10 Këshilla të Sigurisë në Internet për Fëmijë dhe adoleshentë

Fëmija dhe prindi në kompjuter


Interneti është një burim i jashtëzakonshëm plot me përmbajtje tërheqëse dhe njohuri të pafund. Por siç e dimë të gjithë, mund të jetë një vend i rrezikshëm – veçanërisht për fëmijët dhe adoleshentët. Lexoni për disa këshilla të shkëlqyera që mund të përdorni për t’u siguruar që fëmijët tuaj të shijojnë Internetin në një mënyrë të sigurt dhe të sigurt.

Si i rritur, ju ka shumë të ngjarë të jeni të vetëdijshëm se si të mbroni intimitetin tuaj dhe informacionin personal në internet – si dhe kurthe dhe kurthe me hije për të shmangur gjatë shfletimit në internet. Por, në përgjithësi, shumica e adoleshentëve të rinj janë përqendruar vetëm në ndarjen e jetës së tyre dhe lidhjen me miqtë. Siguria është shumë shpesh përparësia e tyre e fundit, megjithëse duhet të jetë një nga të parët e tyre.

Këtu janë disa rregulla të thjeshta të sigurisë së Internetit që mund t’i përdorni për t’i mbajtur fëmijët tuaj të sigurt në internet – disa prej të cilëve të rriturit me siguri do t’i shohin të dobishëm!

1. Përdorni cilësimet e intimitetit në platformat e rrjetit social.

Shumë rrjete sociale kanë tërësisht ambiente publike – do të thotë që gjithçka që poston adoleshenti ose fëmija juaj është e dukshme për përdoruesit e tjerë të Internetit! Nëse fëmijët tuaj janë përdorues të mediave sociale, është ide e mirë të uleni me ta dhe të siguroni që të gjitha llogaritë e tyre në median sociale të përdorin cilësimet e intimitetit që i mbajnë postet dhe informacionet e tyre personale të mos arrihen nga çdo grabitqar ose haker.

Le të hedhim një vështrim në cilësimet e Facebook si një shembull të mjeteve që janë në dispozicionin tuaj.

Nëse doni të siguroni llogarinë e fëmijës tuaj në Facebook, mund të filloni duke ekzaminuar udhëzuesin e dobishëm të privatësisë të Facebook. Një skanim i shpejtë i kësaj do të hedhë dritë mbi mënyrën sesi funksionojnë preferencat e Facebook, çfarë është e dukshme për botën e jashtme, si të fshihen postimet dhe informacionet, etj.

Tjetra, do të dëshironi shkoni në cilësimet e intimitetit në llogarinë e fëmijës tuaj në Facebook për tu siguruar që gjithçka është vendosur si duhet – d.m.th., se fëmija juaj nuk rrezikon sepse disa ndërprerës për të cilët nuk keni ditur për to është rregulluar në mënyrë të gabuar.

(Vini re se mund të bëni hapa të ngjashëm me më poshtë për të siguruar llogari të tjera të mediave sociale, zakonisht duke lundruar te Parametrat.)

Ju mund të kontrolloni preferencat tuaja të privatësisë në Facebook duke hyrë në Parametrat. Arrij atje duke klikuar këtë lidhje ose duke goditur shigjetën poshtë në anën e djathtë të shiritit blu të sipërm në faqen tuaj, duke klikuar “Cilësimet” në menunë e poshtëshme.

Pasi të jeni atje, do të keni mundësi të lundroni nëpër disa vendosje nën kategori të ndryshme në anën e majtë. Ju mund të bëni redaktimet këtu duke goditur “Redakto” ose duke klikuar ikonën e lapsit blu në anën e djathtë të ekranit në secilën rresht.

Cilësimet e intimitetit të Facebook

Lexoni më tej dhe ne do t’ju tregojmë se cilat cilësime do t’u japin fëmijëve tuaj nivelin maksimal të preferuar të intimitetit në Facebook.

