8 Cara Mudah untuk Menjaga Pekerja Anda Selamat Dalam Talian

8 Kaedah Mudah untuk Menjaga Pekerja Anda Selamat Dalam Talian Blog SaferVPN


Ingin memastikan perniagaan anda selamat dari pelanggaran siber? Baca blog ini untuk 8 cara yang sangat mudah untuk memastikan keselamatan pekerja anda dalam talian.

Pada zaman ini, semakin sukar bagi syarikat untuk mencegah pelanggaran keselamatan siber.

Seperti yang kita lihat beberapa bulan yang lalu dengan pelanggaran data Dropbox, ketika tauliah 60 juta + pengguna menjadi mangsa kecurian siber, aktiviti dalam talian pekerja dan kebersihan data dapat mempengaruhi keselamatan siber syarikat dengan ketara. Jenis data ini melanggar syarikat kos AS $ 3.8 juta pada tahun 2015 sahaja, menjadikannya jelas untuk melihat mengapa sangat penting bagi perniagaan dari semua saiz untuk menjadikan keselamatan dalam talian pekerja sebagai keutamaan.

Dalam blog ini, kami akan menyoroti 8 cara mudah untuk memastikan pekerja anda selamat dalam talian, dan syarikat anda selamat di dunia maya!

1. Mendidik Pekerja Anda!

Satu-satunya kaedah terpenting untuk memastikan keselamatan pekerja anda dalam talian adalah dengan mendidik mereka mengenai keselamatan siber.

 • Surat berita
  Anda boleh melakukannya dengan hanya menghantar buletin untuk mengingatkan mereka tentang cara mempertahankan diri dalam talian. Cuba helaian tip ini untuk memastikan pekerja anda terdidik.
 • Latihan Pekerja
  Anda juga boleh mencuba Cyveillance yang menawarkan latihan berasaskan komputer kesedaran keselamatan untuk pekerja anda tanpa mengira seberapa besar atau kecil perniagaan anda. Syarikat telah berjaya mengurangkan bilangan pekerja yang telah mengklik pautan jahat sebanyak 50% setelah menyelesaikan latihan mereka.

Petua # 1: Mendidik pekerja anda! Klik Untuk Tweet

2. Ketahui Apa yang Perlu Dicari

Perkara yang harus diperhatikan semudah e-mel dan serangan pancingan data yang bertujuan untuk menipu pekerja anda memasukkan maklumat peribadi seperti nama pengguna, kata laluan, dan maklumat kredit.

Selalunya, pekerja menerima e-mel atau komunikasi lain yang meminta maklumat sensitif, meminta mereka untuk “log masuk” di mana mereka menangkap nama pengguna dan kata laluan anda, atau menawarkan faedah yang tidak realistik setelah memasukkan maklumat kad anda. E-mel ini sering mengandungi perincian yang salah seperti kesalahan ketik dan pautan. Pastikan pekerja anda tidak bertindak balas dan hapus komunikasi ini.
Lihat 10 Umpan Pancing Terbaik 2015 ini.

Petua # 2: Ketahui apa yang perlu dicari Klik Untuk Tweet

3. Jangan Muat Turun Perisian Tidak Dikenal atau Tidak Selamat

Perisian jahat atau perisian hasad lain, dapat mengakses dan menyalin maklumat dan data peribadi anda, menggunakan botnet, virus invasif dan trojan.
Menunjukkan kepada pekerja anda seperti apa ancaman ini dan bagaimana untuk mengelak daripada tertipu mengkliknya akan membantu mereka tetap sedar semasa dalam talian.

Petua # 3: Jangan sekali-kali memuat turun perisian yang tidak diketahui atau tidak selamat Klik Untuk Tweet

4. Awas URL Palsu

Banyak laman web yang berniat jahat akan menggunakan URL yang tidak dilindungi yang, pada pandangan pertama, kelihatan benar-benar sah. Laman web ini akan kelihatan seperti yang sudah anda kenal, tetapi akan mengandungi perincian yang sedikit menyimpang.
Di URL, terdapat kesalahan ketik kecil, simbol yang tidak biasa diletakkan, dan perbezaan lain. Variasi ini memberi anda petunjuk bahawa ini sebenarnya bukan laman web sebenar, tetapi sebaliknya, palsu yang bertujuan untuk mendapatkan maklumat peribadi anda.

Petua # 4: Perhatikan URL palsu Klik Untuk Tweet

5. Pasang Perisian Keselamatan

Perisian keselamatan seperti anti-virus, anti-spyware, anti-spam filter, dan firewall akan membantu menjaga keselamatan pekerja anda semasa menggunakan peranti syarikat. Sentiasa pastikan perisian anda terkini dengan mengikuti perisian terkini dan membuat sandaran peranti anda secara berkala.

