15 Ndikuesit kryesorë të lirisë në internet që duhet të ndiqen

tokë e pikturuar në dy duar në qiell


Dëshironi të dini se kush po udhëheq luftën për të mbrojtur të drejtat tuaja të internetit? Atëherë mos harro mbledhjen tonë të 15 Ndikuesit e Lirisë në Internet!

E drejta jonë për lirinë e Internetit vazhdimisht po sfidohet nga shtypja qeveritare e aksesit dhe shkelja e organizuar mbi aftësinë tonë për të shprehur hapur dhe shkëmbyer ide. Për fat të mirë, të drejtat e njeriut dhe aktivistët e lirisë së Internetit, të menduarit përpara, luftojnë me guxim për të ruajtur liritë tona në internet.

Këtu është zgjedhja jonë e Top 20 Ndikuesit e Lirisë së Internetit që marrin drejtimin. Ndiqni këto organizata dhe individë për të qëndruar të azhurnuar në atë që po bëjnë për të siguruar të drejtat tuaja!

15 ndikuesit më të mirë të lirisë në internet

1. EFF – @EFF

https://www.eff.org/

EFF, ose Electronic Frontier Foundation është një organizatë kryesore jofitimprurëse e cila përqendron vëmendjen e tyre në mbrojtjen, mbrojtjen dhe vendosjen e intimitetit të përdoruesit, shprehjes së lirë dhe inovacionit në teknologjinë aktuale dhe në zhvillim. Fondacioni ka arritur një reputacion të pashembullt në luftën për lirinë e internetit duke mbrojtur fjalën e lirë dhe duke luftuar mbikëqyrjen e paligjshme. Lista e tyre e lavanderive të fitoreve të suksesshme në gjykatë i bën ata një nga fushuesit më të thellë të sigurisë në internet në botë.

2. Turqia bllokon – @TurkeyBlocks

https://turkeyblocks.org/

TurkeyBlocks është një projekt i pavarur, jo-partizan i transparencës dixhitale që përqendrohet në situatat e censurimit të internetit në Turqi. Duke përdorur mjetet e monitorimit të censurës, përmbajtjen informative, dhe teknologjinë dhe zhvillimin e kërkimit, ata janë në gjendje të informojnë publikun, në kohë reale, për incidentet e rrjetit. Këto ngjarje kanë potencialin për të ndikuar dhe kufizuar aksesin në informacion, shprehje, siguri dhe biznes apo tregti ndërkombëtare.

TurkeyBlocks po punon shumë për të mbrojtur liritë civile të qytetarëve në Turqi!

3. Freedom House – @FreedomHouseDC

https://freedomhouse.org

Freedom House punon për të mbrojtur lirinë e internetit duke krijuar programe të sigurta për të drejtat e njeriut dhe aktivistët e demokracisë për të shfrytëzuar në mbrojtjen e tyre për lirinë e internetit. Këto programe u lejojnë aktivistëve të komunikojnë me siguri idetë e tyre dhe t’i rezistojnë kontrollit në rritje të internetit. Grupi hulumton dhe analizon rregulloret e faqes në internet dhe monitorimin e përdoruesve.

Freedom House është gjithashtu përgjegjës për botimin e përvjetorit Liria në raportin neto, i cili mat lirinë në internet dhe mund të gjendet këtu. Një tjetër kontribut i thellë për lëvizjen ishte vizita e ekipit të Freedom House në Internet në Burma në 2014 ku ata punuan me një partner lokal për të trajnuar 126 aktivistë, blogerë dhe mbrojtës të të drejtave të njeriut.

4. Lëvizjet – @movements_org

https://www.movements.org/

“Veprimet e mëdha, kolektive janë të mundshme vetëm përmes veprimeve të vogla, individuale. Të gjithë kanë një rol për të luajtur. “

Movements.org është një platformë përmbledhëse që lejon aktivistët dhe disidentët në shoqëritë e mbyllura të lidhen me të gjitha llojet e individëve të aftë në shoqëritë e hapura. Kjo ngërthen hendekun midis dy grupeve dhe u mundëson aktivistëve të të drejtave të njeriut të punojnë së bashku duke forcuar zërin e tyre dhe të bëjnë ndryshime të thella.