 • nën intimitet  Aktiviteti juaj, ju mund të ndryshoni kush mund ta shohë veprimtarinë tuaj.
  • Për pyetjen “Kush mund t’i shohë postimet tuaja në të ardhmen?” caktojeni cilësimin
  • Pranë “Rishikoni të gjitha postimet tuaja dhe gjërat në të cilat jeni etiketuar”, mund të klikoni Regjistrohu e Aktivitetit të Rishikimit për të parë gjithçka që keni postuar, pëlqyer, komentuar, etj., Dhe të bëni rregullime ose të fshini gjithçka që shihni.
  • Pranë “Kufizoni audiencën për postimet e vjetra në afatin tuaj kohor”, mund të klikoni në butonin Limit të Postimeve të Vjetra dhe të aplikoni cilësime të reja për të gjitha postimet tuaja që kthehen.
 • nën intimitet Si njerëzit ju gjejnë dhe ju kontaktojnë, ju rekomandojmë cilësimet e mëposhtme për fëmijë dhe adoleshentë:
  • Nën “Kush mund t’ju dërgojë kërkesa të mikut?” zgjidhni Miqtë e miqve.
  • Nën “Kush mund ta shikojë listën e miqve tuaj?” zgjidhni Vetëm Unë.
  • Nën “Kush mund t’ju shikojë duke përdorur adresën e emailit që ju dhatë?” zgjedh
  • Nën “Kush mund t’ju shikojë duke përdorur numrin e telefonit që keni dhënë?” zgjedh
  • Nën “A doni motorë kërkimi jashtë Facebook të lidhen me profilin tuaj?” zgjidh kutinë.
 • nën Afati kohor dhe etiketimi Timeline, ju rekomandojmë cilësimet e mëposhtme për fëmijë dhe adoleshentë:
  • Nën “Kush mund të postojë në afatin tuaj kohor?” zgjidhni (Ju mund të zgjidhni Vetëm Unë, por kjo lloj mposhtje një nga qëllimet e Facebook.)
  • Nën “Kush mund të shohë ato që postojnë të tjerët në afatin tuaj kohor?” zgjidhni (Përsëri, ju mund të zgjidhni Vetëm Unë, por kjo mund të kufizojë pak funksionalitetin e Facebook. Si prind, është vendimi juaj.)
  • Nën “Lejoni të ndani postimet në histori?” zgjidhni abledaktivizuar me aftësi të kufizuara.
  • Nën “Fshih komentet që përmbajnë fjalë të caktuara nga afati juaj kohor”, shtoni çdo fjalë që nuk doni të paraqiteni në komentet e njerëzve të tjerë në afatin kohor. Ju madje mund të shtoni një skedar. Csv me një bibliotekë të tërë fjalësh që doni të fshihni.
 • nën Afati kohor dhe etiketimi tagging, ju rekomandojmë cilësimet e mëposhtme për fëmijë dhe adoleshentë:
  • Nën “Kush mund t’i shohë postimet në të cilat jeni etiketuar në afatin kohor?” zgjidhni Miq ose Vetëm Unë.
  • Nën “Kur je etiketuar në një postim, kush dëshiron t’i shtosh audiencës së postimit nëse nuk mund ta shohin tashmë?” zgjidhni Vetëm Unë.
 • nën Afati kohor dhe etiketimi rishikim, ju sugjerojmë cilësimet e mëposhtme për fëmijë dhe adoleshentë.
  • Nën “Shqyrtimi i postimeve në të cilin jeni etiketuar përpara se postimi të shfaqet në afatin tuaj kohor?” zgjedh
  • Nën “Etiketat e rishikimit njerëzit shtojnë postimet tuaja përpara se etiketat të shfaqen në Facebook?” zgjedh

Mund të çaktivizoni gjithashtu Facebook duke ndjekur vendndodhjen tuaj duke hyrë në cilësimet në aplikacionin Facebook në pajisjen tuaj.

Kontrolli i privatësisë në Facebook

Më në fund, Facebook gjithashtu ju lejon të bëni një kontroll të shpejtë të privatësisë për disa nga këto dhe thelbësore të tjera. Thjesht klikoni në “?” flluskë në anën e djathtë të shiritit në majë të ndërfaqes së përdoruesit dhe Facebook do t’ju ndjekë përmes cilësimeve të preferuara të intimitetit në:

 • Kush mund të shikojë postimet tuaja
 • Informationfarë informacioni personal është i shikueshëm nga publiku
 • Kush mund t’i shikojë aplikacionet që përdorni

Kohë pas kohe, kaloni nëpër këto cilësime për të siguruar që llogaria e fëmijës tuaj të jetë e sigurt ashtu siç është e përshtatshme për moshën e tyre. Asnjëherë nuk është ide e keqe të bësh një kontroll të shpejtë!

