Sisi Gelap VPN Percuma: Apa yang Perlu Anda Ketahui

sisi gelap VPN percuma


Ketika berkaitan dengan proksi dan VPN, yang tidak mengenakan wang kepada anda sebenarnya akan membebankan anda dengan menghabiskan privasi dan keselamatan anda. Baca lebih lanjut mengenai bahaya menggunakan VPN atau proksi percuma!

Anda mungkin menyedari bagaimana kebanyakan perkhidmatan streaming disekat di luar negara atau belum tersedia di negara anda. Penyelesaian yang paling biasa untuk memintas sekatan geo seperti itu adalah proksi dan VPN, kerana mereka mengubah arah lalu lintas anda agar kelihatan seolah-olah anda berada di tempat lain. Contohnya, menggunakan perkhidmatan sedemikian membolehkan seseorang di England mengakses Pandora, atau pengguna di Kanada untuk menggunakan BBC BBC iPlayer.

Terdapat banyak pilihan yang tersedia yang membolehkan anda mengubah lokasi anda untuk mengakses kandungan terhad, dan oleh kerana semua orang menikmati perkara yang percuma, orang sering menjadi mangsa penipuan melalui VPN percuma. Ketika berkaitan dengan proksi dan VPN, yang tidak mengenakan wang kepada anda akan membebankan anda dalam privasi dan keselamatan.

Di bawah ini, kami akan memberitahu anda dengan tepat bagaimana VPN percuma menggunakan sambungan anda untuk aktiviti berbahaya (bahkan tidak sah) dan bagaimana perkhidmatan VPN premium berbayar yang terkenal dapat membolehkan anda mengakses laman web yang disekat dan juga menyimpan privasi anda!

Bahaya Proksi dan VPN Percuma

“Percuma” tidak sepenuhnya percuma untuk mengakses laman web yang disekat melalui VPN dan proksi percuma. Perkhidmatan ini sebenarnya membolehkan pihak ketiga yang berniat jahat mengintip data peribadi anda, atau, lebih buruk lagi, membiarkan orang lain menggunakan sambungan internet anda untuk melakukan aktiviti haram di web.

VPN percuma boleh log dan menjejaki semua kandungan anda, alamat IP anda, jenis laman web yang anda lawati, dan lain-lain – perkara tepat yang dimaksudkan untuk melindungi anda dari VPN. Selain masalah privasi yang ingin anda sembunyikan IP, anda mungkin mengalami kelajuan penyemakan imbas yang perlahan, sambungan yang tidak stabil, had penggunaan data, dan penyulitan yang ketinggalan zaman.

Paling teruk sekali.. Sebilangan besar perkhidmatan “percuma” ini akan menjual maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga, malah ada juga yang meletakkan iklan tambahan (kadang-kadang berniat jahat). Mereka bahkan boleh menyebarkan alamat IP anda, menyambut aktiviti jenayah yang ditelusuri kembali ke mesin anda, bukan milik mereka.

Jangan sampai kita lupa menyebutkan proksi juga! Oleh kerana proksi hanya meneruskan lalu lintas internet anda tanpa menyulitkannya, mereka dapat membaca semua data peribadi anda. Ini bermaksud maklumat peribadi anda yang dihantar melalui sambungan yang tidak terjamin dapat ditangkap dan disimpan oleh pengendali. Sekiranya mereka tidak jujur, mereka kemudian dapat melakukan apa sahaja yang mereka inginkan – selalunya dengan menjualnya kepada pihak ketiga atau mencuri identiti anda.

Pada asasnya, VPN lebih selamat, lebih stabil dan lebih pantas daripada proksi – tetapi pelayan VPN percuma yang popular tidak semestinya selamat seperti yang mereka nyatakan.

Baca lebih lanjut mengenainya di kami Perbandingan VPN vs Proksi.

Bagaimana VPN Percuma Menggunakan Sambungan Anda

Penting untuk meneliti perkhidmatan VPN yang ingin anda gunakan sebelum menerimanya hanya untuk kemudahan. Walaupun tidak terdengar berbahaya, memberikan akses penuh ke laman atau perkhidmatan yang teduh ke setiap perincian aktiviti penyemakan imbas anda boleh membawa akibat yang lebih buruk daripada yang anda fikirkan.

Menurut penyelidikan VPN Top10VPN percuma, 59% VPN percuma yang dikaji dimiliki oleh syarikat China. Oleh kerana China mempunyai larangan VPN yang ketat, syarikat-syarikat ini kemungkinan telah disetujui oleh pemerintah untuk mengumpulkan perisik asing. Selain itu, 86% lagi VPN percuma dari siasatan Top10VPN mempunyai kelemahan privasi yang serius, termasuk perkongsian data dengan pihak ketiga.

