10 yllättävää Internet-historiaa

aasialainen mies tietokoneella kahvilassa


Käytät Internetiä juuri nyt, mutta tiedätkö mistä se (ja kaikki päivittäin käyttämäsi sovellukset) tuli? Tutustu kymmeneen suosituimpaan Internet-historiatietoamme – ja opi joitain World Wide Webin yllättävistä ”alkuperätarinoista”.

Infografia: kymmenen suosituinta Internet-alkuperätarinaa

Infografia: Top 10 yllättävää Internet-alkuperätarinaa

1. Steve Jobs auttoi epäsuorasti luomaan Internetiä.

Steve Jobsin syrjäyttäessä Applen vuonna 1985 hän loi NeXT-tietokoneen. Se ei myynyt hyvin, mutta vuonna 1989 hän myi yhden nuorelle ohjelmoijalle.

Ohjelmoija sattui olemaan Internetin keksijä Tim Berners-Lee. Berners-Lee työskenteli CERN-tutkimusorganisaatiossa Sveitsissä, missä tutkijat ympäri maailmaa kokoontuivat yhteistyöhön huipputeknisten innovaatioiden parissa..

Mutta kun jokainen tiedemies toi omat tietokoneensa ja ohjelmistonsa, he eivät päässeet helposti käsiksi toistensa työhön. Berners-Lee tajusi, että hän voisi luoda ohjelman, jonka avulla ihmiset voivat vaihtaa tietoja:

Ostimme viileän koneen, NeXT-tietokoneen. NeXT oli Steve Jobsin valmistama kone, kun hänet potkutettiin ulos Applesta … siinä oli upea henki, todella hyvä kehittäjäympäristö … Kun avasit sen, sait Steveltä ennalta äänitetyn viestin, joka sanoi: ‘Tervetuloa seuraava. Kyse ei ole henkilökohtaisesta tietojenkäsittelystä. Kyse on ‘henkilökohtaisesta’ tietojenkäsittelystä. ‘Se oli täydellinen suunnittelu verkkoon.

Vuonna 1989 Berners-Lee otti tämän inspiraation käyttöön maailmanlaajuisesti ja ehdotti maailmanlaajuista tietokoneverkkoa, joka jakaa tietoja “Internetin” kautta. Hän julkaisi ensimmäisen verkkosivustonsa 6. elokuuta 1991, ja se näytti tältä:

ensimmäisen verkkosivuston tim berners-lee

2. Sähköpostin keksijä yritti pitää sen salassa.

Vuonna 1971 MIT-tutkinnon suorittanut Ray Tomlinson auttoi rakentamaan ARPANETia (Internetin edeltäjä). Noina päivinä viestit voitiin lähettää vain niille, jotka käyttivät samaa tarkkaa tietokonetta. Tomlinson kirjoitti omasta aloitteestaan ​​ohjelman, jonka avulla ihmiset voivat lähettää viestejä välillä eri tietokoneet – ja keksineet sähköpostin prosessissa.

Aluksi Tomlinson ei uskonut, että “@” on niin iso juttu. Itse asiassa hän sanoi yhdelle kollegalleen: ”Älä kerro ketään! Tämän ei ole tarkoitus työskennellä. ” Tästä syystä hän ei säilytä ensimmäistä lähettämäänsä sähköpostia eikä pystynyt muistamaan sen sisältöä – hän uskoi, että se oli kenties ”jotain QWERTYUIOP-tyyppistä” (näppäimistön asettelun vuoksi).

Nykyään lähetetään päivittäin yli kolme miljardia sähköpostia, Internet-historia ei ole ollut sama siitä lähtien!

3. GIF-nimet on kirjaimellisesti nimetty maapähkinävoin perusteella.

Steven Wilhite tunnetaan GIF-keksijänä – ne animoidut kuvat, jotka näet kaikkialla verkossa. Päättäessään keksinnönsä ääntämisestä Wilhite kertoi tarkoituksellisesti kaikuvansa amerikkalaista maapähkinävoi-brändiä, koska hänen muut CompuServen työntekijät sanoisivat usein (viitaten Jifin televisiomainoksiin): “Choosy-kehittäjät valitsevat GIF: n (JIF).”