2. Asnjëherë mos postoni ose dërgoni informacione personale siç janë numri i telefonit tuaj, adresa ose vendndodhja.

Edhe nëse keni nivelin maksimal të cilësimeve të intimitetit të teknologjisë, është shumë e rëndësishme që fëmijët tuaj të mos dinë kurrë të postojnë informacione personale dhe private. Ju mund të keni mbyllur llogaritë e mediave sociale të fëmijës suaj pas nivelit më të lartë të lejeve të intimitetit, por kjo nuk do të ndalojë që dikush të marrë një pamje nga postimet e tyre dhe ta ndajë atë me një audiencë të padëshiruar ose publike.

Nëse këto postime ndodhin që përmbajnë informacione personale që fëmija juaj mendonte se ishte i sigurt, mund të rrezikonte fëmijën ose familjen tuaj.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme në aplikacionet e njohura mobile si Snapchat ose Instagram, të cilat janë shumë të popullarizuara në mesin e adoleshentëve dhe tweens për shkak të sa argëtuese dhe virale përmbajtja vizuale në to. Kur një adoleshent poston detaje personale dhe private në këto aplikacione të njohura, hapja dhe viraliteti i këtyre platformave do të thotë që informacioni i thënë lehtë mund të bjerë në duar të gabuara. Si rezultat, është shumë e rëndësishme që të rinjtë të mbajnë mend që pasi të postohen, informacionet personale menjëherë mund të bëhen publike.

Merrni për shembull Snapchat. Shtë një aplikacion që lejon përdoruesit të dërgojnë mesazhe foto dhe video tek njëri-tjetri. Imazhet dhe videot mendohet se teorikisht do të zhduken në sekonda, kështu që disa adoleshentë dhe tweens mund të ndiejnë një ndjenjë të rreme të sigurisë në lidhje me intimitetin e asaj që ata ndajnë.

Shtë e rëndësishme të kujtoni fëmijën tuaj që një kapje e thjeshtë e ekranit mund të përjetësojë përgjithmonë atë që ata dërgojnë – edhe nëse ata duan që ajo të mbetet private. Për më tepër, Snapchat ka pasur pjesën e tij të drejtë të incidenteve të hakerave në të kaluarën – duke çuar në 100,000 fotografi të përdoruesve të vjedhura dhe 4.6 milion emra dhe numra përdoruesish që kanë rrjedhur.

Sigurimi i fëmijës tuaj nuk ndan detaje private në postimet e tyre fotografike ose video është gjithashtu i rëndësishëm për Instagram. Për më tepër, me Instagram, ju mund të mbroni intimitetin dhe sigurinë në internet të fëmijëve tuaj duke ndjekur Këshillën 1 më lart për t’u siguruar që cilësimet e tyre të intimitetit janë të përcaktuara që të lejojnë vetëm miqtë që ata dinë të shohin imazhet – dhe tipari i tyre i lokacionit është i fikur.

Kanali YouTube Binary Tattoo ka video të shkëlqyera për sigurinë e aplikacionit për fëmijë dhe adoleshentë, përfshirë këtë në Instagram:

Me të njëjtën shenjë, duhet ta inkurajoni fëmijën tuaj të kontrollojë me ju përpara se të ndajë video ose imazhe që ata planifikojnë të postojnë në internet. Pasi të ndajnë përmbajtje vizuale, këto imazhe dhe video nuk janë më ekskluzivisht të tyre – ato janë pjesë e ekosistemit të Internetit dhe nuk janë jashtë kontrollit të tyre të plotë.

