FCC Net Neutrality Mencetuskan Protes Dalam Talian Global – Lagi

Berkecuali Bersih FCC


Pada 12 Disember, Internet bertempur untuk menyelamatkan masa depan Internet ketika ribuan orang melakukan demonstrasi untuk mempertahankan kebebasan Internet. Sertailah hari aksi dalam talian yang besar ini yang berlaku pada 12 Disember – “Putus Internet“!

Peraturan internet berkecuali netral FCC akan memusnahkan persaingan secara dalam talian – membenarkan larangan, penyekat, penapisan, dan bayaran yang meluas dikenakan oleh syarikat kabel besar – sesuatu yang sangat merugikan sehingga kedua aktivis dan syarikat bersetuju tidak boleh dan tidak boleh berlaku!

12 Disember, laman web, aplikasi dan pengguna berpartisipasi dalam demonstrasi di seluruh Internet dengan harapan dapat meningkatkan sokongan dan kesedaran untuk netraliti bersih.

Mengenai Berkecuali Bersih FCC

Ketika Ketua Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC), Ketua Ajit Pai mengumumkan rencananya untuk meninggalkan komitmen agensi itu untuk melindungi netralitas bersih, reaksi global tidak dapat dielakkan. Netraliti bersih memastikan semua laman web memuat dengan kelajuan yang sama, tidak kira kandungannya atau siapa yang memilikinya. Membatalkannya membolehkan Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) seperti Comcast, AT&T dan Verizon:

 • Menyukai kandungan mereka sendiri berbanding perkhidmatan pesaing
 • Sekat atau perlahankan trafik pesaing
 • Bayar yuran untuk perkhidmatan yang lebih pantas

Apabila FCC menolak netraliti bersih, Internet akan menjadi macet dan dipecah oleh penapisan, pendikit ISP, jalur cepat dan perlahan yang menentukan kelajuan penyemakan imbas anda, dan mungkin juga pakej data yang menentukan laman web mana yang dapat anda akses bergantung pada berapa banyak anda mampu membayar.

Pada dasarnya, mereka boleh menggertak mana-mana laman web dengan memaksa mereka membayar berjuta-juta untuk melepaskan diri dari kelajuan yang disekat atau diperlahankan. ISP dapat mempermudah dan cepat mengakses laman web tertentu sekiranya laman web tersebut membayar hingga ISP – disebut sebagai “keutamaan berbayar“. Oleh itu, pelanggan menggunakan beberapa laman web berbanding yang lain, bergantung pada jumlah modal yang dimiliki oleh laman web.

Mungkin John Oliver dapat mengatakannya dengan lebih jelas.

TONTON VIDEO INI:

12 Disember – Putus Internet!

Pada 12 Disember, laman web dari seluruh Internet merancang untuk memberi idea kepada dunia tentang bagaimana rupa Internet sekiranya FCC memaparkan perlindungan yang ada untuk memastikan keselamatan pengguna Amerika.  

Laman web secara simbolik akan “melanggar” laman web, aplikasi, atau saluran media sosial mereka. Layari laman web dan lawati laman web dan lihat seperti apa dunia web ketika FCC mengambil hak anda untuk melayari web dengan bebas.

“Media yang membolehkan kita menjadi seniman hebat berada di bawah ancaman. Tanpa internet percuma dan terbuka, banyak muzik, penulisan, filem, seni, budaya, semangat, dan kreativiti akan hilang. Untuk seniman masa depan, dan budaya masa depan, kita tidak akan diam, ”tulis Fight for the Future dalam surat kepada Kongres.

Surat itu seterusnya menjadikan salah satu bahagian paling penting dalam isu ini:

“Sekiranya FCC memilih untuk melindungi perlindungan ini, secara eksplisit akan membenarkan penyedia Internet mengenakan bayaran tambahan yang berjumlah cukai ke atas keseluruhan ekonomi kreatif. Sebilangan syarikat akan mempunyai kawalan terhadap apa yang anda lihat dan dengar, sementara kemampuan artis bebas dan akan datang untuk mencari nafkah akan hancur. “

Semua syarikat harus mempunyai perjuangan yang adil untuk bersaing berdasarkan kualiti produk dan perkhidmatan mereka, bukan pada kemampuan mereka untuk membayar penyedia perkhidmatan Internet. Inilah yang dikatakan oleh beberapa gergasi teknologi:

Facebook: “Facebook telah lama menjadi penyokong peraturan berkecuali netral,” kata jurucakap syarikat itu..

Google: “” Google akan berpartisipasi dalam Hari Aksi minggu depan mengenai netralitas bersih, “kata Riva Sciuto, jurucakap syarikat itu,” Kami selalu merancang untuk menjadi bagian dari itu. “

Netflix: Akaun rasmi syarikat itu menulis tweet “Netflix tidak akan pernah mengatasi perjuangan untuk #NetNeutrality. Semua orang berhak mendapat Internet terbuka. ”

Mengapa Berdiri untuk Berkecuali Bersih?

Setiap prinsip ini berisiko serius oleh peraturan Internet netraliti FCC.

Apa yang boleh saya lakukan?

Usaha peluang terakhir ini hanyalah tangisan kepada Kongres yang meminta mereka yang memiliki suara di tangan mereka untuk memiliki moral untuk memahami dan bersimpati dengan warga Amerika yang tenggelam di bawah gerakan fasis yang akan datang dan mengambil alih asas-asas.

Kami hanya boleh berharap bahawa jika cukup banyak orang yang memanggil, menghubungi dan mengambil tindakan pada 12 Disember dan menuntut penggubal undang-undang untuk menghentikan suara FCC.

[Bantu Selamatkan Netraliti Bersih]

Internet harus menyediakan akses maklumat percuma, adil dan terbuka. Ia harus menjadi tempat kebebasan bersuara untuk semua individu. Pengguna harus memiliki kemampuan untuk mengakses kandungan yang mereka inginkan, bebas dari pendinginan, pemantauan, dan penapisan ISP.

Pada hari Khamis, 7 Disember akan ada 600+ tunjuk perasaan di kedai Verizon & Pejabat kongres di semua 50 negeri dan Washington, DC menuntut Kongres #StopTheFCC daripada membunuh #NetNeutrality!

Cari tunjuk perasaan berhampiran anda: https://t.co/OvdNJe0Idh pic.twitter.com/bbRVsVFFRE

– Fight for the Future (@fightfortheftr) 4 Disember 2017

Walaupun pertarungan itu kelihatan mustahil, belum terlambat untuk membuat suara anda didengar. Tempoh komen semasa berlangsung hingga 17 Julai, dan akan diikuti oleh pusingan kedua yang akan berlangsung hingga bulan Ogos. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai netraliti bersih FCC dan hari tindakan, lawati laman web Battle for the Net.

Sekiranya anda bimbang tentang ISP yang besar memutuskan bagaimana anda menggunakan Internet, beritahu FCC.
Lakukan tindakan dan tegaskan netraliti bersih!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map