Selain itu, perkhidmatan VPN percuma yang popular Hotspot Shield baru-baru ini dituduh mengintip lalu lintas penggunanya. Kumpulan penyokong hak digital A.S. telah mengemukakan aduan kepada Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) yang mendakwa perkhidmatan tersebut menjejaki, memintas dan mengumpulkan data pelanggannya.

Walaupun dasar privasi mereka menjanjikan untuk menjaga keselamatan semua maklumat pengguna dan tanpa nama, mereka didapati log masuk, memantau kebiasaan melayari pengguna, menjual data pelanggan kepada pengiklan dan mengarahkan lalu lintas dalam talian.

Kontroversi semasa ini berfungsi sebagai peringatan bahawa VPN percuma mesti menghasilkan wang, dan bagaimana selalunya dengan perbelanjaan anda.

Pada masa lalu, anda mungkin ingat Hola Unblocker, sebuah perkhidmatan yang menjual lebar jalur pengguna yang membolehkan sambungan mereka digunakan untuk serangan Penafian Perkhidmatan (DoS) yang berniat jahat dan tujuan haram – mengakses apa sahaja dari kandungan berhak cipta hingga gambar penderaan kanak-kanak.

Penyelesaian Selamat untuk Mengakses Laman Web yang Disekat

Perkhidmatan berbayar menghasilkan keuntungan dengan menawarkan keselamatan tanpa menjual maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga. Pelayan VPN percuma boleh menyebabkan perkara-perkara yang memudaratkan seperti pencurian identiti, sementara VPN berbayar dapat (walaupun tidak semua) menyimpan maklumat anda secara peribadi dan selamat.

Kecuali data anda disalurkan melalui HTTPS (ketika anda melihat simbol kunci di bar alamat penyemak imbas anda), data tersebut dapat dengan mudah dicuri oleh orang lain kerana dihantar melalui sambungan yang tidak selamat dan tidak dienkripsi. VPN yang betul menyulitkan semua data anda, menyimpannya dari pengintip dan penggodam.

Keselamatan internet penyulitan VPN untuk remaja dan kanak-kanak

Seperti semuanya, tidak semua VPN berbayar sama. Oleh itu, kami telah mengumpulkan beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan sebelum membeli satu:

 • Kelajuan sambungan: Ketika datang ke internet, kelajuan adalah nama permainan. Kadang kala, perkhidmatan VPN boleh menyebabkan penurunan dalam kelajuan sambungan. Inilah sebabnya mengapa kami merekayasa rangkaian pelayan kami untuk meningkatkan standard industri – menjamin anda sambungan secepat mungkin.
 • Pelayan VPN: Pada masa penulisan, kami saat ini mempunyai rangkaian pelayan VPN global 400+ pelayan VPN premium di lebih dari 30+ negara, memberikan anda kebebasan internet sepenuhnya – kapan saja, di mana saja
 • Protokol VPN: Dengan SaferVPN, anda dapat mengakses semua kandungan yang anda inginkan dari mana sahaja anda berada. Kami tidak mempunyai waktu henti atau gangguan berkat protokol canggih kami. Perkhidmatan VPN kami selalu berfungsi.
 • Dasar privasi: Beberapa penyedia VPN mencatat data anda, yang sepenuhnya mengalahkan tujuan menggunakan VPN anda sebagai alat privasi! Kami tidak menyimpan data atau log lalu lintas sehingga semua yang anda lakukan dengan SaferVPN adalah peribadi sepenuhnya. Selain itu, kami menggegarkan IP anda sehingga tidak ada yang dapat mengetahui apa yang anda lakukan dalam talian.
 • Sokongan pelanggan: Sokongan pelanggan kami yang mesra 24/7 ada di sini untuk anda sepanjang masa melalui sembang langsung dan e-mel untuk membantu anda menyelesaikan sebarang masalah dengan cepat.

SaferVPN adalah perkhidmatan VPN premium berbayar yang, antara lain, dapat digunakan untuk mengakses laman web yang disekat. Di SaferVPN, kami percaya bahawa keselamatan dan privasi anda adalah penting dan oleh itu ingin memberi amaran kepada anda tentang bahaya menggunakan perkhidmatan berbahaya.

Mulakan dengan VPN…

Sekiranya anda belum mempunyai SaferVPN, dapatkan langganan hari ini (kami menawarkan Jaminan Pulangan Wang 30 Hari, anda tidak akan rugi!) atau cuba SaferVPN secara percuma supaya anda dapat menikmati ketenangan hati semasa mengakses laman web yang disekat dengan selamat dari mana sahaja!

Ada maklum balas, cadangan atau permintaan ciri? Rasa bebas untuk hubungi Kami dan sertai kami di media sosial! Kami ingin mendengar daripada anda.

P.S. (Tolong Kongsi) dengan rakan anda yang menggunakan VPN dan proksi percuma – mereka juga layak mendapat keselamatan dan privasi dalam talian!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map