Panduan Muktamad untuk Membuat WiFi Maya

Cara membuat WiFi maya


Inilah panduan utama anda untuk membuat hotspot maya. Sekiranya anda mencari cara untuk menggunakan komputer Windows atau Mac anda sebagai penghala untuk membuat WiFi, begitulah caranya. Dengan WiFi maya, anda dapat menggunakan VPN di mana-mana peranti seperti TV Pintar atau konsol permainan anda. Mari kita mulakan!

Anda boleh menggunakan yang berikut sebagai panduan tersendiri mengenai cara membuat WiFi maya. Sekiranya anda menyambungkan komputer anda ke SaferVPN, anda akan mendapat bonus keselamatan, tanpa nama dan kebebasan untuk mengakses laman web yang disekat. Dengan SaferVPN, semua lalu lintas anda disulitkan sehingga tidak ada yang dapat mengintip data anda; anda mendapat alamat IP baru sehingga anda menjadi tidak dikenali dan tidak dapat dikesan dalam talian; dan anda boleh tinggal di mana sahaja di dunia untuk menstrimkan kandungan media langsung dari negara mana sahaja yang anda mahukan!

Dengan membuat hotspot VPN, anda dapat menggunakan VPN di Smart TV, konsol, Apple TV atau Chromecast anda untuk bermain permainan yang disekat di negara anda atau memintas sekatan geografi pada perkhidmatan seperti Pandora dan YouTube pada mana-mana peranti yang disambungkan ke TV anda!

Pautan Pantas:

 • Cara membuat hotspot VPN di Windows
 • Cara membuat hotspot VPN di Mac OS X
 • Cara lain untuk menggunakan SaferVPN pada pelbagai peranti

Cara berkongsi VPN anda di WiFi di Windows 7

Langkah 1: Ubah komputer riba anda menjadi WiFi Maya

A) Pertama, jalankan Command sebagai pentadbir. Temukan dengan mengklik menu Mula [1], cari cmd [2], klik kanan [3] dan pilih “Jalankan sebagai pentadbir”. Sekiranya ia meminta kata laluan pentadbir, sekarang adalah masa untuk mengisinya.

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda

B) Kedua, pastikan pemacu yang diperlukan dipasang. Lakukan dengan menaip netsh wlan show driver di Command prompt [4] dan kemudian tekan butang Enter. Perhatikan apakah ada kata Ya untuk “Rangkaian Dihosting yang Disokong” [5] – jika ya, anda boleh pergi. Sekiranya tidak, anda tidak mempunyai penyesuai WiFi yang disokong atau pemacu semasa sudah ketinggalan zaman. Selesaikan dengan menjalankan kemas kini Windows dan memuat turun pemacu penyesuai rangkaian terkini dari laman web pengeluar komputer anda.

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 2

C) Ketiga, buat WiFi anda sendiri dengan set SSID ke SaferVPN dan kata laluan ditetapkan ke kata laluan. Lakukan dengan menaip masukkan netsh wlan set mode hostnetwork = izinkan ssid = kunci safervpn = kata laluan dalam Prompt Perintah [6].

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 3

D) Kemudian, yang harus anda lakukan ialah menjalankan WiFi anda dengan menaip Command Prompt netsh wlan start hostnetwork [7]. Anda akan mendapat mesej yang mengatakan “Rangkaian dihoskan telah dimulakan”. Sebenarnya, anda kini telah membuat WiFi maya anda sendiri.

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 4

Perhatikan: jika anda mendapat pesan yang mengatakan “rangkaian yang dihoskan tidak dapat dimulakan”, jalankan Windows Update untuk memastikan anda memasang pemacu terkini. Itu mesti melakukan muslihat.

E) Seterusnya, kongsi sambungan. Klik kanan simbol WiFi di sudut kanan bawah skrin anda [8] dan pilih “Open Network and Sharing Center”.

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 5

F) Pada menu yang muncul, klik “Ubah Tetapan Penyesuai” [9].

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 6

G) Anda sekarang akan melihat WiFi SaferVPN anda di antara sambungan anda [10] – klik kanan dan pilih Properties [11].

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 7

H) Masukkan tab Perkongsian di atas [12] dan tandakan dua pilihan “Benarkan Pengguna Rangkaian Lain untuk menyambung melalui sambungan Internet komputer ini” [13] dan “Benarkan pengguna rangkaian lain untuk mengawal atau mematikan sambungan Internet bersama” [14] . Dalam menu drop-down yang disebut “Home Networking Connection”, pilih sambungan yang baru anda buat (yang kami namakan SaferVPN).

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 8

Saya) Setelah mengesahkan, mesej akan muncul – pilih OK [15].

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - windows 9

Langkah 2: Sambungkan peranti anda ke tempat liputan VPN anda

Pertama, jalankan SaferVPN pada komputer riba anda dan sambungkan ke pelayan yang anda mahukan.

