10 Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai CISA Bill

10 Perkara Yang Harus Anda Ketahui mengenai Rang Undang-Undang CISA


Minggu lalu Senat secara rasmi meluluskan rang undang-undang CISA. Rang undang-undang ini boleh membawa kesan yang besar terhadap privasi dalam talian anda – walaupun anda tinggal di luar negara. Baca lebih lanjut untuk mengetahui mengapa…

Senat telah meloloskan rang undang-undang CISA (Cyber ​​Security Information Sharing Act) CISA (siber Security Information Sharing Act) yang kontroversial 74 hingga 21. RUU ini secara langsung mempengaruhi privasi dalam talian pelayar web dengan pelbagai cara.  

Di SaferVPN, kami mengetahui betapa berharganya privasi dalam talian bagi pengguna kami, jadi minggu ini kami menggariskan 10 perkara yang perlu anda ketahui mengenai rang undang-undang ini dan bagaimana ia akan mempengaruhi anda:

1. Di mana saya boleh membacanya sendiri dan apa jistanya?

Teks lengkap RUU CISA boleh didapati di sini.

Tujuan utamanya dinyatakan sebagai berikut: “Untuk meningkatkan keselamatan siber di Amerika Syarikat melalui peningkatan perkongsian maklumat mengenai ancaman keselamatan siber, dan untuk tujuan lain.”

Pada dasarnya, didorong oleh gelombang peretasan siber baru-baru ini (seperti yang dilihat terhadap Sony, Target dan Pejabat Pengurusan Personel) rang undang-undang ini mendorong perkongsian maklumat lalu lintas Internet di antara entiti swasta serta antara entiti swasta dan kerajaan persekutuan, dengan berharap dapat mencegah serangan siber berskala besar dengan lebih baik.

RUU tersebut juga memberi syarikat-syarikat ini kekebalan luas dari undang-undang privasi ketika mereka berkongsi maklumat berkaitan keselamatan siber dengan pemerintah– dan itulah yang menarik perhatian.

2. Apakah langkah seterusnya?

RUU CISA diluluskan oleh Senat AS minggu lalu. Sekarang ia akan menjalani tinjauan pindaan dan perlu melalui Dewan Perwakilan, sebelum diserahkan kepada Presiden Obama untuk ditandatangani. Memandangkan fakta bahawa Dewan telah meluluskan rang undang-undang keselamatan siber yang hampir sama, Undang-undang Melindungi Cyber ​​Networks, nampaknya ia akan dilancarkan dengan lancar ke Pejabat Oval.

3. Ada pedang bermata dua.

Sekiranya rang undang-undang itu ditandatangani oleh Presiden Obama, ia akan membolehkan syarikat untuk berkongsi data keselamatan siber dengan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS, yang kemudian dapat membagikannya dengan NSA dan FBI.

Mereka yang menyokong rang undang-undang CISA berpendapat bahawa ia akan meningkatkan komunikasi pro-aktif antara kerajaan dan syarikat swasta untuk mencegah tahap serangan siber yang teruk. Oleh itu, jika sebuah syarikat diretas, mereka dapat memberikan data mereka kepada Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, yang kemudian dapat menyampaikan maklumat tersebut kepada agensi seperti FBI dan NSA.

Agensi-agensi ini kemudian akan memeriksa penyebab peretasan dan pengeluaran dan memberi amaran kepada semua syarikat lain yang mendaftar dalam program perkongsian maklumat.

Sebaliknya, yang lain menunjukkan bahawa rang undang-undang itu memberi insentif kepada syarikat untuk hanya berkongsi data dengan menjanjikan perbaikan cepat untuk kekurangan keselamatan rangkaian, dan bukannya mendorong mereka untuk benar-benar meletakkan dasar pertahanan dengan mengambil tindakan seperti meningkatkan perlindungan mereka sendiri dan meningkatkan standard keselamatan siber mereka.