Petua # 5: Pasang perisian keselamatan Klik Untuk Tweet

6. Menjaga Maklumat Pelanggan

Oleh kerana privasi pekerja anda sangat penting, maklumat yang diperoleh daripada pelanggan anda juga sensitif. Menjadi tanggungjawab pekerja anda untuk memastikan privasi pelanggan. Untuk melakukan ini, pekerja harus menyimpan, melindungi dan memusnahkan maklumat mengenai nama pelanggan, alamat, alamat e-mel, nombor telefon, pendapat peribadi atau maklumat kad kredit.

Petua # 6: Jaga maklumat pelanggan Klik Untuk Tweet

7. Gunakan Kata Laluan yang berbeza dan lebih pintar pada Akaun

Harapan untuk kata laluan selamat sudah pasti meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Menggunakan kata laluan biasa dan kerap telah membolehkan penggodam mengakses berjuta-juta akaun setiap tahun. Ikuti garis panduan ini untuk memastikan kata laluan yang lebih selamat dan selamat untuk akaun anda:

 • Kata laluan yang lebih panjang lebih baik
  Hari-hari ini, membina kata laluan yang kuat akan terdiri daripada menyusun keseluruhan ayat, sekurang-kurangnya 12 aksara, menjadi satu kata yang padu. Kalimat-kalimat ini dapat dipendekkan atau disingkat, tetapi intinya adalah, satu perkataan tidak lagi memotongnya.
 • Jauhkan nombor yang berkaitan dengan maklumat peribadi
  Sekiranya anda menggunakan nombor, jangan sekali-kali menggunakan nombor yang berkaitan dengan alamat, hari lahir, dan maklumat lain yang dapat dicari kerana butiran tersebut mudah diakses oleh penggodam.
 • Jangan simpan kata laluan anda ke penyemak imbas anda
  Sebaik mungkin, jangan biarkan penyemak imbas anda mengingat kata laluan anda. Maklumat ini terbuka untuk penggodam, terutamanya jika peranti anda salah tempat atau dicuri.
 • Mempunyai kata laluan yang berbeza untuk akaun yang berbeza
  Adalah biasa bagi individu untuk menggunakan kata laluan yang sama untuk beberapa akaun, tetapi walaupun minimum, pekerja harus mempunyai sekurang-kurangnya dua kata laluan yang berasingan untuk akaun peribadi dan perniagaan.

Sekiranya anda fikir kata laluan anda selamat, periksa 25 kata laluan paling biasa diterbitkan oleh The Telegraph. Berikut adalah beberapa:

 • 123456
 • kata laluan
 • 12345678
 • qwerty
 • 12345
 • 123456789
 • bola sepak

Masih ingin tahu bagaimana keselamatan anda? Gunakan pemeriksa Kata Laluan ini untuk melihat apakah lulus ujian!

Petua # 7: Digunakan kata laluan yang berbeza dan lebih bijak untuk akaun Klik Untuk Tweet

8. Sediakan VPN dengan Pekerja

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) membolehkan syarikat anda membuat sambungan selamat dan disulitkan melalui “terowong” maya. Rangkaian ini mirip dengan LAN (Local Area Network), yang digunakan pejabat korporat, tetapi tanpa memerlukan sambungan kabel fizikal.

Oleh kerana penggunaan peranti elektronik peribadi menjadi lebih popular, dengan 90 peratus orang Amerika menggunakan telefon pintar peribadi mereka untuk bekerja, pekerja meningkatkan risiko mereka secara tidak sengaja membuka akses ke data syarikat. Sekiranya pekerja menggunakan hotspot Wi-Fi Awam yang tidak terjamin, peranti mereka kemudiannya rentan terhadap pengintip dan penggodam. Dengan menggunakan VPN yang selamat, risiko ini dapat dihilangkan untuk semua dan semua peranti, di mana pun anda berada!

Dengan VPN Perniagaan, anda dan pekerja anda dapat menikmati sambungan Internet yang dienkripsi peringkat bank setiap saat, di mana-mana laman web – tidak kira sama ada laman web atau rangkaian tersebut menyediakan enkripsi atau tidak. Aspek VPN ini sangat berharga bagi keselamatan dan keselamatan syarikat anda dan data berharga pelanggan anda.

Sekiranya anda tidak pernah mengalami perkhidmatan kami, kami menjemput anda untuk mencuba Percubaan VPN Perniagaan 7 Hari percuma, lengkap dengan Keselamatan Wi-Fi Automatik yang inovatif hari ini. Lihat bagaimana perkhidmatan VPN khusus dapat membawa syarikat anda ke tahap seterusnya, dan sangat memudahkan proses menjaga keselamatan pekerja anda dalam talian.

Petua # 8: Berikan pekerja #VPN Klik Untuk Tweet

Kami harap anda dapati siaran ini berguna! Jangan ragu untuk memberitahu kami jika anda mempunyai pertanyaan, atau petua lain yang ingin anda cadangkan. Ingin terus menerima semua berita dan cadangan keselamatan perniagaan terkini? Ikuti kami di LinkedIn, di mana kami sentiasa mengemas kini anda!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map