Ziua Mondială a Refugiaților: recunoașterea tuturor tipurilor de refugiați

lume refugiat zi


Imigrația globală rămâne o problemă socio-politică arzătoare, care ne determină nevoia Ziua Mondială a Refugiaților. Pe 20 iunie, recunoaștem toate tipurile de refugiați aflați în criză, deoarece 65 de milioane de refugiați și persoane strămutate caută azil pe tot globul. Citiți mai multe despre modul în care Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și nenumărate alte grupuri sensibilizează aceste persoane strămutate din întreaga lume. 

În această perioadă de criză neobosită de refugiați, guvernele, lucrătorii de ajutor, celebritățile și civilii atrag atenția publică asupra celor care au fugit de casele lor din cauza războiului, conflictului și persecuției..

Ziua Mondială a Refugiaților Marți, 20 iunie, marchează o zi în care onorăm puterea, curajul, spiritul și rezistența a milioane de refugiați. Prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la nedreptățile împotriva migranților și solicitanților de azil, încurajăm oamenii să se gândească la viața refugiaților și la lupta lor pentru drepturile omului.

Ziua Mondială a Refugiaților: Cum definiți refugiatul?

Există mai multe tipuri de refugiați și persoane strămutate forțat:

refugiaţi

Conform Convenției Națiunilor Unite pentru Refugiați din 1951, un refugiat este cineva care a fugit de acasă și de țara din cauza „temerii temeinice de persecuție din cauza rasei, religiei, naționalității, apartenenței la un anumit grup social sau politic. opinie”.  

Solicitanții de azil

Solicitanții de azil sunt similari cu refugiații aflați în statutul lor, dar nu au fost declarați oficial ca refugiați de țara în care au fugit. Mulți se luptă prin acest lung proces de cerere de azil din cauza prejudecăților locale, lăsându-le în condiții îngrozitoare de viață în lagărele de refugiați, în timp ce alții ajung pe străzi.

Persoanele deplasate intern

Persoanele strămutate intern (IDP) sunt persoane care au trebuit să părăsească locuințele, dar nu au părăsit propria țară. Drept urmare, ele rămân adesea într-o stare de suferință în timp ce caută hrană, adăpost și alte necesități.

Apatrizii

Apatrizii sunt de obicei discriminați de anumite grupuri, ceea ce le face nerecunoscute ca naționalitate sau apartenență la o țară specifică. Nu sunt în posesia identificării sau a certificării cetățenilor, excluzându-i accesul la drepturile de bază ale omului, inclusiv asistența medicală, educația, ocuparea forței de muncă și alte servicii guvernamentale..

repatriaţii

Răzbunătorii sunt foști refugiați care s-au întors în țările lor de origine după ce au fugit. Deși acesta poate fi un rezultat pozitiv, restituiții necesită în continuare sprijin și reintegrare pentru a-și restabili viața acasă.

Indiferent de titlul lor oficial, este clar că toate tipurile de refugiați au nevoie de ajutorul nostru. Fie că găsește o casă nouă sau la fel de simplă precum accesul la alimente, apă curată și adăpost, toate tipurile de refugiați merită sprijin.

Convenția privind refugiații din 1951 și Protocolul său din 1967

Convenția privind refugiații din 1951 și Protocolul său din 1967 sunt singurele ordine în vigoare pentru protejarea refugiaților. Acesta afirmă pur și simplu că toate tipurile de refugiați merită aceleași standarde de tratament ca și ceilalți resortisanți străini. Un standard evident, dar surprinzător, pe scară largă, nesatisfăcut.

De asemenea, ordinele refugiaților de stat nu ar trebui să fie returnați într-o țară în care se confruntă cu amenințări la adresa vieții sau a libertății lor. Acest lucru împiedică țările precum Spania să poată respinge automat solicitanții de azil care încearcă să-și treacă frontierele prin enclavele sale din Africa de Nord.

Acest ordin, împreună cu alte drepturi de bază, se aplică tuturor tipurilor de refugiați, cu excepția cazului în care refugiatul este considerat un pericol pentru comunitatea sau securitatea țării.

Drepturile conținute în Convenția din 1951 includ:

 • Dreptul de a nu fi expulzat, decât în ​​anumite condiții strict definite;
 • Dreptul de a nu fi pedepsit pentru intrarea ilegală pe teritoriul unui stat contractant;
 • Dreptul la muncă;
 • Dreptul la locuință;
 • Dreptul la educație;
 • Dreptul la ajutor și asistență publică;
 • Dreptul la libertatea religiei;
 • Dreptul de acces la instanțe;
 • Dreptul la libertatea de mișcare pe teritoriu;
 • Dreptul de a fi eliberate documente de identitate și de călătorie.

Acumularea de drepturi suplimentare crește cu cât refugiații din țara gazdă cresc.

Situația pentru toate tipurile de refugiați

Șaizeci și cinci de milioane de oameni au fugit de casele lor pentru a scăpa de război și violență. Acest număr uluitor crește cu mii în fiecare zi în timp ce victimele fug de zone precum Siria, Burundi, Republica Centrafricană, Irak, Myanmar, Nigeria, Sudanul de Sud, Ucraina, Yemen și nu numai.

