Mengapa Perisian AntiVirus dan Anti-Malware Tidak Cukup Untuk Menjaga Anda Selamat Dalam Talian

http://www.safervpn.com/blog/vpn-vs-anti-malware/


Adakah anda fikir menggunakan anti-malware sebagai pembersih virus atau penghapus virus adalah cara yang selamat untuk melayari laman web? Kami membandingkan anti-malware dan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) untuk menunjukkan sebabnya anda mesti mempunyai kedua-duanya untuk kekal selamat dalam talian.

Walaupun pembersih virus adalah alat anti-malware yang berkesan yang harus digunakan oleh semua orang, ada langkah tambahan yang harus anda ambil untuk menjaga keselamatan diri dan peranti anda!

Anti-Virus, Anti-Malware atau Anti-Spyware – Semuanya sangat membingungkan, betul?

Walaupun dapat disebut beberapa nama yang berbeda, istilah “anti-virus”, “anti-malware” dan “anti-spyware” digunakan secara sinonim. Mereka masing-masing pada dasarnya sama – mereka melindungi peranti anda (ya, malah ada antivirus Mudah Alih!) Daripada malware dan bertindak sebagai pembersih virus atau penghilang virus. Secara umum, kami menyebutnya sebagai “anti-perisian hasad“.

Catatan: Firewall juga penting dalam menyekat sambungan yang tidak diingini ke komputer anda, walaupun ia dipasang dengan komputer Windows dan Mac versi yang lebih baru. Firewall adalah sistem keselamatan dalaman yang berkesan untuk melindungi komputer anda dari akses yang tidak dibenarkan – termasuk Trojan, virus dan worm yang boleh dimuat tanpa anda sedari, jadi sentiasa menghidupkan “firewall” firewall anda selamat!

Bagaimana VPN dan Anti-Malware serupa?

Sebelum kita mengetahui perbezaan antara VPN dan anti-Malware, mari kita tunjukkan persamaan antara keduanya:

 • Mencegah Kecurian Identiti
  VPN dan Anti-malware dirancang untuk mencegah pencurian identiti – mereka hanya melakukannya dengan cara yang berbeza. Anti-malware mengimbas lalu lintas masuk dan memberi amaran kepada anda agar tidak mengklik pautan berbahaya. Walaupun ini sangat berguna, ia tidak menyulitkan sambungan anda, yang bermaksud seluruh pengalaman menyemak imbas anda dapat dibaca dalam teks biasa oleh sesiapa yang cuba mengintip. VPN, sebaliknya, menyulitkan semua data yang dihantar, yang bermaksud tidak ada yang dapat mencuri maklumat peribadi anda.
 • Dapatkan Data Anda
  Berkaitan dengan titik sebelumnya, kedua-dua alat melindungi data anda, dengan cara yang berbeza. Anti-malware berada di komputer anda dan mencari perisian hasad yang telah menembusi komputer anda dan berpotensi untuk mencuri data anda atau merosakkan peranti anda. Sebaliknya, VPN menyulitkan lalu lintas anda sehingga pihak ketiga yang tidak dibenarkan tidak dapat mengakses maklumat anda.

Walaupun kedua-dua alat ini serupa, mereka tidak boleh ditukar ganti. Sebenarnya, menggunakan VPN dan anti-malware bersama-sama adalah kaedah paling selamat dan selamat untuk melayari laman web! Dengan menyulitkan sambungan anda dan mengimbas peranti anda untuk perisian hasad, anda mewujudkan keselamatan dalam talian maksimum!

Gambar rajah Venn yang kemas ini menunjukkan perbezaan dan persamaan antara VPN dan anti-malware, menggambarkan dengan jelas mengapa anda memerlukan kedua-duanya:

Ciri keselamatan dijelaskan

VPN vs Anti-Malware Diagram Venn Perbezaan dan Komuniti

VPN: VPN adalah keperluan mutlak bagi sesiapa yang ingin berkomunikasi dan berhubung dengan rangkaian di luar mereka sendiri. Contohnya, jika anda mempunyai urusan perniagaan yang cenderung tetapi tidak semestinya penggodam menggunakan sambungan yang sama untuk membaca semua e-mel kerja dan maklumat syarikat anda, VPN perniagaan akan membuat semua data ini tidak dapat dibaca. Perkara yang sama berlaku untuk sesiapa sahaja yang melancong ke luar negara dan ingin menyembunyikan perkara seperti maklumat perbankan dan maklumat peribadi mereka yang lain.

Dengan mengenkripsi data anda dan menyalurkannya ke lokasi lain, VPN membuat sambungan internet yang selamat. Sebagai alat keselamatan, ia mencegah orang lain memantau sambungan anda, menjadikan VPN penting untuk menjaga keselamatan data anda ketika menggunakan WiFi awam.