Setelah log masuk, sambungkan ke WiFi maya yang baru anda buat dengan konsol permainan anda atau peranti apa sahaja yang anda mahu gunakan VPN!

Notis bahawa setiap kali anda menghidupkan semula atau mematikan komputer anda, hotspot VPN buatan rumah anda akan dilumpuhkan. Untuk menghidupkan hotspot VPN sekali lagi, cukup buka Command prompt dan ketik netsh wlan mulakan hostnetwork dan anda sudah bersedia untuk pergi lagi!

Cara berkongsi VPN anda di WiFi di Mac OS X

Nasib baik, ada juga cara yang baik untuk sesama pengguna Mac kami di luar sana untuk berkongsi sambungan VPN PPTP dari komputer riba ke konsol permainan, Chromecast dan Apple TV mereka. Yang anda perlukan hanyalah Macbook, akaun SaferVPN dan tentunya sambungan internet. Ini dia!

Langkah 1: Sediakan PPTP VPN pada Mac anda

Ikuti langkah-langkah dalam tutorial ini untuk mewujudkan sambungan PPTP VPN pada Mac dan beri nama SaferVPN (seperti yang dijelaskan dalam tutorial). Setelah sambungan dibuat, sambungkan ke pelayan SaferVPN yang anda mahukan. Dalam gambar di bawah ini kami menyambung ke SaferVPN USA East, tetapi berfungsi dengan cara yang sama untuk mana-mana lokasi pelayan yang ingin anda sambungkan.

Langkah 2: Kongsi sambungan VPN PPTP anda

A) Klik pada Apple di sudut kiri atas skrin anda [1], kemudian pilih “System Preferences”.

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Laptop anda - mac 1

B) Klik pada butang “Sharing” di Internet & Bahagian tanpa wayar.

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Mac-2 Laptop anda

C) Tandakan butang Perkongsian Internet di sebelah kiri [3]. Sekiranya sudah dicentang, hapus tanda centang dan pilih sekali lagi untuk memastikan bahawa anda berkongsi sambungan SaferVPN anda (dalam kes ini SaferVPN USA East) dalam pilihan ‘Kongsi sambungan anda dari’ [4]. Kemudian, pilih bagaimana anda ingin berkongsi sambungan anda, pilih Wi-Fi [5] untuk berkongsi VPN anda melalui WiFi, atau Thunderbolt Ethernet [6] untuk berkongsi sambungan anda melalui Ethernet.

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Mac-3 Laptop anda

D) Setelah anda membuat pilihan, sambungan VPN anda akan dikongsi. Imbas rangkaian WiFi di Chromecast, Apple TV atau konsol permainan anda dan cari hotspot SaferVPN yang baru anda siapkan [7]. Sambungkannya untuk menggunakan VPN pada mana-mana peranti anda!

ubah komputer riba anda menjadi penghala vpn. Buat Hotspot WiFi VPN Maya dengan Mac-4 Laptop anda. Dapatkan PS3, PS4, Xbox dan Apple TV VPN.

Cara lain untuk menggunakan SaferVPN pada pelbagai peranti

Seperti yang anda lihat, tidak rumit untuk berkongsi sambungan VPN anda dengan mengatur PC anda sebagai hotspot VPN. Namun perhatikan bahawa komputer mesti dihidupkan ketika melakukannya dan sekurang-kurangnya pada PC Windows, anda mesti memastikan untuk mengaktifkan perkongsian setiap kali anda berkongsi VPN.

 Pilihan yang sangat mudah adalah menggunakan Virtual Router, program sumber terbuka percuma yang popular yang membolehkan anda membuat hotspot maya dengan mudah pada Windows 7, Windows 8 atau Windows Server 2012 anda. Setelah penghala maya aktif dan berjalan, gunakan SaferVPN untuk Windows untuk sambungkan komputer anda untuk mengakses mana-mana laman web di semua peranti yang disambungkan ke penghala maya anda. Begini rupa program ini:

Penghala MayaPenghala Maya mempunyai antara muka yang sangat mudah dan mesra pengguna. Cukup pilih nama dan kata laluan rangkaian anda untuk memulakan hotspot maya.

Penyelesaian lain adalah dengan mendapatkan penghala DD-WRT yang didayakan VPN. Kami telah bekerjasama dengan Flashrouters untuk menghantar router terpantas dengan SaferVPN yang terpasang pada mereka. Dengan penghala VPN, semua lalu lintas yang disambungkan melalui penghala anda disulitkan dan anda melayari laman web seolah-olah anda berada di negara yang anda inginkan.

Sekiranya anda belum mempunyai akaun, daftarlah untuk percubaan VPN percuma kami sekarang untuk menggunakan VPN anda di Smart TV, konsol, Apple TV atau Chromecast anda!

P.S. Tetap dikemas kini dengan mengikuti SaferVPN di Facebook, Twitter dan Google+.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map