Dan tentu saja, ini adalah masalah perkongsian data yang membimbangkan …

4. Ini mempengaruhi privasi warga sehari-hari.

RUU CISA menangani perkongsian maklumat antara syarikat dan kerajaan tetapi tentu saja ia berpotensi besar untuk mempengaruhi warga biasa.

Bagaimana? Baiklah, VICE melaporkan bahawa walaupun rang undang-undang tersebut menghendaki: a) syarikat melucutkan sebarang maklumat peribadi sebelum menyerahkan data yang relevan kepada DHS, dan b) warga swasta diberitahu jika maklumat peribadi mereka dikongsi secara tidak sengaja, ini juga memungkinkan pemerintah, ketika mereka merasa ada ancaman, untuk melihat ke dalam sistem data syarikat yang telah memilih program ini.

Ini secara teorinya dapat memberikan agensi kerajaan seperti FBI dan NSA akses lengkap dan tanpa filter ke data peribadi dan maklumat peribadi. 

Dan tentu saja, tidak perlu dikatakan bahawa kerana rang undang-undang CISA memberikan klausa kekebalan kepada syarikat-syarikat yang mendedahkan maklumat, terdapat sedikit tanggungjawab jika data pelanggan peribadi dikongsi sepanjang perjalanan..

5. Apa yang dikatakan oleh Snowden?

Pemberi maklumat NSA, Edward Snowden secara terang-terangan mengkritik rang undang-undang tersebut, dengan menyatakan di Twitter bahawa suara untuk CISA adalah “suara menentang Internet”:

Kami akan memberikan nama orang yang memilih selepas itu. Suara untuk #CISA adalah undi menentang internet. https://t.co/IctF0UYSO6

– Edward Snowden (@Snowden) 27 Oktober 2015

Gerai berita progresif Common Dreams melaporkan bahawa ketika Snowden menyertai Fight for the Future’s Q&Sesi di reddit yang ditulisnya di utas “IAmA”:

“Ini tidak akan menghentikan serangan. Ini tidak akan menjadikan kita lebih selamat. Ini adalah rang undang-undang pengawasan. Yang diizinkan adalah syarikat yang anda berinteraksi setiap hari – kelihatan seperti Facebook, atau tidak kelihatan seperti At&T– untuk berkongsi catatan peribadi mengenai interaksi dan aktiviti anda dengan pemerintah secara sembarangan. “

Anda boleh membaca siaran penuh Snowden di sini.

6. Rang undang-undang serupa sebelum ini diperkenalkan tetapi diturunkan.

Rang undang-undang yang serupa, Undang-Undang Perkongsian dan Perlindungan Perisikan Siber (CISPA) diperkenalkan oleh Republikan di Dewan Perwakilan pada tahun 2013. Rang undang-undang itu diturunkan setelah bantahan meluas dari Internet dan kecaman dari Gedung Putih.

Jadi apa yang membuat rang undang-undang CISA berbeza? Ia secara rasmi disahkan oleh Barak Obama pada bulan Ogos.

7. RUU CISA telah dikritik kerana peruntukan yang membingungkan dan bertentangan.

Senator Rand Paul telah memperkenalkan petisyen untuk menghentikan CISA. Dia menegaskan RUU itu “dipenuhi dengan definisi yang tidak jelas yang memberikan kuasa pengintipan baru yang agresif yang mematikan undang-undang privasi dan membolehkan penyedia Internet dan laman web menyerahkan data peribadi kepada SETIAP agensi di kerajaan persekutuan.”

Sebagai perincian Daily Dot, aktivis privasi telah memperingatkan bahawa bahasa rang undang-undang tersebut menekankan penghapusan maklumat “yang pasti diketahui tidak relevan dengan ancaman siber tertentu.” Tetapi apa yang benar-benar memenuhi syarat sebagai “pasti” dalam situasi penyiasatan? Terdapat banyak kawasan kelabu di sini.