Anti-perisian hasad: Anda boleh menganggap anti-malware sebagai penjaga pintu ke komputer anda kerana ia mengimbas semua data masuk dan keluar untuk perisian hasad dan bertindak sebagai pembersih virus. Ia tidak menyulitkan sambungan anda, jadi jika WiFi anda tidak selamat, yang lain masih dapat membaca maklumat anda. Tanpa VPN, data anda benar-benar rentan terhadap ancaman – seolah-olah komputer anda tidak mempunyai perisian keselamatan sama sekali. Setelah itu, masih perlu menggunakan anti-malware untuk mengimbas lalu lintas untuk ancaman berbahaya.

 AlatApa ia lakukan:Apa yang TIDAK Lakukan:
VPN
 • Menyulitkan sambungan anda – Semua data masuk dan keluar anda tidak dapat dibaca oleh penggodam, pengintip, ISP dan pemerintah.
 • Menyembunyikan lokasi anda – Dengan VPN, anda mendapat alamat IP baru, yang bermaksud bahawa tidak ada pengintip yang tidak dapat melihat lokasi Anda sekarang.
 • Menghalang penjejakan – Berkat alamat IP baru anda, aktiviti dalam talian anda tidak dapat dijejaki lagi!
 • Mengimbas data masuk dan keluar – VPN bukan penjaga pintu, jadi kami mengesyorkan agar anda tetap mengaktifkan firewall dan anti-malware anda.
 • Buang virus atau perisian hasad – Sekiranya perisian hasad berjaya memasuki komputer anda, anda memerlukan pembersih virus atau penghilang virus.
 • Imbas dan mengesan pautan berniat jahat – Gunakan anti-malware untuk menerima peringatan mengenai pautan, fail, dan e-mel yang mencurigakan.
Anti-perisian hasad
 • Mengimbas semua data masuk dan keluar – Pembersih virus jenis ini memastikan tidak ada virus dan perisian hasad yang dapat mencuri maklumat dari peranti anda.
 • Mengesan fail dan pautan yang berniat jahat – Anti-malware menyimpan malware. Itulah sebabnya mereka sangat mustahak sebagai penghilang virus..
 • Memberi amaran agar tidak membuka laman web berbahaya – Dengan meminta anda untuk mengesahkan jika anda benar-benar ingin membuka laman web yang mencurigakan, alat bantu anti-malware dalam pengalaman menyemak imbas yang lebih selamat.
 • Tidak menyulitkan data anda – Data anda dapat dilihat sepenuhnya dalam teks biasa untuk penggodam dan pengintip, terutama di tempat panas awam yang tidak terjamin. Anda memerlukan VPN untuk tetap selamat dalam perjalanan!
 • Tidak menyembunyikan lokasi anda – Dengan anti-malware, mana-mana laman web atau pengintip dapat menentukan lokasi anda sekarang. Sembunyikannya dengan VPN untuk menjadi tanpa nama dalam talian.
 • Tidak menghalang penjejakan – Anti-malware bermaksud anda masih dapat dilacak (terutama oleh laman web dan pengiklan) kerana semua aktiviti dalam talian anda terikat dengan alamat IP anda. Dapatkan alamat IP baru dengan VPN untuk mengelakkan penjejakan.

Sekiranya anda fikir anda sudah terpengaruh dengan perisian hasad, pergilah ke Malwarebytes dan muat turun teknologi anti-malware mereka.

Cara mendapatkan keselamatan dalam talian yang maksimum

Setelah kami menjelaskan perbezaan antara anti-malware dan VPN, anda tahu mengapa kedua-duanya penting untuk tetap selamat di web. Jadi bagaimana perbandingan SaferVPN? Sudah tentu, kami membantu anda melindungi perbankan dalam talian, pembelian internet dan melindungi data peribadi dan korporat anda di mana sahaja anda berada, tetapi perkhidmatan VPN kami menonjol dari yang lain kerana ciri keselamatan unik kami:

 • Keselamatan Wi-Fi Automatik kami, sebaik sahaja telefon anda menyambung ke tempat liputan WiFi awam yang tidak selamat, anda secara automatik akan dilindungi daripada kecurian identiti dalam talian dan ancaman keselamatan siber – tanpa perlu melakukan apa-apa!
 • Penyulitan Kuat 256-Bit mencapai standard penyulitan peringkat bank, memastikan keselamatan mutlak dan tanpa nama untuk trafik internet anda.
 • Sekiranya sambungan VPN anda terputus, maklumat peribadi anda dapat ditampilkan, selalunya, sebelum anda mengetahui bahawa ia berlaku. VPN Kill Switch kami memastikan maklumat anda tidak pernah ditampilkan dengan memotong sambungan wifi anda jika VPN anda jatuh.

Kesimpulan akhir? Gunakan pembersih virus, tetapi jangan lupa untuk menghidupkan SaferVPN setiap kali anda melayari web!

Sekiranya anda belum mempunyai SaferVPN, cubalah SaferVPN secara percuma atau dapatkan langganan (dengan kami Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari, anda tidak akan rugi!) dan nikmati perlawanan dan banyak lagi siaran langsung.

Ada maklum balas, cadangan atau permintaan ciri? Jangan ragu untuk menghubungi kami dan sertai kami di media sosial! Kami ingin mendengar daripada anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map