Itse asiassa Wilhite vaatii tänäkin päivänä edelleen, että hänen luomuksensa äänestetään pehmeällä “G.”

GIF tarkoittaa itse asiassa graafista Internet-muotoa. Se on kuvatiedosto, joka on pakattu siirtoajan vähentämiseksi ja joka on luotu auttamaan verkkosuunnittelijoita ja insinöörejä lataamaan animaatioita vanhan koulun modeemeihin ja selaimiin. Päivän aikana kahden minuutin YouTube-video on muuten vaatinut noin 40 minuutin puskurointia!

4. Janet Jacksonin Super Bowlin “vaatekaapin toimintahäiriö” inspiroi YouTubea.

Janet Jacksonin esiintyminen vuoden 2004 Superbowlissa saattaa olla yksi 2000-luvun alun suurimmista virushetkeistä. Mutta olet todennäköisesti hämmästynyt kuullessasi, että tämä fiasko herätti enemmän kuin pelkkää tabloididraamaa – se inspiroi luomaan yksi maailman suosituimmista UGC (käyttäjän luoma sisältö) -alustoista. 

Jawed Kim, sitten PayPalin työntekijä, hämmennettiin, että hän menetti puoliaikaesityksen, eikä hän pystynyt löytämään hetkestäkään videoita verkosta. Tämä herätti hänelle ja hänen kahdelle kollegalleen Steve Chenille ja Chad Hurleylle inspiraation luoda sivusto, johon käyttäjät voivat ladata omia videoitaan – jotka tunnetaan nimellä YouTube.

Ensimmäinen video, jossa mukana on perustaja Jawed Kim San Diegon eläintarhassa, lähetettiin 23. huhtikuuta 2005..

Sittemmin YouTube on kerännyt yli miljardin käyttäjän ja näkee tällä hetkellä yli 300 tunnin videot joka minuutti. Nämä videot ovat esittäneet lukemattomia nousevia tähtiä ja ikimuistoisia, sydäntä lämmittäviä, hauskoja ja elämää muuttavia hetkiä. Ja ajattelemaan – kaikkea ei ehkä ole tapahtunut ilman ”vaatekaappivirhettä”.

5. Facebook siirtyy “kuuma tai ei” -sivustolta.

Vuonna 2004 Harvardin opiskelija Mark Zuckerbergi kiellettiin pääsystä Harvardin internetiin sen jälkeen, kun hän oli luonut kiistanalaisen FaceMash-sivuston. Melko kammottava tapa FaceMash ”hieroi” opiskelijoiden kasvot vierekkäin ja antoi vierailijoille valita kuka oli ”kuuma” vai ”ei”.

Saadaksesi kuvat asuttamaan hänen sivustonsa, Zuckerberg hakkeroi “oppikirjoja”, joita Harvard piti auttaakseen opiskelijoita tunnistamaan toisiaan. Seurauksena oli, että FaceMash suljettiin välittömästi. Mutta se osoitti, kuinka paljon yleisesti ”sosiaaliselle” sivustolle oli kysyntää.

Ja vaikka se oli lyhytaikainen, se inspiroi hänen seuraavan sivustonsa: “Facebook”, luomista.

Kun Zuckerberg lopetti sivustonsa – nykyään vain nimeltään “Facebook” -, hän lisäsi sen yliopiston postituslistaan, joka tavoitti 300 ihmistä. Sivustolla oli 24 tunnin sisällä 1 200–1 500 rekisteröijää.

Alkuperäinen Facebook-kotisivuAlkuperäinen Facebook-kotisivu. Löydätkö Al Pacinon?

Nopeasti eteenpäin tänään ja Zuckerberg on laajentanut sosiaalisen verkkonsa massiivisiin mittasuhteisiin. Facebookilla on nyt yli 2,27 miljardia kuukausittain aktiivista käyttäjää maailmanlaajuisesti – mikä tekee siitä uskomattoman tärkeän osan Internet-historiaa.

