Mari Raikan Hak Pengguna dan Kebebasan Maklumat

Nanas dengan cermin mata hitam dan topi pesta


Minggu ini menandakan dua tarikh penting dalam kalendar: Hari Hak Pengguna Sedunia pada 15 Mac dan Hari Kebebasan Maklumat pada 16 Mac. Baca terus untuk mengetahui bagaimana kita di SaferVPN merayakan dua hari istimewa ini – dan falsafah yang mereka perjuangkan – sepanjang tahun.

Hari Hak Pengguna Sedunia

Pada 15 Mac 1962, Presiden John F. Kennedy menyampaikan pesan kepada Kongres A.S. di mana dia mengemukakan konsepnya mengenai hak pengguna. Dia berkata:

Pengguna mengikut definisi merangkumi kita semua. Mereka adalah kumpulan ekonomi terbesar, yang mempengaruhi dan dipengaruhi oleh hampir setiap keputusan ekonomi awam dan swasta. Namun mereka adalah satu-satunya kumpulan penting … yang pandangannya sering tidak didengar.

Dengan inspirasi ini, Consumers International mengadakan Hari Hak Pengguna Sedunia pada tahun 1983, yang diperingati setiap 15 Mac sejak itu. Percutian ini bertujuan untuk mengenali hak pengguna di seluruh dunia dan menarik perhatian kepada amalan dan ketidakadilan yang tidak adil terhadap mereka.

Consumers International mengumumkan tema untuk setiap Hari Hak Pengguna. Tema tahun ini adalah “Produk Pintar Dipercayai.” Seperti yang dikatakan oleh Consumers International:

Dari telefon pintar hingga pelacak kecergasan yang boleh dipakai, untuk pembantu yang diaktifkan suara dan TV pintar, banyak produk yang kami gunakan semakin sering dihubungkan secara lalai… Kami ingin menonjolkan apa yang pengguna mahukan dan perlukan dari dunia yang bersambung dan betapa pentingnya meletakkan mereka di tengah-tengah pengembangan produk dan perkhidmatan digital ini.

Bagaimana Kami Menghormati Hak Pengguna

Kami di SaferVPN dengan sepenuh hati bersetuju. Inilah cara kami menghormati pengguna menggunakan peranti digital:

 • Dengan melindungi data anda. Seperti yang ditunjukkan oleh Consumers International, produk di seluruh dunia “dihubungkan secara lalai.” Ini bermakna banyak data berulang-alik – kadang-kadang sangat peribadi, dan kadang-kadang tanpa pengetahuan anda. Sayangnya, tidak semua perangkat “pintar” ini menggunakan enkripsi standard yang tinggi, yang bermaksud data anda mungkin rentan kepada siapa saja yang mempunyai pengetahuan untuk mengintip sambungan web anda.Tetapi selagi anda menyambung ke web melalui VPN, tidak ada pihak ketiga yang dapat memintas data ini dari peranti anda ke awan. Ini kerana semua lalu lintas anda akan melalui sambungan “terowong” yang selamat semasa komputer anda menghantar dan menerima data – memastikan anda selamat dari pengintip dan orang lain yang melihat.
 • Dengan tidak menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian. Ini mungkin kelihatan jelas bagi syarikat VPN. Tetapi beberapa pelayan VPN kelas rendah mengesan apa yang anda lakukan dalam talian, yang mengalahkan tujuan menggunakan VPN untuk privasi. Mungkin mereka menjual sejarah penyemakan imbas anda kepada pengiklan, atau mungkin mereka menyerahkannya kepada pemerintah. Intinya menghubungkan ke web melalui salah satu VPN ini mungkin lebih buruk daripada melayari tanpa penyulitan sama sekali.Nasib baik, kami di SaferVPN tidak menyimpan catatan mengenai tempat anda pergi atau apa yang anda lakukan dalam talian. Oleh itu, jika seseorang datang kepada kami menuntut sejarah penyemakan imbas peribadi anda, tidak akan ada apa-apa yang dapat diberikan. Sebagai pengguna, anda mempunyai hak untuk privasi anda – dan dengan SaferVPN, anda akan menyimpannya.

Hari Kebebasan Maklumat

Hanya satu hari selepas Hari Hak Pengguna adalah Hari Kebebasan Maklumat, yang disambut pada atau sekitar 16 Mac setiap tahun. Ini bertepatan dengan ulang tahun James Madison, presiden keempat Amerika Syarikat dan arkitek Perlembagaan A.S. Sebagai Persatuan Perpustakaan Amerika menggambarkan Madison, dia adalah “penyokong utama untuk keterbukaan dalam pemerintahan.”

Di A.S., Akta Kebebasan Maklumat menjamin bahawa orang boleh meminta dan sering dapat menyemak maklumat atau rekod yang belum dikeluarkan oleh pemerintah. Dengan tindakan ini, Washington telah menyatakan selama 50 tahun terakhir bahawa mereka (kebanyakannya) menghormati “hak untuk mengetahui” orang ramai.

Sayangnya, tidak semua kerajaan mempunyai komitmen seperti ini untuk ketelusan. Yang lain benar-benar bizantium dalam bagaimana mereka memperlakukan maklumat pemerintah, dan orang ramai bergantung kepada pemberi maklumat dan wartawan penyiasat untuk mengetahui tentang apa yang sedang berlaku.

Bagaimana Kami Meraikan Kebebasan Maklumat

Inilah cara kami meraikan kebebasan maklumat – pada 16 Mac dan sepanjang tahun:

 • Kami menyahsekat web. Sekiranya anda menjalankan sambungan Internet anda melalui salah satu daripada banyak pelayan antarabangsa kami, anda boleh mendapatkan penapisan kerajaan dan sekatan lain dengan lancar. Tidak kira apa keputusan kerajaan anda yang tidak dapat anda lakukan dalam talian, dengan menukar “lokasi” dalam talian anda melalui pelayan web global kami, anda akan mempunyai seluruh dunia di hujung jari anda.
 • Kami melindungi anda dari pemantauan kerajaan. Sekiranya anda seorang pembuat maksiat yang menyiasat rasuah pemerintah atau pembangkang politik yang cuba bersikap rendah diri sambil tetap berhubung, anda ingin menggunakan VPN. Dengan VPN, semua yang anda lakukan dalam talian akan disulitkan sepenuhnya. Anda juga akan mendapat alamat IP baru tanpa nama yang akan menghalang pemerintah menghubungkan apa yang anda buat dalam talian dengan identiti dunia nyata anda.

Lebih Lanjut Mengenai SaferVPN

SaferVPN berkomitmen untuk hak anda sebagai pengguna dan warganegara global. Untuk menikmati dunia kebebasan Internet dan privasi yang disertakan dengan enkripsi peringkat bank 256-bit, daftar untuk mendapatkan langganan VPN potongan 80 peratus – atau mulakan percubaan percuma sekarang!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map