Mengelakkan Penipuan Cryptocurrency: Tetap Selamat menggunakan Bitcoin

Penipuan Bitcoin


Sesiapa yang menggunakan cryptocurrency perlu mengetahui tentang setiap penipuan Bitcoin dan apa risikonya. Teruskan membaca untuk mengetahui rahsia kami untuk tetap selamat semasa membayar dengan Bitcoin.

Oleh kerana Bitcoin terus menjadi berita utama dan menarik pelabur dan pengguna praktikal dari seluruh dunia, menjadi lebih penting untuk terus mendapat maklumat mengenai berita terkini mengenai penipuan Bitcoin.

Apabila anda berurusan dengan cryptocurrency, anda terdedah kepada risiko yang lebih tinggi daripada pengguna Internet yang lain. Sekiranya peranti anda digodam, jika lalu lintas anda dipintas, anda pasti kehilangan lebih banyak daripada akaun Facebook biasa, tetapi wang tunai crypto anda yang sukar diperoleh.

Sekiranya anda bertanya kepada diri sendiri: “Adakah Bitcoin bernilai risikonya?”, Kemudian baca blog kami untuk mengetahui bagaimana anda boleh tetap selamat semasa menggunakan Bitcoin.  

Apa itu Cryptocurrency?

Cryptocurrency, juga dikenali sebagai wang tunai digital, adalah rangkaian pembayaran antarabangsa. Cryptocurrency membolehkan pertukaran antara dua pengguna komputer, mewujudkan “Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer” dan rekod transaksi kewangan awam.

Mata wang kripto ini, terutamanya Bitcoin, mempunyai tiga atribut yang melebihi mata wang tradisional: Desentralisasi, Sumber Terbuka, dan rangkaian Peer-to-Peer.

Paling ketara, mereka dikuasakan oleh pengguna dengan tiada pihak berkuasa pusat atau orang tengah. Walaupun ini dapat menjadi atribut positif bagi banyak orang yang hidup dalam pemerintahan yang menindas, kualiti inilah yang memungkinkan penipuan Bitcoin berkembang maju. (Baca lebih lanjut di bawah).

Begini cara kerjanya:

Bitcoin Crash: China

China telah mengharamkan Bitcoin dan cryptocurrency lain. China mempunyai kawalan ketat terhadap mata wang, menghilangkan kemampuan untuk memindahkan wang ke dalam dan ke luar negara, menjadikan China sebagai pasaran cryptocurrency terbesar di dunia, merangkumi sekitar 80% daripada jumlah transaksi Bitcoin.

Sekarang, China Menyekat Penawaran Syiling Permulaan (ICO)), crowdfunding tidak terkawal menggunakan cryptocurrency, dan Bitcoin Exchange. Pemerintah bahkan meminta agar semua pertukaran Bitcoin di Beijing dan Shanghai ditutup, dengan menyatakan bahawa cryptocurrency “semakin banyak digunakan sebagai alat dalam kegiatan jenayah seperti pengubahan wang haram, penyeludupan dadah, penyeludupan, dan penggalangan dana haram”. Ia juga merangkumi:

 • Maklumat peribadi: Pertukaran diperlukan untuk menyerahkan DVD yang mengandungi semua data perdagangan dan data pengguna kepada pihak berkuasa tempatan.
 • Larangan perjalanan: Semua yang terlibat dalam pertukaran, termasuk pemegang saham, pengawal selia, eksekutif, dan kakitangan kewangan dan teknikal teras adalah tidak dibenarkan meninggalkan bandar dan mesti bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa.

Tetapi mungkin bukan akhir mata wang digital di China. Mereka sebenarnya merancang untuk mengeluarkan versi digital renminbi mereka sendiri.

Faedah Menggunakan Cryptocurrency

Bitcoin dan cryptocurrency lain mempunyai keupayaan unik untuk mengatasi sempadan, melepasi yuran pemindahan bank, dan tidak tahan dengan kadar pertukaran tidak kira apa keadaan kerajaan atau bank anda sekarang.

Ia bahkan dapat membantu kebebasan dana dengan membenarkan pengguna membuat sumbangan tanpa nama kepada organisasi yang mungkin tidak disetujui oleh pemerintah tempatan. Contohnya, hak LBGT, pengguguran, penentangan politik, dan lain-lain semuanya mempunyai keupayaan untuk mencari sokongan melalui cryptocurrency.