6. Twitter tuli ulos “hackathonista”.

Vuonna 2006 podcasting-alustaksi perustettu Odeo-niminen yritys epäonnistui kasvun ja sijoittajien puutteen vuoksi. Joten he päättivät aloittaa koko yrityksen laajuisten ”hakatonien” pitämisen ideoiden tuottamiseksi.

Yksi näistä ideoista oli Twttr.

Yhtiötoverien Jack Dorsey, Noah Glassin ja Florian Weberin esittämä Twttr-idean taustalla oli järjestelmä, jossa voit lähettää tekstin yhteen numeroon ja lähettää sen kaikille ystävillesi. Twttr kehittyi Twitteriksi – joka on nyt yksi suosituimmista sosiaalisen verkostoitumisen palveluista, jossa käyttäjät voivat lähettää ja lähettää 280 merkkiä sisältäviä viestejä “tweetideillä”.

Dorsey julkaisi ensimmäisen Twitter-viestin klo 21.50 PST-aikaan 21. maaliskuuta 2006 klo 21.50.

ensimmäinen tweet-liitäntä dorseyKaikkien aikojen ensimmäinen Tweet.

Nykyään palvelulla on nyt yli 330 miljoonaa aktiivista käyttäjää, jotka lähettävät yli 500 miljoonaa tweettiä päivässä. Ei liian nuhjuinen ”hackathonille!”

7. Instagram syntyi epäonnistuneesta sovelluksesta nimeltä “Burbn”.

Foursquare-menestyksen inspiroimana Burbn oli sijaintiperusteinen iPhone-sovellus, jonka ovat kehittäneet Kevin Systrom ja Mike Krieger. Sen avulla käyttäjät voivat kirjautua sisään tietyissä paikoissa, suunnitella tulevia kirjautumisia, ansaita pisteitä ystävien kanssa viettämiseen ja lähettää kuvia tapaamisista. 

Sovellus ei onnistunut. Mutta perustajat tekivät yhden erittäin tärkeän huomautuksen – ihmiset eivät käyttäneet sisäänkirjautumisominaisuutta ollenkaan. Sen sijaan he käyttivät valokuvien jakaminen.

Siksi vuonna 2010 syntyi Instagram. Systrom ja Krieger loivat helppokäyttöisen sovelluksen hienojen suodattimien käyttämiseen ja valokuvien jakamiseen. Ensimmäinen ladattu Instagram-viesti oli Dolly, Systromin koira.

ensimmäinen Instagram-viesti

Onnea hänelle, nyt hänellä on jopa oma Instagram-profiili. Nykyään hän on yksi miljardista kuukausittain aktiivisesta Instagram-käyttäjästä, joka ottaa ja suodattaa loistavia valokuvia.

Perustajien mukaan Instagram lopulta myytiin miljardilla dollarilla käteisellä ja varastossa, muistuttaen meitä kaikkia etsimään mahdollisuuksia menestykseen epäonnistumisen seurauksena.!

8. Wikipedia tuli ulos koodaavan addiktiin sivuprojektista.

Chicagolaisen yrityksen tutkimusjohtaja Jimmy Wales oli niin riippuvainen Internetistä, että vietti vapaa-ajallaan tietokonekoodien kirjoittamiseen. Hänen intohimonsa johti lopulta yhden suosituimpien web-sivustojen luomiseen: Wikipedia.

Netscapen alkuperäisen julkisen tarjoamisen innoittamana Wales jätti uransa rahoituksesta Internet-yrittäjäksi. Hän aloitti vain vertaisarvioidun, Nupedia-nimisen tietosanakirjan vuonna 2000. Hän aloitti sitten uuden tietosanakirjan luomisen yhteistyöhön keskittyvän Wiki-ohjelmiston avulla. Tämä tarkoitti, että kuka tahansa voi osallistua, mahdollistaen rajoittamattoman ulottuvuuden ja potentiaalin.