3. Mos përfshini informacione personale në emrin e ekranit tuaj.

Kur zgjidhni një emër ekrani ose pseudonim në faqet e internetit, është shumë e rëndësishme të kujtoni fëmijën tuaj të mos e përfshijë mbiemrin ose datën e lindjes. Ata mund të mendojnë se duke bërë kështu është e padëmshme, por mund të lejojë njerëzit që nuk e dinë ose nuk duan më të ndërveprojnë për të zbuluar identitetin e tyre dhe informacionin privat.

Inkurajoni fëmijën tuaj të ruajë intimitetin e plotë në mjediset në internet – poshtë emrave të tyre të përdoruesve!

4. Asnjëherë mos i ndani fjalëkalimet tuaja.

Fëmija ose adoleshenti juaj mund të dëshirojë të ndajnë fjalëkalimet e llogarisë së tyre me miqtë e afërt. Bërja e kësaj mund të duket sikur nuk është një punë e madhe, por i vë në rrezik llogaritë e tyre – dhe të gjitha informacionet personale mbi ta. Dhe nëse fëmija juaj përdor të njëjtën fjalëkalim ose një fjalëkalim të ngjashëm nëpër platforma të ndryshme, kjo mund të rrezikojë një seri të tërë llogarish për të cilat fillimisht nuk mund të mendojnë – por megjithatë të shkaktojnë fatkeqësi.

Pasi fjalëkalimi i tyre të mos jetë në duart e tyre, është e pamundur ta mbani të fshehtë – informacioni mund të përhapet nga një person në tjetrin dhe të përfundojë në duart e dikujt të pafavorshëm. Gjëja e fundit që dikush dëshiron është që një i huaj i plotë të hyjë në profilet personale të fëmijëve tuaj – ose, në rastin më të keq, që fëmija juaj të humbasë plotësisht hyrjen në llogaritë e tyre (dhe gjithçka që ka mbi to), pasi që i huaji të ndryshojë fjalëkalimin.

Gjithashtu, përgjatë kësaj shënimi, kujtojini fëmijës tuaj që gjithmonë të dalë nga çdo llogari në të cilën ka arritur kur përdorni një kompjuter publik. Shtë e thjeshtë për tu harruar, por mund të jetë edhe më e rrezikshme sesa të shpërndash një fjalëkalim me një mik.

5. Asnjëherë mos pranoni të takoni ose të jepni informacion për këdo që “takuat” së pari në Internet.

Shtë e rëndësishme që fëmija juaj të kuptojë se ka shumë llogari false atje të synuara për fëmijët, si dhe rreziqe që lidhen kur komunikoni me dikë që ata njohin vetëm përmes botës në internet. Këto rreziqe variojnë nga “kaptina” (kur njerëzit krijojnë llogari të rreme për t’i joshur njerëzit të japin lirshëm detaje personale) deri te rreziqet fizike të lidhura me caktimin e takimeve me të huajt..

Në fakt, në vitin 2015, u vlerësua se 11.2 përqind të llogarive në Facebook, 10 përqind të llogarive në Instagram dhe 8.5 përqind e llogarive në Twitter ishin të rreme – përkundër përpjekjeve për të luftuar profile të rreme.

Inkurajoni një dialog të hapur me fëmijën tuaj dhe kërkojuni atyre që t’ju tregojnë çdo herë që të marrin një takim për herë të parë ose një kërkesë informacioni me dikë që u takuan në internet. Personi në anën tjetër mund të mos jetë ai që duket!

6. Asnjëherë mos i dërgoni ose mos u përgjigjeni mesazheve ose postave elektronike të pasakta ose mesatare.

Inkurajoni fëmijën tuaj që gjithmonë të marrë terrenin më të lartë kur dërgon mesazhe me dikë nën rrethana të tensionuara (ose ndonjë). Thuaju se nëse marrin ndonjëherë një komunikim të vrazhdë ose të papërshtatshëm, thjesht për ta injoruar atë. Kujtojuni fëmijëve tuaj se mesazhet që ata dërgojnë me tekst dhe me email nuk mund të fshihen kurrë në anën tjetër, dhe ato lehtë mund të ndahen – me këdo.

Nëse mesazhet e dëmshme vazhdojnë, ju dhe fëmija juaj duhet t’i fshini menjëherë ato dhe të bllokoni individin që i ngacmon për të parandaluar komunikimin e mëtejshëm.