Pengguna juga boleh mula Beli Barang Sebenar. Semasa Bitcoin terus berkembang, ia lebih kerap digunakan untuk pelbagai jenis produk. Berikut adalah beberapa contoh:

 • Bitcoin telah digunakan untuk membeli rumah di Texas.
 • Rangkaian pasar raya kedua terbesar di Afrika Selatan mencuba pembayaran Bitcoin.
 • Seorang pemaju London membenarkan penyewa membayar deposit dalam Bitcoin.
 • Malah sebuah bandar Switzerland diterima sebagai Bitcoin untuk pembayaran cukai pada tahun 2018.

Risiko Cryptocurrency

Walaupun terdapat banyak faedah ketika menggunakan cryptocurrency, ada juga banyak risiko. Penipuan Bitcoin boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, jadi lakukan penyelidikan anda sebelum berdagang di akaun bank anda untuk mendapatkan dompet Bitcoin.

Beberapa risiko umum termasuk:

Aktiviti Tidak Sah
Oleh kerana urus niaga Bitcoin agak tidak dikenali, platform ini berpotensi menarik aktiviti haram. Ini menarik perhatian negatif dari pemerintah, mendorong kemungkinan larangan Bitcoin dan cryptocurrency lain.
Tidak boleh diganti
Tidak seperti urus niaga yang dibuat melalui akaun bank anda, Bitcoin tidak akan dapat diganti jika hilang atau dicuri. Tidak ada cara untuk memulihkan bitcoin anda jika seseorang meretas dompet anda. Dan tidak ada cara untuk memulihkan akaun anda jika anda salah memasukkan maklumat log masuk anda.
Tidak Mudah Duit Tunai
Sekiranya anda memutuskan untuk mengaut wang bitcoin anda, sebenarnya tidak ada kaedah mudah untuk menjualnya. Walaupun banyak pertukaran menawarkan perkhidmatan menggunakan kaedah yang berbeza, tidak semudah memindahkan wang dari Paypal anda.
Pelaburan Tidak Menentu
Pada masa ini, harga Bitcoin turun naik dengan ketara. Mana-mana kedai web yang berminat untuk menerima bitcoin perlu menyesuaikan harganya hampir setiap hari. Selain itu, para pelabur berjudi ketika membuang dana ke dalam saham.
Peraturan Kerajaan
Sekarang ini, sebahagian besar dunia belum memutuskan bagaimana mengendalikan Bitcoin. Oleh kerana Bitcoin tidak dikenakan cukai, ini merupakan ancaman kepada mata wang tempatan. Sekiranya pemerintah memutuskan untuk menjadikan Bitcoin tidak sah, anda mungkin mempunyai
sukar mendapatkan wang anda kembali.
Tidak boleh dikembalikan
Semudah ini: Sekiranya bitcoin anda dicuri, mereka tidak dapat dikembalikan. Seseorang boleh melompat ke tengah jika transaksi anda dan mengubah tujuan deposit anda – disebut serangan Man-in-the-Middle (MITM).

Elakkan Penipuan Bitcoin

Sekiranya anda menggunakan Bitcoin atau cryptocurrency lain, anda harus menyedari risiko berikut:

Serangan Man-in-the-Middle

Ringkasnya, serangan man-in-the-middle (MITM) dapat mengubah tujuan pemindahan wang (atau transaksi data apa pun). Seperti namanya, penggodam memintas paket data ketika mereka melakukan perjalanan antara dua mangsa. 

Sekiranya anda cuba membuat deposit menggunakan Bitcoin, MITM dapat mengubah tujuan transaksi anda, meninggalkan anda wang dan penerima yang anda inginkan bertanya di mana depositnya – semua yang mereka perlukan adalah perisian hasad melalui e-mel atau Wi-Fi yang dikongsi – Rangkaian WiFi.

Agar selamat, gunakan VPN. Oleh kerana protokol pengesahan dirancang khusus untuk menangkis jenis serangan ini, VPN memastikan penyulitan hujung-ke-hujung, menjadikan anda tidak dikenali melalui rangkaian awam.

Penggodam Boleh Mengakses Dompet Bitcoin

Dompet digital, di mana anda “selamat” menyimpan cryptocurrency anda, bersalah kerana memberikan keselamatan akaun pengguna yang lemah. Nampaknya, maklumat peribadi minimum mengenai mangsa – nama depan, nama belakang, dan nombor telefon mereka – sudah cukup untuk menggodam dompet ujian di Coinbase, menurut Positive Technologies.

