Lista e plotë e gjigandëve teknikë që mund t’i besoni – “Kush e ka shpinën?” Raporti 2015

EFF


Fondacioni Elektronik Kufitar (EFF) kohët e fundit përpiloi raportin e tyre vjetor për sa mirë kompanitë kryesore të teknologjisë mbrojnë të dhënat tuaja private nga hetimet e qeverisë. Ne ju kemi listën e plotë në të cilën ata që ju kanë marrë shpinën dhe ata që thjesht nuk japin mendime.

Përmbledhje e Raportit “Kush të ka shpinën” 2015

Me rritjen e kohës së kaluar çdo ditë në internet, gjigandët e teknologjisë si Facebook, Google dhe Apple dinë kaq shumë për ju. Ne u besojmë atyre fotot, vendndodhjet dhe shumë informacione të tjera personale. Tani nuk do të dëshironit që këto të dhëna të merreshin në duar të gabuara, a do? Sidomos jo nëse jeni në një vend që censuron, monitoron dhe kufizon internetin.

Snowden na tregoi se as perëndimorët nuk mund të siguroheshin se të dhënat e tyre do të ishin të sigurta nga sytë e këqij të qeverive tona. Raportet dhe deklaratat tregojnë mundësinë e përfshirjes së operatorëve telekomit në mbikëqyrjen masive të NSA.

Për të ndihmuar konsumatorët, Fondacioni Elektronik Kufitar lëshon një raport vjetor të quajtur “Kush e ka shpinën?”. Qëllimi i EFF me raportin e tyre është i dyfishtë:

 1. Edukimi i individëve me të cilët kompanitë në internet është e sigurt të bësh biznes,

 2. Nxitja e ndërmarrjeve të lartpërmendura për të kërkuar mbrojtjen e intimitetit të përdoruesve të tyre në gjykata dhe për të treguar transparencë në marrëdhëniet e tyre me qeveritë

Me këtë artikull shpresojmë se do të merrni pak më të mençur në cilat kompani mund t’i besoni. Sidoqoftë, një fjalë paralajmërimi: edhe nëse këto kompani po bëjnë çmos për të mbrojtur privatësinë tuaj, kurrë nuk mund të jeni 100% i sigurt se gjithmonë do të mbetet në atë mënyrë. Gjithmonë merrni masa paraprake për të mbetur anonim në internet.

Si u vlerësuan kompanitë

Pesë kritere janë përdorur për të vlerësuar kompanitë e anketuara të teknologjisë, përkatësisht:

 • Praktikat më të mira të pranuara nga industria: Kompanitë duhet të plotësojnë këto 3 kritere për të fituar një yll:

  1. A kërkon kompania që qeveria të marrë një urdhër nga një gjyqtar para se të dorëzojë përmbajtjen e komunikimeve të përdoruesve?
  2. A boton ndërmarrja një raport transparence, d.m.th. të rregullta, të dhëna të dobishme në lidhje me sa herë qeveritë kërkuan të dhëna të përdoruesit dhe sa shpesh kompania u dha të dhëna përdoruesve qeverive?
  3. A boton kompania udhëzues të zbatimit të ligjit duke sqaruar se si reagojnë ndaj kërkesave të të dhënave nga qeveria?
 • Tregojuni përdoruesve për kërkesat e qeverisë: Nëse një qeveri kërkon të dhëna personale, këto kompani do të njoftojnë përdoruesit e tyre paraprakisht, përveç nëse është një emergjencë.

 • Publikoni politikat e ruajtjes së të dhënave të kompanisë: Për të marrë një yll në këtë kategori, kompania duhet të zbulojë se sa kohë ata mbajnë të dhënat në lidhje me përdoruesit e tyre që nuk janë të arritshme për përdoruesit, të tilla si regjistrat e adresave IP të përdoruesve dhe përmbajtjen e fshirë. 

 •  Shpalosni numrin e kohërave që qeveritë kërkojnë heqjen e përmbajtjes ose llogarive të përdoruesit dhe sa shpesh kompania pajtohet: Për të marrë një yll, kompania duhet të zbulojë rregullisht se sa shpesh qeveritë kërkojnë heqjen e përmbajtjes së përdoruesit ose pezullimin e llogarive të përdoruesve, si dhe sa shpesh kompania pajtohet me ato kërkesa.

 • Politikat publike të përdoruesit: kundërshtarët e prapavijës: Një yll u jepet kompanive që marrin një pozicion publik kundër përfshirjes së detyruar të dobësive të qëllimshme të sigurisë ose dyerve të tjera të detyruara për qeveritë të zhyten në aktivitetet e përdoruesve.

Rezultatet e EFF 2015 “Kush u kthye mbrapa?”

eff-2015-raporti

Ata që shënojnë pikë të plota janë Adobe, Apple, Credo, Dropbox, Sonic, Wikimedia, WordPress dhe Yahoo. Mund të jeni të sigurt se ata po bëjnë çmos për të mbrojtur përdoruesit e tyre nga kërkesat e autoriteteve për të dhëna të përdoruesit.

Një paralajmërim i fortë del kundër WhatsApp dhe AT&T, performanca më e dobët në sondazh me vetëm 1 yje secila. Kujdes nga ajo që ju dërgoni dikujt që qeveritë mund të hetojnë në të. Quiteshtë mjaft shqetësuese pasi njerëzit dërgojnë të dhëna shumë të ndjeshme dhe shpesh mesazhe private dhe foto që nuk duhet të hyjnë në duar të gabuara.

Mendimet përmbyllëse

Siç mund ta shohim, disa nga faqet e internetit dhe shërbimet që shumë prej nesh përdorin çdo ditë po kërcënojnë intimitetin tonë në internet. Ndërsa disa po bëjnë një punë të shkëlqyeshme për të na mbrojtur në internet, të tjerët nuk janë.

Kështu, ne dëshirojmë të theksojmë nevojën për marrjen e masave shtesë kundër syve të këqij të autoriteteve, jo vetëm kur udhëtojmë drejt vendeve të censurimit si Rusia dhe Kina, por edhe në vendet perëndimore pasi nuk jemi qartë të sigurt nga sytë e këqij të qeverive tona këtu.

Disa këshilla të shpejta për të siguruar privatësinë tuaj:

 • Këshillat e para janë shumë të drejtpërdrejta: rrini para ligjit dhe mos bëni asnjë veprimtari të dyshimtë në radhë të parë

 • Sigurohuni që të redaktoni cilësimet e intimitetit të mediave tuaja sociale – lexoni më shumë rreth intimitetit të Facebook këtu

 • Përdorni mënyrën private të shfletuesit tuaj, në atë mënyrë aktivitetet tuaja janë më të vështira për t’u gjurmuar dhe parandalon ndjekjen e cookies

 • Asnjëherë mos përdorni një proxy falas ose VPN, sepse çmimi që po paguan është privatësia juaj

 • Fshehni adresën tuaj të IP-së në mënyrë të efektshme të bëheni të pashtershme në internet

 • Gjithmonë lidheni me internetin duke përdorur një VPN pasi kodon të dhënat tuaja dhe parandalon lëkundjen e qeverisë. Merrni një provë falas SaferVPN tani nëse nuk e keni atë tashmë!

>

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map