Hari Media Sosial: 6 Petua yang Perlu Dibaca untuk Melindungi Privasi Internet Anda di Aplikasi Media Sosial

Melindungi Privasi Internet Anda pada Aplikasi Media Sosial Hari Media Sosial Sedunia


Selamat Hari Media Sosial Sedunia! Setiap tahun, pada 30 Jun, dunia mengambil masa untuk menyedari kesan luar biasa media sosial terhadap komunikasi global. Di SaferVPN, kami juga ingin menekankan kepentingan menjaga keselamatan dan melindungi privasi Internet anda! Dalam blog ini, kami akan menyoroti enam faktor utama yang perlu diingat semasa menggunakan aplikasi media sosial.

Kesan media sosial terhadap dunia telah berkembang melainkan hanya berkongsi gambar dan mengumpulkan “8 Teratas” rakan kegemaran anda. Hari ini, ia menghubungkan manusia, budaya, pergerakan di seluruh dunia.

Oleh kerana pengaruh media sosial terus tersebar, begitu juga potensi ancaman yang berkaitan dengan teknologi yang saling berkaitan dan saling terkait. Virus, perisian hasad, penggodam, pencerobohan data dan pelanggaran privasi menjadi lebih biasa. Hari-hari ini, seperti yang ditunjukkan oleh Joseph Steinberg, pakar keselamatan siber dan pengasas SecureMySocial dalam artikel baru-baru ini, bahkan berpartisipasi dalam pos tinjauan “10 konsert” yang tidak berbahaya boleh membahayakan anda.!

Untuk menghormati Hari Media Sosial, kami memberi anda beberapa petunjuk yang baik untuk memastikan keselamatan kehadiran media sosial anda.

Lihat petua #InternetPrivacy dan #OnlineSecurity yang penting ini untuk #SMDay tahun ini! Klik Untuk Tweet

Apa itu Hari Media Sosial Sedunia?

Pada tahun 2010, Mashable melancarkan Hari Media Sosial sebagai cara untuk mengenali dan meraikan cara media sosial merevolusikan komunikasi global. Dari hubungan besar-besaran penduduk di A.S. ke negara-negara yang disensor yang berjuang untuk mengakses Internet, Hari Media Sosial mencetuskan perhimpunan orang dari seluruh dunia.

Acara global tahunan ini membolehkan kita merenungkan perkembangan media sosial dan bagaimana ia menyumbang kepada kemampuan kita untuk berhubung dengan rakan, keluarga, dan rakan sekerja.   

Untuk meletakkannya dalam perspektif, jumlah tweet, catatan, dan gambar yang di-retweet, disukai, dikongsi, dan disematkan di Internet telah mengumpulkan jumlah yang luar biasa mengejutkan.

Menurut Statistik Penggunaan Twitter dan Statistik Data Langsung Internet Tidak Pernah Tidur:

 • Twitter pengguna biasanya menghantar lebih daripada 350,000 tweet setiap minit – atau kira-kira 6,000 tweet setiap saat.
 • Facebook pengguna menyukai 4,166,667 siaran setiap minit – atau hampir 70,000 catatan setiap saat.
 • Instagram pengguna menyukai 2,430,555 siaran setiap minit – atau kira-kira 40,000 siaran setiap saat.
 • Pinterest pengguna menyematkan 9,722 gambar setiap minit – atau kira-kira 160 pin setiap saat.

Luar biasa, bukan ?! Bukan untuk menjadi Debbie Downer dari keseluruhan keadaan, tetapi setiap kali interaksi ini berlaku, kemampuan setiap pengguna untuk menjadi mangsa ancaman siber dan keselamatan meningkat dengan ketara. Mari kita bincangkan bagaimana anda boleh menjelajah dengan selamat di media sosial.

Privasi pada Aplikasi Media Sosial

Menjaga privasi Internet di platform media sosial bukanlah tugas yang mudah. 

Kami telah belajar untuk mengabaikan privasi pada aplikasi media sosial. Kebolehcapaian “menyukai”, “mengikuti”, “berkongsi” dan “menyiarkan semula” telah mendorong pengguna di setiap platform untuk berkongsi pendapat dan minat mereka secara bebas agar dapat dilihat oleh dunia.

Tetapi apa yang sebenarnya berlaku di sebalik catatan anda adalah perkara yang perlu anda bimbangkan. Penjenayah siber menggunakan data peribadi anda yang ditinggalkan oleh catatan tidak berbahaya yang anda kongsi, perkara yang anda sukai, dan foto yang anda tandai. Dengan mengumpulkan maklumat peribadi ini, mereka boleh menjadikan anda mangsa malware, jangkitan, spam , pancingan data, dan pelbagai jenis penipuan lain.