8. Siapa yang menyokongnya dan siapa yang tidak?

Beberapa syarikat teknologi utama seperti Twitter, Apple, Salesforce, Yelp, Wikipedia dan reddit secara langsung menentang rang undang-undang tersebut. Seperti juga kumpulan hak sivil dan digital seperti Electronic Frontier Foundation.

Persatuan Perbankan Amerika dan Persatuan Industri Telekomunikasi telah menyokong CISA. Sementara itu, Facebook nampaknya menafikan dakwaan bahawa ia secara diam-diam melobi rang undang-undang tersebut.

9. Terdapat keraguan mengenai niat dan keberkesanan rang undang-undang CISA.

Elissa Shevinsky, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat keselamatan siber Jekudo Privacy Company, baru-baru ini menulis op-ed, menyuarakan kebimbangannya mengenai rang undang-undang tersebut. Selain menyatakan keprihatinan atas fakta bahwa dia yakin RUU itu akan memungkinkan perusahaan “melanggar kebijakan privasi mereka tanpa tanggung jawab,” dia juga menunjukkan bahwa RUU itu sebenarnya dikemukakan oleh Jawatankuasa Perisikan Senat.

Mengumpulkan kecerdasan, seperti yang ditunjukkan oleh Shevinsky, “lebih bermanfaat untuk mengadili jenayah daripada melindungi infrastruktur teknikal (pelayan, rangkaian kami, komputer, sistem komunikasi kami, dll.)”

Trevor Timm, pengarah Eksekutif Yayasan Kebebasan Akhbar, juga menentang undang-undang ini: “Cuba tanyakan kepada penaja RUU bagaimana rang undang-undang itu akan mencegah serangan siber atau memaksa syarikat dan pemerintah meningkatkan pertahanan mereka,” dia menulis. “Mereka tidak dapat menjawab.”

10. Rang undang-undang tersebut mempunyai implikasi antarabangsa.

Laporan Guardian minggu lalu mendedahkan bahawa jika diluluskan, RUU CISA akan memberi lebih banyak peluang kepada pihak berkuasa untuk mengadili penjenayah siber asing jika jenayah mereka melibatkan sebuah syarikat Amerika.

“[Saya] jika seorang warga Perancis menggodam MasterCard seorang warga negara Sepanyol, dia boleh dikenakan hukuman penjara 10 tahun AS di bawah undang-undang yang diubah oleh undang-undang,” kata laporan itu.

Sudah tentu, banyak syarikat dan syarikat besar yang beroperasi di Amerika Syarikat, juga beroperasi di peringkat global. Oleh itu, implikasi yang lebih luas dan meluas di seluruh dunia untuk pengesahan rang undang-undang ini tidak dapat dielakkan.

Jadi, bagaimana melindungi privasi dan aktiviti dalam talian anda secara proaktif?

Potensi berlakunya rang undang-undang ini menjadikan faedah VPN menjadi lebih berharga.

Apabila anda menyambung ke salah satu pelayan global SaferVPN, anda dapat melayari web dengan sambungan yang disulitkan sepenuhnya. Ini pada dasarnya menambahkan lapisan perlindungan terhadap pengawasan pemerintah dan membolehkan anda melihat-lihat dengan penuh privasi dan tanpa nama.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan privasi dalam talian anda yang berharga, serta menikmati banyak faedah VPN lain seperti keselamatan dalam talian, akses ke kandungan terhad geografi kegemaran anda dan kemampuan untuk memintas diskriminasi harga pada penerbangan dan kereta sewa, daftar ke SaferVPN atau mulakan percubaan VPN percuma anda hari ini.

Dan tentu saja, jika anda mempunyai pertanyaan atau cadangan – sama ada mengenai produk kami atau privasi dan keselamatan dalam talian peribadi anda, jangan ragu untuk berhubung dengan kami di Facebook, Twitter atau Google+.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map