Jimat Wang dalam Penerbangan: Bagaimana Saya Menemui $ 2,700 + dalam Penjimatan Tiket Pesawat

lapangan terbang pada waktu senja


Melancong memang bagus, tetapi menempah penerbangan? Itu boleh membebankan secara kewangan. Walaupun dengan syarikat penerbangan diskaun dan tawaran percutian, sukar untuk mencari harga terbaik.

Dalam catatan ini, saya akan menunjukkan betapa mudahnya menggunakan VPN untuk mencari tawaran beratus-ratus dolar atau lebih untuk tiket penerbangan.

Bagaimana Syarikat Pelancongan Mengetahui Lokasi Anda

Syarikat pelancongan dan laman web syarikat penerbangan dikenali “membeza-bezakan harga” – iaitu, menawarkan harga yang berbeza di penerbangan tepat yang sama kepada mereka yang berpusat di lokasi yang berbeza. Di hadapan, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menggunakannya untuk keuntungan anda.

Ini adalah cara laman web ini dapat menentukan lokasi anda:

 • Seorang Alamat Protokol Internet (IP) seperti nombor ID anda di Internet – tetapi nombor yang memberitahu laman web di mana anda berada. Mana-mana laman web yang anda sambungkan dapat melihat alamat IP peribadi anda.
 • Kuki peribadikan pengalaman melayari anda dengan mengesan dan menyimpan maklumat mengenai beberapa aktiviti anda. Laman web boleh memantau tingkah laku anda di Internet dengan meletakkan kuki pada peranti anda.
 • Laman web juga boleh menggunakan GPS ciri-ciri pada peranti anda untuk melihat di mana anda berada, dan kemudian menggunakannya untuk menentukan harga yang akan ditawarkan kepada anda.
 • Sekiranya anda melayari Wi-Fi, laman web boleh menjejaki lokasi anda jika anda memberi mereka kebenaran.
 • Dengan Pengekodan lokasi geografi HTML5, laman web dapat mengesan lokasi anda walaupun pada komputer peribadi anda.
 • Syarikat pelancongan juga boleh menggunakan anda mata wang pembayaran yang dipilih untuk menyimpulkan lokasi anda dan membuat penilaian mengenai status sosioekonomi anda.

Semua perkara di atas adalah mengapa anda boleh membayar lebih daripada seseorang di bahagian lain dunia dengan menggunakan mata wang yang berbeza – walaupun anda melihat tarikh, syarikat penerbangan dan penerbangan yang sama.

Anda mungkin menyedari bahawa semakin banyak carian, semakin tinggi harganya. Ini kerana laman web ini sering mengesan carian anda menggunakan alat di atas. Sekiranya mereka melihat anda berbelanja untuk penerbangan yang sama berulang kali, mereka dapat memberitahu anda mempunyai kesediaan untuk membayar – dan menaikkan harganya dengan sewajarnya.

Jimat wang untuk penerbangan sekarang

Cara Mencari Penerbangan Lebih Murah

Jadi bagaimana anda berpotensi menjimatkan wang untuk tiket penerbangan tanpa dikenakan penalti untuk lokasi anda? Mudah – hanya gunakan VPN untuk mencari tiket keduanya tanpa nama dan seolah-olah anda berada di negara lain.

Berikut adalah langkah yang saya ambil untuk mendapatkan tawaran dalam penerbangan:

 1. Cari tawaran penerbangan di laman web seperti KAYAK.com atau Expedia.com tanpa menggunakan VPN.
 2. Tandakan penerbangan yang ingin anda ambil.
 3. Nyalakan VPN anda dan sambungkan ke pelayan di negara lain.
 4. Buka tetingkap penyamaran dalam penyemak imbas yang berasingan.
 5. Cari penerbangan seperti yang anda lakukan di Langkah 1.
 6. Bandingkan harganya.
 7. Ulangi Langkah 3 hingga 6 untuk mendapatkan harga terbaik.

Video: Cara Menjimatkan Wang dalam Penerbangan Dengan VPN

Trik untuk Mencari Tawaran Baik dalam Penerbangan

Anda mungkin tertanya-tanya: Apa taktik untuk mencari tawaran yang baik untuk tiket kapal terbang?

