VPN vs proxy – velika usporedba

čovjek uspoređujući vpn vs proxy


Mnogi naši korisnici i posjetitelji web stranice traže uslugu anonimnog pregledavanja i skrivanje njihovih IP adresa. Neki su zbunjeni različitim mogućnostima i pitaju se o prednostima i nedostacima VPN-a nasuprot proxy-ima. Dopustite da vam objasnimo!

Što je proxy i kako to funkcionira

Proxy poslužitelj je u osnovi posrednik između vas i web lokacije kojoj pristupate. Pri tome zadržava verziju najposjećenijih web stranica u svojoj memoriji, što joj omogućuje brži pristup. S druge strane, web stranice koje u posljednje vrijeme nisu bile posjećene spremaju se u predmemoriju. Uz to, proxy vam može omogućiti deblokiranje sadržaja ili čak blokiranje sadržaja za vas, ovisno o njegovoj upotrebi.

Proxy poslužitelj koji koristi škola ili ured može onemogućiti korisnicima pristup određenim web lokacijama koje nisu u skladu s njihovim pravilima uporabe. Omogućuje da mrežni administrator registrira posjećene URL-ove pojedinih korisnika. To omogućava navodno povećanu produktivnost, štiti od vanjskih prijetnji i dopušta administratoru da blokira neprikladan sadržaj.

S druge strane, proxy se može koristiti i za pristup web lokacijama koje su blokirane u vašoj zemlji, jer vas može proslijediti blokiranim web mjestima. U biti, povezujete se s proxy poslužiteljem u zemlji čiji geoblokirani sadržaj želite deblokirati i na taj način zaobilazite ograničenje..

S druge strane, i to je velik – vaši podaci se jednostavno prosljeđuju između vas i web stranice nema šifriranja. To znači da se vaši privatni podaci lako mogu oteti na putu. Proxy operator može lako prisluškivati ​​vaše lozinke i kolačiće, stoga provjerite imaju li zaštićene SSL veze i koristite https kodiranje. U suprotnom riskirate da vas prevari!

Što je VPN i kako funkcionira

SaferVPN dodaje zaštitni sloj šifriranja protiv snajpersa, hakera i vlada pri povezivanju s internetom radi dodatne privatnosti i sigurnosti.

VPN označava virtualne privatne mreže i nekoliko je načina korištenja istog. Na primjer, globalna radna snaga može biti povezana na istu VPN da bi imala istu funkciju dijeljenja kao da sjedi na istoj lokaciji. Također je super kada putujete u inozemstvo i želite pristupiti mreži ureda odnekud. Kao da ste zapravo tamo u lokalnoj mreži!

Način na koji to radi jest da se protokoli i šifriranje VPN tunela kombiniraju kako bi se uspostavila virtualna veza između vašeg računala ili mobilnog uređaja i poslužitelja s kojim se povezujete. Sada su se neki sjajni momci zabrinuti zbog njihove internetske privatnosti pitali: „Zašto ne bismo ovo iskoristili za skrivanje IP adresa – na taj način možemo sakriti svoj identitet i lokaciju.“ Eureka! I tako, VPN kakav znamo da je izumljen!

Pa ste shvatili da vam proxy može omogućiti pristup blokiranim web lokacijama – ali hej – zaista želite snooperima omogućiti pristup svojim privatnim podacima? Postoji velika vjerojatnost da koristite svoj proxy ili VPN za deblokiranje YouTubea, Twittera ili Facebooka – sada ne biste htjeli da netko ima pristup tim lozinkama, zar ne? Pogotovo u zemlji koja obrušava društvene mreže, ne biste ni željeli da vlasti znaju da ste posjetili te web lokacije!

To je ljepota VPN-a. Ne samo da vam omogućuje zaobići cenzuru, deblokirati web stranice i anonimno pregledavati, već i vaše podatke osigurava šifriranjem. Uz 256-bitnu enkripciju na razini banke, možete spavati noću znajući da su vaši podaci sigurni!

Usporedba VPN-a s proxy-om

proxy
VPN

sigurnostiVrlo nisko. Na SSL vezama svi su podaci šifrirani – ali na onima koji nisu SSL ništa se šifrira. čuvati!Šifriranje na razini banke
UbrzatiObično sporo zbog prekomjernih poslužiteljaVrlo brzo i orijentirano na performanse
PrivatnostProxy operator može presresti vaše privatne podatkeNajbolje moguće. Vaši su podaci potpuno šifrirani i stoga maskirani. Vaš davatelj internetskih usluga ne može nadzirati vašu aktivnost
Pristup sadržajuZaobilaze osnovna geo-ograničenja, nisu 100% pouzdana Deblokira sva ograničenja sadržaja
StabilnostNestabilno – česti zastoji i rizik od pada Super stabilna – 99,9% produženog vremena
OS / Podrška za uređajeOgraničena na preglednik Radi na svim sustavima (Windows, Mac, iOS, Android, Linux, usmjerivači) i usmjerava sav promet putem VPN-a (i unutar aplikacija)

Zaključne misli

punomoćnici: Izvrsno kao jednokratni deblokator web stranice, samo da biste provjerili web mjesto koje je blokirano u vašoj zemlji. Djeluje prilično brzo ako pristupate često posjećenim web-lokacijama. S druge strane – nijedno šifriranje ne ostavlja vas vrlo ranjivim za snajperiste ili hakere. Možda ne radi na vašem mobilnom uređaju, pa čak i kada to učine, ne dopušta vam da koristite blokirane aplikacije na vašoj lokaciji. Uz to, posjetitelji preopterećuju mnoge proxyje što usporava brzinu vaše veze.

VPN: Tri glavne prednosti VPN-a su sigurnost, pouzdanost i velika brzina. Kroz šifriranje i SSL certifikate nijedan stranac ne može dobiti pristup vašim podacima. Također, vaša vlada ne može dobiti pristup vašim osobnim podacima.
Pouzdan je jer ima ograničen broj korisnika na poslužitelju, osiguravajući da uvijek ima dovoljno propusne širine i poslužitelja. Konačno, budući da su poslužitelji posvećeni i imaju ograničene istovremeno korisnike, oni su često brži od proxyja.

VPN je sjajna ponuda za deblokiranje interneta, surfanje onako kako želite i budite sigurni od vlada, hakera i snajpersa. Koliko vrijedi vaša privatnost na mreži?!

Uvjerite se sami – prijavite se na SaferVPN sada ili ga isprobajte besplatno!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map