Pas op voor cyberveiligheidsrisico’s tijdens deze feestdagen

Enge notenkraker


Let voor, tijdens en na deze feestdagen op deze cyberrisico’s.

Het vakantieseizoen is een tijd voor familie, vrienden, plezier, kastanjes roosteren op een open vuur en – of je het nu leuk vindt of niet – veel winkelen.

Terug in de tijd van je ouders hadden de grootste kerstinkopenrisico’s te maken met zakkenrollers, enge kerstmannen, en het parkeerterrein van het winkelcentrum uittrekken met je tassen nog op de auto. Mensen die toen nooit leefden gedroomd om cybercriminelen af ​​te weren, creditcarddiefstal te vermijden of te controleren op versleuteling voordat u een aankoop doet.

Ze hoefden zich ook geen zorgen te maken dat geschenken zoals horloges, tv’s of teddyberen werden gehackt door echte grijns. Maar met de komst van het ‘internet der dingen’ lijkt het erop dat alles tegenwoordig een manier heeft om verbinding te maken met internet en onze gegevens op plaatsen te plaatsen waarvan we niet verwachten dat deze gaan.

Vijftig jaar later brengt het, voor al het gemak dat moderne technologie ons heeft gebracht, veel gevaren met zich mee. Lees verder voor meer informatie over enkele van de grootste online risico’s waarvan u op de hoogte moet zijn tijdens deze feestdagen.

Teddybeer op de stoep

^ Voor deze teddybeer moet je verbinding maken met internet, dus vergeet je wachtwoord niet.

Winkelrisico’s

In vroeger dagen zou je door het winkelcentrum moeten lopen met pijnlijke voeten, vermoeide armen en veel te veel kerstmuziek in de winkel in je oren. Maar die tijden zijn voorbij. Nu kunt u letterlijk bijna overal op aarde uw kerstinkopen doen – terwijl u wacht op uw volgende vlucht, terwijl u een kopje koffie drinkt in het café op de hoek van de straat, of gewoon vanuit het warme comfort van uw bank.

Als je zoals de meeste Amerikanen bent, doe je dit jaar het grootste deel van je vakanties online. En terwijl u dat doet, is het belangrijkste dat u moet doen winkel met een gecodeerde verbinding. Het maakt niet uit of u zich op een onbeveiligde website of internetnetwerk bevindt – als uw verbinding is aangetast, kunnen snuffelaars er gemakkelijk achter komen:

 • Wat je hebt gekocht
 • Waar het naartoe wordt verzonden
 • Uw wachtwoorden en accountgegevens
 • Uw creditcardgegevens
 • Uw bankpasgegevens
 • uw factuuradres

man met laptop in café

^ Deze man is best blij dat hij al zijn vakantieinkopen heeft gedaan … maar het openbare netwerk waarop hij zat was niet versleuteld, dus stal de man op de achtergrond zijn bankpasnummer.

Dus wat voor soort webverbindingen zijn het meest kwetsbaar? Welnu, openbare netwerken zijn behoorlijk gevaarlijk, bijvoorbeeld. (Denk aan bibliotheken, hotels, luchthavenlounges, coffeeshops, enz.) Het enige dat nodig is, is een redelijk bekwame hacker om een ​​paar goedkope ‘snuffel’-tools te gebruiken om uw wachtwoorden te identificeren terwijl u ze invoert – of zelfs uw financiële gegevens te onderscheppen zodra u klikt op “Bestelling plaatsen”.

Zelfs uw thuisnetwerk is mogelijk niet zo veilig als u denkt dat het is. Natuurlijk kunt u ervoor zorgen dat uw router over de laatste updates beschikt en uw wachtwoord elke twee weken wijzigen. Dat kan voorkomen dat vreemden inloggen op uw thuisnetwerk, maar het belet uw ISP zelf niet om te controleren wat u online doet. Deze informatie kan worden verkocht aan adverteerders en andere bedrijven die een online profiel van u opbouwen.

Risico’s van uw gaven

Er zullen deze kerst meer dan ooit met internet verbonden apparaten worden gekocht en verkocht. Dingen zoals thermostaten, drones, hometrainers en zelfs babyfoons gebruiken internetverbindingen voor het gemak van gebruikers.

Helaas hebben niet alle voor internet geschikte apparaten hetzelfde beveiligingsniveau.

Je PlayStation 4 gebruikt bijvoorbeeld codering – wat goed is! Maar het kan uw informatie met derden delen – en u moet waarschijnlijk tweefactorauthenticatie voor uw account instellen om uzelf dubbel te beschermen tegen mensen die ongeautoriseerde aankopen doen. Anders dan dat, is je PlayStation een behoorlijk veilig product.

Aan de andere kant van het spectrum gebruikt de FREDI-babyfoon naar verluidt geen codering, beschikt hij niet over automatische beveiligingsupdates en lijkt het bedrijf de beveiligingsproblemen niet goed te beheren. En als u vergeet het standaardwachtwoord te wijzigen, is het blijkbaar geen probleem om te raden – voor u of voor klimplanten. (Dat komt omdat het “123” is.)

Witte geschenkdoos voor dennenappels en warme chocolademelk

^ Wat zit er in de doos? We weten het niet zeker, maar het maakt waarschijnlijk verbinding met internet.

U kunt uw apparaten zelf bekijken in het rapport ‘Privacy niet inbegrepen’ van de Mozilla Foundation. Nee, we willen geen schaduw werpen op kerstcadeaus – maar in de opwinding van het opzetten van je nette nieuwe apparaten deze kerst, moet je nog steeds voorzichtig zijn.

Hoe een VPN je kan beschermen

Een VPN kan je helpen tegen veel van deze gevaren te beschermen. Dit komt omdat wanneer u de webverbindingen van uw apparaten via een VPN uitvoert, u deze door een veilige ‘tunnel’ laat lopen. (SaferVPN gaat zelfs zover dat het een 256-bits coderingsstandaard op bankniveau gebruikt, zodat u weet dat uw gegevens beschermd zijn.) U kunt zelfs uw router zelf verbinden met SaferVPN.

Wat u ook koopt, verkoopt of online doet, een VPN beschermt uw online activiteiten.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map