Kako odabrati najbolji VPN protokol

Žena na laptopu


Bez obzira želite li dodatnu sigurnost, super brze brzine ili jednostavnu konfiguraciju, odabir pravog VPN protokola može vam pomoći da najbolje iskoristite svoju internetsku vezu..

VPN protokoli mogu izgledati kao zaista skriveni dio internetske tehnologije na koji stvarno ne morate puno obraćati pažnju.

Vjerovali ili ne, izbor ovisi o uređaju koji koristite i osobnim preferencijama. Zapravo postoje neke prilične razlike između četiri glavna protokola koja se danas koriste.

Srećom, nije potreban čarobnjak za cyber razumijevanja za razlike. Znajući samo nekoliko stvari pomoći će vam odabrati pravi protokol šifriranja – i omogućiti vam da optimizirate internetsko iskustvo.

Pročitajte unaprijed da biste saznali što su VPN protokoli i koji biste trebali odabrati.

Definirani VPN protokoli

Što je VPN protokol? Protokol je najbolje opisan kao dogovoreni jezik putem kojeg računala komuniciraju. U slučaju VPN-ova, protokol točno određuje kako se vaši podaci rutaju između vašeg računala i VPN poslužitelja koji koristite.

Više o VPN protokolima možete pročitati ovdje.

Zaslon računala i naočaleVPN protokoli na prvi pogled mogu izgledati zbunjujuće, ali nisu!

Četiri glavna VPN protokola

Glavni VPN protokoli koji se danas koriste su IKEv2, PPTP, L2TP / IPSEC VPN i OpenVPN. Svaki od njih ima svoje jedinstvene prednosti. Čitajte dalje kako biste naučili što su!

IKEv2

Internet razmjena ključeva (IKE ili IKEv2) najnoviji je i najnapredniji protokol VPN tunela. Ovaj protokol – za koji se zna da je najbrži – ima i prednost najbolje mobilne povezanosti. IKEv2 omogućava održivu i pouzdanu VPN vezu – čak i kad se prebacuje između Wi-Fi i 3G / LTE mreža. Uz to, IKEv2 jamči maksimalnu sigurnost s 256-bitnom enkripcijom. Glavni nedostatak je taj što na starijim uređajima još nije podržan.

PPTP VPN

Protokol tunela od točke do točke (PPTP) najjednostavniji je od protokola, a razvio ga je 1999. godine konzorcij na čelu sa Microsoftom. Radi na 128-bitnom šifriranju, to je dugo bio standard za interne poslovne VPN-ove i podržava ga najveći broj uređaja. Kako je šifriranje jednostavnije od ostalih protokola, PPTP ne usporava brzinu propusnosti. Nedostatak je to što ga može blokirati – uključujući i Kineski vatrozid (Great Firewall) – i nije uvijek stabilan. To obično znači samo mali rizik prekida veze.

L2TP / IPSEC VPN

Protokol tunela sloja 2 (L2TP) obično radi sporije od ostalih protokola zbog svoje 256-bitne enkripcije, ali to je samo zato što postoji dodatni sloj sigurnosti. Obično se kombinira s IPsec protokolom, što mu daje prednost u privatnosti, provjeri autentičnosti i integriteta. Kada se pravilno implementira, nema većih poznatih ranjivosti. I srećom, dostupan je na gotovo svim modernim platformama. To kaže, pazite da se ponekad bori s restriktivnim vatrozidima.

OpenVPN

OpenVPN je protokol otvorenog koda koji se stalno nadograđuje i poboljšava. Vrlo je stabilan, izvrsno funkcionira na bežičnim vezama i vrlo je siguran. Uključuje SSL (Secure Sockets Layer) tehnologiju, koju obično već koristite za kupnju na mreži, bankarske aktivnosti i prijenos drugih osjetljivih podataka. Na mnoge je načine OpenVPN najbolji iz svih svjetova, ali može se postaviti malo zamršenije od ostalih tri protokola – i nije dostupan sa svim VPN-ovima. Ipak, preporučamo ga većini ljudi.

Odabir najboljeg VPN protokola sa SaferVPN

Odabir najboljeg VPN protokola ovisi o tome što želite raditi s VPN-om.

 • Ako samo želite otvoriti blokirane web stranice i ne brinete zaista o privatnosti ili sigurnosti, onda upotrijebite PPTP za brzu vezu.
 • Ako upotrebljavate VPN prvenstveno za dodatnu sigurnost i nije vam stalo do brzine, preporučujemo L2TP protokol. Štitit će vas od hakera, snajpersa i radoznalih vlada i pomoći vam zaobići cenzuru.
 • Za najnoviji, najstabilniji protokol – i najbolju sigurnost i povezanost mobilne telefonije – povežite se s IKEv2 ako vaš uređaj to podržava.
 • Za malo svega, koristite OpenVPN.

Ako se zaista ne želite baviti odabirom najboljeg VPN protokola, to je u redu. Ako putem naše aplikacije pristupate SaferVPN, možete se opustiti i opustiti se – aplikacija će odabrati najbolji protokol za vas.

Ali ako mislite da će vam jedan protokol najbolje odgovarati, SaferVPN omogućuje vam da odaberete bilo koju od četiri. Treba napomenuti: Mnogi od naših konkurenata samo premium korisnicima dozvoljavaju pristup OpenVPN-u. Dopuštamo svima da ga koriste.

Ako još niste započeli s VPN-om, danas možete dobiti besplatno probno razdoblje SaferVPN ili postaviti pretplatu! Slobodno se obratite na [email protected] za više informacija ili pomoć u odabiru protokola.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map