Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Akaun Media Sosial Anda Diretas

komputer riba dengan pelekat penggodam dan pelekat perjalanan


Sekiranya anda tidak dapat mengawal akaun anda, jangan cari lagi! Kami di sini untuk memperincikan setiap langkah yang perlu anda lakukan untuk mendapatkan kembali akses ke akaun anda dan mengelakkan peretasan media sosial yang lain berlaku lagi di masa hadapan. Hanya anda yang dapat memastikan data anda selamat!

Walaupun peretasan media sosial skala kecil boleh merangkumi catatan media sosial yang memalukan, terdapat juga peningkatan besar dalam serangan berskala besar yang boleh menyebabkan kehilangan data dan bahkan pencurian identiti!

Sekiranya akaun media sosial anda diretas, hanya menukar kata laluan anda tidak akan menyelamatkan anda. Adakah anda tahu langkah lain yang perlu anda lakukan untuk memastikan penggodam belum menyiapkan akaun anda untuk serangan berturut-turut? Inilah semua yang perlu anda ketahui untuk mengelakkan penggodam tanpa had!

Apakah Risiko Peretasan Media Sosial?

Katakan anda mendapat beberapa mesej dari rakan anda yang mengatakan bahawa anda telah menghantar beberapa mesej yang tidak jelas. Sepertinya komputer anda tidak hanya berada di tepi jalan raya, walaupun itulah yang ingin kita semua percayai. Apabila anda menjadi mangsa peretasan media sosial, anda harus mempertimbangkan hakikat bahawa orang ini mempunyai akses penuh ke akaun anda. 

Walaupun hanya satu laman web yang diretas, akaun anda yang lain juga dapat diretas.

Penggodam tidak hanya mendapat akses ke nama pengguna dan kata laluan anda. Sekiranya anda menggunakan kata laluan yang sama di laman web lain, mereka mungkin akan mendapat akses ke setiap akaun anda yang lain juga. Sekiranya anda Facebook dihubungkan ke Instagram anda, contohnya, dua akaun itu digodam dengan mudah! Begitu juga, jika Twitter anda dihubungkan ke Instagram anda, maka voilà! Akses akaun penuh.

Mari kita pertimbangkan maklumat apa yang mungkin mereka dapat dari akaun tersebut. Kemungkinan, tarikh lahir anda ada di Facebook anda, e-mel peribadi anda dikunci ke dalam halaman ini, nombor telefon anda mungkin dapat dilihat oleh penggodam, mereka boleh menghantar mesej kepada semua orang dalam kenalan anda, dll. Perlu diingat, ini bukan hanya memalukan, tetapi kenalan anda mungkin akhirnya mengirimi mereka wang…

Lebih dari sekadar kata laluan anda yang berisiko.

Tidak sukar untuk membayangkan bagaimana trend ini terus bertambah, membiarkan penyerang bahkan melakukan pencurian identiti menggunakan maklumat peribadi anda. Semua ini boleh mempengaruhi bukan sahaja reputasi anda dalam talian (terutamanya jika anda berniaga!) Tetapi juga kewangan anda.

Bagaimana Saya Tahu jika Akaun Saya Telah Diretas?

Tidak semua orang mendapat pesanan langsung dari e-mel atau laman media sosial mereka yang menyatakan bahawa akaun mereka telah dikompromikan. Oleh itu, anda mungkin tidak segera mengetahui bahawa ada yang tidak kena dengan akaun anda, terutamanya jika penyerang hanya melakukan perubahan kecil atau menghantar pesanan berkala. Beberapa tanda biasa bahawa anda pernah menjadi mangsa peretasan media sosial adalah:

 • Sekiranya terdapat SEBARANG kemas kini pada akaun anda yang tidak anda hantar sendiri
 • Sekiranya ada yang memberitahu anda bahawa mereka telah menerima mesej dari akaun anda yang tidak anda kirimkan (sesekali periksa mesej yang anda kirim)
 • Permainan atau aplikasi baru yang dikaitkan dengan akaun anda (ini termasuk pembelian)
 • Sekiranya anda mendapat pemberitahuan yang menyatakan bahawa anda telah membuat perubahan pada akaun anda
 • Sebarang tindakan lain di akaun anda seperti berteman, mengikuti / berhenti mengikuti, menyekat, dll.

Bagaimana Akaun Saya Diretas?

Penting untuk memahami dengan tepat bagaimana penggodaman media sosial berlaku untuk mengelakkan serangan selanjutnya di masa depan. Berikut adalah cara yang paling biasa untuk penggodam mengakses akaun anda:

 • Perisian hasad pada peranti anda
 • Laman web itu sendiri telah diretas
 • Perisian keselamatan anda sudah usang
 • Anda mengklik pautan berbahaya dalam e-mel, mesej langsung atau di laman web
 • Kata laluan yang lemah atau biasa digunakan
 • Aplikasi pihak ketiga yang anda telah dibenarkan dilanggar

Lihat betapa mudahnya meretas syarikat.