1. Tukar alamat IP anda ke negara berpendapatan rendah

Anda lebih cenderung mencari tawaran jika anda mencari penerbangan yang anda inginkan dengan pelayan VPN di negara yang lebih miskin – misalnya, India atau Romania. Laman web ini secara amnya akan menawarkan tawaran yang lebih baik kerana mereka mengharapkan orang di negara-negara tersebut tidak bersedia membayar sebanyak yang diinginkan oleh seseorang di Amerika Syarikat, misalnya.

2. Tukar alamat IP anda ke negara tujuan anda

Saya juga merasa berguna untuk menukar pelayan VPN saya sehingga berpusat di tempat yang saya ingin lawati. Kadang kala, syarikat penerbangan menawarkan tawaran khas tempatan yang tidak anda dapat kecuali anda mempunyai alamat IP tempatan.

3. Tukar alamat IP anda ke negara asal syarikat penerbangan

Perkara yang sama berlaku apabila saya menukar IP saya sehingga berpusat di negara asal syarikat penerbangan. Contohnya, jika saya melakukan perjalanan dengan syarikat penerbangan Brazil, saya beralih ke alamat IP Brazil – dan kemungkinan besar harganya mungkin lebih rendah.

Ingat bahawa harga selalu berubah-ubah bergantung pada negara yang anda cari. FareCompare menunjukkan bahawa masa terbaik untuk mendapatkan harga tambang termurah di A.S. adalah Selasa jam 3 petang ET.

4. Tukar alamat IP anda untuk menetapkan semula kenaikan harga

Seperti yang dijelaskan di atas, apabila laman web pelancongan melihat bahawa anda berulang kali mencari penerbangan yang sama dari alamat IP yang sama, mereka akan menaikkan harganya. Untuk mengelakkan ini, sambungkan ke salah satu pelayan global SaferVPN – walaupun di negara anda sendiri. Kemudian, semak kembali ke laman web penerbangan kegemaran anda, dan anda mungkin akan melihat harga turun kembali ke tempat bermula.

5. Kosongkan kuki anda

Menggunakan mod peribadi penyemak imbas anda untuk mencegah penyimpanan kuki, serta membersihkan atau mematikan kuki anda, akan membantu mencegah penjejakan dari laman web pelancongan. Walaupun begitu, tanpa menggunakan VPN, anda masih dapat ditelusuri melalui alamat IP anda.

6. Gunakan laman web versi antarabangsa

Harga mungkin berbeza mengikut asal laman web yang anda gunakan. Cuba layari versi alternatif laman web yang anda kunjungi, seperti penyetempatan British (.co.uk), Perancis (.fr) atau Kanada (.ca). Sudah tentu, tanpa menggunakan VPN, laman pelancongan masih tidak dapat mengurangkan harganya – dan mungkin hanya mengarahkan anda ke laman web tempatan anda.

Menggunakan SaferVPN untuk Menjimatkan Wang dalam Penerbangan 

Berikut adalah beberapa contoh yang saya temui ketika mencari penerbangan yang menunjukkan tawaran yang berbeza yang boleh dipaparkan oleh laman web seperti KAYAK.com bergantung pada tempat yang difikirkannya saya cari dari.

Pertama, saya menyambung ke pelayan SaferVPN di Amerika Syarikat. Seterusnya, saya mencari di KAYAK.com untuk penerbangan dari New York ke New Delhi untuk tarikh yang ingin saya tempuh: 20 Februari 2019. Kemudian, saya mencatat harga untuk beberapa penerbangan yang sesuai dengan jadual saya.

Kemudian, saya hanya menukar identiti maya saya dengan menyambung ke pelayan SaferVPN di India dan melakukan carian yang sama. Lihatlah, banyak penerbangan yang saya catat sekarang mempunyai harga yang sama sekali berbeza.

Sebagai contoh, semasa menggunakan alamat IP AS, saya dapati penerbangan dengan KLM– salah satu syarikat penerbangan kegemaran saya – menghubungkan di Amsterdam yang harganya $ 3694. Tetapi ketika mencari dengan alamat IP yang berpusat di India, penerbangan tepat yang sama harganya setara dengan $ 967!