Ata janë gjithashtu janë partnerët tanë në #UnblockTheWeb, një iniciativë e krijuar për të siguruar qasje anonime dhe të sigurt të VPN për disidentët dhe aktivistët që jetojnë në shoqëri të mbyllura. Mund të mësoni më shumë në bbllokimin e faqes në internet.

5. YaLa-Liderë të Rinj – @YaLa_YL

https://www.yalaacademy.org/

Shkolla Aileen Getty of Journal of Citizen Academy e Akademisë YaLa ka grumbulluar një vijim të afro 1 milion udhëheqësve YaLa-Young që nga viti 2011. Bashkë-themeluar nga Qendra Peres për Paqen dhe YaLa Palestinë, grupi është një lëvizje paqeje e udhëhequr nga të rinj nga Mesme Afrika Lindore dhe Veriore (MENA). Ndërsa nuk është drejtpërdrejt një grup aktivistësh me axhendë politike, grupi është i përkushtuar për të nxitur dialog dhe ndryshime përmes thjerrëzave të gazetarisë qytetare.

Shkolla e Gazetarisë Qytetare Aileen Getty nuk synon të prodhojë gazetarë profesionist edhe pse shumë prej tyre. Programi, në partneritet me Institutin Amerikan të Paqes, ofron trajnime në bazat e gazetarisë, median e re, foto-gazetarinë dhe video-gazetarinë në një mjedis të sigurt, të rehatshëm dhe të qetë. Pjesëmarrësit marrin pjesë duke shikuar leksione në internet, duke marrë pjesë në biseda në Facebook, duke përfunduar detyra për reagime profesionale dhe kolegëve – dhe madje edhe takime në vendet e zgjedhura të Lindjes së Mesme.

Grupi ka qenë aq i suksesshëm sa ata madje kanë ndërtuar një partneritet me Sharon Stone dhe Richard Gere në mesin e të famshëmve dhe aktivistëve politikë.

Ju mund të lexoni disa nga punimet e tyre në YaLa Press.

“YaLa-Leaders Young është një lëvizje e të rinjve të Lindjes së Mesme që krijojnë një liri, barazi dhe paqe të realitetit.”

6. Edward Snowden – @Snowden

Edward Snowden është një figurë e diskutueshme dhe polarizuese – disa e shohin atë si një hero dhe patriot të vërtetë, ndërsa të tjerët e konsiderojnë atë si një bilbil dhe tradhtar. Por ajo që mund të thuhet, pa diskutim, është se ai i hap rrugë lirisë në internet duke rritur ndërgjegjësimin për çështje thelbësore që lidhen me privatësinë e informacionit.

Në vitin 2013, Snowden, një ish-punonjës i CIA-s, prishi konceptin mesatar të civilëve për nivelin e tyre të intimitetit kur ai zbuloi dokumente të klasifikuara të NSA, që zbulonin shtrirjen e gjerë të programeve të shumta të qeverisë në internet dhe mbikëqyrjen e telefonit..

Tani Snowden, i cili u detyrua të largohej nga SH.B.A. dhe të kërkojë azil në Rusi, vepron si Drejtori i Fondacionit Liria e Shtypit (@Freedomof Press), një organizatë që mbron gazetarinë e transparencës, duke siguruar gazetarët dhe njoftuesit për mjetet për të komunikuar privatisht dhe mirë.

7. Rebecca MacKinnon – @rmack

https://consentofthenetworked.com/

Rebecca MacKinnon është një aktiviste për lirinë e Internetit, ekspert kinez i censurimit në internet, bashkëthemelues i rrjetit të mediave qytetare Global Voices, dhe autor i librit: Pëlqimi i Rrjetit: Lufta në të gjithë botën për lirinë e internetit e cila zbarkoi atë 2013mimi i Librit të Argjendarisë 2013.

