10 Gjërat që duhet të dini për projekt-ligjin CISA

10 Gjërat që duhet të dini për projekt-ligjin CISA


Javën e kaluar Senati miratoi zyrtarisht projekt-ligjin CISA. Ky projektligj mund të ketë pasoja të konsiderueshme për privatësinë tuaj në internet – edhe nëse jetoni jashtë vendit. Lexoni më shumë për të zbuluar pse…

Senati e kaloi me shumicë dore ligjin e diskutueshëm mbi sigurinë në internet CISA (Akti i Ndarjes së Informacionit të Sigurisë Kibernetike) nga 74 deri në 21. Ky projektligj ndikon drejtpërdrejt në intimitetin në internet të shfletuesve të internetit në mënyra të shumta.  

Në SaferVPN, ne e dimë se sa e vlefshme është intimiteti në internet për përdoruesit tanë, kështu që këtë javë ne po përshkruajmë 10 gjëra që duhet të dini rreth këtij projektligji dhe si do të ndikojë tek ju:

1. Ku mund ta lexoj vetë dhe cilat janë fjalët?

Teksti i plotë i projekt-ligjit CISA mund të gjendet këtu.

Qëllimi kryesor shprehet si më poshtë: “Përmirësimi i sigurisë në internet në Shtetet e Bashkuara përmes shkëmbimit të zgjeruar të informacionit në lidhje me kërcënimet ndaj sigurisë në internet dhe për qëllime të tjera.”

Në thelb, i nxitur nga vala e fundit e hakerave në internet (si ato që shihen kundër Sony, Target dhe Zyra e Menaxhimit të Personelit), ky projektligj inkurajon ndarjen e informacionit të trafikut të Internetit në mesin e subjekteve private, si dhe midis subjekteve private dhe qeverisë federale, me shpreson të parandalojë më mirë sulmet në shkallë të gjerë në internet.

Projekt-ligji gjithashtu u jep këtyre kompanive imunitet të gjerë nga ligjet e intimitetit kur ndajnë informacionin e lidhur me sigurinë në internet me qeverinë – dhe kjo është ajo që po tërheq shqetësimin.

2. Cilat janë hapat e ardhshëm?

Projekt-ligji CISA u miratua nga Senati i SHBA javën e kaluar. Tani do t’i nënshtrohet rishikimit të ndryshimeve dhe duhet të kalojë në Dhomën e Përfaqësuesve, përpara se t’i kalohet Presidentit Obama për nënshkrim. Duke pasur parasysh faktin se Shtëpia tashmë ka miratuar një projekt-ligj gati të identifikuar të sigurisë në internet, Ligjin për Mbrojtjen e Rrjeteve Cyber, duket se do të kalojë pa probleme në Zyrën Oval.

3. Ka një shpatë me dy tehe.

Nëse projektligji është nënshkruar nga Presidenti Obama, ai do t’u mundësojë kompanive të ndajnë të dhënat e sigurisë në internet me Departamentin Amerikan të Sigurisë Kombëtare, i cili më pas mund ta ndajë atë me NSA dhe FBI.

Ata që mbështesin projektligjin CISA argumentojnë se do të përmirësojë komunikimin pro-aktiv midis qeverisë dhe kompanive private për të parandaluar ashpërsinë dhe shtrirjen e sulmeve në internet. Pra, nëse një kompani është hakuar, ata do të jenë në gjendje t’i japin të dhënat e tyre Departamentit të Sigurisë së Brendshme, i cili më pas mund t’i transmetojë ato informacione për agjencitë si FBI dhe NSA.

Këto agjenci më pas do të shqyrtojnë shkakun e hackit dhe çështjes dhe do të paralajmërojnë të gjitha kompanitë e tjera të regjistruara në programin e shkëmbimit të informacionit.

Nga ana tjetër, të tjerët theksojnë se projekt-ligji stimulon kompanitë thjesht shpërndarjen e të dhënave duke premtuar rregullime të shpejta për të metat e sigurisë së rrjetit, në vend që t’i inkurajojë ata që me të vërtetë të shtrojnë punën e terrenit mbrojtës duke ndërmarrë veprime si forcimi i mbrojtjeve të tyre dhe rritja e standardeve të tyre të sigurisë në internet.