Citiți doar o parte din poveștile lor, împărtășite de UNHCR aici:

 • În Nigeria: Băiatul care a fost îngropat viu și a supraviețuit
  Când satul său din Nigeria a fost atacat, Ibrahim, în vârstă de 10 ani, a fost martor la crima brutală a tatălui său. Atunci insurgenții au venit după el.
 • În Irak: Civili care trăiesc în “penurie și panică”, în timp ce bătălia Mosul face furori
  Dintre cei 862.000 strămutați de conflict, UNHCR afirmă că 100.000 de civili sunt ținuți ca scuturi umane de către luptători ISIS din Vestul Mosul, unde locuiesc fără hrană, apă sau combustibil.
 • În Yemen: Comunitatea mondială trebuie să rezolve criza apei din Yemen pentru a opri focarul de holeră în spirală
  Peste 135.000 s-au temut deja că s-ar fi îmbolnăvit de boala transmisă de apă, întrucât țara se apucă de conflict. Cifrele OMS arată că peste 950 de persoane au murit deja.
 • În Siria: Asistență pentru 9 milioane de copii din Siria și țările vecine în pericol
  Programele susținute de UNICEF pentru peste 9 milioane de copii din Siria și țările vecine sunt pe punctul de a fi întrerupți din cauza unui decalaj critic de finanțare de 220 de milioane de dolari SUA
 • În Ucraina: Ucraina: Peste 750.000 de copii riscați să fie tăiați din apa potabilă sigură
  Copiii care trebuie să aducă apă din surse alternative sau care sunt nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza perturbărilor la aprovizionarea cu apă sigură, se confruntă cu pericolele luptelor continue și alte forme de abuz.

Mai mult, luați un moment pentru a citi următoarele grafice:

65,3 milioane la nivel mondial refugiați în ziua refugiaților

În fiecare minut, 24 de persoane se deplasau în ziua mondială a refugiaților

1 din 113 persoane este o zi mondială a refugiaților care solicită azil

Ce poti sa faci

În această zi, sperăm să conștientizăm aceste tipuri delicate de refugiați. Recunoaștem acești oameni vulnerabili și capacitatea lor de a supraviețui acestor circumstanțe imposibile. Ne concentrăm asupra modului în care ne putem implica și îi ajutăm pe cei care suferă în întreaga lume. Este timpul să arătăm că publicul global este alături de refugiați.

În 2016, Agenția ONU pentru Refugiați a lansat #WithRefugees petiție care promovează guvernele în colaborare și liderii să lucreze împreună și să ofere sprijin adecvat tuturor tipurilor de refugiați.

„Am întâlnit atât de mulți care au pierdut atât de mult. Dar nu își pierd niciodată visele pentru copiii lor sau dorința de a ne îmbunătăți lumea. Ei cer puțin în schimb – doar sprijinul nostru în timpul lor de cea mai mare nevoie ”- Secretarul general al ONU, António Guterres

Cei care au lăsat totul în urmă în speranța unui viitor mai sigur merită siguranță și securitate.

Afirmându-vă sprijinul pentru mișcarea #WithRefugees, veți prezenta o petiție care solicită guvernelor:

 • Asigurați-vă că fiecare copil refugiat primește o educație.
 • Asigurați-vă că fiecare familie de refugiați are undeva în siguranță să trăiască.
 • Asigurați-vă că fiecare refugiat poate lucra sau poate învăța noi abilități pentru a contribui pozitiv la comunitatea lor.

Ia în spatele mișcării globale și stand astăzi #WithRefugees. Semnați petiția aici.

Ziua Mondială a Refugiaților. Semnați petiția #WithRefugees Faceți clic pentru a Tweet

De asemenea, vă invităm să vă alăturați #UnblocktheWeb, parteneriatul nostru cu platforma Movements.org pentru platforma de promovare a drepturilor omului. Prin această inițiativă, oferim activiștilor și disidenților din societățile închise cu acces VPN gratuit, astfel încât să poată naviga pe Internet în siguranță de la monitorizarea guvernului și să își exercite dreptul la libertatea de exprimare online.

De-a lungul activității noastre cu Movements.org, am întâlnit mulți oameni curajoși, precum jurnalistul notabil și activistul pentru drepturile omului Kaveh Taheri, care nu au avut altă opțiune decât să fugă din țările lor de origine din lipsa libertăților de bază, de siguranță. și drepturi.

După ce a fost arestat de serviciul de informații iranian pentru conținutul blogurilor sale personale, apoi a fost supus la 10 luni de torturi psihologice și fizice de neconceput în închisoare, Taheri, pe care l-am intervievat recent, a fugit din patria lui Iran pentru a căuta siguranță și refugiu politic în Curcan. 

Astăzi, Taheri continuă să vorbească în numele celor fără voce pe ACUNews, un site unic care se străduiește să arunce lumină asupra poveștilor nespuse despre problemele drepturilor omului, oferite de o echipă de jurnaliști independenți de investigație și activiști pentru drepturile omului.  

„În calitate de jurnalist independent și activist pentru drepturile omului care și-a petrecut viața luptând pentru libertate și justiție, fac apel tuturor sătenilor la nivel mondial să vină în sprijinul celor care au fost persecutați pentru că și-au exercitat pur și simplu drepturile la libertatea de informare și de exprimare,” spune Taheri.

Luptătorii pentru libertate precum Taheri și inițiative precum #WithRefugees și #UnblockTheWeb, facilitează pașii necesari în fața unei lupte urgente pentru libertatea pentru toate tipurile de refugiați. Astăzi, de Ziua Mondială a Refugiaților, onorăm această luptă.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map