Përvoja e saj ofron njohuri për kompleksitetin dhe fuqinë e qeverisë dhe ndikimit të korporatës në teknologji, liri civile dhe intimitet. Ajo urgjentisht na shtyn të mbrojmë të drejtat tona në platformat dixhitale dhe të marrim përgjegjësinë për të ardhmen e internetit. MacKinnon është drejtor në Amerikën e Re të projektit të të Drejtave Dixhitale të Renditjes, në bordin e drejtorëve të Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve, dhe anëtar i bordit themelues të Iniciativës së Rrjetit Global, midis shumë arritjeve dhe kontributeve të tjera të dukshme..

8. Michael Anti – @mranti

Jing Zhao, i njohur me emrin e tij të stilolapsit Michael Anti, është një avokat i njohur për Lirinë e Internetit. Si kolumnist, gazetar i çështjeve ndërkombëtare dhe bloger i pavarur ai përdor këto platforma për të shprehur shqetësime në lidhje me të drejtat tona në internet.

Ai njihet më së miri për postet e tij politike për lirinë e shtypit në Kinë, i cili ilustrohet në fjalimin e tij në TED për vitin 2012: Pas Firewall-it të Madh të Kinës. Ai është gjithashtu një Harvard Nieman Fellow ’08.

9. La Quadrature du Net- @laquadrature

laquadrature.net

La Quadrature du Net është një qytetar francez jofitimprurës, në pronësi të komunitetit, grup avokimi i cili synon të mbrojë të drejtat dhe liritë themelore. Duke promovuar debate publike, grupi siguron informacione në lidhje me politikat e lidhura me Internetin, lirinë e shprehjes, të drejtat e autorit dhe privatësinë në internet, ndërsa avokon për qarkullimin e lirë të njohurive në internet.

10. Bytes për të gjithë, PK – @bytesforall

www.bytesforall.pk

Bytes for All është një organizatë dixhitale dhe e të drejtave të njeriut e cila përqendrohet në lirinë e internetit, lirinë e shprehjes në internet, Teknologjitë e informacionit dhe komunikimit (TIK), dhe të drejtat e privatësisë dhe gjinisë. Hulumtimi dhe diskutimi i tyre mbi sigurinë dixhitale siguron mbështetje për mbrojtjen e politikave dhe mbrojtësit e të drejtave të njeriut.

Në mesin e shumë programeve të tjera, Bytes për të gjithë është përgjegjës për kampanjën e mirënjohur globale Take Back The Tech e cila përdor TIK për luftën kundër dhunës ndaj grave në Pakistan.

11. Birgitta Jonsdottir – @birgittaj

birgitta.is

Birgitta Jonsdottir është një zë i fortë për fjalën e lirë si një politikan Islandez, anëtar i parlamentit Islandez që nga viti 2009, i cili është i njohur për sjelljen e videos në internet WikiLeaks Collateral Murder, si një bashkërendues, për publikun. Ajo është një mbështetëse publike e Chelsea Manning & Snowden, u zgjodh si deputet për Lëvizjen e Qytetarëve në 2009 përpara se të bashkohej me Lëvizjen, dhe krijoi Institutin Ndërkombëtar Modern të Medias, duke u bërë drejtori ekzekutiv në 2011.

Ajo është gjithashtu një nga paditësit që padisin qeverinë amerikane mbi fuqitë e propozuara të mbikëqyrjes të dhëna nga projekt-ligji NDAA.

12. Tim Berners-Lee – @timberners_lee

https://www.w3.org/People/Berners-Lee/

Tim Berners-Lee, shpikës i rrjetit botëror në 1989, është një forcë lëvizëse për të dhënat globale të qeverisë së hapur dhe kundërshton me forcë konceptin e një interneti me dy nivele. Kontributi i tij për të drejtat siç janë intimiteti, liria dhe hapja e Uebit janë të pamohueshme.