Seperti yang dikatakan oleh CryptoInsider:

“Serangan siber berkaitan cryptocurrency semakin meningkat. Oleh kerana cryptocurrency terus melonjak dalam nilai dan kesedaran orang ramai, kita hanya dapat menjangka trend ini akan berterusan. Saya baru-baru ini menjadi sasaran serangan seperti itu. Saya juga secara peribadi mengetahui banyak kes lain dari serangan yang sama berjaya dilakukan. Lebih teruk lagi serangan jenis ini menjadi semakin biasa dan kemungkinan akan mendapat peningkatan yang lebih besar berkat kecemerlangan profesional firma seperti Equifax, menjadikannya topik yang mendesak kerana hampir semua orang berisiko segera. “

Selain itu, semua pengguna crypto harus meningkatkan keselamatan cryptocurrency mereka dengan mengaktifkan 2FA (2-Factor Authentication) di semua akaun pertukaran.

Komplikasi Privasi

Walaupun aktiviti cryptocurrency anda dijamin, masih ada masalah privasi luaran yang mesti diketahui oleh pengguna.

 • ISP: Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda mengetahui setiap kali anda masuk ke Bitfinex atau pertukaran Bitcoin yang lain. Adakah anda benar-benar mahu mereka mengetahui setiap log lalu lintas “tanpa nama”? Tidak betul, betul?
 • Wi-Fi awam:  Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi awam, anda pasti tidak mahu mendedahkan hakikat bahawa anda adalah peniaga Bitcoin kepada orang yang menggunakan Wi-Fi kedai kopi yang sama dengan anda.

Sekiranya “jiran” ISP atau Wi-fi anda melihat apa yang anda lakukan dengan dalam talian, nama samaran cryptocurrency anda benar-benar hilang. Pertukaran dalam talian yang kerap anda gunakan, alat dan dompet perdagangan dalam talian yang anda gunakan, semuanya dikenali oleh orang lain. Dan rahsia yang dikongsi sebenarnya bukan lagi rahsia.

Bagaimana Anda Boleh Terlindung

Tidak ada penyelesaian menyeluruh untuk setiap penipuan Bitcoin dan risiko keselamatan. Tetapi terdapat banyak blok dari mana anda harus membina firewall cryptocurrency peribadi anda sendiri. Ingat petua ini:

 • Hati-hati dengan percubaan pancingan data.
 • Pastikan OS anda ditambal dengan kemas kini keselamatan terkini.
 • Berhati-hatilah dengan ransomware.
 • Gunakan kata laluan selamat yang tidak dapat ditebak dan ambil langkah lain untuk melindungi diri anda.
 • Gunakan VPN yang boleh dipercayai.

Semasa anda menggunakan VPN, semua lalu lintas anda (termasuk URL yang anda layari) dienkripsi. Baik ISP atau jiran kedai kopi anda tidak dapat mengetahui mengenai aktiviti dalam talian anda. Anda boleh mengunjungi bursa dalam talian, menggunakan dompet anda dan berniaga sepenuhnya tanpa nama – sebagaimana mestinya!

VPN juga menyumbang kepada keselamatan anda. Oleh kerana trafik anda disulitkan, penggodam wifi tidak dapat merampas kuki sesi anda atau mencuri kata laluan teks biasa anda.

SaferVPN dengan cekap memeriksa semua kotak yang disebutkan di atas. Ia menyulitkan semua lalu lintas menggunakan enkripsi moden bertaraf bank. Anda boleh memilih mana-mana 700+ lokasi di 36 negara untuk mengarahkan semula lalu lintas anda dan menyembunyikannya dari pandangan ingin tahu. Yang lebih penting, alamat IP sebenar anda tidak pernah dicatat supaya aktiviti cryptocurrency anda tetap benar-benar peribadi. SaferVPN juga disenaraikan di WeUseCoins, salah satu laman web cryptocurrency terbesar. 

Walaupun VPN bukanlah penyelesaian keselamatan yang lengkap untuk duit syiling anda, ia merupakan komponen perlindungan yang sangat penting.

Cara menggunakan Bitcoin untuk Membayar SaferVPN

Membeli, berdagang, memegang dan melombong cryptocurrency adalah aktiviti peribadi yang harus dilakukan secara tertutup dan selamat. Menggunakan VPN Bitcoin yang boleh dipercayai adalah komponen yang sangat penting dalam menjamin privasi cryptos anda. Platform peribadi (tanpa log) SaferVPN yang pantas dan mudah bukan sahaja menyumbang kepada privasi anda semasa menggunakan Bitcoin malah menerima Bitcoin sebagai kaedah pembayaran. 

Cukup pilih rancangan yang paling sesuai dengan keperluan anda dan pilih Bitcoin di halaman pembayaran. Sekiranya anda belum mendaftar, cuba SaferVPN kami secara percuma sekarang (dengan a Jaminan wang dikembalikan 30 hari, anda tidak akan rugi)!

Adakah anda pernah menjadi mangsa penipuan Bitcoin? Apa pendapat anda mengenai Bitcoin? Kongsi pendapat anda di bahagian Komen di bawah.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map