságharcosok, mint a Taheri, és az olyan kezdeményezések, mint a #WithRefugees és a #UnblockTheWeb, megkönnyítik a szükséges lépéseket az összes menekült típusú szabadságharcban. Ma, a menekültügyi világnap alkalmával tiszteljük ezt a harcot.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map