Berikut adalah video hebat dari Perkhidmatan Teknologi di Illinois dengan lebih banyak mengenai apa yang berlaku pada maklumat peribadi anda dalam talian:

6 Petua untuk Melindungi Privasi Internet Anda

Sekiranya anda ingin mengurangkan kerentanan anda terhadap jenis jenayah siber ini sambil tetap menikmati faedah aplikasi media sosial, berikut adalah beberapa petua untuk memastikan anda dilindungi:

 1. Hati-hati dengan pautan yang mencurigakan

  Sekiranya anda melihat siaran yang merangkumi pautan yang dipendekkan tanpa pratonton automatik, kemungkinan terdapat pautan penipuan atau pancingan data. Ringkasnya, jangan klik pada mereka.

 2. Berhati-hati dengan perkongsian berlebihan

  Semasa melengkapkan profil anda di aplikasi media sosial, anda harus menghadkan butiran yang anda sertakan. Contohnya, hilangkan maklumat seperti hari lahir, nombor telefon, tempat tinggal anda, atau tempat anda bekerja. Selain dari kemungkinan jenayah siber, serangan fizikal dan pecah rumah menjadi tahap ancaman keselamatan yang sama sekali baru. Seperti yang telah kami sebutkan di atas, bahkan mengambil bahagian dalam tinjauan virus tertentu dapat membahayakan anda! Atas sebab ini, jangan tunjukkan lokasi fizikal anda secara terbuka dengan berkongsi lokasi semasa atau alamat jalan rumah anda.  

 3. Kemas kini tetapan privasi

  Mengemas kini tetapan privasi Internet anda adalah langkah pertama ke arah amalan selamat di aplikasi media sosial. Sekiranya anda tidak pernah mengacaukan tetapan privasi anda sebelumnya, kemungkinan anda akan lalai untuk berkongsi maklumat anda secara terbuka. Semakin sedikit orang yang dapat melihat maklumat peribadi anda, semakin selamat anda. Oleh itu, kurangkan tetapan anda untuk dilihat oleh rakan sahaja.  

 4. Urus kebenaran aplikasi pihak ketiga

  Ingat ketika anda membuat akaun di laman atau aplikasi rawak tetapi tidak seperti memasukkan maklumat peribadi anda, jadi anda mengklik pilihan yang sangat berguna “log masuk dengan Facebook”? Apabila Facebook meminta kebenaran untuk kebenaran pihak ketiga ke akaun anda, Nah, apabila anda membenarkan aplikasi mengakses akaun anda, anda memberi penjenayah siber kemampuan untuk mengakses rangkaian anda. Log masuk ke akaun anda dan tinjau aplikasi ini dan batalkan kebenaran sebanyak mungkin. Hanya membenarkan perkhidmatan yang dipercayai dan selamat.

 5. Pilih kata laluan yang kuat

  Perkara ini tidak dapat dititikberatkan. Menggunakan kata laluan unik untuk setiap aplikasi media sosial anda akan memastikan akaun anda lebih selamat. Selain itu, anda juga harus selalu membuat pengesahan dua langkah dengan menambahkan “faktor” tambahan untuk mengesahkan identiti anda semasa log masuk. Apabila laman web menawarkan untuk menambah e-mel alternatif, misalnya, manfaatkannya.
  Baca blog kami Cara Memilih Kata Laluan yang Lebih Kuat untuk maklumat lanjut.

 6. Gunakan sambungan selamat

  Elakkan menggunakan Wi-Fi awam supaya anda tidak menyiarkan maklumat peribadi anda secara tidak sengaja untuk dilihat oleh penggodam. Atas sebab ini, setiap orang memerlukan VPN (Virtual Private Network). Dengan VPN tanpa nama, anda boleh melayari web dengan sambungan yang dienkripsi dengan merutekan aktiviti Internet anda melalui pelayan jauh. Ini memastikan privasi sepenuhnya sambil menghalang ISP dan pemerintah memantau aktiviti dalam talian anda. Dengan SaferVPN, anda dapat memastikan bahawa perkara ini tidak pernah berlaku kepada anda! Dengan melayari terowong terenkripsi peringkat bank 256-bit, pengintip, penggodam dan pihak ketiga tidak mempunyai cara untuk mengakses maklumat anda, menyimpan maklumat anda secara peribadi.

          Baca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk kekal selamat di tempat panas awam secara automatik!

Bagaimana Anda Boleh Meraikan

Cari sambutan Hari Media Sosial berhampiran anda di laman web Mashable! Walaupun anda tidak dapat membuatnya, di mana sahaja anda tinggal, anda boleh meraikannya dengan mengikuti @MashSMDay di Twitter, mengikuti #SMDay untuk kemas kini atau menyertai kumpulan Mashable Meetup Organizer di Facebook!

Anda juga boleh mula melindungi privasi Internet anda di aplikasi media sosial dengan segera dengan memuat turun mana-mana aplikasi VPN kami yang sangat selamat dan mula melayari dengan penyulitan peringkat bank dan alamat IP tanpa nama hari ini!

Kami harap blog ini dapat membantu anda kekal selamat dalam talian. Ada maklum balas, cadangan atau permintaan ciri? Jangan ragu untuk menghubungi kami dan sertai kami di media sosial! Kami ingin mendengar daripada anda.

Selamat Hari Media Sosial!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map