Ai ka krijuar grupe të tilla si Fondacioni Ueb që WWW është një shërbim për njerëzimin, Instituti i të Dhënave të Hapura në Londër, Konsorciumi Wide World (W3C) që përqendrohen në zhvillimin teknik të Uebit, dhe ka një grup studimi në MIT’s Computer Science dhe AI ​​Lab (“CSAIL”) që punojnë për të ri-decentralizuar Web-in.

Ai është gjithashtu një anëtar i Bordit të Transparencës në Mbretërinë e Bashkuar dhe në vitin 2011 u emërua në Bordin e Administratorëve të Fondacionit Ford.

13. Heather Brooke – @newsbrooke

http://heatherbrooke.org/

Heather Brooke është një shkrimtar, gazetar dhe aktivist i njohur me çmime, i cili njihet mirë për fushatën e saj për lirinë e informacionit dhe kundërshtimin e shtetit të mbikëqyrjes. Ajo ishte një nga gazetarët që punonte në projektin WikiLeaks, duke marrë kabllot e ambasadës WikiLeaks dhe ishte një pasuri e rëndësishme në veprimet ligjore duke ekspozuar abuzimin e sistemit të shpenzimeve të deputetëve.

Brooke tani është në bordin këshillëdhënës të Grupit për të Drejtat e Hapura, autor i Shtetit të heshtur (Heinemann), E drejta juaj për të ditur (Pluto Press) dhe Revolucioni do të digjitalizohet: Dispeçime nga Lufta e Informacionit.

14. Senatori Ron Wyden – @RonWyden

https://www.wyden.senate.gov/

Ron Wyden është një Senator amerikan nga Oregon i cili i ka kushtuar pjesën më të madhe të karrierës së tij mbrojtjes së internetit dhe privatësisë së tij. Si anëtar i Komitetit të Inteligjencës së Senatit, Wyden ka shtypur programe të veçanta NSA, duke shtyrë pyetje të drejtpërdrejta drejtorit të Inteligjencës Kombëtare, derisa përfundimisht u dha prova që NSA në fakt mbledh të dhëna telefonike të pothuajse të gjithë amerikanëve.

Fushata e tij madje ka siguruar me sukses Lirinë e Pakufizuar të Taksave në Internet, duke kaluar Aktin e Lirisë së Taksave në Internet (ITFA), i cili më në fund është pa një datë skadimi.

15. Sina Khanifar – @sinak

https://taskforce.is

Sina Khanifar është një zhvilluese në internet, e njohur gjerësisht për faqen e tij në internet Stop Watching Us e cila me sukses organizoi 575,000 nënshkrime të peticionuesve kundër programeve të NSA dhe i paraqiti ato në Kongres. Duke u bërë një aleat me organizata të tilla si EFF, Reddit, Occupy Wall Street, dhe Fight For the Future, ai është bërë një avokat i fortë për ligje më të mira të teknologjisë.

Si bashkëpunëtor teknik për EFF, Khanifar asistoi në zhvillimin e mjetit të qendrës së veprimit me burim të hapur të EFF. Ai ka ndërtuar mjete për përdoruesit e Internetit dhe punon në reformën DMCA si anëtar i bordit të Koalicionit Digital Right to Repair, është bashkëthemelues / këshilltar @OpenSignal, bashkëthemelues @RepeaterStore dhe themelues i Taskforce.is.

Ndërsa qeveritë vazhdojnë të sfidojnë të drejtat tona duke manipuluar, monitoruar dhe filtruar shprehjen tonë në internet, shpresojmë që kjo listë e 15 Ndikuesit e Lirisë në Internet ju ndihmon të qëndroni të informuar dhe të përfshiheni.

Nëse dëshironi të sugjeroni individë ose organizata që nuk janë përfshirë në listë, ju lutem mos hezitoni të na njoftoni!

Dëshironi të jeni në dijeni në të gjitha lajmet më të fundit të lirisë dhe intimitetit të Internetit? Bashkohuni bisedës në Facebook, Twitter, LinkedIn dhe Google+. Ne do të donim të dëgjonim nga ju!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map