Mother Russia Mencegah Privasi Internet

Mencegah privasi internet


Kerajaan Rusia mengetatkan penapisan dalam talian dan membanteras privasi internet. Kejadian baru-baru ini menyebabkan penapisan internet Rusia yang semakin ketat dan membanteras privasi internet. Khabar angin muncul dari apa yang boleh menjadi Internet Rusia secara eksklusif; pengasas rangkaian sosial terbesar Rusia telah dipecat dan melarikan diri dari Rusia; dan pihak berkuasa menekan blogger dan syarikat teknologi asing. Berikut adalah laporan mengenai perkembangan terkini di internet Rusia.

Undang-undang Baru Terhadap Blogger dan Syarikat Internet Bukan Rusia

Duma (majelis rendah parlimen) mengubah undang-undang maklumat pada bulan April yang mewajibkan semua blogger Rusia dengan lebih dari 3,000 pengunjung setiap hari untuk mendaftar dengan pihak berkuasa sebagai media. Ini juga termasuk mereka yang memiliki banyak pengikut di Twitter dan media sosial, dan ini bermaksud mereka harus mengikuti kawalan dan garis panduan yang ketat. Kegagalan untuk mematuhi akan mengakibatkan denda yang besar oleh pihak berkuasa pengawasan media Roskomnadzor. Sejak media tradisional disensor dan penuh dengan propaganda pemerintah selama bertahun-tahun, penentang pemerintah telah beralih ke Internet untuk berdebat dan kebebasan bersuara. Dengan batasan baru, Kremlin secara efektif menenangkan lawannya dengan mengenakan penapisan diri. Sudah, Roskomnadzor mempunyai kekuatan untuk menutup laman web dan forum perbincangan “ekstremis”.

Pada bulan yang sama, Duma memilih untuk mengundangkan syarikat Internet asing untuk menyimpan semua data domestik di Rusia sekurang-kurangnya setengah tahun. Terdapat kebimbangan bahawa syarikat seperti Facebook dan Google ingin menanggung kos pusat data dan pelayan di Rusia. Kosnya dianggarkan berjumlah $ 200 juta untuk dibina dan $ 10 juta setahun untuk dikekalkan untuk gergasi besar seperti itu. Ini mungkin menyebabkan mereka kehilangan pangsa pasar kepada pesaing Rusia yang jauh lebih kecil. Namun, walaupun Encik Durov dari VKontakte mengatakan kepada TechCrunch bahawa “negara sekarang tidak sesuai dengan perniagaan Internet pada masa ini.”

Kremlin Memecat Pengasas Rangkaian Sosial Paling Berpengaruh di Rusia

Pada 1 April, pengasas rangkaian 100 juta pengguna sosial VKontakte mengumumkan peletakan jawatannya sebagai jenaka April Mop. Walaupun jenaka itu diambil kemudian oleh pengasasnya, Pavel Durov, dia sekarang mendakwa bahawa rakan-rakan Encik Putin telah menguasai VKontakte. Durov menyatakan bahawa dia telah meninggalkan Rusia tanpa rancangan untuk kembali. Pengasasnya enggan bekerjasama dengan pihak berkuasa, enggan memberikan mereka maklumat mengenai penunjuk perasaan anti-kerajaan Ukraine dan enggan membantu dalam menutup akaun kumpulan pembangkang.

Internet Cheburashka Rusia Buatan Rumah

Seorang anggota kanan parlimen Rusia mencadangkan pengembangan Internet sepenuhnya Rusia yang disebut Cheburashka yang hanya dapat diakses di Rusia. Senator itu kemudian menyatakan bahawa ia hanya akan digunakan untuk tujuan dan maklumat saintifik. Sejalan dengan itu, akhbar Rusia Kommersant melaporkan bahawa komisi yang disokong oleh Putin sedang melobi sistem yang membolehkan kerajaan memeriksa dan menapis semua data yang melalui pelayan Rusia.

Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL) menunjukkan bahawa penapisan diri berlaku di negara-negara yang menghukum mereka yang menerbitkan kandungan yang dinilai tidak bermoral atau mengancam rejim. Glenn Kates, Pengurus Inisiatif Digital RFE / RL, menulis dalam artikel baru-baru ini, “Pengguna dan syarikat menyedari bahawa aktiviti dalam talian mereka dapat dipantau setiap saat dan mereka sendiri menjadi pemain dalam mewujudkan persekitaran penapisan.”

Perkara seterusnya dalam Privasi dan Penapisan Internet?

Kami hanya dapat membuat spekulasi mengenai masa depan Kremlin, Roskomnadzor, penapisan dan privasi internet Rusia. Kami penyokong kuat kebebasan bersuara dan demokrasi, percaya bahawa setiap orang harus mempunyai hak untuk menyuarakan pendapat mereka dan membincangkan topik secara teratur. Itulah sebabnya kami selalu memperjuangkan perlindungan data anda, privasi anda dan akses anda ke apa sahaja maklumat yang anda mahukan. Seperti yang ditunjukkan oleh perkembangan semasa, ini mungkin hanyalah puncak dari dasar penapisan yang selalu diperketat. Apa sahaja boleh berlaku dan, siapa tahu, mungkin suatu hari nanti kita akan menghadapi Great Firewall of Russia. Mari berharap yang terbaik!

Kemas kini Berita 27 Julai 2014

Russia Beyond the Headlines melaporkan bahawa Putin pada 22 Julai menandatangani undang-undang yang mewajibkan penyimpanan data peribadi penduduk tempatan. Undang-undang baru ini menggariskan secara terperinci cara memproses maklumat tersebut dan memberi Roskomnadzor hak yang diperluas untuk membatasi akses ke laman web yang tidak patuh. Syarikat dalam talian mempunyai sehingga 2016 untuk mematuhi atau jika tidak, mereka akan disenarai hitam dan tidak dapat diakses di Rusia.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map