Harga penerbangan KLM dari JFK ke DEL

Sudah tentu, ini adalah contoh yang melampau. Sejujurnya, kebanyakan perbezaan harga tidak begitu dramatik.

Saya juga menemui penerbangan British Airways yang berhenti di London dalam perjalanan ke New Delhi, dengan harga $ 986 untuk orang Amerika. Tetapi bagi pelanggan India, penerbangan itu hanya berharga $ 846!

Harga penerbangan British Airways dari JFK ke DEL

Kadang kala, penerbangan tertentu bahkan tidak tersedia untuk penerbangan di negara tertentu. Sebagai contoh, saya menghadapi masalah untuk mencari penerbangan dari New York ke New Delhi dengan Virgin Atlantic – hanya ada satu kesepakatan. Tetapi ketika saya mengklik perjanjian itu untuk mengetahui lebih banyak maklumat, pautan tersebut membawa saya ke laman web Virgin Atlantic, yang mempunyai mesej ralat di bawah.

Mesej ralat penerbangan Virgin Atlantic

Tetapi ketika saya memasukkan maklumat tepat yang sama dengan alamat IP yang berpusat di India, saya mendapat banyak tawaran!

Harga penerbangan Virgin Atlantic dari JFK ke LOS dan LOS ke JFK dan LOS ke EWR

Saya tidak memberi jaminan anda akan mendapat hasil yang sama seperti yang saya lakukan, tetapi peluangnya cukup besar kerana mencari penerbangan menggunakan kaedah ini akan memberi anda peluang untuk memilih dari penerbangan dengan harga lebih rendah. Saya mengesyorkan untuk memeriksa beberapa kali dan mencuba dengan alamat IP yang berbeza untuk melihat perbezaan harga yang mungkin ada.

Adakah Baik untuk Menggunakan VPN Semasa Memesan Penerbangan?

Saya menghubungi perwakilan perkhidmatan pelanggan United untuk mengetahui pendirian mereka untuk memanfaatkan perbezaan harga mereka di luar negara untuk menempah penerbangan yang lebih murah. Wakil perkhidmatan pelanggan yang cantik mengakui bahawa mereka buat mencatat harga yang berbeza di negara yang berbeza dan bahawa laman web ejen pelancongan (mis., Expedia, KAYAK) melakukan perkara yang sama. Lebih-lebih lagi, mereka bekerjasama dengan ejen pelancongan berlesen yang berlainan di negara yang berlainan, yang merupakan sebab besar perbezaan harga.

Saya bertanya secara khusus mengenai VPN, dan dia mengatakan bahawa tidak ada kontrak pengangkutan mereka daripada menggunakan satu. Saya bahkan memberitahunya bahawa saya melihat laman Brazil United melalui VPN semasa saya berbual dengannya, dan dia mengatakan bahawa saya boleh menempah penerbangan itu tanpa perlu risau.

United juga mengatakan bahawa adalah sah untuk menggunakan VPN untuk menempah penerbangan dari lokasi geografi yang lain.

Saya juga menghantar e-mel kepada KAYAK.com mengenainya, dan inilah surat-menyurat kami:

Surat-menyurat dengan KAYAK.com menggunakan VPN untuk membeli tiket kapal terbang

Seperti yang anda lihat, baik syarikat penerbangan maupun KAYAK tidak mempunyai masalah dengan menggunakan VPN untuk membeli tiket dengan harga yang lebih murah.

Mula Membungkus Beg Anda!

Dalam dunia e-dagang yang berpengalaman hari ini, banyak e-tailer menggunakan beberapa jenis segmentasi harga untuk memanfaatkan daya beli yang lebih tinggi. Itulah strategi pemasaran mereka, dan ia sesuai untuk mereka.

Dengan VPN, mudah untuk beralih antara segmen harga yang berbeza dan menjadikannya sesuai untuk anda. 

Sekiranya anda ingin mencubanya, dapatkan percubaan percuma SaferVPN atau langganan dengan Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Ada maklum balas, cadangan atau permintaan ciri? Jangan ragu untuk menghubungi SaferVPN dan berhubung melalui Facebook, Twitter dan Instagram!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map