Nykyään Wikipedia on saatavana 303 kielellä. Sen englanninkielisessä versiossa on yli 5 700 000 artikkelia ja 35 000 000 käyttäjää.

Varhaisin säilynyt muokkaus nykyisessä Wikipedia-tietokannassa.Varhaisin säilynyt muokkaus nykyisessä Wikipedia-tietokannassa.

9. Googlea kutsuttiin melkein nimellä “BackRub”.

Vuonna 1995 Stanfordin 21-vuotias jatko-opiskelija Sergey Brin oli määrätty osoittamaan 22-vuotias opiskelija Larry Page kampuksen ympärillä. “Luulin hänen olevan melko turmeltumaton”, sanoi sivu Brinistä. Brin tuntui samalla tavalla: ”Olemme molemmat havainneet toisiamme turhauttavalta… Mutta sanomme sen hieman leikillään. Ilmeisesti vietimme paljon aikaa puhumalla keskenään, joten siellä oli jotain. Meillä oli eräänlainen lyöminen menossa. ”

Alun perin Larry Page ja Sergey Brin loivat hakukoneen nimeltä BackRub. Hakukone toimi Stanford-palvelimilla yli vuoden, mutta se piti sammuttaa ottaen liikaa kaistanleveyttä.

Page ja Brin kiinnittivät sitten huomiota uuden hakukoneen: Googleen. Nimi on leikki sanaan “googol”, matemaattinen termi numerolle, jota edustaa numero 1, jota seuraa 100 nollaa. Numero heijastaa edelleen heidän tehtäväänsä järjestää näennäisesti rajaton määrä tietoa verkossa.

Alkuperäinen Googlen kotisivuAlkuperäinen Googlen kotisivu vuodelta 1998.

Nykyään Google käsittelee yli 40 000 hakulauseketta joka toinen, 3,5 miljardia hakua päivässä ja 1,2 biljoonaa hakua vuodessa. Ja se on enemmän kuin pelkkä hakukone – se on sähköpostin tarjoaja, interaktiivinen maailmankartta, käännöspalvelu, asiakirjojen luontityökalu, pilvialusta ja paljon muuta.

Mielenkiintoista, jopa kaikkien käyttäjien ja hakujen kanssa, 16 – 20 prosenttia Googlen päivittäin tekemistä hauista ei ole koskaan aikaisemmin ollut Googlesta. 

10. VPN-tekniikka juontaa juurensa 1990-luvulle.

1990-luvun puolivälissä Microsoftin ohjelmistosuunnittelija Gurdeep Singh-Pall auttoi kehittämään tekniikkaa nimeltä PPTP: vertaisverkon tunnelointiprotokolla..

PPTP salli tietokoneen muodostaa suojatun yhteyden tai ”tunnelin” etäpalvelimeen, ja se oli välttämätöntä Microsoftin kaltaisille yrityksille luoda yksityisiä yhteyksiä työverkkoihinsa etäältä.

Tämä oli VPN-historian alku sellaisena kuin tiedämme sen. Nykyään, kun Internet on segmentoitu maantieteellisen sijainnin perusteella ja tietoisuus valtion Internet-valvonnasta on lisääntynyt, tästä tekniikasta on tullut laajalti suosittua kuluttajamarkkinoilla. Jopa 410 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti käyttää VPN-verkkoja (virtuaalisia yksityisiä verkkoja) surffata verkossa turvallisesti, turvallisesti ja nimettömästi.

VPN: n avulla käyttäjät voivat suojautua kolmannen osapuolen seurannalta, valtion virastoilta, snooppereilta ja hakkereilta. He voivat myös ohittaa Internet-sensuurin ja / tai maantieteelliset rajoitukset päästäkseen suosikki verkkosivustoilleen, viihdyttävälle viihteelle ja sosiaalisen median alustoille..

Nämä ovat vain muutama suosikki tosiasiamme Internetin historiasta. Seuraa meitä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa saadaksesi lisää sisältöä Internetistä, VPN: ista, verkkotemppuista ja verkkouutisista!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map