Senarai Penuh Tech Giants yang Boleh Anda Percayai – EFF “Siapa yang Mendapatkan Punggung Anda?” Laporan 2015

EFF


Electronic Frontier Foundation (EFF) baru-baru ini menyusun laporan tahunan mereka mengenai sejauh mana syarikat teknologi utama melindungi data peribadi anda dari pertanyaan kerajaan. Kami memberi anda senarai lengkap mengenai senarai yang mendapat sokongan anda dan mereka yang tidak memberi komen.

Ringkasan Laporan “Siapa Yang Mendapat Punggung Anda” 2015

Dengan peningkatan masa yang dihabiskan setiap hari di internet, gergasi teknologi seperti Facebook, Google dan Apple tahu banyak tentang anda. Kami mempercayakan kepada mereka foto, lokasi dan banyak maklumat peribadi kami yang lain. Sekarang anda tidak mahu data itu masuk ke tangan yang salah, bukan? Terutama tidak jika anda berada di negara yang menyensor, memantau dan menyekat internet.

Snowden membuktikan kepada kami bahawa bahkan orang Barat tidak dapat yakin bahawa data mereka akan selamat dari pandangan pemerintah kita. Laporan dan pernyataan menunjukkan kemungkinan penglibatan operator telekomunikasi dalam pengawasan massa NSA.

Untuk membantu pengguna, Electronic Frontier Foundation mengeluarkan laporan tahunan berjudul “Who’s Got Your Back?”. Tujuan EFF dengan laporan mereka adalah dua:

 1. Mendidik individu mengenai syarikat dalam talian yang selamat untuk berniaga,

 2. Memberi insentif kepada syarikat-syarikat tersebut untuk memperjuangkan privasi pengguna mereka di mahkamah dan untuk menunjukkan ketelusan dalam urusan mereka dengan pemerintah

Dengan artikel ini, kami harap anda dapat sedikit lebih bijak mengenai syarikat mana yang boleh anda percayai. Walau bagaimanapun, dengan berhati-hati: walaupun syarikat-syarikat ini melakukan yang terbaik untuk melindungi privasi anda, anda tidak akan pernah yakin 100% bahawa ia akan sentiasa seperti itu. Sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga agar tidak dikenali dalam talian.

Bagaimana Syarikat dinilai

Lima kriteria digunakan untuk menilai syarikat teknologi yang disurvei, yaitu:

 • Amalan Terbaik yang Diterima oleh Industri: Syarikat mesti memenuhi 3 kriteria ini untuk mendapatkan bintang:

  1. Adakah syarikat memerlukan pemerintah untuk mendapatkan waran dari hakim sebelum menyerahkan kandungan komunikasi pengguna?
  2. Adakah syarikat menerbitkan laporan ketelusan, iaitu data yang berguna dan berkala mengenai berapa kali pemerintah meminta data pengguna dan seberapa sering syarikat tersebut memberikan data pengguna kepada pemerintah?
  3. Adakah syarikat menerbitkan panduan penguatkuasaan undang-undang yang menjelaskan bagaimana mereka bertindak balas terhadap tuntutan data dari pemerintah?
 • Beritahu pengguna mengenai permintaan kerajaan: Sekiranya kerajaan meminta data peribadi, syarikat-syarikat ini akan memberitahu pengguna mereka terlebih dahulu, kecuali jika itu adalah keadaan darurat.

 • Mendedahkan secara terbuka dasar penyimpanan data syarikat: Untuk mendapatkan bintang dalam kategori ini, syarikat mesti mendedahkan berapa lama mereka menyimpan data mengenai pengguna mereka yang tidak dapat diakses oleh pengguna, seperti log alamat IP pengguna dan kandungan yang dihapus. 

 •  Nyatakan berapa kali kerajaan meminta penghapusan kandungan pengguna atau akaun dan seberapa kerap syarikat mematuhi: Untuk mendapatkan bintang, syarikat mesti secara teratur mendedahkan seberapa kerap pemerintah meminta penghapusan kandungan pengguna atau penggantungan akaun pengguna, serta seberapa kerap syarikat itu memenuhi permintaan tersebut.

 • Dasar awam pro-pengguna: menentang jalan belakang: Bintang dianugerahkan kepada syarikat-syarikat yang mengambil kedudukan umum terhadap penyerangan kelemahan keselamatan yang disengajakan atau pintu belakang lain yang dipaksa agar pemerintah mengintip aktiviti pengguna.

Hasil EFF 2015 “Siapa yang Mendapat Punggung Anda?”

laporan eff-2015

Yang mendapat markah penuh ialah Adobe, Apple, Credo, Dropbox, Sonic, Wikimedia, WordPress dan Yahoo. Anda boleh yakin bahawa mereka melakukan yang terbaik untuk melindungi pengguna mereka daripada permintaan pihak berkuasa untuk data pengguna.

Kata amaran yang kuat menentang WhatsApp dan AT&T, prestasi terburuk dalam tinjauan dengan masing-masing hanya 1 bintang. Berhati-hatilah dengan apa yang anda kirimkan kepada siapa pun kerana pemerintah dapat menyiasatnya. Cukup membimbangkan kerana orang menghantar data yang sangat sensitif dan selalunya mesej dan gambar peribadi yang tidak seharusnya disalahgunakan.

Pemikiran Kesimpulan

Seperti yang kita lihat, beberapa laman web dan perkhidmatan yang sering kita gunakan setiap hari mengancam privasi dalam talian kita. Walaupun ada yang melakukan pekerjaan yang hebat untuk melindungi kami dalam talian, yang lain tidak.

Oleh itu, kami ingin menekankan perlunya mengambil tindakan tambahan terhadap mata pihak berkuasa, bukan hanya ketika melakukan perjalanan ke negara-negara penapisan seperti Rusia dan China, tetapi juga di negara-negara Barat kerana kita jelas tidak selamat dari pandangan pemerintah kita di sini.

Beberapa Petua Pantas untuk Menjamin Privasi Anda:

 • Nasihat pertama sangat mudah: patuhi undang-undang dan jangan melakukan aktiviti mencurigakan secara dalam talian

 • Pastikan untuk mengedit tetapan privasi media sosial anda – baca lebih lanjut mengenai privasi Facebook di sini

 • Gunakan mod peribadi penyemak imbas anda, dengan cara itu aktiviti anda lebih sukar dijejaki dan ia menghalang pelacakan kuki

 • Jangan sekali-kali menggunakan proksi atau VPN percuma, kerana harga yang anda bayar adalah privasi anda

 • Sembunyikan alamat IP anda untuk menjadi tidak dapat dikesan dalam talian dengan berkesan

 • Sentiasa sambungkan ke internet menggunakan VPN kerana ia menyulitkan data anda dan mencegah pemerintah mengintip. Dapatkan percubaan SaferVPN percuma sekarang kecuali anda sudah memilikinya!

>

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map