10 verrassende feiten over internetgeschiedenis

Aziatische man met behulp van computer in café


U gebruikt momenteel internet, maar weet u waar het vandaan komt (en alle apps die u elke dag gebruikt)? Lees verder voor 10 van onze favoriete feiten over internetgeschiedenis – en leer meer over enkele van de verrassende “oorsprongsverhalen” van het World Wide Web.

Infographic: Top 10 Internet Origin Stories

Infographic: Top 10 verrassende internetverhalen

1. Steve Jobs hielp indirect mee aan het internet.

Nadat Steve Jobs in 1985 uit Apple werd verdreven, creëerde hij de NeXT-computer. Het verkocht niet goed, maar in 1989 verkocht hij er een aan een jonge programmeur.

Die programmeur was toevallig Tim Berners-Lee, uitvinder van het World Wide Web. Berners-Lee werkte bij de onderzoeksorganisatie CERN in Zwitserland, waar wetenschappers van over de hele wereld samenkwamen om samen te werken aan geavanceerde innovatie.

Maar omdat elke wetenschapper zijn eigen computers en software meenam, konden ze niet gemakkelijk bij elkaars werk komen. Berners-Lee realiseerde zich dat hij een programma kon maken waarmee mensen informatie konden uitwisselen:

We kochten een coole machine, de NeXT-computer. NeXT was een machine gemaakt door Steve Jobs toen hij uit Apple werd gezet … het had een geweldige geest, een echt goede ontwikkelaaromgeving … Toen je het opende, kreeg je een vooraf opgenomen bericht van Steve met de tekst: ‘Welkom bij de volgende. Dit gaat niet over personal computing. Het gaat over ‘interpersoonlijke’ computers. ’Het was perfect voor het ontwerpen van internet.

In 1989 nam Berners-Lee deze inspiratie wereldwijd en stelde een wereldwijd netwerk voor van computers die informatie delen via het “World Wide Web”. Hij publiceerde de allereerste website op 6 augustus 1991 en het zag er zo uit:

eerste website tim berners-lee

2. De uitvinder van e-mail probeerde het geheim te houden.

In 1971 hielp MIT-afgestudeerde Ray Tomlinson mee aan de bouw van het ARPANET (voorloper van het internet). In die tijd konden berichten alleen worden verzonden naar mensen die dezelfde exacte computer gebruikten. Op eigen initiatief schreef Tomlinson een programma waarmee mensen berichten konden versturen anders computers – en verzonnen daarbij e-mail.

In eerste instantie geloofde Tomlinson niet dat de “@” zo’n groot probleem was. Hij zei zelfs tegen een van zijn collega’s: ‘Vertel het aan niemand! Dit is niet waar we aan zouden moeten werken. ” Dit is misschien de reden waarom hij de eerste e-mail die hij ooit verstuurde niet bewaarde, noch de inhoud ervan kon herinneren – hij geloofde dat het misschien “zoiets als QWERTYUIOP” was (vanwege de lay-out van het toetsenbord).

Tegenwoordig worden er dagelijks meer dan drie miljard e-mails verzonden, de internetgeschiedenis is sindsdien niet meer hetzelfde!

3. GIF’s zijn letterlijk vernoemd naar pindakaas.

Steven Wilhite staat bekend als de uitvinder van de GIF – die geanimeerde afbeeldingen die je overal online ziet. Bij de beslissing over de uitspraak van zijn uitvinding zei Wilhite dat hij er bewust voor koos om het Amerikaanse pindakaasmerk te herhalen, aangezien zijn collega-medewerkers van CompuServe vaak zouden zeggen (in verwijzing naar de tv-commercials van Jif): “Kieskeurige ontwikkelaars kiezen voor GIF (jif).”

In feite houdt Wilhite tot op de dag van vandaag vol dat zijn creatie wordt uitgesproken met een zachte “G.”

GIF staat eigenlijk voor Graphic Internet Format. Het is een afbeeldingsbestand dat is gecomprimeerd om de overdrachtstijd te verkorten en dat is gemaakt om webontwerpers en ingenieurs te helpen animaties te laden in oude, ouderwetse modems en webbrowsers. Vroeger had een YouTube-video van twee minuten anders ongeveer 40 minuten bufferen nodig!

4. Janet Jackson’s Super Bowl ‘garderobedefect’ inspireerde YouTube.

Janet Jackson’s optreden op de Superbowl 2004 is misschien wel een van de grootste virale momenten van de vroege jaren 2000. Maar je zult waarschijnlijk verbaasd zijn om te horen dat dit fiasco meer oproept dan alleen tabloid-drama – het inspireerde de oprichting van een van ‘s werelds populairste UGC-platforms (door gebruikers gegenereerde inhoud). 