Video: Tonton Penggodam Ini Menjadi Syarikat

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Akaun Anda Diretas

Sekiranya anda menemui peretasan media sosial, ada beberapa langkah yang harus anda ambil, dengan segera:

 • Periksa Komputer Anda untuk Perisian Kerosakan: Sebilangan besar penggodam mengumpulkan kata laluan menggunakan perisian hasad. Jalankan imbasan virus sepenuhnya di komputer anda untuk membuang fail dan program yang berbahaya. Mulakan semula komputer anda dan jalankan imbasan sekali lagi agar selamat. Mengubah kata laluan anda tanpa membersihkan sistem anda mungkin tidak mengunci penggodam dari akaun anda.
 • Menetapkan semula kata laluan anda: Sekiranya anda menggunakan kata laluan yang dikompromikan di laman web lain, ubah juga di sana. Anda juga harus menjadikan kata laluan anda lebih kuat daripada yang anda miliki sebelumnya. Panjangnya 10 aksara dan gunakan huruf besar, huruf kecil, angka, dan simbol.
 • Dayakan Pengesahan 2 Langkah (2SV): Pengesahan 2 Langkah menambahkan lapisan keselamatan tambahan pada akaun anda. Dengan memerlukan kod khas yang dikirimkan ke telefon anda ketika pengaturan akaun anda diubah, anda dapat memastikan anda selalu mengetahui apakah seseorang mencoba masuk ke dalam akun anda.
 • Batalkan Kebenaran dari Aplikasi Pihak Ketiga: Lihat aplikasi pihak ketiga anda yang sah dan buang yang tidak anda perlukan. Ramai di antara kita dengan tidak sengaja mengklik “beri kuasa” tanpa menyedari berapa banyak maklumat yang anda izinkan untuk mereka akses. Sekiranya aplikasi itu dilanggar, anda adalah sasaran.
 • Pastikan Sistem Anda Terkini: Sebenarnya, tetapkan komputer anda untuk mengemas kini secara automatik secara automatik sehingga anda mendapat perlindungan dari serangan baru secepat mungkin.
 • Maklumkan kepada Rakan dan Keluarga: Walaupun kebanyakan orang akan menyedari bahawa mungkin bukan anda menghantar jemputan untuk membeli ubat penurunan berat badan yang ajaib, perlu diperiksa semula bahawa mereka mendapat memo itu. Beri tahu rakan dan keluarga anda bahawa anda telah diretas, terutama sekiranya mereka menerima permintaan uang. Ini benar terutamanya jika peretasan itu adalah hasil daripada perisian hasad atau pautan berbahaya.
 • Periksa Tetapan E-mel Anda: Periksa tetapan mel anda kerana penggodam dapat mengubah tetapan anda untuk meneruskan salinan e-mel anda. Anda juga harus menyemak tandatangan anda untuk memastikan mereka tidak meninggalkan kod atau jejak tersembunyi. Juga, jangan lupa untuk memeriksa auto-responder yang diaktifkan bertujuan untuk mengubah e-mel anda menjadi mesin spam.
 • Laporkan Sebarang Spam atau Penipuan: Pastikan anda melaporkan pelanggaran tersebut sehingga laman web ini dapat menghentikan serangan daripada merebak.
 • Hubungi Sokongan: Sekiranya anda tidak dapat mengakses akaun anda, anda perlu menghubungi sokongan untuk mendapatkan kembali kawalan.

Pancing, Penipuan dan Memori

Sekiranya akaun anda diretas, kemungkinan itu disebabkan oleh pancingan data dan penipuan spam. Perlu meluangkan masa untuk menyegarkan ingatan anda tentang bagaimana bentuk pautan berbahaya ini dan bagaimana untuk mengelakkannya di masa hadapan.

Adalah wajar untuk mengatakan bahawa apa-apa perkara dalam talian yang terdengar terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin benar. Walaupun ada baiknya ada ahli keluarga jauh yang sudah lama hilang dan ingin menjana wang berjuta-juta dolar kepada anda dan yang perlu anda lakukan hanyalah menghantar maklumat akaun mereka – kami cantik positif mereka hanya cuba mendapatkan maklumat kewangan anda. Oh, dan yang lebih penting, gunakan rangkaian selamat dan lindungi diri anda menggunakan VPN.

Semak imbas secara Peribadi dengan SaferVPN

Dengan SaferVPN, data anda selalu disulitkan menggunakan enkripsi 256 AES peringkat bank. Bantu mengelakkan peretasan media sosial dengan memastikan data peribadi anda tidak pernah terdedah dalam talian.

Sekiranya anda belum mempunyai SaferVPN, dapatkan langganan hari ini (kami menawarkan Jaminan Pulangan Wang 30 Hari, anda tidak akan rugi!) atau cuba SaferVPN secara percuma supaya anda dapat menikmati ketenangan fikiran dalam talian.

Ada maklum balas, cadangan atau permintaan ciri? Jangan ragu untuk menghubungi kami, bertanya soalan dalam komen, dan sertai kami di media sosial! Kami ingin mendengar daripada anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map