Buka blokir Telegram dengan VPN | Telegram Как Обойти Блокировку

Buka blok Telegram Rusia


Aplikasi pemesejan terenkripsi Telegram sedang dilancarkan di Rusia. Undang-undang pemerintah membenarkan pihak berkuasa Rusia menyerang privasi warga Rusia secara bebas – menjadikan enkripsi ujung ke ujung Telegram yang melanggar undang-undang Rusia. Untuk mematuhi, Telegram harus membuat perbualan pengguna dapat dibaca oleh pemerintah. Oleh itu, bagaimana anda menyahsekat Telegram di Rusia?

Inilah panduan langkah demi langkah cara menyahsekat Telegram, di mana sahaja anda berada.

Pengawal selia media pemerintah Rusia telah berusaha untuk menyekat aplikasi tersebut kerana penolakannya untuk memberi Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) akses pintu belakang ke mesej yang disulitkan. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Telegram Pavel Durov telah menolak untuk mematuhi apa yang telah digambarkannya sebagai “undang-undang yang tidak sesuai dengan kebijakan privasi Telegram.” Dia menambahkan kemudian, “Privasi tidak dijual, dan hak asasi manusia tidak boleh dikompromikan kerana takut atau tamak.”

Durov, yang merupakan ekspatriat Rusia, juga telah merekomendasikan pengguna Telegram untuk menggunakan VPN, karena “perusahaan tidak dapat memberikan jaminan 100% ketersediaan perkhidmatan tanpa VPN.” Cukup lucu, aplikasi pemesejan sangat disukai di kalangan elit dan pegawai atasan Rusia, yang menggunakannya untuk sama-sama menghantar mesej dan menghubungi wartawan. Penutupannya membawa kepada keadaan yang sedikit nyata, di mana jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengatur panggilan sidang media menggunakan aplikasi tersebut dan kemudian mengumumkan bahawa mereka akan mula menggunakan aplikasi lain untuk menghubungi wartawan. Orang yang mengaku sebagai orang dalam Kremlin sering menerbitkan kebocoran VPN tanpa nama – yang kebolehpercayaannya berbeza – menggunakan saluran Telegram.

Keputusan baru ini mengikuti rang undang-undang ‘Ban Ban’ yang diluluskan oleh Putin dan parlimen Rusia, yang bertujuan untuk memperkuat perkhidmatan VPN agar mematuhi undang-undang penapisan Rusia. Ini bermaksud, mana-mana laman web yang kini disenarai hitam oleh Roskomnadzor, pengawas komunikasi Rusia, tidak akan dapat diakses melalui VPN yang diluluskan.

Untuk memintas larangan Telegram DAN larangan VPN, berikut adalah panduan langkah demi langkah dalam bahasa Inggeris dan Rusia:

Adakah Larangan VPN Rusia Mempengaruhi SaferVPN?

Setakat ini, orang Rusia masih dapat mendaftar untuk perkhidmatan kami dan mengakses rangkaian kami. Sekiranya kerajaan Rusia memutuskan untuk merebut pelayan kami atau meminta metadata peribadi yang dikumpulkan pada pengguna, kita tidak akan dapat mematuhi kerana kami tidak pernah mengumpulkan atau menyimpan data peribadi pengguna kami. Anda tidak dapat mengumpulkan apa yang tidak ada.

Di SaferVPN, kami percaya bahawa kebebasan Internet bermaksud akses yang lengkap dan tidak terhad untuk semua orang. Seperti Telegram, ini bermaksud kami tidak akan mematuhi penapisan Rusia atau melaksanakan standard yang ditetapkan oleh Unified Register of Prohibited Information. Kita mesti terus kuat dan memerangi penyalahgunaan hak asasi manusia ini.

Bypass Russian Censorship – Panduan Langkah demi Langkah (Bahasa Inggeris & Rusia)

Berikut adalah panduan pasti SaferVPN untuk memintas tindakan keras kerajaan Rusia terhadap perkhidmatan pesanan Telegram:

 1. Pertama sekali, daftar ke SaferVPN di sini. Anda bahkan boleh menggunakan Bitcoin untuk membayar langganan sekiranya anda ingin tetap tidak dikenali.
 2. Muat turun VPN ke peranti pilihan anda. Di sini, di SaferVPN, anda boleh menggunakan sehingga lima peranti untuk satu akaun.
 3. Log masuk dan sambungkan ke pelayan VPN di luar Rusia. Kami mengesyorkan pelayan yang paling dekat dengan lokasi sebenar anda – supaya Poland atau Finland berfungsi dengan baik.
 4.  Buka blokir Telegram dan laman web serta aplikasi lain yang disekat semasa VPN anda berjalan di latar belakang

Buka blokir Telegram dengan Akses Web

https://web.telegram.org

Buka blok Telegram Rusia

Log masuk pertama ke SaferVPN dan sambungkan ke pelayan di luar Rusia. Sebagai contoh, kami mengesyorkan pelayan yang paling dekat dengan lokasi sebenar anda, seperti Poland atau Finland.