Ngacmimi në internet është një shqetësim i madh në botën e sotme. Sipas të dhënave të fundit, mbi gjysma e adoleshentëve janë dhunuar në internet. Ende vetëm 1 në 10 adoleshencë tregojnë një prind nëse ata kanë qenë viktima të ngacmuara në internet – sigurohuni që të krijoni dialog të hapur me fëmijën tuaj herët dhe të jeni gjithmonë të gatshëm dhe të hapur për të folur me ta për aktivitetet e tyre në internet. Mos i bëni ata të përballen vetëm me Internet!

7. Asnjëherë mos shkarkoni ose mos instaloni softuer ose aplikacione të panjohura.

Shtë e rëndësishme të këshilloni fëmijët tuaj se çfarë duhet ose nuk duhet të shkarkojnë në pajisjet e tyre (ose tuaj). (Edhe ne të rriturit shpesh mashtrohemi nga programet false dhe spam, kështu që imagjinoni sesi duhet të jetë për fëmijët!)

Praktika më e mirë është të shkarkoni vetëm skedarë nga burime të besueshme. Kur dyshoni, instaloni një këshilltar siti si Web i Trust ose Norton Safe Web për të ndihmuar të vendosni nëse një sit i shkarkimit është i besueshëm apo jo.

Si një masë paraprake shtesë, inkurajoni fëmijët tuaj që të këshillohen gjithmonë me ju përpara se të shkarkoni ndonjë skedar të panjohur.

8. Ushtroni kujdes ekstrem kur blini në internet.

Interneti hap një botë të tërë të mundësive për blerje për xhingla dhe adoleshencë, por kërkon gjithashtu shumë kujdes dhe shpenzime të sigurta.

Sipas Statistikave të Mashtrimit të Kartave të Kreditit të Statistikave të Brainit, nga 10 përqind e amerikanëve që kanë qenë viktima të mashtrimit të kartave të kreditit, për 48 përqind pikën fillestare të mashtrimit e kanë email dhe për 12 përqind ishte një faqe në internet – domethënë 60 përqind e mashtrimit të kartave të kreditit fillon në internet.

Inkurajoni adoleshentin tuaj që të këshillohet gjithmonë me ju përpara se të bëni çdo lloj blerje në internet. Për më tepër, kur blini nga një sit, sigurohuni që është nga një shitës i besueshëm dhe i besueshëm dhe përdor encryption. Kriptimi është i rëndësishëm sepse i kthen të dhënat në një format të palexueshëm që mund të deshifrohet vetëm duke përdorur një “çelës të veçantë të deshifrimit” në anën tjetër – i cili ndihmon për t’i mbajtur palët e treta të padëshiruara jashtë.

Si mund të tregoni nëse një sit është i koduar? Nëse URL fillon me “HTTPS”, faqja është e koduar dhe ndoshta e sigurt për blerjet në internet. Nëse nuk ka asnjë S në fund të HTTP, kjo do të thotë që siti mund të jetë i pakriptuar, duke lënë të dhënat e ndjeshme të familjes tuaj të ndjeshme ndaj qasjes së palëve të treta.

Sigurisht, nëse jeni në një pikë të nxehtë të përbashkët, dikush tjetër në rrjet mund të vazhdojë të kërkojë atë që po bëni, pavarësisht nëse faqja është e koduar. Në këto rrethana, lidhja me një VPN siguron një lidhje të sigurt, të koduar në internet në nivel bankar, për të shtuar një shtresë shtesë sigurie dhe për të parandaluar vjedhjet e identitetit në internet.

9. Kërkoni në mënyrë të sigurt me cilësimet “Kërkim i sigurt” dhe filtrat mbrojtës.

Motorët e kërkimit mund të hapin një botë me njohuri të mahnitshme për fëmijën tuaj, por ato gjithashtu mund t’i ekspozojnë ato në përmbajtje më pak se PG.

