9 stvari koje morate učiniti kako biste osigurali svoje mobilno i internetsko bankarstvo

9 Bitnih savjeta za sigurnost mobilnog i mrežnog bankarstva


S više od 190 milijuna Amerikanaca koji kupuju putem interneta i 51% odraslih u SAD-u bave se bankarstvom putem interneta, sigurno je reći da postoji velika potreba za osiguravanjem internetskih transakcija. Vani je puno prijevara, zato bolje pazite. Slijedite naše savjete i ojačat ćete sigurnost mobilnog i internetskog bankarstva!

1. Osigurajte svoj uređaj

Uvijek koristite anti-malware na računalu ili pametnom telefonu da biste izbjegli uljeze. Ažurirajte ga često i budite sigurni da imate najnoviju verziju preglednika i da dobijete sva sigurnosna ažuriranja vašeg OS-a.

2. Osigurajte svoju vezu

Ova je temeljna jer bez zaštićene veze mogu se presresti svi vaši podaci. Prije svega, provjerite upotrebljava li banka ili internetska trgovina SSL (Secure Sockets Layer) koji šifrira vezu. Da biste saznali je li web lokacija sigurna, pogledajte URL – ako počinje s https: // je siguran, ako je jednostavno http: // nije šifriran. Svakako osigurajte vezu na javnim žarišnim točkama jer ste na njima vrlo ranjivi. Čitajte dalje i saznat ćete najbolji način za kriptiranje veze za maksimalnu sigurnost!

3. Pazite na krađu identiteta, posebno u e-mailovima

Pazite da odajete osjetljive podatke putem interneta. Nema razloga da vam vaša banka e-poštom pošalje e-poštu i navedete im svoje osjetljive podatke. Ako vas nepouzdani pošiljatelj pita za podatke o plaćanju ili podatke o bankovnom računu, pošaljite ih izravno u mapu neželjene pošte i zaboravite na nju. Postoji mnogo sumornih načina kako će vas ti lopovi pokušati prevariti u davanju punog pristupa vašim bankovnim računima. Ne otvarajte e-mailove iz nepouzdanih izvora, pogotovo kada tvrde da su banka, odvjetnik ili udaljeni srodnik koji žele donirati novac.

4. Zaštitite svoje lozinke

Većina banaka danas koristi dvofaktorsku provjeru autentičnosti, što znači da ćete dobiti kôd poslan na vaš mobilni telefon ili neku vrstu dongle – on varira od banke do banke. Obavezno koristite dvofaktorsku provjeru autentičnosti, to vam daje dodatni sloj sigurnosti. Ako web lokacija koja tvrdi da je banka traži vaše podatke odjednom, trebali biste biti oprezni. Pročitajte više o odabiru dobrih lozinki ovdje.

5. Često pregledavajte svoje bankovne izvode

Budite u toku sa svojim tjednim troškovima, posebno o tome šta, gdje i kada ste potrošili. Na taj način možete lako uočiti lažne kupnje i odmah blokirati svoju karticu.

6. Obrišite sve tragove

Nikada ne šaljite vjerodajnice za prijavu e-poštom ili SMS-om i ne ostavljajte nikakve lozinke. Kada koristite tuđe ili javno računalo, preglednik nikad ne pamti vaše korisničko ime ili lozinku. Prilikom zatvaranja obavezno se odjavite s bilo kojeg web mjesta i obrišite kolačiće, predmemoriju i povijest preglednika u pretraživaču. Previše sam ga puta vidio u internetskim kafićima da je korisnik prije mene zaboravio odjaviti se s svoje e-pošte – zamislite što bi nepoštena osoba mogla učiniti sa svim pojedinostima unutra!

7. Zaštitite i svoj mobilni

S obzirom da 35% odraslih u SAD-u vodi internetsko bankarstvo putem mobitela, očito je da i vaši ručni uređaji trebaju sigurnost. Obavezno osigurajte i svoj mobilni telefon ako ga koristite za bankarstvo ili kupujete stvari s njim. Neka se zaslon automatski zaključa i zaštiti lozinkom nakon kraćeg razdoblja neaktivnosti. Aktivirajte Appleov „Pronađi moj telefon“ ako upotrebljavate iPhone ili Googleov „Upravitelj uređaja“ ako koristite Android. Na taj način možete pronaći svoj telefon ako ga izgubite ili na daljinu izbrisati sve osjetljive podatke kako ne bi pali u pogrešne ruke.

8. Postavljanje obavijesti o bankovnim računima

Neke banke nude slanje u stvarnom vremenu obavijesti o bilo kakvim radnjama na vašem bankovnom računu bilo e-poštom ili SMS-om. To je prilično sjajna značajka, posebno ako putujete, tako da možete pratiti sve troškove i u stvarnom vremenu biti sigurni da vam nitko ne naplaćuje troškove.

9. Sprječite blokiranje banaka

Prije putovanja, dobra je navika nazvati vašu banku ili tvrtku koja izdaje kreditne kartice kako biste ih obavijestili gdje idete. To im pomaže u njihovom sprečavanju prijevara i nećete završiti u inozemstvu s blokiranom karticom. Ako se pokušavate prijaviti u svoju banku iz inozemstva, oni mogu potražiti vašu IP adresu, a sa stranom se podiže crvena zastava. Obavezno ponesite alat koji osigurava vaše bankarstvo i omogućuje vam pristup s bilo kojeg mjesta na svijetu …

Osiguravanje vašeg mobilnog i internetskog bankarstva

SaferVPN kriptirat će vašu vezu, kako na osobnim računalima tako i na mobilnim uređajima. Nitko ne može presresti i dešifrirati vaše podatke jer pružamo šifriranje na razini banke za sve vaše ulazne i odlazne podatke. Drugo, IP-adresom matične zemlje nećete podići zastave za odjel za prevare svoje banke, izbjegavajući rizik da vam blokiraju vašu karticu kada ste u inozemstvu. Zaključno, VPN omogućuje vam siguran pristup svojoj internetskoj banci, sigurno plaćanje računa i izbjegavanje blokiranja vaših kreditnih kartica tijekom putovanja. Isprobajte SaferVPN besplatno već danas!

Sigurno banka!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map