Setelah anda berhubung, buka penyemak imbas web anda dan lawati https://web.telegram.org

Sebagai alternatif, terdapat sebilangan platform Telegram berasaskan web lain yang boleh anda gunakan:

PeneranganURL
Versi Web dalam talian (dihoskan di pelayan Telegram)https://web.telegram.org/
Versi Web dalam talian (dihoskan di halaman GitHub)https://zhukov.github.io/webogram
Versi Web dalam talian (dihoskan di pelayan Tidak rasmi)http://www.telegramchat.nl
Kedai Web ChromeMuat turun di Kedai Web Chrome
Firefox & Pasaran OS FirefoxMuat turun di Firefox Marketplace

Buka sekatan Telegram pada Telefon anda

 1. Daftar ke SaferVPN, kemudian muat turun aplikasi ke telefon atau tablet anda.
 2. Pilih pelayan VPN di luar Rusia. Kami mengesyorkan pelayan yang paling dekat dengan lokasi sebenar anda – supaya Poland atau Finland berfungsi dengan baik.
 3. Buka Telegram dan log masuk ke akaun anda. Anda akan melihat bahawa ia berfungsi sama seperti anda berada di negara yang mengalirkannya secara bebas!

Teleак Обойти Блокировку Telegram Российской Цензурой – Шаг за Шагом

SaferVPN предоставляет полную инструкцию по обходу блокировки Telegram Российской цензурой:

 1. Сначала зарегистрируйтесь в нашем сервисе здесь. Если вы хотите сохранить анонимность, вы сможете оплатить подписку на наш сервис Биткойном.
 2. Скачайте и установите VPN на устройства, которыми вы пользуетесь.
 3. Залогиньтесь и подключитесь к любому VPN серверу за пределами России. Мы рекомендуем географически близкий к вам сервер, например Польша или Финляндия.
 4. VPNока вы подключены к VPN, мессенджер Telegram и другие обычно заблокированные сайты и приложения будут оаяораьор.

Teleойти блокировку Telegram через веб-версию

Buka blok Telegram Rusia

Сначала залогиньтесь и подключитесь к любому VPN серверу за пределами России. Мы рекомендуем географически близкий к вам сервер, например Польша или Финляндия.

Юатем зайдите на разблокированную веб-версию Telegram: https://web.telegram.org

Ьазблокировать Telegram на вашем Телефоне

 1. Зарегистрируйтесь в SaferVPN, затем скачайте приложение на ваш мобильный телефон или планшет.
 2. Залогиньтесь и подключитесь к любому VPN серверу за пределами России. Мы рекомендуем географически близкий к вам сервер, например Польша или Финляндия.
 3. Teleапустите Telegram и залогиньтесь. Ьеьерь Telegram работает как будто нет никаких блокировок!

Bagaimana Kami Boleh Membantu: Komuniti Global Terlibat

Walaupun pemerintah yang berwibawa, seperti Rusia, dapat merosakkan hak-hak rakyatnya, di dunia global, terdapat banyak cara yang dapat kita lakukan di luar untuk membuat perbezaan.

Terdapat beberapa jalan, termasuk:

 1. Meminta pemerintah kita berhenti menyokong rejim yang menindas.
 2. Bersatu sesama kita untuk menganjurkan mereka yang tidak bersuara.
 3. Mengikuti dan berkongsi cerita untuk menyebarkan kesedaran mengenai pelanggaran hak asasi manusia.
 4. Memperkukuhkan sokongan kami dengan mengikuti dan menyokong aktivis dalam talian.

Perniagaan dan penyedia teknologi juga dapat membantu, dengan menawarkan sumber daya dan inovasi mereka.

#UnblocktheWeb, misalnya, perkongsian dengan penyedia VPN, SaferVPN, dan platform khidmat sumber manusia hak asasi manusia, Movements.org, memberikan akses VPN percuma dan privasi dalam talian kepada aktivis di masyarakat tertutup. Teknologi VPN (Virtual Private Network) membolehkan netizen menyulitkan aktiviti dalam talian mereka dan menyembunyikan alamat IP mereka yang sebenarnya, sehingga mereka dapat melayari web dengan selamat dari pemantauan pemerintah, dan mengakses kandungan yang disensor secara bebas.

Inisiatif seperti ini, hanya selangkah ke hadapan, dalam pertarungan yang sangat penting.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map