Dhe sigurisht, është çështja e ndarjes së të dhënave që është shqetësuese…

4. Ndikon në privatësinë e qytetarëve të përditshëm.

Projekt-ligji CISA adreson shkëmbimin e informacionit midis kompanive dhe qeverisë por natyrisht ai ka një potencial të madh për të prekur qytetarët e zakonshëm.

Si? Epo, VICE raporton që megjithëse projekt-ligji kërkon që: a) kompanitë të heqin çdo informacion personal përpara se t’i dorëzojnë të dhënat përkatëse në DHS, dhe b) shtetasit privatë të njoftohen nëse informacionet e tyre personale ndahen pa dashje, kjo mundëson gjithashtu qeverinë, kur ato të ndjehen se ekziston një kërcënim, për të parë në sistemet e të dhënave të kompanive që kanë zgjedhur në program.

Kjo mund të lejojë teorikisht agjencitë qeveritare si FBI dhe NSA qasje të plotë dhe të pa filtruar në të dhënat personale dhe informacionin privat. 

Dhe sigurisht, nuk është e thënë që meqenëse projekt-ligji CISA siguron një klauzolë imuniteti për ato kompani që zbulojnë informacione, ka shumë pak përgjegjësi nëse të dhënat personale të klientit ndahen gjatë rrugës.

5. doesfarë thotë Snowden?

Gazetari i NSA Edward Snowden ka kritikuar hapur projektligjin, duke deklaruar në Twitter se një votim për CISA është “një votë kundër Internetit”:

Do të emërtojmë emrat e njerëzve që votuan më pas. Një votë për #CISA është një votë kundër internetit. https://t.co/IctF0UYSO6

– Edward Snowden (@Snowden) 27 Tetor 2015

Gazeta Progresive e Përgjithshme e ëndrrave raporton se kur Snowden iu bashkua Luftës për Ardhmërinë e së Ardhmes&Një seancë në reddit ai shkroi në fijen “IAmA”:

“Nuk do të ndalojë sulmet. Nuk do të na bëjë më të sigurt. Shtë një projekt-ligj i mbikëqyrjes. Ajo që lejon është për kompanitë me të cilat ndërveproni me çdo ditë – dukshëm, si Facebook, ose në mënyrë të padukshme, si At&- Të ndajmë pa dallim të dhënat private në lidhje me bashkëveprimet dhe aktivitetet tuaja me qeverinë. “

Ju mund të lexoni postimin e plotë të Snowden këtu.

6. Një projekt-ligj i ngjashëm u prezantua më parë, por u rrëzua.

Një projekt-ligj i ngjashëm, Akti i Ndarjes dhe Mbrojtjes së Inteligjencës Cyber ​​(CISPA) u prezantua nga republikanët në Dhomën e Përfaqësuesve në 2013. Ai u rrëzua pas një kundërshtimi të gjerë nga Interneti dhe dënimit nga Shtëpia e Bardhë.

Pra, çfarë e bën të ndryshëm faturën CISA? Ai u miratua zyrtarisht nga Barak Obama në gusht.

7. Projekt-ligji CISA është kritikuar për dispozita konfuze dhe kontradiktore.

Senatori Rand Paul ka prezantuar një peticion për të ndaluar CISA. Ai thotë se projekt-ligji është “i mbushur me përkufizime të paqarta që japin fuqi të reja agresive për spiunim që zhdukin ligjet e intimitetit dhe lejojnë ofruesit e internetit dhe faqet e internetit që të dorëzojnë të dhënat personale tek çdo agjenci në qeverinë federale.”

Si detajet e Daily Dot, aktivistët e intimitetit kanë paralajmëruar se gjuha e projekt-ligjit thekson heqjen e informacionit “i njohur përfundimisht se nuk ka rëndësi për kërcënimin e veçantë në internet.” Por çfarë saktësisht cilësohet si “përfundimtar” në një situatë hetimore? Ka shumë sipërfaqe gri këtu.