Jawed Kim, toen een PayPal-medewerker, was teleurgesteld dat hij de halftime-show miste en hij kon geen video’s van het moment online vinden. Dit inspireerde hem en zijn twee collega’s Steve Chen en Chad Hurley om een ​​site te maken waar gebruikers hun eigen video’s konden uploaden – die we kennen als YouTube.

De eerste video, met mede-oprichter Jawed Kim in de dierentuin van San Diego, werd op 23 april 2005 geüpload.

Sindsdien heeft YouTube meer dan 1 miljard gebruikers verzameld en momenteel wordt er elke minuut meer dan 300 uur aan video geüpload. Deze video’s hebben talloze rijzende sterren en gedenkwaardige, hartverwarmende, grappige en levensveranderende momenten geïntroduceerd. En om na te denken – het is misschien niet allemaal gebeurd zonder een ‘garderobestoring’.

5. Facebook stamt af van een “hot or not” -site.

In 2004 kreeg Harvard-student Mark Zuckerberg geen toegang tot het internet van Harvard nadat hij de controversiële FaceMash-site had gemaakt. Op een vrij griezelige manier ‘vermengde’ FaceMash gezichten van studenten naast elkaar en liet bezoekers kiezen wie ‘hot’ of ‘niet’ was.

Om de afbeeldingen op zijn site te krijgen, hackte Zuckerberg de ‘facebooks’ die Harvard bewaarde om studenten te helpen elkaar te identificeren. Als gevolg hiervan werd FaceMash onmiddellijk afgesloten. Maar het bewees precies hoeveel vraag er was naar een universeel “sociale” site.

En hoewel het van korte duur was, inspireerde het de oprichting van zijn volgende site: “The Facebook”.

Toen Zuckerberg zijn site – nu net bekend als “Facebook” – afmaakte, plaatste hij deze op een universitaire mailinglijst die 300 mensen bereikte. Binnen 24 uur telde de site tussen de 1.200 en 1.500 registranten.

Originele Facebook-homepageDe originele Facebook-homepage. Zie je Al Pacino?

Snel vooruit naar vandaag en Zuckerberg heeft zijn sociale netwerk enorm uitgebreid. Facebook heeft nu wereldwijd meer dan 2,27 miljard actieve gebruikers per maand, wat het een ongelooflijk belangrijk onderdeel van de internetgeschiedenis maakt.

6. Twitter kwam uit een ‘hackathon’.

In 2006 faalde een bedrijf genaamd Odeo, dat werd opgericht als een podcastingplatform, door gebrek aan groei en investeerders. Daarom besloten ze om bedrijfsbrede ‘hackathons’ te houden om ideeën op te doen.

Een van deze ideeën was Twttr.

Het idee achter Twttr, gepresenteerd door bedrijfsmaten Jack Dorsey, Noah Glass en Florian Weber, was een systeem waarmee je een sms naar één nummer kon sturen en het zou naar al je vrienden worden uitgezonden. Twttr is geëvolueerd naar Twitter – wat nu een van de meest populaire sociale netwerkdiensten is, waar gebruikers berichten van 280 tekens kunnen verzenden en plaatsen via “tweets”.

Om 21:50 uur PST-tijd op 21 maart 2006 publiceerde Dorsey het eerste Twitter-bericht: “gewoon mijn twttr instellen.”

eerste tweet Jack DorseyDe allereerste Tweet ooit.

Tegenwoordig heeft de service nu meer dan 330 miljoen actieve gebruikers die meer dan 500 miljoen tweets per dag posten. Niet te armoedig voor een “hackathon!”

7. Instagram is geboren uit een mislukte app genaamd ‘Burbn’.

Geïnspireerd door het succes van Foursquare, was Burbn een locatiegebaseerde iPhone-app ontwikkeld door Kevin Systrom en Mike Krieger. Hiermee konden gebruikers inchecken op bepaalde locaties, plannen maken voor toekomstige check-ins, punten verdienen om met vrienden rond te hangen en foto’s van de bijeenkomsten plaatsen. 

De app is niet gelukt. Maar de oprichters maakten een zeer belangrijke opmerking: mensen gebruikten de check-in-functie helemaal niet. In plaats daarvan gebruikten ze foto delen.

Zo werd Instagram in 2010 geboren. Systrom en Krieger hebben de gebruiksvriendelijke app gemaakt voor het toepassen van coole filters en het delen van foto’s. Het eerste geüploade Instagram-bericht was van Dolly, de hond van Systrom.

eerste instagram post

Gelukkig voor haar heeft ze nu zelfs haar eigen Instagram-profiel. Tegenwoordig is ze een van de miljard maandelijkse actieve Instagram-gebruikers die hun schitterende foto’s maken en filteren.

