VPN vs Proksi – Perbandingan Hebat

lelaki membandingkan vpn vs proksi


Sebilangan besar pengguna dan pelawat laman web kami mencari perkhidmatan untuk melayari tanpa nama dan menyembunyikan alamat IP mereka. Ada yang keliru dengan pilihan yang berlainan di luar sana dan bertanya-tanya mengenai kebaikan dan keburukan VPN berbanding proksi. Mari kami jelaskan kepada anda!

Proksi dan cara kerjanya

Proksi pada dasarnya adalah orang tengah antara anda dan laman web yang anda akses. Dengan berbuat demikian, ia menyimpan versi dari laman web yang paling banyak dikunjungi dalam ingatannya, menjadikannya lebih cepat untuk mengaksesnya. Sebaliknya, laman web yang tidak dikunjungi sejak kebelakangan ini disimpan dalam memori cache. Selain itu, proksi boleh membenarkan anda menyahsekat kandungan atau bahkan menyekat kandungan untuk anda, bergantung pada penggunaannya.

Proksi yang digunakan oleh sekolah atau pejabat boleh menyekat pengguna mengakses laman web tertentu yang tidak mematuhi dasar penggunaannya. Ini membolehkan pentadbir rangkaian mencatat URL yang dikunjungi setiap pengguna. Ini memungkinkan untuk meningkatkan produktiviti, melindungi dari ancaman luar dan membolehkan admin menyekat kandungan yang tidak sesuai.

Sebaliknya, proksi juga dapat digunakan untuk mendapatkan akses ke laman web yang disekat di negara anda, kerana ia dapat meneruskan anda ke laman web yang disekat. Pada hakikatnya, anda menyambung ke proksi di negara yang kandungannya disekat secara geoblok yang anda ingin buka sekatannya, dan dengan cara itu anda mengelakkan sekatan.

Kelemahannya – dan ini sangat besar – data anda disalurkan antara anda dan laman web dengan tiada penyulitan. Ini bermaksud bahawa data peribadi anda dengan mudah dapat dirampas dalam perjalanan. Pengendali proksi dapat dengan mudah mengupas kata laluan dan kuki anda, jadi pastikan laman web yang anda gunakan mempunyai sambungan SSL yang selamat dan menggunakan pengekodan https. Jika tidak, anda berisiko ditipu!

Apa itu VPN dan bagaimana ia berfungsi

SaferVPN menambah lapisan penyulitan pelindung terhadap pengintip, penggodam dan pemerintah semasa menyambung ke internet untuk privasi dan keselamatan tambahan.

VPN bermaksud Virtual Private Networks dan terdapat beberapa penggunaannya. Sebagai contoh, tenaga kerja global dapat dihubungkan ke VPN yang sama untuk mempunyai fungsi perkongsian yang sama seolah-olah mereka duduk di lokasi yang sama. Ia juga bagus ketika anda melancong ke luar negara dan ingin mengakses rangkaian pejabat anda dari tempat lain. Seolah-olah anda benar-benar berada di dalam rangkaian tempatan!

Cara kerjanya adalah protokol terowongan VPN dan penyulitan digabungkan untuk mewujudkan sambungan maya antara komputer atau peranti mudah alih anda dan pelayan yang anda sambungkan. Sekarang, beberapa lelaki yang prihatin mengenai privasi dalam talian mereka bertanya kepada diri sendiri: “Mengapa tidak menggunakan ini untuk menyembunyikan alamat IP – dengan cara itu kita dapat menyembunyikan identiti dan lokasi kita.” Eureka! Oleh itu, VPN seperti yang kita tahu ia dicipta!

Oleh itu, anda telah mengetahui bahawa proksi mungkin membolehkan anda mengakses laman web yang disekat – tetapi hei – adakah anda benar-benar mahu memberi pengintip akses kepada maklumat peribadi anda? Ada kemungkinan besar bahawa anda menggunakan proksi atau VPN anda untuk membuka blokir YouTube, Twitter atau Facebook – sekarang anda tidak mahu seseorang mempunyai akses ke kata laluan tersebut, bukan? Terutama di negara yang menekan media sosial, anda tidak mahu pihak berkuasa tahu bahawa anda pernah mengunjungi laman web tersebut!

Itulah keindahan VPN. Ini bukan sahaja memungkinkan anda memotong penapisan, membuka blokir laman web dan melayari tanpa nama, tetapi juga melindungi data anda melalui penyulitan. Dengan enkripsi peringkat bank 256-bit, anda boleh tidur nyenyak pada waktu malam mengetahui bahawa data anda selamat!

VPN vs Perbandingan Dalam Proksi

Proksi
VPN

KeselamatanSangat rendah. Pada sambungan SSL semua data dienkripsi – tetapi pada bukan SSL tidak ada yang disulitkan. Hati-hati!Penyulitan peringkat bank
KepantasanBiasanya lambat kerana pelayan yang terlalu banyak diperdagangkanSangat pantas dan berorientasikan prestasi
PrivasiPengendali proksi dapat memintas data peribadi andaSeboleh mungkin. Data anda disulitkan sepenuhnya dan oleh itu ditutup. ISP anda tidak dapat memantau aktiviti anda
Akses KandunganMelakukan sekatan geo asas, tidak boleh dipercayai 100% Buka sekatan semua sekatan kandungan
KestabilanTidak stabil – waktu henti yang kerap dan risiko terhempas Super stabil – masa operasi 99.9%
Sokongan OS / PerantiTerhad untuk penyemak imbas Berfungsi pada semua sistem (Windows, Mac, iOS, Android, Linux, Routers) dan mengarahkan semua lalu lintas melalui VPN (dalam aplikasi juga)

Memikirkan kesimpulan

Proksi: Hebat sebagai penyekat blokir laman web tunggal, hanya untuk melihat laman web yang disekat di negara anda. Berfungsi dengan pantas jika anda mengakses laman web yang sering dikunjungi. Kelemahannya – tiada enkripsi yang menjadikan anda sangat terdedah kepada pengintip atau penggodam. Mungkin tidak berfungsi pada peranti mudah alih anda, dan walaupun ia berfungsi, ia tidak membolehkan anda menggunakan aplikasi yang disekat di lokasi anda. Selain itu, banyak proksi yang dibebani oleh pelawat, yang menyebabkan kelajuan sambungan anda menjadi perlahan.

VPN: Tiga kelebihan utama VPN adalah keselamatan, kebolehpercayaan dan kelajuan pantas. Melalui enkripsi dan sijil SSL, tidak ada orang luar yang dapat mengakses data anda. Juga, kerajaan anda tidak dapat mengakses maklumat peribadi anda.
Ia boleh dipercayai kerana terdapat sejumlah pengguna per pelayan yang terhad, memastikan lebar jalur dan pelayan sentiasa berjalan. Akhirnya, kerana pelayan dikhaskan dan mempunyai pengguna serentak terhad, mereka seringkali lebih pantas daripada proksi.

VPN adalah tawaran yang bagus untuk membuka blokir internet, melayari cara yang anda mahukan dan tetap selamat dari pemerintah, penggodam dan pengintip. Apakah nilai privasi dalam talian anda?!

Lihat sendiri – daftar ke SaferVPN sekarang atau cubalah secara percuma!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map