8. Kush e mbështet atë dhe kush jo?

Disa kompani të mëdha të teknologjisë si Twitter, Apple, Salesforce, Yelp, Wikipedia dhe reddit kundërshtojnë drejtpërdrejt projekt-ligjin. Si dhe grupet e të drejtave civile dhe dixhitale si Fondacioni Elektronik Kufitar.

Shoqata Amerikane e Bankave dhe Shoqata e Industrisë së Telekomunikacionit kanë mbështetur CISA. Ndërkohë, Facebook me sa duket ka mohuar akuzat se ka fshehurazi lobuar për projektligjin.

9. Ekzistojnë dyshime në lidhje me qëllimin dhe efektivitetin e vërtetë të projekt-ligjit CISA.

Elissa Shevinsky, Drejtori Ekzekutiv i firmës së sigurisë në internet Jekudo Privacy Company, kohët e fundit shkroi një op-ed, duke shprehur shqetësimet e saj për projekt-ligjin. Përveç shprehjes së shqetësimeve për faktin se ajo beson se projektligji do t’i mundësojë kompanive “të shkelin politikat e tyre të intimitetit pa përgjegjësi”, ajo gjithashtu theksoi se projekt-ligji ishte paraqitur në të vërtetë nga Komiteti i Inteligjencës i Senatit.

Mbledhja e inteligjencës, siç thekson Shevinsky, është “më e dobishme për ndjekjen e krimeve sesa është për sigurimin e infrastrukturave tona teknike (serverët tanë, rrjetet tona, kompjuterët tanë, sistemet tona të komunikimit, etj.”)

Trevor Timm, drejtori ekzekutiv i Fondacionit Liria e Shtypit, ka folur kundër projektligjit në këtë drejtim gjithashtu: “Provoni të pyesni sponsorët e projekt-ligjit se si projektligji do të parandalojë sulmet në internet ose do t’i detyrojë kompanitë dhe qeveritë të përmirësojnë mbrojtjen e tyre,” ai shkroi. “Ata nuk mund të përgjigjen.”

10. Projektligji ka implikime ndërkombëtare.

Një raport i Guardian javën e kaluar zbuloi se nëse miratohej, projektligji CISA do t’u jepte autoriteteve më shumë mundësi të ndiqnin penalisht kriminelët e huaj në internet nëse krimet e tyre përfshinin një kompani amerikane.

“[Unë] një kombëtar francez hakon një MasterCard të një kombëtari spanjoll, ajo mund të jetë subjekt i 10 vjet burgut të SHBA nën ligjet e ndryshuara nga projekt-ligji,” thuhet në raport.

Sigurisht, shumë kompani dhe korporata të mëdha që operojnë në Shtetet e Bashkuara, operojnë edhe globalisht. Pra, duket se implikimet më të gjera, në mbarë botën për miratimin e këtij projekt-ligji janë të pashmangshme.

Pra, si të mbroni në mënyrë proaktive privatësinë dhe aktivitetin tuaj në internet?

Kalimi i mundshëm i këtij projektligji i bën përfitimet e një VPN edhe më të vlefshme.

Kur lidheni me një nga serverët global të SaferVPN, ju jeni në gjendje të shfletoni uebin me lidhje plotësisht të koduara. Kjo në thelb shton një shtresë të mbrojtjes kundër mbikëqyrjes së qeverisë dhe ju lejon të shfletoni intimitetin dhe anonimitetin e plotë.

Nëse jeni të interesuar të siguroni intimitetin tuaj të vlefshëm në internet, si dhe të shijoni shumë përfitime të tjera të VPN si siguria në internet, qasjen në përmbajtjen tuaj të preferuar gjeo-kufizuar dhe aftësinë për të anashkaluar diskriminimin e çmimeve në fluturime dhe makina me qira, regjistrohu për SaferVPN ose filloni gjyqin tuaj falas VPN sot.

Dhe sigurisht, nëse keni ndonjë pyetje ose sugjerim – pavarësisht nëse bëhet fjalë për produktin tonë ose privatësinë dhe sigurinë tuaj personale në internet, mos hezitoni të lidheni me ne në Facebook, Twitter ose Google+.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map