Wat de oprichters betreft, werd Instagram uiteindelijk verkocht voor $ 1 miljard in contanten en aandelen, wat ons er allemaal aan herinnerde om na een mislukking te zoeken naar kansen voor succes!

8. Wikipedia kwam uit het zijproject van een coderingsverslaafde.

Jimmy Wales, onderzoeksdirecteur van een bedrijf in Chicago, was zo verslaafd aan internet dat hij zijn vrije tijd besteedde aan het schrijven van computercodes. Zijn passie leidde uiteindelijk tot de oprichting van een van de meest populaire sites op internet: Wikipedia.

Geïnspireerd door de eerste openbare aanbieding van Netscape, verliet Wales zijn financiële carrière om een ​​internetondernemer te worden. Hij begon met een peer-reviewed-encyclopedie genaamd Nupedia in 2000. Vervolgens begon hij met het creëren van een nieuwe encyclopedie met behulp van op samenwerking gerichte Wiki-software. Dit betekende dat iedereen kon bijdragen, wat een onbeperkt bereik en potentieel mogelijk maakte.

Tegenwoordig is Wikipedia beschikbaar in 303 talen. De Engelse versie heeft meer dan 5.700.000 artikelen en 35.000.000 gebruikers.

De oudste bewaard gebleven bewerking in de huidige Wikipedia-database.De oudste bewaard gebleven bewerking in de huidige Wikipedia-database.

9. Google heette bijna “BackRub”.

In 1995 kreeg Sergey Brin, een 21-jarige afgestudeerde student aan Stanford, de opdracht om Larry Page, een 22-jarige aankomende student, rond te leiden op de campus. ‘Ik dacht dat hij behoorlijk onaangenaam was’, zei Page over Brin. Brin voelde hetzelfde: “We vonden elkaar allebei onaangenaam … Maar we zeggen het een beetje gekscherend. We hebben duidelijk veel tijd met elkaar gepraat, dus er was iets. We hadden een soort van geklets. ‘

Aanvankelijk creëerden Larry Page en Sergey Brin een zoekmachine genaamd BackRub. De zoekmachine werkte meer dan een jaar op Stanford-servers, maar moest worden stopgezet na te veel bandbreedte te hebben ingenomen.

Page en Brin richtten vervolgens hun aandacht op het bouwen van een nieuwe zoekmachine: Google. De naam is een spel met het woord ‘googol’, een wiskundige term voor het nummer dat wordt weergegeven door het cijfer 1 gevolgd door 100 nullen. Het aantal weerspiegelt verder hun missie om een ​​schijnbaar oneindige hoeveelheid informatie op internet te organiseren.

De originele Google-startpaginaDe originele Google-startpagina uit 1998.

Tegenwoordig verwerkt Google elke seconde meer dan 40.000 zoekopdrachten, 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. En het is meer dan alleen een zoekmachine: het is een e-mailprovider, een interactieve wereldkaart, een vertaaldienst, een tool voor het maken van documenten, een cloudplatform en nog veel meer.

Interessant is dat zelfs met alle gebruikers en zoekopdrachten, 16 tot 20 procent van de zoekopdrachten die Google elke dag krijgt, is nog nooit eerder gegoogeld. 

10. VPN-technologie stamt uit de jaren negentig.

Halverwege de jaren negentig hielp Gurdeep Singh-Pall, een software-ingenieur bij Microsoft, bij het ontwikkelen van een technologie genaamd PPTP: peer-to-peer tunnelingprotocol.

PPTP zorgde ervoor dat een computer een veilige verbinding of “tunnel” naar een externe server kon opzetten en was essentieel voor bedrijven als Microsoft om privé-verbindingen met hun werknetwerken tot stand te brengen vanaf externe locaties.

Dit was het begin van de VPN-geschiedenis zoals we die kennen. Tegenwoordig, met segmentering van het internet op basis van geografische locatie en toegenomen bewustzijn van internetsurveillance door de overheid, is deze technologie algemeen populair geworden op de consumentenmarkt. Maar liefst 410 miljoen mensen over de hele wereld gebruiken VPN’s (virtuele particuliere netwerken) om veilig, anoniem en anoniem op het web te surfen.

Met een VPN kunnen gebruikers zichzelf beschermen tegen tracking door derden, overheidsinstanties, snuffelaars en hackers. Ze kunnen ook internetcensuur en / of geografische beperkingen omzeilen om toegang te krijgen tot hun favoriete websites, streaming entertainment en social media platforms.

Dit zijn slechts enkele van onze favoriete feiten over de geschiedenis van internet. Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram voor meer inhoud over het World Wide Web, VPN’s, cybertrucs en cybernieuws!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map