Ka shumë praktika të shkëlqyera për ta mbajtur kompjuterin e familjes tuaj të sigurt për fëmijët tuaj kur ata janë duke kërkuar në internet, duke përfshirë mbajtjen e kompjuterit në një zonë të hapur, mos lejimin e kompjuterave ose laptopëve në dhomat e gjumit të fëmijëve tuaj, dhe mos lejimin e fëmijëve tuaj që të përdorin Interneti pasi të keni shkuar në shtrat natën.

Një mënyrë e sigurt për të monitoruar ndërsa nuk jeni rreth është të siguroheni që të gjithë motorët e kërkimit janë të paracaktuar për “Kërkim të sigurt” dhe të instaloni një program të besueshëm të kontrollit prindëror.

Përveç aktivizimit të Kërkimit të Sigurt në shfletuesit tuaj, ju gjithashtu mund të hapni shfletues të veçantë të sigurt për fëmijët tuaj. Për shembull, Safesearchkids.com ofron një motor kërkimi të shkëlqyeshëm të Google dhe YouTube për fëmijë.

Dhe për t’u siguruar që fëmijët tuaj nuk janë të ekspozuar ndaj ndonjë përmbajtjeje të diskutueshme, programi i kontrollit prindëror mund t’ju lejojë të filtroni faqet e internetit të papërshtatshme, si dhe të bllokoni reklamat e papërshtatshme të banderolave ​​në faqet e internetit.

Digital Trends publikoi një artikull të shkëlqyeshëm për masat e kontrollit të prindërve në internet që mbulojnë karakteristikat e integruara për Windows dhe Mac, si dhe programet e rekomanduara të desktopit, shfletuesit dhe shtesat.

Pavarësisht nga të gjitha masat paraprake, masat dhe qëllimet më të mira, Interneti është një burim kaq i gjerë që mbron plotësisht fëmijën tuaj nuk mund të jetë gjithmonë i mundur. Nëse fëmija ose adoleshenti juaj has ndonjëherë ndonjë përmbajtje të papërshtatshme, sigurohuni që ata e dinë që duhet të ndjehen të qetë që të vijnë dhe t’ju tregojnë menjëherë..

10. Jini të kujdesshëm në lidhje me informacionin që ndani dhe ato që keni akses në Wi-Fi publike.

Pikat e nxehta publike të Wi-Fi mund të duken të sigurta, por ato shpesh mund të jenë zero për sulme kriminale në internet. Pse? Këto rrjete zakonisht janë plotësisht të pasigurta, domethënë snoopers lehtë mund të shikojnë në aktivitetin tuaj në internet – pa e dini edhe ju. Këta snoopers mund të jenë palë jashtë apo edhe të ulen mbi supin tuaj në të njëjtin rrjet, skanojnë aktivitetin tuaj në internet për informacion të dobishëm që ata mund t’i përdorin për të mashtruar ose hackuar ju ose fëmijët tuaj.

Nëse adoleshenti juaj po udhëton ose madje takon miq në një dyqan kafeje me Wi-Fi publik, inkurajoni ata të shfletojnë këto pika të nxehta me një VPN. Përdorimi i një do të drejtojë të gjithë trafikun e tyre përmes një lidhje të sigurt, të koduar “tuneli” dhe të ndihmojë në ruajtjen e informacionit të tyre personal.

Në SaferVPN, ne e kuptojmë rëndësinë e sigurisë së Internetit, intimitetit dhe sigurisë për të gjithë familjen – kjo është arsyeja pse ne ofrojmë një plan të zbritur për pajisje të shumta.

Ne gjithashtu ofrojmë aplikacione amtare për iOS dhe Android në mënyrë që shfletimi i sigurt, i koduar të mund të zhvillohet i qetë në cilindo nga telefonat celularë dhe tabletët e familjes suaj.

Nëse nuk e keni provuar shërbimin tonë VPN dhe dëshironi të, sot mund të shijoni një provë falas.

Shpresojmë t’i gjeni këto këshilla të dobishme për t’i udhëzuar fëmijët tuaj të përdorin Internetin në një mënyrë të shëndetshme, të përgjegjshme dhe të sigurt. Nëse keni ndonjë pyetje ose rekomandim se si të siguroni sigurinë më të mirë në internet për fëmijën ose adoleshentin tuaj, ju lutemi lidheni me ne në Facebook, Twitter ose Instagram!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map